Πώς ο Χάσι... ανέστησε τον Μπεν!

Η απίστευτη ιστορία του Μοχάμεντ Μπεν που ήρθε στην Ελλάδα με όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά για να βρει την Ιθάκη του χρειάστηκε να ξεπεράσει πελώρια κύματα. Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον άσο από τις Κομόρες, αλλά και τον Χάσι, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία που περίμενε χρόνια...

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÑÔÉÆÁÍ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / PARTIZAN - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÑÔÉÆÁÍ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / PARTIZAN - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στην αρχή του εφετινού καλοκαιριού, προτού καλά-καλά τελειώσει η περασμένη σεζόν, ο Μπεν ήταν, σύμφωνα με μερίδα του Τύπου, υποψήφιος προς αποχώρηση από τον Ολυμπιακό. Ηρθε για να φύγει. ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα ήταν οι δύο ομάδες που είχαν εκφράσει ζεστά το ενδιαφέρον τους, ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε θέση και ο κόσμος η αλήθεια είναι πως δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία σε έναν ποδοσφαιριστή που αν έμενε στους πρωταθλητές Ελλάδας θα ήταν τριτο-τέταρτη επιλογή.

Ο ΧΑΣΙ ΚΑΤΙ ΕΙΔΕ

Όταν ανέλαβε ο Χάσι, ένα πράγμα ήθελε στην αρχή. Να δει από κοντά, να τσεκάρει, όλο το διαθέσιμο υλικό. Ειδικά τους δανεικούς. Εκοψε τον Γιαννιώτα, κράτησε τον Μπεν. Είδε κάτι στον 28χρονο επιθετικό από τις άγνωστες Κομόρες. Αποφάσισε να τον πάρει μαζί του στα στάδια προετοιμασίας και να τον περάσει από το μικροσκόπιο. Δεν ήθελε να πάρει κάποια βιαστική απόφαση.

Τι είχε δει ο νέος τεχνικός των Πειραιωτών; Οπως έγραψε εύστοχα ο Αλέξης Βιρβίλης στο άρθρο μετά το διπλό στο Βελιγράδι, ο Χάσι θέλει ταχύτητα στην ομάδα του. Κάτω η μπάλα, με την μία πάσα, ξεμαρκαρίσματα και έκρηξη στον κενό χώρο. Αυτό το τελευταίο το έχει ο Μοχάμεντ Μπεν και με το παραπάνω. Φάνηκε στον αγώνα της Τρίτης, έχει φανεί πολλάκις στις προηγούμενες ομάδες του και δη στη Βέροια. Εκεί που ξεκίνησαν όλα.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΙΤΣΕΛ

Το να βγαίνεις πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα παίζοντας σε ένα σύλλογο που στόχος του είναι η αποφυγή του υποβιβασμού, δεν το λες και λίγο πράγμα. Μπορεί, τότε, ο Μίτσελ να μην είχε ξετρελαθεί μαζί του, αλλά ο Ολυμπιακός φρόντισε να κάνει την κίνησή του και να τον αποκτήσει. Δικαιολογημένη μεταγραφή παρά το γεγονός πως πολλοί είχαν προδικάσει το... δανεικό μέλλον του.

Μέσα στον Ολυμπιακό, πάντως, υπήρχαν άνθρωποι που τον πίστευαν. Ηξεραν πως μπορεί να βοηθήσει αρκεί να πάρει τις ευκαιρίες. Αυτοί που πόνταραν πάνω του δεν πρόλαβαν να δουν αν τα... λεφτά τους πήγαν χαμένα. Ένας σοβαρός τραυματισμός τον αφήνει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάπου εκεί σβήνεται από τη μνήμη του κόσμου.

