Το "μαύρο διαμάντι" που άλλαξε 11 ομάδες στα 23 του χρόνια

Το Contra.gr θυμάται την ιστορία του Λέο Μπελέκ, ο οποίος άφησε άφωνη την Super League 16 του χρόνια, έφτασε μία ανάσα από την Τότεναμ που τον έκοψε τελικά λόγω... αμφιβολιών και πλέον στα 23 βολοδέρνει δανεικός στη μισή Ευρώπη. Το ενδιαφέρον του "στεγνού" από χρήματα ΠΑΟΚ, ο δανεισμός στην χρεοκοπημένη ΑΕΚ και οι τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.

Το "μαύρο διαμάντι" που άλλαξε 11 ομάδες στα 23 του χρόνια
Beleck

Η σεζόν 2008-2009 βρήκε τον Πανθρακικό στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Με τον Εμίλιο Φερέρα στον πάγκο, οι "κροκόδειλοι" κατάφεραν να τερματίσουν στην 11η θέση της βαθμολογίας και να αποτελέσουν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις εκείνης της σεζόν.

Χρήμα βέβαια δεν υπήρχε ποτέ αρκετό στα ταμεία του συλλόγου, οπότε το καλοκαίρι έγινε επένδυση σε νέα παιδιά και έμπειρους ποδοσφαιριστές με σκοπό να παραμείνει ο Πανθρακικός και τη νέα περίοδο στην πρώτη κατηγορία. Έτσι, τον Ιούνιο του 2009 αποκτήθηκε ο 16άχρονος Στιβ Λέο Μπελέκ.

Το μη κοινοτικό του διαβατήριο δεν επέτρεψε να αγωνιστεί άμεσα στην ομάδα, αφού είχε καταπλήξει τους πάντες στις προπονήσεις και τον θεωρούσαν έτοιμο παίκτη παρά το νεαρό της ηλικίας, οπότε τον... πάρκαραν προσωρινά στη δεύτερη ομάδα.

Τον Γενάρη του 2010, όμως, με την ομάδα να μην τα πηγαίνει καλά, ο Μπελέκ όχι μόνο αγωνίστηκε, αλλά τρέλανε όλη την Super League. Το κοντέρ έγραψε 13 εμφανίσεις με 5 γκολ, πολλές εντυπωσιακές ενέργειες και το γνωστό του πανηγυρισμό με τις κωλοτούμπες!

Το "μαύρο διαμάντι" που άλλαξε 11 ομάδες στα 23 του χρόνια
Beleck 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όσο κι αν βοήθησε ο Καμερουνέζος άσος, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Πανθρακικό, που στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική.

ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΟΤΕΝΑΜ ΚΑΙ... ΗΛΙΚΙΑ

Φυσικά οι σύλλογοι του εξωτερικού μυρίστηκαν σε χρόνο d.t. το ταλεντάκι του Πανθρακικού, με τον παίκτη να κάνει προσπάθειες στην Γαλλία για να βγάλει κοινοτικό διαβατήριο, κάτι που δεν κατέστη δυνατό τελικά.

Οι φήμες τις εποχής ανέφεραν πως παράλληλα έκανε ταξιδάκι αστραπή στην Αγγλία, με σκοπό να δοκιμαστεί από την Τότεναμ! Οι Spurs έφτασαν πολύ κοντά στην απόκτηση του για περίπου 1.000.000€, όμως το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τόσο λόγω της ξένης θέσης που έπιανε, όσο και για το γεγονός πως οι Άγγλοι είχαν αμφιβολίες για την ηλικία του!

Με τον Πανθρακικό υποβιβασμένο και τον παίκτη να κινδυνεύει να... χαθεί, οι "κροκόδειλοι", αφού απέρριψαν πρόταση του τότε μνημονιακού ΠΑΟΚ, στράφηκαν στην ιταλική αγορά. Τη μάχη για την υπογραφή του παίκτη κέρδισε τελικά η Ουντινέζε ( τον ήθελε και η Γιουβέντους ) που πλήρωσε ένα σεβαστό ποσό και τον έκανε δικό της!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Το "μαύρο διαμάντι" που άλλαξε 11 ομάδες στα 23 του χρόνια
Beleck 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην Ουντινέζε δεν μπόρεσε να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ και υποβιβάστηκε στην Primavera ( δεύτερη ομάδα). Λίγους μήνες αργότερα, η ΑΕΚ προσέγγισε τους Ιταλούς και κατάφερε να πάρει τον Μπελέκ δανεικό με οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι.

Στην Ένωση αγωνίστηκε σε 36 αγώνες, ενώ πέτυχε και 6 γκολ αγωνιζόμενος στην κορυφή και τα άκρα της επίθεσης. Βέβαια, όχι μόνο η ρήτρα δεν ενεργοποιήθηκε το καλοκαίρι, αλλά ο παίκτης τον Γενάρη του 2012 ήταν έτοιμος να την... κάνει από την ΑΕΚ λόγω οφειλών προς το πρόσωπο του!

Ήταν η αρχή της μαύρης περιόδου για την Ένωση που τελικά το καλοκαίρι του 2013 υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική!

Μετά την ΑΕΚ, η Ουντινέζε τον έδωσε δανεικό στην Γουότφοντ, ομάδα του πατέρα του ιδιοκτήτη της ιταλικής ομάδας ( όπως και η Γρανάδα)! Ούτε εκεί στέριωσε και ακολούθησαν Στίβενέιτζ, Μονς.

Τελικά το καλοκαίρι του 2014 η Ουντινέζε σε ένα... περίεργο deal, έδωσε τον Μπελέκ στην Φιορεντίνα και παράλληλα παραχώρησε τα πλήρη δικαιώματα του Κουαδράδο έναντι του ποσού των 12.000.000€. Φυσικά ούτε στους Βιόλα αγωνίστηκε και δόθηκε σε Κροτόνε, Μάντοβα, Κλουζ και... φέτος την Ουμρανιεσπόρ.

Το "μαύρο διαμάντι" που άλλαξε 11 ομάδες στα 23 του χρόνια
Beleck 460

Με λίγα λόγια ένα σπουδαίο ταλέντο, που έφτασε κοντά στην Πρέμιερ Λιγκ, μετακόμισε στο Καμπιονάτο, άγγιξε τελικά το όνειρο της Αγγλίας, κλώτσησε όλες τις ευκαιρίες και στα 23 του χρόνια, έχοντας αλλάξει 11 διαφορετικές ομάδες, ελπίζει να... "αναστηθεί" αγωνιστικά. Ποιος ξέρει, ίσως να συμβεί αυτό στην Super League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK