Τι γίνεται με τον φάκελο του Κέρκυρα - ΠΑΟΚ

Διαβάστε στο Contra.gr γιατί το παιχνίδι Κέρκυρα - ΠΑΟΚ 0-5, που χαρακτηρίστηκε ως "ύποπτο χειραγώγησης" από τον μηχανισμό της UEFA, αναμένεται να καταλήξει στο αρχείο και ο δικέφαλος δεν κινδυνεύει με καμία τιμωρία.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports / ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ)
paok kerkira EUROKINISSI SPORTS

«Ύποπτο χειραγώγησης» χαρακτηρίζει το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης της uefa, bfds τον αγώνα Κέρκυρα - ΠΑΟΚ 0-5 (17/12) με σχετικό φάκελο που έχει στείλει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην ΕΠΟ.

Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της15ης αγωνιστικής της Super League και ο «δικέφαλος» του βορρά είχε νικήσει με αυτογκολτου Ανδρεόπουλου στο πρώτο λεπτό, γκολ των Μπισεσβαρ (23’), Κάμπος (31', 58') και αυτογκολ του Ιωάννου (61’). Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η νίκη του ΠΑΟΚ είχε κατρακυλήσει στις στοιχηματικές εταιρίες από το 1.70 στο 1.10 ενώ η απόδοση για το over 2.5 goal «έπεσε» από το 2,5 στο 1,4.

Ο φάκελος με τα στοιχεία του παιχνιδιού θα πάρει τον δρόμο για τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, ο οποίος είναι αρμόδιος για να ασκήσει διώξεις στην μία ή και στις δύο ομάδες και να τις παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και από εκεί έπειτα από την έρευνα που θα γίνει η υπόθεση καταλήξει στο αρχείο!!! Αυτή άλλωστε είναι η διαδρομή των φακέλων με τους ύποπτους αγώνες που στέλνει η UEFA από τον Ιούνιο του 2015 όταν επισημοποιήθηκε η συνεργασία ΕΠΟ - Sportradar.

ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Μόνο την περίοδο 2015-16 οι ύποπτοι αγώνες ήταν περισσότεροι από 30 αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε. Η ΕΠΟ έχει… φροντίσει γι’ αυτό καθώς ο πειθαρχικός κώδικας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει εμπλοκή αξιωματούχου ομάδας ή περισσότερων του ενός ποδοσφαιριστών « σε απόπειρα προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα, για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό».

Τέτοια εμπλοκή δεν υπάρχει στους φακέλους της UEFA στους οποίους περιέχονται στοιχεία για την στοιχηματική ροή του αγώνα σε στοιχηματικές εταιρίες και δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε εμπλοκή παραγόντων ή ποδοσφαιριστών, πολύ δε περισσότερο ονομαστικά.

Στην Ομοσπονδία μάλιστα, φρόντισαν να κλείσουν και το τελευταίο παραθυράκι που υπήρχε στον πειθαρχικό κώδικα για να μην υπάρχει τιμωρία ομάδων για αγώνες που κρίνονται «ύποπτοι χειραγώγησης». Το προηγούμενο καλοκαίρι προστέθηκε στο άρθρο 17, παράγραφος στην οποία αναφέρεται ότι " οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων και η δια-(μετα)-κίνηση των χρημάτων".

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ηπροσθήκη αυτή έγινε γιατί το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι αρκούν επαρκείς ενδείξεις για την τιμωρία ομάδων κάτι που δεν ισχύει πλέον.

Σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις, από το bfds,το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας Στέλλα Δραγατσίκη είχε εισηγηθεί τον υποβιβασμό της Ξάνθης και του Πανελευσινιακού για τον μεταξύ τους αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας στις 17/12/2015 (0-5). Μάλιστα, είχε εισηγηθεί πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ για τους Ακρίτες και 2.25 εκατ. ευρώ για τους «σταχυοφόρους».

Η υπόθεση όμως κατέληξε στο αρχείο (όπως και οι υπόλοιπες) αφού στο σκεπτικό το συγκεκριμένο μέλος έκανε μεν λόγο για εμπλοκή και ευθύνη παραγόντων και αξιωματούχων αλλά και ποδοσφαιριστών βάσει ενδείξεων, ωστόσο όπως τόνιζε « τα ακριβή στοιχεία τους δεν εξακριβώθηκαν». Τώρα εκτός από ονόματα (συγκεκριμένα πρόσωπα όπως τονίζεται) θα πρέπει να αποδεικνύεται και η δια-(μετα)-κίνηση των χρημάτων.Ποιος έδωσε τα χρήματα και σε ποιον για να «στήσουν» το παιχνίδι.

ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΟ ΟΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ

Με αυτές τις… προϋποθέσεις λοιπόν, καμία ομάδα δεν έχει τιμωρηθεί, ούτε πρόκειται να τιμωρηθεί για παιχνίδι που έχει κριθεί «ύποπτο χειραγώγησης». Έτσι, πηγαίνουν στον… βρόντο οι εξοντωτικές τιμωρίες που η ίδια η ΕΠΟ έβαλε στον πειθαρχικό κώδικα για το συγκεκριμένο παράπτωμα.

Τιμωρίες που για τους μεν παράγοντες ή « εν γένει εμπλεκόμενους στον χώρο του ποδοσφαίρου» είναι 10ετής απαγόρευση ενασχόληση με το άθλημα και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, για τις δε υπαίτιες ομάδες, υποβιβασμός και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Η μοναδική τιμωρία που μπορεί να επιβληθεί είναι η απαγόρευση συμμετοχής στο Στοίχημα, στον ΟΠΑΠ και στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού όπως έχει συμβεί φέτος με την Λάρισα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK