Τα προπονητικά "εγκλήματα" του Αντρέα Στραματσόνι

Η μπλόφα του Σαββάτου που μαρτυρούσε έλλειψη δουλειάς, η... χαλαρή προετοιμασία του καλοκαιριού, η λανθασμένη χρησιμοποίηση του Λεντέσμα που δεν πρέπει να αγωνίζεται ως εξάρι και η σωρεία των θλάσεων. Ο Τσάρλυ σταχυολογεί όλα τα μεγάλα λάθη του Αντρέα Στραματσόνι που έφεραν τη συντριβή.

Τα προπονητικά "εγκλήματα" του Αντρέα Στραματσόνι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός ήταν σοβαρός ολόκληρη την εβδομάδα, πήγε ψύχραιμος και συγκεντρωμένος στο ντέρμπι και έβαλε 3 γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Ο Πάολο Μπέντο έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα πράγματα που κάνει καλά η ομάδα του.

ΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ

Τακτική με τρεις δημιουργούς από τον άξονα, κάθετη ανάπτυξη από χαμηλά με Μιλιβόγιεβιτς, Μάρτινς, ξεμαρκάρισμα Φορτούνη με κινήσεις προς τα εξτρέμ, αλλά μένοντας ψηλά, τροφοδότη των Σεμπά, Ελιονούσι πάνω στο τρέξιμο τους και αξιοποίηση των στημένων.

Αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα έχει βάλει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Μπέντο και τα βγάζουν οι ερυθρόλευκοι με μεγάλη συνέπεια. Δεν είναι πολλά, δεν έχουν κάτι πολυσύνθετο, όμως αποδείχτηκε πως φθάνουν για να πάρουν και τα τρία ντέρμπι και να δημιουργήσουν συνθήκες για ακόμα μία εύκολη κατάκτηση πρωταθλήματος.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Οι "ερυθρόλευκοι" διαχειρίστηκαν όλη την περασμένη εβδομάδα με σοβαρότητα. Αποφάσισαν να πάνε σε πολλές αλλαγές στο παιχνίδι με την Άστάνα, κρατώντας φρέσκο το βασικό τους κορμό, ήξεραν όλοι εδώ και πολλές ημέρες και τι παίζουν και την ενδεκάδα τους. Όλα ήταν γνωστά, όπλα αδυναμίες, βασική σύνθεση, δεν υπήρχαν παιχνίδια ούτε τίποτα να κρύψουν.

Ο Αντρέα Στραματσόνι και το επιτελείο του την Πέμπτη χρησιμοποίησαν με τους βασικούς τον Μπερκ παρότι ο Παναθηναϊκός στο Γιουρόπα Λιγκ είχε μόλις 1 βαθμό και ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης και ο ίδιος είχε τονίσει πως το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης ήταν ο αγώνας της χρονιάς.

Δεν πτοήθηκε το επιτελείο του Ιταλού τεχνικού ούτε όταν ο Μπερκ ένιωσε τσίμπημα στο ζέσταμα. Χωρίς να υπάρχει λόγος, ρίσκαραν τη συμμετοχή του καλύτερου τους ποδοσφαιριστή και στο ντέρμπι και πήγαν χωρίς τον ηγέτη τους.

Η ΜΠΛΟΦΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Την παραμονή του αγώνα μέσα από τον Παναθηναϊκό υπήρχε η διαρροή μίας παράξενη ενδεκάδας. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που ήταν ξεκάθαρο ποιοι και πως θα παίξουν, ο Ιταλός τεχνικός τα κρατούσε όλα κρυφά. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Το Σάββατο λοιπόν υπήρχε η διαρροή ενδεκάδας μέσα από τον Παναθηναϊκό. 3-5-2 με Μέστο, Χουχούμη και Ρινάλντι μπροστά.

Επειδή ο Ιταλός τεχνικός δεν έχει δείξει να εμπιστεύεται τους Χουχούμη, Ρινάλντι η ενδεκάδα που παρουσίαζαν σαν η τελική για το ντέρμπι, δεν έμοιαζε αληθινή, όλοι πιστεύαμε πως υπάρχει μπλόφα.Η μπλόφα έγινε, αλλά τελικά όλα αυτά τα κόλπα έδειξαν πως ο Παναθηναϊκός έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι γυμνός από δουλειά. Γι' αυτόν το λόγο δεν είχε και μία σταθερή ενδεκάδα για το ντέρμπι.

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ο ίδιος ο Αντρέα Στραματσόνι παραδέχτηκε πως το καλοκαίρι έγινε χαλαρή προετοιμασία για να είναι η ομάδα έτοιμη στα παιχνίδια του καλοκαιριού. Πράγματι ήταν έτοιμη, αλλά φαίνεται πως δεν βγαίνει η χρονιά.Για τη χαλαρή προετοιμασία που γίνεται, είχα αρθρογραφήσει εκείνη την εποχή στο Contra.gr.

