Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Photostop στη σεζόν 1985/86. Η κορυφαία μάχη για τη σωτηρία και η πενταπλή ισοβαθμία, η απόπειρα δωροδοκίας του Πανσερραϊκού από την ΑΕΚ, η ποινή "χάδι" στους κιτρινόμαυρους, η BMW του Χρυσοβιτσιάνου και το μπαράζ φιάσκο με τον αδικημένο Ηρακλή.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Είθισται τις περισσότερες φορές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για να ενισχύσουμε μια άποψη μέσα στο πλαίσιο της υπερβολής και του εντυπωσιασμού, να αναφέρουμε γεγονότα ως «πρωτόγνωρα» και «ανήκουστα», αντιπαραβάλλοντάς τα με το παρελθόν όταν «όλα ήταν καλύτερα και πιο αγνά». Το άθλημα έχει ταλαιπωρηθεί ουκ ολίγες φορές ανά τις δεκαετίες, με τα γεγονότα να επαναλαμβάνονται ως φάρσα για να παραφράσουμε και λίγο το γνωμικό του Μαρξ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο διαχρονικά μαστιζόταν από «σκιές», προβλήματα και απίστευτες ιστορίες που είτε αποδείχθηκαν αληθείς μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων είτε έμειναν ως urban legends στο θυμικό των φιλάθλων και με το χρόνο απέκτησαν μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές. Ειδικά για τις μάχες της ουράς και της εξόδου στην Ευρώπη, τα παραδείγματα και το παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τόσο «αμαρτωλά» που θα μπορούσαμε να ασχολούμαστε κατά κόρον μόνον με αυτά. Μία από τις πιο πολυσυζητημένες σεζόν σε αυτή τη θλιβερή πτυχή της ιστορίας του (επαγγελματικού πια) ποδοσφαίρου είναι εκείνη του 1985/86.

Τα δεδομένα της σεζόν

Πρόκειται για μια χρονιά που ξεκίνησε πολύ άσχημα για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη και τελείωσε ακόμη πιο άσχημα, αργά και εν μέσω του θερμού καλοκαιριού, αφού ο χώρος ταλανιζόταν από πολλαπλά σκάνδαλα και μια αδυσώπητη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ήταν Απρίλιος του 1986 και το μόνο μέτωπο που είχε κλείσει αγωνιστικά, ήταν εκείνο του Πρωταθλητή Ελλάδας.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW
Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Ο Παναθηναϊκός, σε ένα από τα πιο εύκολα πρωταθλήματα της ιστορίας του, ήταν μακράν του δευτέρου καλύτερος των υπολοίπων και είχε «καθαρίσει» τον τίτλο. Απέμενε ο ημιτελικός του Κυπέλλου στον οποίο είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και δυνητικά ο τελικός όπου θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό ή τον Άρη. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, οργισμένος και χολωμένος από την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχει ήδη αποφασίσει την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του τριφυλιού και ο Τσεχοσλοβάκος Πιέτρ Πάκερτ απλώς μετρούσε μέρες στον πάγκο της ομάδας. Ο τεχνικός σύμβουλος, Κάζιμιρ Γκόρσκι είχε ήδη απομακρυνθεί εν μέσω συγκινησιακής φόρτισης (ο «παππούς» ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα) και τα πρώτα δημοσιεύματα για επαφές με τον Τόμισλαβ Ίβιτς είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Πίσω από τον Παναθηναϊκό, ο κακός χαμός με ΑΕΚ, Ηρακλή και ΟΦΗ να μάχονται για τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούσαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έναν Ολυμπιακό σε πολύ κακή κατάσταση να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στην έβδομη θέση, με κύριο πρόβλημά του τη διοικητική αστάθεια και έναν ακόμη χειρότερο ΠΑΟΚ, ο οποίος πελαγοδρομούσε στη δέκατη θέση, με τους οργανωμένους οπαδούς του να έχουν ανοίξει πόλεμο με τον Πρόεδρο της ομάδας Χάρη Σαββίδη και την ομάδα να έχει δώδεκα ήττες - τις περισσότερες από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα την 27η Αγωνιστική. Δυνητικά, ακόμη και ο ΠΑΟΚ κινδύνευε, αφού πίσω του υπήρχαν έξι ομάδες, όλες στο «κόλπο» της παραμονής και όλες σε απόσταση 3 βαθμών μεταξύ τους.

Η μάχη της ουράς

Η μάχη του ΟΥΕΦΑ ωχριούσε μπροστά στην τρομερή μάχη της ουράς, με ομάδες πολύ δυνατές και απροσπέλαστες έδρες. Στη χειρότερη μοίρα η Παναχαϊκή με τους 18 βαθμούς και ακριβώς από πάνω της το πανηγύρι: Δόξα Δράμας 20, Πανσερραϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα 21, Απόλλων Αθηνών και Εθνικός 22 και ο ΠΑΟΚ με 24. Δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ εύκολα ή δύσκολα θα έβρισκε τον τρόπο να πάρει τους δύο βαθμούς που υπολείποντο για τη μαθηματική σωτηρία του, τα βλέμματα επικεντρώνονταν στους υπόλοιπους, άπαντες με δύσκολο πρόγραμμα και ελάχιστα «αδιάφορα» παιχνίδια. Τρόπον τινά τη φετινή χρονιά στη Σούπερ Λίγκα, έχουμε μια ανάλογη κατάσταση, όπου έξι ομάδες μάχονται για να αποφύγουν τη μία θέση που οδηγεί στον (οικονομικό) όλεθρο της Football League.

Η 28η αγωνιστική θεωρείται - και δικαίως - κομβικής σημασίας: Σάββατο ντέρμπι ΑΕΚ-Ηρακλη για το ΟΥΕΦΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια που ανοίγει την αγωνιστική ημέρα βρίσκοντας την ΑΕΚ θριαμβέυτρια με το χορταστικό 4-1, σε ένα σόου του Σουηδού κυνηγού Χόκαν Σάντμπεργκ. Την Κυριακή, ο ΠΑΣ που «καίγεται» υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Παναχαϊκή στην απέλπιδα προσπάθεια των Πατρινών να κυνηγήσουν την παραμονή, οι Σέρρες κατεβαίνουν στη Νέα Σμύρνη, ο ΟΦΗ πάει Τούμπα και απομένουν μεταξύ άλλων δύο παιχνίδια για γερά νεύρα, εκείνο του Απόλλωνα με τον Εθνικό στη Ριζούπολη και της Δόξας με την Καλαμαριά στη Δράμα.

"Καυτές" αγωνιστικές

Η αγωνιστική είναι «καυτή», τα αποτελέσματα δεν ξεδιαλύνουν την κατάσταση. Ο αγχωμένος ΠΑΟΚ παίρνει τον έναν από τους δύο πόντους που χρειάζεται στο στείρο 0-0 με τον ΟΦΗ στην Τούμπα, τα Γιάννινα αποσπούν λευκή ισοπαλία από τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός καταδικάζει ουσιαστικά την Παναχαϊκή σε υποβιβασμό, κερδίζοντάς την με 2-0 στο Καραϊσκάκης. Οι Πατρινοί μπορούν να ελπίζουν πια μόνο σε μια τριπλή ισοβαθμία και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να παραμείνουν στην κατηγορία. Στη Ριζούπολη το ματς είναι για πολύ γερά νεύρα, τελειώνει και αυτό χωρίς νικητή (1-1) και Εθνικός και Απόλλωνας παραμένουν βουτηγμένοι στο άγχος. Ο Πανσερραϊκός ηττάται με 2-1 στη Νέα Σμύρνη, την ίδια στιγμή που η Δόξα καταβάλλει με το ίδιο σκορ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Δράμα. Πλέον την Παναχαϊκή ακολουθεί ο Πανσερραϊκός στο βάραθρο, αφού τον προσπερνά η Δόξα, οι Σερραίοι όμως ελπίζουν γιατί παρότι αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ, η έδρα τους είναι πολύ δυνατή και έχουν ήδη διαλύσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με 4-1.

Η αγωνία αναβάλλεται για μια ακόμη αγωνιστική. Ο Απόλλων Αθηνών πρέπει να βρει βαθμό ή βαθμούς στο Καυτανζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή που χρειάζεται επίσης πάση θυσία τη νίκη για να βγει στην Ευρώπη. Ο ΠΑΣ υποδέχεται τον Άρη που επίσης έχει μαθηματικές ελπίδες για την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σε ένα ματς παρόμοιου ενδιαφέροντος με το ΟΦΗ-Δόξα που διεξάγεται στην Κρήτη και ο Εθνικός ταξιδεύει στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει τη - σχεδόν - καταδικασμένη Παναχαϊκή. Την αγωνιστική συμπληρώνει το ντέρμπι του ΠΑΟΚ στη Λάρισα, η φιέστα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με τον Πανιώνιο και το μοναδικό αδιάφορο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη με την Καλαμαριά. Τα κομπιουτεράκια έχουν ήδη βγει, άπαντες κάνουν δεκάδες υπολογισμούς με συνδυασμούς αποτελεσμάτων και είναι εντελώς καχύποπτοι για τα παιχνίδια των ανταγωνιστών. Μέχρι που σκάει η πρώτη βόμβα!

