Βγάλτε τον από βασικό πριν είναι αργά

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ακατάλληλο Όλσεν και το λάθος που πρέπει να παραδεχθεί ο Άρνεσεν πριν χαθούν στόχοι και αναλύει την άμυνα των τριών του Τούντορ.

Βγάλτε τον από βασικό πριν είναι αργά

Για τον ΠΑΟΚ ο βαθμός είναι σημαντικός και είναι θετικό που κατάφερε να διαχειριστεί έναν επίπονο αγώνα μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Είναι αμαρτία να συνεχίζει να χαρίζει γκολ στους αντιπάλους. Δεν ήταν το χειρότερο παιχνίδι του Όλσεν που έχουμε δει, η αλήθεια είναι πως με την Ντόρτμουντ έκανε και μερικές αποκρούσεις, όμως ο άνθρωπός δεν είναι κατάλληλος για να υπερασπιστεί την εστία του ΠΑΟΚ. Έχει μεγάλο πρόβλημα αυτοπεποίθησης την ώρα που πρέπει να διαχειριστεί φάση που πηγαίνει αυτός και ο αντίπαλος επιθετικός σε διεκδίκηση με την μπάλα.

Φοβάται την μπάλα

Δείτε τον τρόπο που βγαίνει, το πόσο παθητικά λειτουργεί στο γκολ της Ντόρτμουντ. Σαν παιδί που τώρα ξεκινάει να αθλείται και φοβάται την μπάλα. Δεν γίνεται σε έναν τερματοφύλακα 25 χρονών να του μάθεις τα βασικά, δηλαδή να μην φοβάται την μπάλα στο άθλημα που παίζει. Αυτά τα διδάσκουν στα παιδιά μέχρι τα 10 τους, άντε αν είναι κανένα παιδί λίγο συνεσταλμένο να τον βοηθήσεις και λίγο περισσότερο.

Ξεκινάει ο αντίπαλος με ένα γκολ "δώρο"

Ο Όλσεν κάνει εξόδους με τα χέρια κάτω. Δέχτηκε γκολ σε ένα παιχνίδι που όλοι οι ποδοσφαιριστές έδωσαν σκληρή μάχη, που δεν γίνεται να δεχτεί κάποιος κανονικός τερματοφύλακας. Και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ο αντίπαλος ξεκινάει με ένα γκολ "δώρο" του Όλσεν. Στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να καταλάβουν πως το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι του Σουηδού τερματοφύλακα.

Δεν είναι ντροπή να παραδεχθείς πως έκανες λάθος. Δεν είναι ο Άρνεσεν ο πρώτος τεχνικός διευθυντής, που έβαλε τον ιδιοκτήτη μίας ομάδας να χαλάσει 6-7 κατοστάρικα για έναν ποδοσφαιριστή που δεν βγήκε. Για να πετύχεις σε έναν ρόλο που καλείσαι να παίρνεις πολλές αποφάσεις, θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι γρήγορα τα λάθη σου και να φροντίζει αυτά να γίνονται όσο είναι δυνατόν λιγότερο επιζήμια για το σύνολο.

Κάποτε οι Γιαννακόπουλοι είχαν πειστεί να σκάσουν πολύ χρήμα για να φέρουν τον Γιαβτόκας και τον Ντελκ. Αποδείχθηκαν -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- λανθασμένες επιλογές. Ο Ζοτς τους "πάρκαρε" και ο Παναθηναϊκός πήρε και τις τρεις κούπες της σεζόν. Κανένας δεν ασχολήθηκε με το ποιος έφερε τον Γιαβτόκας. Το πρόβλημα θα υπήρχε αν έχανε τίτλους, για τον κάθε Γιαβτόκας ή για τον κάθε Τέπιτς.

Θα κοστίσει ακριβά ο Όλσεν αν παραμείνει βασικός

Το ίδιο, λοιπόν, ισχύει και στον ΠΑΟΚ. Αν πετύχει η ομάδα τους στόχους της με τον Γλύκο, κανείς δεν θα κρατήσει στον Άρνεσεν την μεταγραφή Όλσεν. Αν, όμως, η συγκεκριμένη μεταγραφή στοιχίσει κάποια μεγάλη διάκριση ή ακόμα και το πρωτάθλημα, θα τον στιγματίσει. Γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο πως αν δεν κάτσει ο Ολσεν στο περιθώριο, αυτό θα συμβεί.

Στον ΠΑΟΚ πρέπει να καταλάβουν, πως προσπαθούν να διεκδικήσουν ή να πάρουν ένα πρωτάθλημα από μία ομάδα που χάνει λίγους βαθμούς. Δεν υπάρχει το περιθώριο για να χαρίζεις γκολ στους αντίπαλους για να μην παραδεχτείς ένα λάθος σου. Ήδη κόστισε τους βαθμούς στα Γιάννενα, όταν χάρισε το πρώτο γκολ κι έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΣ χωρίς ο ΠΑΟΚ να έχει απειληθεί μέχρι το χρονικό σημείο του λάθους.

Για πρώτη φορά με καθαρό 3-5-2

Στο ξεκίνημα έγραψα πως είναι σημαντικό που κατάφερε ο ΠΑΟΚ να διαχειριστεί έναν επίπονο αγώνα. Είναι δύσκολο να είσαι γηπεδούχος, να παίζεις μπροστά στον κόσμο σου και να καλείσαι να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο που σου επιβάλλει 70% κατοχή. Στους παίκτες του Τούντορ πιστώνεται πως είχαν υπομονή.

Ο Κροάτης τεχνικός έκανε μία παραλλαγή στην τακτική του. Μέχρι το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, στην διάταξη που έχει σαν αρχή τους 3 στόπερ, χρησιμοποιούσε δύο καθαρούς κεντρικούς χαφ και τρεις παίκτες ψηλά. Με την Ντόρτμουντ ήθελε περισσότερες ανασταλτικές καλύψεις και έπαιξαν σε τρίγωνο ο Τζιόλης εξάρι και οι Σαμπό, Κάτσε εσωτερικοί χαφ.

Βόλεψε η απουσία καθαρού φορ μέχρι το 65'

Μέχρι να έρθει το γκολ του Μακ στο 34ο λεπτό υπήρχε μία παθητική διαχείριση του παιχνιδιού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά της ανασταλτικής λειτουργίας, στην πλευρά που κάλυπτε σαν εσωτερικός χαφ ο Σάμπο και σαν μπακ χαφ ο Ροντρίγκες. Ο Χόφμαν, δημιούργησε αρκετά ρήγματα, έφτανε βαθιά στην περιοχή, αλλά δεν υπήρχε καθαρός στράικερ να τελειώσει τις φάσεις.

Η απόφαση του Τούχελ να παίξει χωρίς καθαρό φορ, με τον Ρόις στην κορυφή της επίθεσης, βοήθησε τους τρεις στόπερ του ΠΑΟΚ. Οι Κόστα, Τζαβέλλας, Βίτορ είχαν μπροστά τους τρεις χαφ, δεν είχαν κορμί να φυλάξουν, μπορούσαν και είχαν χρόνο να διαβάσουν τις κινήσεις των μεσοεπιθετικών της Ντόρτμουντ στην αντίπαλη περιοχή.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν από το 65ο λεπτό και μετά, όταν μπήκε στην κορυφή ο Ράμος. Σε αυτό το σημείο, η πίεση που ασκήθηκε στον ΠΑΟΚ, ήταν μεγάλη και χάθηκαν μέτρα. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα διαφορετική διαχείριση στις αλλαγές από τον Τούντορ.

Δεν βοήθησε ο Τούντορ με τις αλλαγές

Από το 60ό λεπτό και μετά, ο ΠΑΟΚ έχανε μέτρα και δεν είχε τη δυνατότητα να βγει στην κόντρα. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Μακ δεν βγαίνει. Δεν ήταν σε καλή ημέρα, αλλά όπως αποδείχθηκε και στο πρώτο ημίχρονο, είναι ο μόνος που έχει ταχύτητα να απειλήσει.

Επίσης, η λογική έλεγε πως θα έπρεπε να ψάξει ταχύτητα από τους δύο επιθετικούς, όταν κέρδιζε ο ΠΑΟΚ, οπότε περίμενα να αντικατασταθεί νωρίτερα ο Μπερμπάτοφ. Όταν πιέζεσαι, ο αντίπαλος σου έχει πάρει κατοχή, αλλάζει με υπερβολική υπομονή πολλές πάσες, είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις ταχύτητα από το επιθετικό δίδυμο. Ο Μπερμπάτοφ, μέχρι το 60ό λεπτό έκανε σπουδαία δουλειά, εκεί όμως έπρεπε να αντικατασταθεί από πιο γρήγορα πόδια.

Κρατάει τον βαθμό και το σερί καλό παιχνίδι της τριάδας των στόπερ

Η ισοπαλία με την Ντόρτμουντ είναι ένα καλό αποτέλεσμα για μία ομάδα που χτίζεται. Θα είναι υποκρισία να πούμε πως ο ΠΑΟΚ ήταν άτυχος λόγω του λάθους του Όλσεν, γιατί παρά τις πολλές αλλαγές που πραγματοποίησε στην ενδεκάδα του ο Τούχελ, η Ντόρτμουντ ήταν φανερά ανώτερη ομάδα στο γήπεδο και υπήρχαν διαστήματα που ο ΠΑΟΚ είχε παθητική στάση στο παιχνίδι.

Όσο για τον Δικέφαλο, κρατάει τον βαθμό και το γεγονός πως η αμυντική του τριάδα, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, έδειξε σημάδια προόδου.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Καραΐνδρος: Τώρα ήθελε τη βοήθεια της Παναγιάς...

Νίκος Γιαννόπουλος: Σκυλί του πολέμου...

ΠΑΟΚ - Ντόρτμουντ 1-1

Η γκάφα του Όλσεν στο γκολ της Ντόρτμουντ

News 24/7

24MEDIA NETWORK