Στην πράξη ο Αντρέα Στραματσόνι δεν γύμνασε καλά μία ομάδα, που οι περισσότερες επιλογές είναι ποδοσφαιριστών που δεν είχαν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους τα περασμένα χρόνια και οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΣΙΕΝ

Σ' αυτά τα στοιχεία πρέπει να βάλουμε και την άσχημη διαχείριση που γίνεται από τον Ιταλό τεχνικό, καθώς έκανε μικρό rotation και για ένα περίεργο λόγο, πίστευε πως ο Λεντέσμα έχει τη δυνατότητα να παίζει συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός από τον Λεντεσμα υποφέρει πολύ περισσότερο από ότι από τον Εσιέν. Ο Αργεντινός είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά έχει πάρει και έναν απίστευτα σημαντικό ρόλο στην ομάδα που δεν μπορεί να υπηρετήσει, με αποτέλεσμα να κουράζει και τους υπόλοιπους. Και μιας και φτάσαμε και στον Λεντέσμα πάμε στο ντέρμπι.

ΛΕΝΤΕΣΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Ο Στραματσόνι, που από την Παρασκευή ετοίμαζε εκπλήξεις και κάθε προπόνηση έκρυβε και μία νέα έκπληξη, αποφάσισε να παίξει με ένα καθαρό επιθετικής λογικής 4-3-3. Πράγματι μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, έτσι θα πρέπει να σχεδιάζεται. Δηλαδή, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε συνολικά να έχει πλάνο, με ένα καθαρό 6άρι με καλή πάσα, ένα δημιουργό και ένα εργαλείο στον άξονα και δύο επιθετικογενή εξτρέμ.

Έλα μου όμως που το 6άρι του είναι ο Λεντέσμα που δεν κουνιέται και αναγκάζει για να τον έχει στο γήπεδο τον Στραματσόνι να παίζει στα δύσκολα με 3 στην άμυνα; Ο Παναθηναϊκός λοιπόν που έχει φτάσει στο ντέρμπι λαβωμένος, με τους Λεντέσμα, Ζέκα να προέρχονται από θλάσεις, τον Λέτο να έχει παίξει την Κυριακή και τους περισσότερους παίκτες του να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν, αποφασίζει να παίξει με Λεντέσμα και πίσω του δύο στην άμυνα.

ΠΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στην πράξη φάνηκε πως ο ίδιος δεν ξέρει καλά την ίδια του την ομάδα γιατί αποφάσισε να πάει στην ταχύτητα έναν αντίπαλο που ήταν πολύ πιο γυμνασμένος. Δημιούργησε σύνθεση για να χτυπήσει τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και τελικά ξεγύμνωσε τις δικές του.

Στην εκπομπή της Παρασκευής που κάναμε με τον Θέμη Καίσαρη στον Sport24 Radio 103.3 τονίζαμε διαρκώς πως αν παίξει ο Λεντέσμα στον χώρο του Φορτούνη, ο ποιοτικός χαφ του Ολυμπιακού θα οργιάσει και θα τους φτιάξει όλους.

HTAN ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΖΕΚΑ 6ΑΡΙ

Ο Μπέντο ζητά από τον Φορτούνη να μένει ψηλά και να ξεμαρκάρεται πηγαίνοντας προς τους μπακ. Όσο πιο εύκολα πηγαίνει η μπάλα στον Φορτούνη, τόσο πιο εύκολα ο Ολυμπιακός μπορεί να χτυπήσει σε ροή αγώνα. Ήταν εντελώς απερίσκεπτη η κίνηση Στραματσόνι να βάλει τον προερχόμενο από τραυματισμό Λεντέσμα στο χώρο του Φορτούνη. Ήταν νομοτελειακό πως εκεί έπρεπε να παίξει ο Ζέκα και σαν παρτενέρ του Βιγιαφάνιες να πάει είτε ο Γουακάσο, είτε ο Λουντ, με τον Χουλτ να ξεκινά στα αριστερά.

ΕΒΑΖΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΚ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Ο Στραματσόνι αποφάσισε να βγάλει από την άμυνα ένα στόπερ και μπροστά τους να βάλει τον Λεντέσμα. Από τις πρώτες φάσεις φάνηκε πως όποτε η μπάλα πηγαίνει στα πλάγια υπάρχει τακτικό πρόβλημα στον Παναθηναϊκό. Ο Φορτούνης πηγαίνει για να ελευθερωθεί προς τα άκρα και μαζί με τον εξτρέμ και τον μπακ έβαζαν στην μέση τους μπακ του Παναθηναϊκού.

Προφανώς ο Στραματσόνι δεν υπολόγισε πως ο Λεντέσμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον Φορτούνη στις πλευρές και βάση τακτικής οι Βιγιαφάνες, Ζέκα θα μένουν πάνω στους Μάρτινς, Μιλιβόγιεβιτς και δεν μπορεί να προσφέρουν βοήθειες στα άκρα χαμηλά.