Η απόπειρα δωροδοκίας από ΑΕΚ

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Καβαλιώτης Γίωργος Ρήγας, κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει έναντι υψηλού χρηματικού ποσού τρεις ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού παρουσία του Γενικού Αρχηγού της ΑΕΚ Γιάννη Χρυσοβιτσιάνου, προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι. Πάταγος. Στο ραντεβού για να στηθεί το παιχνίδι, αντί του Γαλατίδη καταφθάνει ο Αστυνομικός Παναγιώτης Μπίσκας και η Ασφάλεια Σερρών εκδίδει ένταλμα σύλληψης και του Ρήγα και του Χρυσοβιτσιάνου. Η ιστορία είναι απίθανη: βάσει των στοιχείων που κατατίθενται στην Εισαγγελία Σερρών, ο Ρήγας έχει καταφθάσει την Τετάρτη το απόγευμα στις Σέρρες, συναντά τον παλιό συμπαίκτη και φίλο του Γίαννη Αντωνιάδη και του προτείνει μαζί με τον «πατριώτη του» ποδοσφαιριστή Γιώργο Σφακιανάκη και έναν ακόμη αμυντικό της επιλογής του, να έχουν μειωμένη απόδοση για να κερδίσει η ΑΕΚ το ματς.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Ο Αντωνιάδης ενημερώνει τη διοίκηση του Πανσερραϊκού και δύο ημέρες αργότερα οδηγείται παρουσία δικηγόρου στην Ασφάλεια Σερρών όπου καταθέτει μήνυση βάσει του άρθρου 60 του Ν.75/1975 για απόπειρα χρηματισμού. Η Αστυνομία συνέστησε στον Αντωνιάδη να αποδεχθεί την πρόταση, να ξαναμιλήσει με το Ρήγα και να κλείσει το ραντεβού μαζί του, προκειμένου να συλληφθούν άπαντες επ’ αυτοφώρω. Έτσι και γίνεται. Ο Αντωνιάδης επιβεβαιώνει το ραντεβού τηλεφωνικά, αναφέρει ότι ο τρίτος ποδοσφαιριστής που μπαίνει στο «κόλπο» είναι ο Γαλατίδης και συμφωνεί να παρευρίσκεται την Πέμπτη στην καφετέρια Players του κέντρου των Σερρών που ανήκε στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και της ΑΕΚ και του Πανσερραϊκού, Παύλο Δημητρίου, για να δεχθεί περαιτέρω οδηγίες. Αυτό που ακολουθεί είναι τουλάχιστον ευφάνταστο σενάριο από αστυνομική ταινία της εποχής.

Σενάριο από ταινία

Ο Ρήγας τηλεφωνεί στην καφετέρια, ενημερώνει τον Αντωνιάδη ότι η συναλλαγή θα γίνει κοντά στο ξενοδοχείο «Ξενία» αλλά θα καθυστερήσει επειδή ο Χρυσοβιτσιάνος δεν έχει καταφθάσει ακόμη στις Σέρρες. Σε νέα επικοινωνία, το ραντεβού μεταφέρεται για το σπίτι του Αντωνιάδη, αφού η τελευταία επικοινωνία Ρήγα-Χρυσοβιτσιάνου έγινε όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη Λάρισα και θα καθυστερούσε περισσότερο από το προβλεπόμενο. Ο Ρήγας λέει στον Αντωνιάδη να περιμένουν οι ποδοσφαιριστές στο διαμέρισμα και να κατέβουν όταν ακούσουν σταθμευμένο αυτοκίνητο να κορνάρει τρεις φορές. Στο μεταξύ, η Ασφάλεια Σερρών επιστρατεύει αστυνομικό ο οποίος μοιάζει φυσιογνωμικά με το Γαλατίδη και του αναθέτει την αποστολή να υποδυθεί τον ποδοσφαιριστή κατά τη συναλλαγή και να συλλάβει τους εμπλεκόμενους.

Πράγματι, περασμένα μεσάνυχτα, έξω από το σπίτι του Αντωνιάδη ακούγεται το «συνθηματικό» και οι Αντωνιάδης, Σφακιανάκης και ο υποτιθέμενος Γαλατίδης κατεβαίνουν και επιβιβάζονται στο όχημα με το Ρήγα στη θέση του οδηγού. «Το σχέδιο έχει αλλάξει» και το αυτοκίνητο κατευθύνεται προς το Εθνικό Στάδιο των Σερρών που βρίσκεται προς την έξοδο της πόλης και ανακόπτει ταχύτητα όταν πλησιάζει το ελεύθερο πάρκινγκ. Εκεί είναι σταθμευμένη μια BMW μέσα στην οποία δύσκολα διακρίνονται μια ξανθιά γυναίκα και ένας μεσήλικας γενειοφόρος άνδρας. Η BMW ανάβει τα φώτα και το αυτοκίνητο που επιβαίνουν οι ποδοσφαιριστές ξεκινά κατευθυνόμενο προς Θεσσαλονίκη. Κατά τη διαδρομή, η BMW το προσπερνά, ο γενειοφόρος άνδρας «τσεκάρει» τους επιβαίνοντες και κάνει νεύμα στο Ρήγα να συνεχίσουν. Απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα, συνεχίζοντας το δρόμο προς Θεσσαλονίκη.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Στο μεταξύ το αυτοκίνητο της Ασφάλειας που ακολουθεί από απόσταση τα δύο προπορευόμενα πλησιάζει και ο Ρήγας το αντιλαμβάνεται. Αλλάζει κατεύθυνση, στρίβει στη διασταύρωση προς Προβατά, αφήνει τους ποδοσφαιριστές στο χωριό Σκούταρι και προτού εξαφανιστεί στους αγροτικούς δρόμους ενημερώνει το «Γαλατίδη» ότι το deal ισχύει και την επιταγή την έχει ο ίδιος με σύμφωνη γνώμη του Χρυσοβιτσιάνου και οι Σερραίοι θα την παραλάβουν με «τελειωμένη τη δουλειά» τη Δευτέρα το πρωί μετά το παιχνίδι. Η Γενική Ασφάλεια Ανατολικής Μακεδονίας στέλνει κατεπείγον σήμα στην Κεντρική Ασφάλεια και εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για το Ρήγα και το Χρυσοβιτσιάνο, οι οποίοι καταζητούνται από τις Αρχές! Η επίσημη ΑΕΚ το μαθαίνει σχεδόν αμέσως και ο τότε Πρόεδρός της, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος τοποθετείται όσο τα πράγματα είναι ακόμη «ζεστά» διαβεβαιώνοντας ότι την Παρασκευή το βράδυ συνέτρωγε με το Γενικό Αρχηγό της ομάδας, Γιάννη Χρυσοβιτσιάνο σε ταβέρνα της Αττικής, συνεπώς είναι αδύνατον ο τελευταίος να βρισκόταν και στην Αθήνα και στις Σέρρες ταυτόχρονα.