Όταν ξεπερνά το σοκ και επιστρέφει στη δράση, πηγαίνει δανεικός στον Λεβαδειακό. Τον Ιούλιο του 2016 επιστρέφει στους "ερυθρόλευκους" περιμένοντας υπομονετικά μήπως και πάρει τη δεύτερη ευκαιρία. Αντ' αυτού, καταλήγει στον Πανιώνιο, εκεί όπου ουσιαστικά έκανε το restart μετά το σοβαρό τραυματισμό του.

Μαζί με τον Ανσαριφάρντ κάνουν ένα σπουδαίο δίδυμο. Αν και ο Μπεν δεν παίζει στη θέση του, αλλά στα πλάγια, το ταλέντο του ξεχωρίζει. Αποκτά ξανά την εκρηκτικότητά του, είναι το ίδιο ταχύς όπως στη Βέροια και χαρακτηρίζεται, δικαίως, ένας εκ των πρωταγωνιστών της περσινής, τρομερής πορείας των Νεοσμυρνιωτών.

Η σεζόν τελειώνει και ο παίκτης ζει ξανά τα ίδια. Είναι στην αναμονή για να δει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Κάποια στιγμή ακούστηκε για τη Νότιγχαμ, ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να παίξει στην Αγγλία, αλλά με την άφιξη του Μπέσνικ Χάσι η κατάσταση διαφοροποιήθηκε.

Έπαιξε στα φιλικά των πρωταθλητών Ελλάδας, σκόραρε, έκανε ό,τι του ζητούσε ο προπονητής, κάποιοι άρχισαν να γράφουν δειλά-δειλά το όνομά του, ξάφνου έφτασε στο σημείο να διεκδικεί θέση στο βασικό σχήμα του αγώνα με την Παρτιζάν. Ισως αν ο Εμενίκε δεν ήταν ακόμα ανέτοιμος να μη βλέπαμε τον Μπεν στην αρχική ενδεκάδα. Ισως η μοίρα να είχε γραφτεί διαφορετικά.

Ο Χάσι, όμως, "διάβασε" το ματς, διαπίστωσε τις αμυντικές αδυναμίες της αργής Παρτιζάν και θεώρησε πως μόνο ο Μπεν μπορεί να κάνει τη δουλειά. Και δεν είναι τόσο τα δύο γκολ που έβαλε, όσο η γενικότερη παρουσία του στο χορτάρι και η δυνατότητά του να κάνει πιο γρήγορο τον Ολυμπιακό. Αυτό, δηλαδή, που θέλει ο Κοσσοβάρος προπονητής.

Η ΒΕΡΟΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ... ΧΩΡΟΥΣΕ

Υπάρχει ένας αστικός μύθος την εποχή που αγωνιζόταν στη Βέροια. Αυτός ο μύθος λέει πως από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα -μετά από μία καριέρα στη Γαλλία- ήξερε πως μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Να πάει σε μεγαλύτερη ομάδα. Θεωρούσε το ελληνικό πρωτάθλημα εύκολο για τις δυνατότητές του.

Τα πεπραγμένα του στη "Βασίλισσα" δεν τον διέψευσαν. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό επίσης. Χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια για να πείσει τους Πειραιώτες πως μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στην επίθεση. Δικαίωσε αυτούς που τον πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. Αυτούς που έπεισαν τον δύσπιστο Μίτσελ πως αξίζει η επένδυση.

Στο transfermarkt, το εργαλείο που είθισται να χρησιμοποιείται ως εικόνα για την χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών, ο Μοχάμεντ Μπεν (ή αλλιώς Μπεν Ναμπουχάνε Ελ Φαρντού Μοχάμεντ, όπως είναι ολόκληρο το όνομα-σιδηρόδρομος) κοστίζει 800 χιλιάρικα. Ποσό που σίγουρα θα ανέβει και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη συνέχεια. Και σίγουρα στην αξία θα μπει και μια σημαντική ρήτρα, αφού στον Ολυμπιακό διαπίστωσαν από την Τρίτη πως έχουν, πλέον, στα χέρια τους έναν θησαυρό. Ενα θησαυρό, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το 2018.

Σ. Κ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK