Τζάλμα Κάμπος, ο κύριος λόγος που νίκησε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί για τον τίτλο γιατί είναι η μοναδική ομάδα που ξέρει να κερδίζει. Ο Ιβιτς παρουσιάζει μία γρήγορη αθλητική ομάδα, που έχει αδυναμία στην κατοχή μπάλας και κατάφερε να χάσει ένα παιχνίδι που της ταίριαζε! Ο Τσάρλυ αναλύει τα του ντέρμπι...

Τζάλμα Κάμπος, ο κύριος λόγος που νίκησε ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί για τον τίτλο γιατί είναι η μοναδική ομάδα που ξέρει να κερδίζει. Ο Ιβιτς παρουσιάζει μία γρήγορη αθλητική ομάδα, που έχει αδυναμία στην κατοχή μπάλας και κατάφερε να χάσει ένα παιχνίδι που της ταίριαζε.

Είναι στην κορυφή έχοντας βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Η ομάδα του Μπέντο παρότι έχει τεράστιες αδυναμίες ανασταλτικά δείχνει πως είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Πολύ απλά γιατί είναι η μόνη ομάδα από τους 4 που ξεκίνησαν για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα που ξέρει να κερδίζει.

Στο Καραϊσκάκης είδαμε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι και σε αντίθεση από ότι συνέβη πριν δύο βδομάδες, ο ΠΑΟΚ ήταν ομάδα και έτοιμος για να δώσει μάχη.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ

Ο Ίβιτς έχει δημιουργήσει σύνολο που τρέχει, που είναι γυμνασμένο και ικανό να παίζει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και να πρεσάρει ψηλά. Δεν έχει όμως ο ΠΑΟΚ κατοχή μπάλας στον χώρο του άξονα, δεν υπάρχει κεντρικός χαφ ικανός να δημιουργήσει και να κρατήσει μπάλα σε μικρό χώρο και ταυτόχρονα το στιλ των δύο ακραίων επιθετικών δεν προσφέρει επιπλέον βοήθεια στην δημιουργία από τους δύο εξτρέμ.

Αποτέλεσμα της φύσης του ρόστερ που έχει δημιουργηθεί ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με υψηλό βαθμό ανταγωνισμού είναι να περιορίζεται σε μικρό αριθμό κατοχής μόνιμα κάτω από 40%. Αν ψάξουμε να βρούμε τους λόγους που χάθηκε το παιχνίδι, πέρα από το κεφάλαιο Τζάλμα Κάμπος, είναι πως το δεύτερο τέρμα ήρθε γιατί ο ΠΑΟΚ δεν κράταγε μπάλα και όσο πέρναγε η ώρα έμπαινε και πιο χαμηλά.

ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΤΟ ΜΑΤΣ, ΟΜΩΣ ΕΧΑΣΕ

Θα έλεγε κανείς πως,τα στοιχεία που έχει ο ΠΑΟΚ κουμπώνουν 100% σε έναν αγώνα όπως αυτό στο Καραϊσκάκης. Δηλαδή με έναν αντίπαλο που ανεβάζει ψηλά στόπερ, που δεν προσφέρουν ασφάλεια και έχει σοβαρά θέματα στα άκρα της άμυνας. Υπήρχαν στιγμές που φαινόταν πως ο ΠΑΟΚ έχει και το σχέδιο αλλά και έχει κάνει την κατάλληλη δουλειά για να πάρει αυτό που θέλει στο Καραϊσκάκης. Τον πρόδωσε όμως για ακόμα μία φορά η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του.

Μετά το τέρμα του Βαρέλα υπήρχε μία εικόνα παιχνιδιού που σου έδειχνε πως ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση να το τελειώσει. Ο χώρος και η ένταση που επέλεξε να πρεσάρει δυσκόλευε πολύ την αρχική ανάπτυξη των ερυθρολεύκων και τους οδηγούσε σε λάθη. Οι γρήγορες μεγάλες μπαλιές, το παιχνίδι από τα άκρα και η παρουσία του Βιάνα στα δεξιά δημιουργούσε ένα χώρο που έδειχνε πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρει πετρέλαιο.

ΚΑΜΠΟΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ

Πετρέλαιο υπήρχε πάνω στον Βιάνα, αλλά ο Τζάλμα Κάμπος ήταν εντελώς ακατάλληλος για να το εκμεταλλευτεί. Ποτέ δεν μπορεί να είναι μία η αιτία για μια οριακή ήττα. Αλλά αν ψάξουμε να βρούμε τον κύριο λόγω της ήττας του ΠΑΟΚ αλλά και την άσχημη βαθμολογικά μέχρι σήμερα πορείας του, μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται στο πρόσωπο του Τζάλμα Κάμπος.

Ο Κάμπος ήρθε να πάρει την θέση του Μακ στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Κορόιδεψε με το γκολ που έβαλε με τον Άγιαξ και έπεισε πως δεν χρειάζεται κάποιος πιο δημιουργικός παίκτης στα άκρα. Μετά από αυτό το παιχνίδι είναι ένα δράμα. Με εξαίρεση το παιχνίδι στην Τρίπολη παίζει μόνιμα άσχημα, δεν δημιουργεί, δεν τελειώνει φάσεις και συνήθως καταστρέφει όσα παράγει ο τρόπος ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ του Ίβιτς.

Ο Κάμπος πήγε στο Καραισκάκης με την πλάτη στο τοίχο, ο κόσμος που πίστεψε στην συγκεκριμένη μεταγραφή είχε απογοητευτεί και τον περίμενε στην γωνία. Για έναν ποδοσφαιριστή ικανό να ανατρέψει την κατάσταση, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν μια ευκαιρία να βουλώσει στόματα. Ειδικά έχοντας για ένα ημίχρονο απέναντι του τον Βιάνα και στην επανάληψη τον Φιγκέιρας με ανάποδο πόδι.

Δεν τα κατάφερε. Οι φάσεις του δόθηκαν απλόχερα αλλά αυτός τις πέταξε όλες στα σκουπίδια. Από τον δικό του χώρο από την πλευρά που μπορούσε να πάρει το ματς ο ΠΑΟΚ, ήρθε το δεύτερο τέρμα του Ολυμπιακού. Ο Τζάλμα Κάμπος πουλάει την κατοχή αδικαιολόγητα, πάει υπερβολικά νωχελικά και καθυστερημένα στην φάση και με τον τρόπο που αμύνεται επιτρέπει στον Φιγκέιρας να είναι εντελώς μόνος και να βγάλει μία υπέροχη σέντρα.

ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΑΙΚΤΗ

Ο Ίβιτς, έχει τις ευθύνες του, δεν κουνά από την ενδεκάδα έναν ποδοσφαιριστή που δείχνει ότι δεν μπορεί και παραγκωνίζει έναν πολύ ποιοτικό Έλληνα ποδοσφαιριστή. Υπάρχει κάτι που δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω. Το τελευταίο διάστημα ζούμε το φαινόμενο Μπακασέτα, ένας ποδοσφαιριστής που συμμετέχει πολύ λιγότερο από ότι πρέπει στο παιχνίδι και δεν βοηθά δημιουργικά, βρίσκει συνεχώς θέσεις στην βασική ενδεκάδα της Εθνικής και της ΆΕΚ σε διάφορους ρόλους.

Έχει ο ΠΑΟΚ έναν πολύ ανώτερο ποδοσφαιριστή που έχει και αυτός την ίδια αδυναμία να μην έχει δηλαδή ακόμα μία θέση καθαρά δικιά του και για αυτό κάνω την σύγκριση. Υπάρχει όμως μία μεγάλη δαφορα ο Μυστακίδης ξέρει μπάλα, έχει ποιότητα.Ο Μυστακίδης έχει κοντρόλ, πάσα δημιουργία, γρήγορη για το σωματότυπο του περιστροφή γύρο από τον άξονα του κι όμως ο Ίβιτς τον χρησιμοποιεί ελάχιστα.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑN

Δεν έχει λογική πάντως, που βλέποντας τον Βιάνα, στο πρώτο μέρος να περπατάει δεν έδωσε εντολή για κάποιο χρονικό διάστημα να αλλάξει πλευρά ο Ροντρίγκες. Του Ίβιτς, δεν του βγήκαν και οι αλλαγές που υπήρχαν στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο. Στα πρώτα 45λεπτά είχε δύο αμυντικά κομμάτια που πήγαιναν πολύ καλά.

Το πρέσινκ που γινόταν από την περιοχή του Καπίνο μόνιμα με 4 παίκτες καθώς συμμετείχε είτε ο Σάκχοφ είτε ο Τσίμιροτ από τον άξονα και το μαρκάρισμα Κάνιας στον Φορτούνη.

Στην επανάληψη τα μέτρα που ξεκινούσε να μαρκάρει ο ΠΑΟΚ έπεσαν πολύ, η άμυνα μόνιμα ξεκινούσε από την σέντρα και πήρε την απόφαση να βγάλει τον Κάνιας γιατί τον φοβήθηκε που είχε κάρτα, να περάσει τον Χαρίση και να βάλει τον Τσίμιροτ στο μαρκάρισμα Φορτούνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Ο Φορτούνης που σαν εσωτερικός χαφ τα πήγαινε υπέροχα κέρδιζε μονομαχίες, κράταγε μπάλα και είχε καλές επιλογές. Στο μαρκάρισμα του δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα. Πρέπει να πήρε και εντολή από τον Μπέντο να βγαίνει πιο πλάγια για να ζητά μπάλα και να ελευθερώνεται και στην επανάληψη μία διαφορά ήταν πως μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο. Κέρδιζε μέτρα, έβαζε παίκτες στην περιοχή του ΠΑΟΚ και εκμεταλλευόταν την εύκολη κατοχή. Τα θέματα όμως πίσω ήταν μεγάλα και ο δικέφαλος έβγαλε με ευκολία καθαρές ευκαιρίες που σπατάλησε για ακόμα μία φορά από ανικανότητα.

ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ίβιτς, με την είσοδο του Μπίσερσβαρ ήθελε να αποφύγει αυτό που τελικά έπαθε στο τελευταίο 20 λεπτό του παιχνιδιού. Έβαλε τον δημιουργό του για να κρατήσει περισσότερο μπάλα και να μην χαθούν μέτρα. Είναι σοφτ και όχι και κάτι εντυπωσιακό ο μοναδικός δημιουργικός κεντρικός χαφ που εμπιστεύεται ο Ιβιτς από το ρόστερ του και δεν βοήθησε στο κράτημα μπάλας.

Ο Ολυμπιακός κινδύνευε πίσω, αλλά είχε φροντίσει να φορτώνει την περιοχή του Γλύκου και στην κατοχή του να κρατά βαθιά την άμυνα του ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Είδαμε καλό παιχνίδι είχε ρυθμό το δεύτερο ημίχρονο και ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες. Κέρδισε η ομάδα που είχε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες. Ήρθαν έτσι τα πράγματα που ξεκάθαρα ο άνθρωπός που έκρινε τον αγώνα ήταν ο Μιλιβόγεβιτς.

Πρώτα σώζει με ένα εντυπωσιακό τάκλιν την ομάδα του από το 1-2 στο σουτ του Ροντρίγκες, και λίγο αργότερα βάζει το χρυσό τέρμα. Ένα γκολ που κρατά τον Ολυμπιακό στην κορυφή έχοντας βγάλει το πιο δύσκολο πρόγραμμα από όλες της ομάδες.

Οι ερυθρόλευκοι δεν κυριάρχησαν εμφατικά, έβγαλαν πολλές αδυναμίες, έδειξαν ευάλωτοι, όμως δεν φοβούνται να κερδίσουν. Πιέζουν για την νίκη και ξέρουν πως θα την πάρουν.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΓΟ Ο ΙΒΙΤΣ

Ο Ίβιτς, έχει κάνει λάθη, δεν αξιολόγησε σωστά το ρόστερ το καλοκαίρι, έχει αφήσει γυμνή την ομάδα του σε σημαντικές θέσεις, έχει αδικήσει τους Μυστακίδη, Χαρίση, όμως παρουσιάζει και έργο. Απλά με το ρόστερ που υπάρχει -και είναι υπεύθυνος για αυτό- η σεζόν δύσκολα θα πάει καλά. Όμως οφείλω να πω ότι βλέπω μια δουλειά που αν στην πορεία στελεχωθεί με καλύτερα υλικά μπορεί να φέρει εξέλιξη.

Ο ΠΑΟΚ είναι γυμνασμένος γρήγορος, έχει συγκεκριμένο τρόπο να βγάζει επιθέσεις, αμύνεται ψηλά και είναι πολύ καλύτερος στο παιχνίδι χωρίς μπάλα από ότι τα περασμένα χρόνια. Πιστεύω δηλαδή πως αν σε αυτήν την δουλειά υπήρχαν και οι 3 ποδοσφαιριστές που λείπουν από το ρόστερ, θα ερχόντουσαν αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν όμως παίκτες να κάνουν διαφορά στον άξονα δημιουργικά, στα άκρα και στην επίθεση.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που παρότι ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι είναι πιο δουλεμένος από τους υπόλοιπους είναι ήδη πολύ πίσω στην βαθμολογία και αφήνει με ευκολία βαθμούς.Άφησα στο τέλος την διαιτησία του Αρετόπουλου γιατί πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ είχε την δυνατότητα με αυτήν την διαιτησία να κερδίσει.

Οι λόγοι που έχασε ένα παιχνίδι έχουν να κάνουν με τις δικές του παθογένειες. Σίγουρα ο Αρετόπουλος έπαιξε Ολυμπιακό και είναι για γέλια ότι ολοκλήρωσε το παιχνίδι ο Μποτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Είναι βαριά η φανέλα του Ολυμπιακού!
Οι μεν μπάλα, οι δε διαιτησία
Μάλλον έχει δίκιο ο Ιβιτς, ε;
Ιστορίες αποπνικτικής αντικανονικότητας...

News 24/7

24MEDIA NETWORK