Σάλος, νίκη Πανσερραϊκού, Ίσις και ναδρολόνη

Εννοείται ότι ξεσπά σάλος, η πόλη των Σερρών βοά και το παιχνίδι ξαφνικά από κρίσιμο, εξελίσσεται σε ματς ζωής και θανάτου. Οι Σερραίοι εξαντλούν εν ριπή οφθαλμού τα εισιτήρια και «φεύγουν» περισσότερα από 11 χιλιάδες κομμάτια.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Το γήπεδο γεμίζει από πολύ νωρίς και όταν ο Ζακεστίδης σφυρίζει την έναρξη ακριβώς στις 5 το απόγευμα, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Ο Πανσερραϊκός είναι ασταμάτητος και με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, κερδίζει και την ΑΕΚ με το καθαρό 2-0 και ξαναπερνάει πάνω από τη ζώνη εκμεταλλευόμενος την ήττα της Δόξας στην Κρήτη από τον ΟΦΗ με το ισχνό 1-0. Η Παναχαϊκή κερδίζει τον Εθνικό με 3-0 στην Πάτρα, πλέον όμως δεν προλαβαίνει αφού οι μάξιμουμ 22 βαθμοί που μπορεί να συγκεντρώσει δεν φτάνουν για να σωθεί. Οι Πατρινοί πέφτουν με το κεφάλι ψηλά, βάζουν όμως τον Εθνικό σε τεράστιες περιπέτειες.

Η κατάσταση σε ουρά και προνομιούχες για το ΟΥΕΦΑ θέσεις, είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστη. Ο ΠΑΣ κερδίζει τον Άρη στους Ζωσιμάδες με 2-0, αλλά και εκεί ξεσπά σκάνδαλο αφού καταγγέλλεται από τον Πρόεδρο των Ηπειρωτών απόπειρα δωροδοκίας του τερματοφύλακα Βουκελάτου από ανθρώπους του Άρη!

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Νέος σάλος ξεσπά αλλά περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού οι καταγγελίες του Μήτση είναι γενικές και αόριστες και όλος ο κόσμος ασχολείται με την υπόθεση και το σάλο που ξεσπά με μια άλλη, διαφορετική υπόθεση που αφορά τον ΟΦΗ, δεύτερου την προτελευταία αγωνιστική στη βαθμολογία. Ο Χιλιανός Αλεξάντρο Ίσις, ένας καταπληκτικός κεντρικός χαφ, είχε βρεθεί θετικός τον Ιανουάριο στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη και αναμενόταν η εξέταση του δεύτερου δείγματος που έδωσε τον Απρίλιο και η απόφαση της ΕΠΑΕ (σαν να λέμε η σημερινή Λίγκα) σχετικά με την πιθανή τιμωρία του. Η απόφαση βγαίνει και αυτή Απρίλιο μήνα (μαζί με τη βόμβα της απόπειρας δωροδοκίας των Σερρών) και ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών.

Απαλλαγή ΟΦΗ, συγκλονιστικές εξελίξεις

Η ΕΠΑΕ απάλλαξε Ίσις και ΟΦΗ με ψήφους 11-2 (μειοψήφισαν Ηρακλής και Αρης), επειδή είχαν περάσει οι προθεσμίες που προέβλεπε το άρθρο 32 του ΚΑΠ για τον έλεγχο των ούρων και επειδή ο Ίσις παραδέχτηκε ότι είχε μεν κάνει την ένεση στη Χιλή, αλλά ο ΟΦΗ αγνοούσε το γεγονός. Επίσης υπέρ του ποδοσφαιριστή απέβη και το γεγονός ότι στην εξέταση του δεύτερου δείγματος, η ποσότητα ναδρολόνης στον οργανισμό του ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη σε σχέση με το πρώτο δείγμα, στοιχείο που ενίσχυε τη θέση του και θεωρείτο απαλλακτικό.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Για την ανακριτική Επιτροπή μέτρησε μάλιστα πολύ ως προς την απόφασή της, η γνωμάτευση του Γερμανού expert Μάνφρεντ Ντόνικε, ενός πρώην ποδηλάτη και τότε Χημικού από την Κολωνία, ο οποίος επιστρατεύτηκε από τους Κρητικούς για να εξηγήσει επιστημονικά τις επιδράσεις της ουσίας στον οργανισμό και μάλιστα χρειάστηκε να αποστείλει και διευκρινιστικό έγγραφο με επεξηγήσεις της θέσης του γύρω από το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το φίλαθλο κοινό παρακολουθεί άφωνο όλες αυτές τις εξελίξεις (με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό παντελώς απόντες από τη σκανδαλολογία κιόλας) και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τιμωρία ΟΦΗ και ΑΕΚ, όπως ο Ηρακλής, πνέουν τα μένεα και απειλούν με μηνύσεις και προσφυγές στα αρμόδια διοικητικά όργανα της ΟΥΕΦΑ! Ο Πρόεδρος του Ηρακλή μάλιστα, Πέτρος Θεοδωρίδης, επειδή ήδη κυοφορείτο το ενδεχόμενο του μπαράζ σε περίπτωση ισοβαθμίας, προειδοποιεί μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ μετά το νικηφόρο 1-0 με τον Απόλλωνα Αθηνών στο Καυτανζόγλειο, ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να κατέβει σε κανένα μπαράζ και αν τολμάει η ΕΠΑΕ και η ΕΠΟ, να τον τιμωρήσουν. Δίπλα του, ο Νίκος Αλέφαντος και ένας νεαρός δικηγόρος, πρώην ποδοσφαιριστής (για λίγο και του Ηρακλή) ο Αλέξης Κούγιας, βλοσυροί δείχνουν να συμφωνούν με τις τοποθετήσεις του ισχυρού ανδρός του Γηραιού.

Κορύφωση αγωνίας

Ο Ηρακλής με ολοκληρωμένη την προτελευταία αγωνιστική, ισοβαθμεί με 35 βαθμούς στην Τρίτη θέση με την ΑΕΚ και απέχει μόλις δύο από το δεύτερο ΟΦΗ που έχει 37. Πίσω τους, ο Άρης και ένας καταπληκτικός Ολυμπιακός που με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ τις τελευταίες αγωνιστικές έχει φθάσει τους 33 βαθμούς και βρίσκεται πλέον πέμπτος. Στην ουρά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύπλοκα όσο ποτέ: ΠΑΣ 24, Εθνικός, Απόλλων Αθηνών και Πανσερραϊκός 23, Δόξα Δράμας 22 και Παναχαϊκή ήδη υποβιβασμένη με 20. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου προμηνύεται για γερές κράσεις με 3 παράπλευρες ιστορίες να τρέχουν και κανέναν να μην γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι σε περιπτώσεις τιμωριών και αφαίρεσης βαθμών. Το πρόγραμμα είναι τρομακτικό.

Στην κορυφή η αναστατωμένη και σε σύγχυση λόγω Χρυσοβιτσιάνου ΑΕΚ, παίζει με τον Πρωταθλητή Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την Κυριακή, ενώ μια ημέρα νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο, ο επανακάμψας Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ. Ο Ηρακλής κατεβαίνει στο Καραϊσκάκης όπου τον περιμένει με το μαχαίρι στα δόντια ο Εθνικός που εάν χάσει - χάνεται, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Ριζούπολη, Απόλλων Αθηνών και Πανσερραϊκός δίνουν το δικό τους win or die παιχνίδι. Στη Δράμα, η τοπική Δόξα του Βούλτσεφ δίνει τον νυν (τότε) υπέρ πάντων αγώνα κόντρα στη Λάρισα και στη Νέα Σμύρνη ο Άρης ρίχνει την τελευταία του ζαριά για έξοδο στην Ευρώπη σε περίπτωση τιμωρίας ενός εκ των ΟΦΗ και ΑΕΚ. Στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΣ Γιάννινα αναζητά στην Τούμπα τον έναν βαθμό που χρειάζεται για να σωθεί και στη γειτονική Καλαμαριά διεξάγεται το μοναδικό αδιάφορο παιχνίδι του τοπικού Απόλλωνα με την υποβιβασθείσα Παναχαϊκή.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Οι υπολογισμοί και οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων είναι αμέτρητοι, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ενδεχόμενα αφαίρεσης βαθμών και τιμωριών. Η αυλαία της τελευταίας αγωνιστικής ανοίγει το Σάββατο το απόγευμα στην Καλογρέζα όπου μετά από ένα από τα πιο χορταστικά ματς του Πρωταθλήματος, Ολυμπιακός και ΟΦΗ αναδεικνύονται ισόπαλοι 3-3. Σε μια από τις τελευταίες μεγάλες παραστάσεις του λαβωμένου σολίστ Μίλος Σέστις, ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος των Ομιλητών, αλλά ο Θεός της μπάλας είναι με τον ΟΦΗ. Οι Κρήτες μάλιστα, θα προηγηθούν και 1-2 με ένα καταπληκτικό γκολ του Ράικο Γιάνγιανιν (μια λόμπα εκτός περιοχής που χειροκροτήθηκε και από τον κόσμο του Ολυμπιακού) αλλά η αντεπίθεση των ερυθρόλευκων ήταν πολύ δυνατή. Ο Ολυμπιακός θα γυρίσει το ματς με δύο γκολ από το Βασίλη Παπαχρήστου και τον Πέτρο Ξανθόπουλο, θα χάσει κι άλλες ευκαιρίες να διευρύνει το προβάδισμά του, στο 90ο λεπτό όμως ένα δικό του παιδί, ο Τάκης Περσίας με κοντινή κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ του Παπαβασιλείου, θα ισοφαρίσει σε 3-3 και θα στείλει τον ΟΦΗ στην Ευρώπη.