3-0 ΜΕ FAIR PLAY

Ο Ολυμπιακός τα τακτικά λάθη δεν τα συγχωρεί. Μπορεί να μην έχει την ποιότητα φέτος να εκμεταλλευτεί από τα άκρα στη ροή του αγώνα χώρους και να τελειώσει πολλές επιθέσεις, κερδίζει όμως στημένα και ξέρει να τα εκμεταλλεύεται.

Πιθανότατα με τρία στόπερ τα μαρκαρίσματα στα στημένα να έβγαιναν καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να λέει πως δέχτηκε δύο τέρματα από στημένα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έβγαζε σιγουριά αφού είχε υποπέσει το τεχνικό του επιτελείο σε ένα έγκλημα. Έπαιξε τον Ολυμπιακό χωρίς επαρκή σχέδιο για να αντιμετωπίσει τον Φορτούνη.

Νομίζω πως μετά από αυτό το παιχνίδι οι σχέσεις των δύο ομάδων θα πρέπει να φτιάξουν καθώς οι ερυθρόλευκοι έκαναν fair play. Είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ταπεινώσουν τον Παναθηναϊκό, να τον κερδίσουν με μεγάλο σκορ, αλλά δεν προσπάθησαν να τις εξαντλήσουν. Το δεύτερο ημίχρονο δεν παίχτηκε από τους ερυθρόλευκους, πήγαν απλά σε συντήρηση και κράτησαν το 3-0.

Ο Παναθηναϊκός έφαγε τρία από το ημίχρονο και έμεινε και από άλλοθι. Πήγε στο Καραϊσκάκης με διαιτητή που γνώριζε πως δεν πρόκειται να τον αδικήσει και αν ζητήσει κάτι θα του το δώσει, όμως δεν είχε ανταγωνιστικό τακτικό σχήμα από το δικό του προπονητή και οι ποδοσφαιριστές του δεν βρίσκονταν στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΛΑΣΕΙΣ

Ο Ιταλός τεχνικός νόμιζε πως αν βάλει ένα σχήμα με τους γρήγορους Εμποκού, Ιμπάρμπο στα άκρα θα ξεγυμνώσει τις αδυναμίες του Ολυμπιακού, δεν είχε φροντίσει όμως να ντύσει να θωρακίσει τη δική του ομάδα.

Ο Αντρέα Στραματσόνι και το επιτελείο του ελέγχονται για τις πολλές θλάσεις που βγάζει η ομάδα τους, κάτι που είχε συμβεί και στις δύο δουλειές του στην Ιταλία, για το ότι δεν καταφέρνει να βοηθά τους παίκτες του με τις τακτικές του οδηγίες. Εξακολουθώ να πιστεύω πως το ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι καλύτερο από την εικόνα που βγάζει, απλά χρειάζεται έναν καλύτερο διαχειριστή και να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη ζημιά κάνει ο Λεντέσμα στην θέση 6 σε παιχνίδια που ο αντίπαλος μπορεί να επιτεθεί από το δικό του χώρο.

Ο Λεντέσμα μπορεί να προσφέρει με την καλή του μεταβίβαση, σε συνθήκες αγώνων που ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού θα παίζει παθητικά, θα επιτίθεται ελάχιστα και δεν θα τον πρεσάρει. Υπάρχουν τέτοιου είδους παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθούν και μέσα στη διάρκεια ενός αγώνα συνθήκες που να κάνουν χρήσιμο τον Αργεντινό.

Δεν γίνεται όμως να τον βάζεις στην θέση 6 στα παιχνίδια που στο χώρο του χρειάζεται ένταση, δύναμη και γρήγορα γυμνασμένα πόδια.

Με τον Ολυμπιακό κουράστηκε τόσο πολύ που μέχρι και το πέναλτι το πέταξε άουτ, δεν μπορούσαν να τον ακούσουν τα πόδια του.

Ο νικητής δεν κυνήγησε την ευκαιρία να διασύρει τον αιώνιο του αντίπαλο, έδειξε πως είναι πιο ομάδα και τις ημέρες που προηγήθηκαν του ντέρμπι αλλά και στη διάρκεια του αγώνα. Ο Μπέντο έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, η ομάδα του τα βγάζει με συνέπεια και κατάφερε να κερδίσει τρία ντέρμπι στην σειρά ώστε να δημιουργήσει συνθήκες για περίπατο και στο φετινό πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οπαδοί σε Αλαφούζο: "Να φύγεις, αν δεν μπορείς!"
Οι αμυντικοί του Ολυμπιακού "εκτελεστές" του Παναθηναϊκού!
Για πρώτη φορά μετά το... 1967
Το twitter ψάχνει εισιτήρια στον Στραματσόνι
Στ. Γεωργακόπουλος: Τελείωσαν οι δικαιολογίες

News 24/7

24MEDIA NETWORK