Λευκή πετσέτα ή νόμος της αγοράς;

Λευκή πετσέτα ή νόμος της αγοράς;
Τα τελευταία χρόνια είδαμε ομάδες όπως η Λάρισα, ο Πανιώνιος, ο Ατρόμητος, ή ο Άρης να δυναμώνουν, να διεκδικούν επιτυχείες εντός και εκτός συνόρων και να δίνουν χρώμα στη ποδοσφαιρική "Super League", επηρεάζοντας και τη κατάταξη στη κορυφή. Κοινός παρονομαστής γι'αυτές τις ομάδες οι νέες διοικήσεις με φιλοδοξίες και οικονομικό νοικοκυριό.

Οι ομάδες αυτές έδωσαν την εντύπωση πως με το προγραμματισμό τους θα επιδιώξουν να μπουν σφήνα στους μεγάλους, διεκδικώντας τίτλους μετά από πολλά χρόνια. Στην δημιουργία αυτής της εντύπωσης βοήθησαν και τα λόγια των προέδρων τους, όπως ο Τσακίρης του Πανιωνίου, ή ο Σκόρδας του Άρη, που μίλησαν για ψηλούς στόχους, ανταγωνισμό προς τους μεγάλους και ότι οι ομάδες τους θα έπαυαν να λειτουργούν σαν super market των κορυφαίων. Δείγμα της τακτικής το ότι δεν παραχωρούσαν βασικούς και ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές τους (εκτός από τη Ξάνθη που το 'όλα έχουν τη τιμή τους' αποτελεί πολιτική της και δεν το κρύβει).

Σύντομα είχαμε και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της νέας κατάστασης, με το κύπελλο της Λάρισας, τις αξιοπρόσεκτες Ευρωπαϊκές πορείες της ίδιας, του Άρη και του Πανιωνίου, και το γεγονός ότι οι τρεις διεκδικητές του πρωταθλήματος δεν κάνουν περίπατο μέχρι τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ξαφνικά όμως μια σειρά γεγονότων έρχεται να ανατρέψει ξανά το σκηνικό. Ο Πανιώνιος πούλησε τον Σπυρόπουλο στον Παναθηναϊκό και τον Πλετς στην Ομόνοια, έψαχνε να πουλήσει και τον Φερνάντες ενώ δήλωσε ότι το καλοκαίρι παραχωρείται και ο Τζιμπούρ. Στη Λάρισα ο Γκαλίτσιος έκλεισε στον Ολυμπιακό, ο Κοτσόλης βρέθηκε κοντά στη Μπρίστολ Ρόβερς και η ομάδα δεν είπε όχι, ενώ νωρίτερα φέτος, προκειμένου να έχει μεγαλύτερα έσοδα, δέχτηκε ο τελικός του Super Cup να γίνει στο Καραϊσκάκη, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες της να κερδίσει έναν τίτλο. Στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο ταλέντο του Ηρακλή, ο Παπαδόπουλος φαίνεται πως θα ακολουθήσει τον Γκαλίτσιο. Για το τι συμβαίνει με τις μικρότερες ομάδες είναι χαρακτηριστικό ότι ο Απόλλων Καλαμαριάς πούλησε τον Φυτανίδη στον Αστέρα και ο Λεβαδειακός τον Σίσιτς (που πέρυσι έσωσε τον Ηρακλή) στον Ολυμπιακό, τη στιγμή που παλεύουν για τη σωτηρία.

Τι άλλαξε στην πολιτική των ομάδων; Απογοητεύτηκαν από το ότι δεν μπόρεσαν να συνδυάσουν την Ευρωπαϊκή παρουσία με καλή πορεία και στο πρωτάθλημα; Θεώρησαν ότι έκλεισε ένας κύκλος; Ήταν πολλά τα λεφτά; Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πανιώνιος και η Λάρισα που πρωταγωνιστούν στις παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών έχουν φέτος χειρότερη πορεία από πέρυσι στο πρωτάθλημα και δύσκολα θα βγουν του χρόνου στην Ευρώπη. Αντίθετα ο Άρης, ο Αστέρας Τρίπολης και ο ΠΑΟΚ που είναι σε ανοδική πορεία, ή χτίζουν ομάδα, ακόμα δεν παραχωρούν, αλλά παίρνουν παίκτες. Έχει ενδιαφέρον τι θα γίνει όταν και αυτές οι ομάδες περάσουν κρίση. Κυρίως με Άρη και ΠΑΟΚ που οι διοικήσεις τους στηρίζονται πολύ στους οπαδούς τους. Ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει αν αυτή η στροφή των ΠΑΕ είναι έμμεση παραδοχή ότι δεν θα κοιτάξουν ποτέ στα μάτια την πρώτη τριάδα, ή μία αλλαγή τακτικής. Άλλωστε οι ίδιες ομάδες έκαναν και εντυπωσιακές κινήσεις για την ενίσχυσή τους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι οπαδοί να καταλάβουν ότι οι πρόεδροι των ΠΑΕ μόνο δεσμευμένοι δεν νιώθουν από τις δηλώσεις τους, ούτε νιώθουν κανένα βάρος ευθύνης απέναντι στην ιστορία των συλλόγων. Οι εποχές άλλωστε που ο πατέρας Γκαλίτσιος δεν άλλαζε φανέλα για κανένα λόγο είναι πολύ μακρινές. Σήμερα στη ΠΑΕ Λάρισα του Πηλαδάκη, παρά τις επιτυχίες της, τα έσοδα από μία διοργάνωση είναι σημαντικότερα από τον τίτλο, ενώ στη ΠΑΕ Πανιώνιος του Τσακίρη έπαψαν να είναι super market των μεγάλων απλά ανεβάζοντας τις τιμές…

Κασώτης Φίλιππος

News 24/7

24MEDIA NETWORK