Μεγάλη Κυριακή με τρομερές ισοβαθμίες

Η Κυριακή είναι μια από τις πιο μεγάλες Κυριακές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα αποτελέσματα που φέρνουν οι ομάδες, περιποιούν τιμή στο ταλαιπωρημένο από τους παράγοντες προϊόν και τίποτα δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει χωρίς τη βοήθεια αιρθμομηχανών ή έστω χαρτού και μολυβιού. ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0, το ίδιο και Εθνικός – Ηρακλής στον Πειραιά. ΑΕΚ 36, Ηρακλής 36 με τα μεταξύ τους παιχνίδι να έχουν λήξει 4-1 και 0-3, δηλαδη 4-4 τέρματα. Τόμπολα. Στη δε ουρά, το πράγμα είναι πρωτοφανές. Ισοβαθμούν και οι πέντε ομάδες που κινδύνευαν, όλες στους 24 βαθμούς, αφού η Δόξα κέρδισε τη Λάρισα με 2-1 στην κατάμεστη Δράμα, Απόλλων και Πανσερραϊκός έμειναν στο 1-1 μετά από ένα συγκλονιστικό ματς στη Ριζούπολη, Ο ΠΑΣ έχασε με 4-2 στην Τούμπα και ο Εθνικός πήρε μόνο έναν πόντο από τον Ηρακλή σε ένα παιχνίδι ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης και το γνωστό «Εθνικάρα» Γιάννη Ματζουράνη να «λυγίζει» από το άγχος στην εξέδρα.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Τα ματς έχουν τελειώσει και η σπαζοκεφαλιά για ΕΠΟ και ΕΠΑΕ είναι μοναδική.

Εν πρώτοις, αποφασίζεται η διεξαγωγή μπαράζ ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ηρακλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τιμωρηθεί η ΑΕΚ για την υπόθεση Χρυσοβιτσιάνου, για τον υποβιβασμό όμως το πράγμα είναι πιο δύσκολο. Για πρώτη φορά αποφασίζεται μια «ειδική βαθμολογία» στην οποία μετέχουν οι πέντε ενδιαφερόμενες ομάδες και προσμετρώνται τα μεταξύ τους αποτελέσματα προκειμένου να προκύψει μια νέα κατάταξη. Σε αυτήν την ειδική βαθμολογία, πρώτοι κατατάσσονται ο Απόλλων Αθηνών και ο Εθνικός που έχουν από 10 βαθμούς, ακολουθούν ο ΠΑΣ και η Δόξα που συγκεντρώνουν από 7 βαθμούς έκαστος και τελευταίος ο Πανσερραϊκός μόλις με 6 βαθμούς. Συνεπώς, ο Πανσερραϊκός υποβιβάζεται όταν και έαν επικυρωθεί η βαθμολογία και όταν και εάν διεξαχθεί το μπαράζ, στο οποίο ο Ηρακλής έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει. Εν τω μεταξύ, μετά από δύο αναβολές, στις Σέρρες ξεκινά η δίκη Ρήγα-Χρυσοβιτσιάνου, με τον Αθλητικό Δικαστή Ανδρέου στην Αθήνα να περιμένει την απόφαση και να ξεκαθαρίζει σε όλους ότι η υπόθεση θα κλείσει εντός 15 ημερών.

