Γι' αυτό ήταν ακαταμάχητος: Ο κορμός και η όραση του Τζόρνταν ήταν το μυστικό

Ήταν τόσο ανάλαφρος στις αλλαγές κατεύθυνσης, στο τρέξιμο, στα παράλληλα βήματα, αλλά προπάντων στα άλματα. Ο λόγος ήταν πως δεν είχε να... μεταφέρει κιλά, γιατί ο κορμός του ήταν πολύ μικρός. Επιπλόν, ο Τζόρνταν είχε και άλλο ένα όπλο, που δεν ήταν ορατό σ'εμάς. Μια βιονική όραση, πολύ πάνω απ'τον μέσο όρο.

Γι' αυτό ήταν ακαταμάχητος: Ο κορμός και η όραση του Τζόρνταν ήταν το μυστικό

Με αφορμή τα γενέθλια του Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος έκλεισε τα 52 του χρόνια, άρχισαν πάλι να εμφανίζονται αφιερώματα με τη μορφή... χιονοστιβάδας. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι χιλιογραμμένα, καθώς αναφέρονται στις ατομικές, τις ομαδικές διακρίσεις του, στην προσωπική ζωή του και στο πέρασμά του από το μπέιζμπολ.

Τα πόδια του είναι υπερφυσικά, μακριά και λεπτά...

Τόσα χρόνια όμως, κανείς δεν εστίασε στο στοιχείο που τον έκανε πραγματικά ακαταμάχητο. Αν δει κανείς τις φωτογραφίες που αναδημοσίευσε το Contra.gr θα παρατηρήσει την ιδιομορφία του σώματός του. Τα πόδια του είναι υπερφυσικά, μακριά και λεπτά, καλύπτοντας σχεδόν όλο το σώμα του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κορμός του είναι πολύ μικρός.

Γι' αυτό ήταν ακαταμάχητος: Ο κορμός και η όραση του Τζόρνταν ήταν το μυστικό
jordancontra2.jpg

Το άνοιγμα των ποδιών αλλά και των χεριών του είναι δυσανάλογο του ύψους του (1.96), κάτι που του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτεί κανείς για έναν αθλητή που αγωνίστηκε 30 χρόνια πριν κι όχι σε συνάρτηση με τα σημερινά δεδομένα, που οι περισσότεροι αστέρες διαθέτουν εξωπραγματικά σώματα.

Δεν είχε να... μεταφέρει κιλά!

Ήταν τόσο ανάλαφρος στις αλλαγές κατεύθυνσης, στο τρέξιμο, στα παράλληλα βήματα, αλλά προπάντων στα άλματα. Ο λόγος ήταν πως δεν είχε να... μεταφέρει κιλά, γιατί, όπως προαναφέραμε, ο κορμός του ήταν πολύ μικρός. Αυτός άλλωστε είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών στην καριέρα του. Οι αρθρώσεις και οι τένοντες στα πόδια δεν ταλαιπωρήθηκαν, παρά το γεγονός πως τον κυνηγούσαν... θεοί και δαίμονες.

Γι' αυτό ήταν ακαταμάχητος: Ο κορμός και η όραση του Τζόρνταν ήταν το μυστικό

Το γεγονός μάλιστα πως επέστρεψε στο NBA στα 40 του χρόνια και έκανε... πλάκα στους τωρινούς αστέρες αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στα άλματά του "ξεχνούσε" να κατέβει, ενώ στο έδαφος κατάφερνε να ξεφεύγει σαν... τσιτάχ! Τα χέρια του και τα δάκτυλά του ήταν υπερβολικά μεγάλα, που του επέτρεπαν να χειρίζεται την μπάλα με όποιον τρόπο ήθελε αυτός.

Το αρτιότερο δημιούργημά του...

Ο Θεός είχε... έμπνευση όταν έπλασε τον "MJ" και παρέδωσε στον κόσμο το αρτιότερο δημιούργημά του που παρουσιάστηκε στα ομαδικά αθλήματα. Αυτό το σώμα σε συνδυασμό με την ατέλειωτη δουλειά που έκανε και τα πνευματικά χαρίσματά του τον μετέτρεψαν στον μεγαλύτερο παίκτη που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι.

* Η ανάλυση-σχόλιο έγινε από τον προπονητή μπάσκετ, Μπάμπη Σκουζή.

Βιονική όραση

Ο Μπάμπης Σκουζής στάθηκε στο σωματότυπο του Τζόρνταν. Υπάρχει όμως και άλλο ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό του Air, που επίσης δεν έχει αναδειχθεί. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύφθηκε εντελώς κατά τύχη το γεγονός πως ο Τζόρνταν είχε εκπληκτική όραση, πολύ πάνω απ'το μέσο όρο.

Ήταν σε συνέντευξη του Αλ Μάικλς, θρυλικού Αμερικανού σπορτσκάστερ, στο Grantland και τον Μπίλι Σίμονς. Ανάμεσα σε όσα συζήτησαν, κάποια στιγμή ο Μάικλς αναφέρθηκε στις παρτίδες γκολφ που έπαιζε με τον Τζόρνταν το 1998, παρέα με τον Τζο Μόργκαν, μεγάλη δόξα του μπέιζμπολ.

Δεκαπέντε μακριά, χωρίς καν να δυσκολεύεται

Σύμφωνα με τον Μάικλς, οι τρεις τους πήγαν να φάνε σ'ένα εστιατόριο και κάποια στιγμή στην τηλεόραση εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα του μπέιζμπολ. Μάικλς και Μόργκαν σηκώθηκαν για να πλησιάσουν την οθόνη και να διαβάσουν τα σκορ και τα στατιστικά των παικτών, αφού δεν έβλεπαν από τόσο μακριά. Ξαφνικά άκουσαν τον Τζόρνταν να τους διαβάζει τα πάντα, χωρίς να έχει μετακινηθεί στο ελάχιστο απ'την καρέκλα του, χωρίς καν να προσπαθεί ή να δυσκολεύεται.

Ο Μάικλς λέει πως η τηλεόραση ήταν 27 ιντσών και ήταν τουλάχιστον 15 μέτρα μακριά απ'το τραπέζι τους. Δεν μπορούσαν καν να δουν με σιγουριά τα ονόματα των ομάδων και το τελικό σκορ, αλλά ο Τζόρνταν διάβαζε ακόμα τα μικρά νούμερα με τα στατιστικά των παικτών.

“Σκέφτηκα πως ο Τζόρνταν δεν βλέπει σε 3D, αλλά σε 4D. Στο πάρκινγκ είπα στον Μόργκαν, φαντάζεσαι πως θα φαινόταν το στεφάνι στον Τζόρνταν απ'τα τέσσερα μέτρα;”

Αν προστεθεί αυτή η πληροφορία για την όραση σε όσα γράφει ο Μπάμπης, τότε έχουμε πολλές απαντήσεις, ακόμα και για την ευκολία με την οποία ο Τζόρνταν έκανε τη διαφορά στα 39 και στα 40.

Τα καλύτερα του Contra.gr:

Κόμπε Μπράιαντ: Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα (του κορυφαίου Laker) και τα ξαναλέμε

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο άνθρωπος που έσπασε το καλούπι στο ΝΒΑ

News 24/7

24MEDIA NETWORK