Η απόφαση στα δικαστήρια

Στις Σέρρες, με τον Πανσερραϊκό να έχει επί της ουσίας υποβιβαστεί και να περιμένει την τυπική επικύρωση της βαθμολογίας από τη διοργανώτρια, το κλίμα δεν είναι καλό. Ήδη περισσότερος από 2500 κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο σε περιβάλλοντα χώρο και μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Παρίστανται ο Ρήγας και ο Χρυσοβιτσιάνος με τους συνηγόρους τους, οι Ζαφειρόπουλος, Γενεράκης, Ματσούκας, Γαδέλλης, Βαλλίδου και Στράτος ως μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού και τον Αστυνομικό Μπίσκα που υποδύθηκε το Γαλατίδη. Πρώτος έλαβε το λόγο ο Γιάννης Αντωνιάδης ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεσή του και πρόσθεσε τα ποσά: ο Ρήγας μέσα στο αυτοκίνητο υποσχέθηκε 650 χιλιάδες δραχμές στον ίδιο, το ίδιο ποσό στο Σφακιανάκη και 700 χιλιάδες στο Γαλατίδη, στον οποίο πρότεινε και bonus 300 χιλιάδων δραχμών εάν υποπέσει σε πέναλτυ.

Σε ερώτηση του Προεδρείου εάν γνώρισε ποιος επέβαινε στο αυτοκίνητο μάρκας BMW, ο Αντωνιάδης απάντησε ότι δεν έβλεπε καθαρά καθότι νυχτερινές ώρες και ο Ρήγας του είπε ότι επρόκειτο για το Χρυσοβιτσιάνο, Γενικό Αρχηγό της ΑΕΚ. Για τις υποψίες του Ρήγα και το γεγονός ότι τους άφησε στο Σκούταρι, ο Αντωνιάδης ανέφερε ότι ο Καβαλιώτης πρώην ποδοσφαιριστής είχε προσέξει το ίδιο κόκκινο αυτοκίνητο από τις Σέρρες και του κίνησε τις υποψίες όταν το ξαναείδε στη διασταύρωση των Καλών Δένδρων, όπου και άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος ξαναρώτησε εάν επρόκειτο για τόσο κακή παρακολούθηση εκ μέρους της Αστυνομίας, αλλά απάντηση δεν πήρε. Ήδη από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας φαινόταν η έλλειψη ατράντατων στοιχείων και ήταν πασιφανείς οι κακοί χειρισμοί της Αστυνομίας, ωστόσο οι μαρτυρίες των εμπλεκομένων καταδείκνυαν ενοχή.

Δεν έγινε ποτέ σαφές ποιο ήταν το πρόσωπο μέσα στην BMW και εάν ο Ρήγας έλεγε την αλήθεια. Ο Χρυσοβιτσιάνος, με ισχυρό άλλοθι τις μαρτυρίες του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και των συνδαιτημόνων στο δείπνο της Παρασκευής στην ψαροταβέρνα του Πειραιά αλλά και την αμφιβολία εξ αιτίας των ελλιπών στοιχείων, δείχνει προς το παρόν να διαφεύγει τον κίνδυνο. Ακόμη και η απόδειξη που κατατίθεται στο Δικαστήριο από τη διαμονή του στο Makedonia Pallace στη Θεσσαλονίκη, δεν φέρει την υπογραφή πελάτη και δεν αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για εκείνον. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ταξίδεψε πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη για δουλειές και ουδέποτε πέρασε από τις Σέρρες. Ο Ρήγας όπως αναμενόταν αρνήθηκε τα πάντα και κατέδειξε τον Αντωνιάδη ως εμπνευστή της ιστορίας υποστηρίζοντας ότι εκείνος τον πλησίασε και ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να πάρει χρήματα αφού ο Πανσερραϊκός του χρωστούσε και οι 45 χιλιάδες που λάμβανε από το σερραϊκό σύλλογο ήταν ψίχουλα. Πλέον έχουν γεννηθεί πολλές αμφιβολίες.

Πρώτον και κύριον, κανείς εκ των εμπλεκομένων δεν είδε το Χρυσοβιτσιάνο να συναλλάσσεται με το Ρήγα, δεύτερον κανείς δεν αναγνωρίζει ποιος επέβαινε στη BMW που περίμενε στο Εθνικό Στάδιο Σερρών, τρίτον υπήρχαν μαρτυρίες ότι ο Χρυσοβιτσιάνος την ώρα που βρισκόταν στις Σέρρες, βρισκόταν και σε ψαροταβέρνα της Αττικής, τέταρτον ο Ρήγας ισχυρίστηκε ότι ο Αντωνιάδης τον πλησίασε και όχι εκείνος τον Αντωνιάδη και πέμπτον, όλα στηρίζονται στην κατάθεση του Αστυνόμου Παναγιώτη Μπίσκα που υποδύθηκε τον ποδοσφαιριστή Γαλατίδη. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπίσκας υπήρξε ακριβής στην κατάθεσή του, ανέφερε το FIAT 128 με το οποίο τους παρέλαβε ο Ρήγας, αντέκρουσε την κατάθεση του Ρήγα (που έλεγε ότι εξ αρχής είχε αντιληφθεί τη σκευωρία εκ μέρους του Αντωνιάδη κ.ά.) και ουσιαστικά έγινε ο άνθρωπος κλειδί για την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Ποινές για Ρήγα και Χρυσοβιτσιάνο, στα μαλακά η ΑΕΚ

Ρήγας και Χρυσοβιτσιάνος καταδικάζονται σε 12 μήνες φυλάκιση έκαστος και πρόστιμο 100 χιλιάδων δραχμών, με ΑΕΚ και πόρισμα να ταξιδεύουν προς Αθήνα και το Αθλητικό Δικαστήριο που με τη σειρά του θα εξέταζε την υπόθεση προκειμένου να επιβάλλει ή όχι ποινή στην ΑΕΚ. Ρήγας και Χρυσοβιτσιάνος ασκούν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ο Ανδρέου όμως υπό την πίεση του χρόνου πρέπει να εκδικάσει την υπόθεση. Δωροδοκία δεν υπάρχει όπως ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της πενταμελούς ανακριτικής του ΑΣΕΑΔ, υπάρχει όμως απόπειρα δωροδοκίας, συνεπώς εάν συνίσταται ενοχή της ΑΕΚ, τότε θα τιμωρηθεί με βάση το άρθρο 60 (υπόσχεση δολίων παροχών). Την Τρίτη, 10 Ιουνίου του 1986 η τύχη της ΑΕΚ αποφασίζεται και η τιμωρία με ψήφους 3-2 είναι αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα (ενώ η μέχρι τότε πρακτική ήθελε τις ομάδες να τιμωρούνται άμεσα) η πιο ήπια ποινή από το 1977 και μετά.

Την επόμενη μέρα εκδίδεται και η απόφαση του ίδιου οργάνου (ΑΣΕΑΔ) για τον ΟΦΗ και την υπόθεση με τη ναδρολόνη του Ίσις, η οποία είναι απαλλακτική για τους Ομιλήτες και η βαθμολογία οδεύει προς ολοκλήρωση αφού διεξαχθεί ο αγώνας μπαράζ στο Βόλο μεταξύ της ΑΕΚ και του Ηρακλή, εάν και εφόσον ο Ηρακλής παρουσιαστεί στο γήπεδο.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Μπαράζ... φιάσκο

Το μπαράζ της 23ης Ιουνίου είναι μια οπερέτα, όχι τυχαία θα μείνει στην ιστορία σαν το «μπαράζ της ντροπής» αφού ο Ηρακλής πείθεται τελευταία στιγμή να κατέβει στο Βόλο, αλλά Θεοδωρίδης και Κούγιας αποφασίζουν με πρόφαση το ημερολόγιο να διακωμωδήσουν το άθλημα. Ο Γηραιός ξεκινά το ματς με 9 παίκτες και προπονητή τον υπηρεσιακό Νίκο Κασάπη και στο δέκατο λεπτό καταφθάνει στο γήπεδο και ο Ζήφκας που μπαίνει στο ματς, για να αποβληθεί μόλις δέκα λεπτά αργότερα μετά από κοκορομαχία με τον Πια. Το παιχνίδι είναι μια κωμωδία, στο 43’ αποβάλλεται και ο Γιώργος Καραΐσκος που καθυστερούσε επιδεικτικά επιζητώντας δεύτερη κίτρινη κάρτα και ο Ηρακλής μένει με 8 ποδοσφαιριστές.

Η πενταπλή ισοβαθμία, η ναδρολόνη και η BMW

Στο δεύτερο ημίχρονο σχεδόν με την έναρξη, Αδάμου και Σαντεξής προσποιούνται τους τραυματίες, ο Ηρακλής μένει με 6 ποδοσφαιριστές και ο διαιτητής αναγκάζεται να διακόψει το παιχνίδι βάσει κανονισμών, κατακυρώνοντάς το υπέρ της ΑΕΚ με 2-0. Ο Ηρακλης διέσυρε ένα ήδη βαριά τραυματισμένο πρωτάθλημα και βρήκε έναν λάθος τρόπο να διαμαρτυρηθεί στις αρχές, θα μπορούσε να διεκδικήσει και να κατακτήσει τη νίκη, αφού διέθετε μια θαυμάσια ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές προεξέχοντος βεβαίως του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή. Δεν το έκανε διότι η διπλή αδικία από την υπόθεση Ίσις και την υπόθεση Χρυσοβιτσιάνου έπληξε το Γηραιό (ο οποίος για ανάλογη υπόθεση δωροδοκίας είχε υποβιβαστεί το 1980), στερώντας του τη δυνατότητα να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Το χειρότερο όλων είναι πως παρόμοιες καταστάσεις θα ξαναζούσε πολύ σύντομα το ελληνικό ποδόσφαιρο, την αμέσως επόμενη σεζόν με «τα ούρα του Τσίγκοφ» μια υπόθεση που λίγο έλειψε να κρίνει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και σήκωσε στο πόδι μια ολόκληρη πόλη. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK