Βαλβέρδε: "Υπέροχος ο Ολυμπιακός κι ο κόσμος του..."

Για όλους και για όλα μίλησε ο Ερνέστο στην επίσημη παρουσίασή του ως νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στον αγαπημένο του Ολυμπιακό αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο μέλλον! Διαβάστε όλα όσα είπε ο Βάσκος για Μπάρτσα, Μέσι, Ινιέστα και τη φιλοσοφία που θέλει να μεταδώσει στους "μπλαουγκράνα"

Βαλβέρδε: "Υπέροχος ο Ολυμπιακός κι ο κόσμος του..."

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε πριν από λίγες ώρες τις προγραμματικές του δηλώσεις ως νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα, αμέσως μετά από την επίσημη παρουσίασή του στο "Καμπ Νόου".

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσε τον Ολυμπιακό, όπου στις δύο θητείες του είχε μεγάλη επιτυχία με την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων κι ενός νταμπλ: "Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που σημαίνει πολλά για μένα. Νόμιζα ότι θα κάτσω για πολύ λίγο, αλλά ήμουν εκεί για τρία χρόνια. Γνώρισα έναν υπέροχο σύλλογο κι έναν υπέροχο κόσμο, όπως ο ελληνικός", τόνισε αρχικά ο Βαλβέρδε και αποκάλυψε ότι η επιστροφή του στη χώρα μας παραμένει ανοιχτή: "Πάντα αναρωτιέμαι αν θα επιστρέψω εκεί, όμως τώρα είμαι στην Μπαρτσελόνα. Θα δούμε. Ξέρω ότι πλέον θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα".

"ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΩ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ"

Τον Βαλβέρδε παρουσίασε ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Ρόμπερτ Φερνάντεθ, ο οποίος ήταν κι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές στην επιλογή του. Ήταν αυτός που έδωσε τον λόγο στον νέο προπονητή των Καταλανών, λέγοντας: "Ο Ερνέστο φέρνει εμπειρία, που είναι σημαντική, αλλά κυρίως γνώση, που είναι επίσης σημαντική. Είναι ένας πολύ διάσημος προπονητής, υπήρξε μέλος της ομάδας και γνωρίζω την προσωπικότητά του. Θα διαχειριστεί πολύ καλά τα αποδυτήρια. Γνωρίζουμε τη δυσκολία του πρωταθλήματος καi θα σου δώσουμε τα καλύτερα πολεμοφόδια. Η τύχη σου είναι και δική μας, οπότε σου ευχόμαστε τα καλύτερα και σε καλωσορίζουμε".

Ακολούθως, παρουσιάστηκε ένα βίντεο του Βαλβέρδε με τις καλύτερες στιγμές του ως παίκτης και προπονητής, με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: "Ευχαριστώ για το βίντεο, που χρονολογείται περίπου στην Εποχή του Λίθου". Ακολούθως, έκανε την πρώτη τοποθέτησή του.

"Προέρχομαι από την Αθλέτικ, που είναι ξεχωριστή για μένα, είναι το σπίτι μου, η οικογένειά μου. Έρχομαι στην Μπαρτσελόνα αποζητώντας την ίδια δέσμευση. Γνωρίζω ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Σκέφτομαι τον Λουίς Ενρίκε, τον Γκουαρδιόλα, τον Τίτο Βιλανόβα, τον Μαρτίνο, μέχρι τον Κρόιφ. Αυτό αυξάνει την πρόκληση που έχω μπροστά μου. Είπα, όμως, ότι θα ήθελα να δοκιμαστώ στο δύσκολο επίπεδο και αυτό είναι τέτοιο, δίχως αμφιβολία".

"Γνωρίζω την Μπαρτσελόνα και το αποτύπωμά της είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το ξέρω ότι πρέπει να προσαρμοστώ, αλλά η ιδέα μου είναι να πάω ακόμα πιο βαθιά σε αυτό το στιλ και να το πάω ακόμα παραπέρα. Ο Αντρές Ινιέστα Υπολογίζω σε σπουδαίος ποδοσφαιριστές, από τον Λέο Μέσι μέχρι τον Αντρές Ινιέστα και τους υπολοίπους. Η σκέψη μου είναι να τους βοηθήσω να βελτιωθούν μέρα με τη μέρα και να δημιουργήσω ένα ομαδικό πνεύμα που θα μας διακατέχει και που θα μας κρατά μαζί σε καλές και κακές στιγμές. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε συναισθήματα στο κοινό μας από όλο τον κόσμο και φυσικά να κατακτήσουμε τίτλους, που είναι και ο μεγάλος στόχος μας. Στόχος τη νέα σεζόν είναι να κατακτήσουμε όσες διοργανώσεις μπορούμε και να επανορθώσουμε για τη φετινή απώλεια του τίτλου".

Για την αποδοχή της πρότασης της Μπαρτσελόνα είπε: "Είναι αλήθεια ότι είχα επαφές με την Μπαρτσελόνα και νωρίτερα, αλλά αυτήν τη φορά συμφωνήσαμε κι οι δύο. Αποφάσισα να τελειώσω τη θητεία μου στην Αθλέτικ. Το σκεφτόμουν ούτως ή άλλως, μετά από τέσσερα χρόνια στην ομάδα και η Μπαρτσελόνα σκεφτόταν εμένα. Όταν έρχεται μία ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα, δεν χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ, είναι μία συναρπαστική πρόκληση".

Για το ότι θα προπονεί τον Λιονέλ Μέσι: "Είναι τύχη για μένα που θα προπονώ τον Λέο Μέσι. Είναι μοναδική εμπειρία να προπονώ τον καλύτερο παίκτη που έχω δει ποτέ. Νομίζεις ότι έρχεται η στιγμή που φτάνει στην κορυφή, αλλά την επόμενη μέρα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Η σκέψη μου είναι να βοηθήσω να βελτιωθεί ή να παραμείνει ως έχει και να απολαύσω να είμαι μαζί του. Ο Μέσι είναι καθοριστικός όταν αγωνίζεται, όπου αγωνίζεται. Προς το παρόν, μπορούσα να τον απολαύσω από μέσα, επειδή ποτέ δεν είχα παίκτη που να μπορεί να κρίνει μόνος του έναν αγώνα. Είναι αλήθεια ότι αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για την υπόλοιπη ομάδα, αλλά το κάνει με θετικό τρόπο. Νομίζω ότι πρόθεσή του είναι να μείνει εδώ και να είναι χαρούμενος. Εάν οι άνθρωποι γύρω μου είναι αισιόδοξοι γι' αυτό, είμαι κι εγώ".

Για την τακτική που θα ακολουθήσει και τις αλλαγές που θα κάνει: "Πρέπει να προσαρμοστώ λίγο στο παιχνίδι και στο στιλ που έχει αυτός ο σύλλογος για τόσο καιρό και που έχει πετύχει τόσα με αυτό, με συνέπεια να γίνει σημείο αναφοράς. Γνωρίζω ότι είναι δυνατό να έχουμε καλό παιχνίδι κατοχής με πολλούς μέσους. Η διάταξη που έχει αφομοιώσει ο σύλλογος είναι το 4-3-3, αλλά μετατρέπεται καλά και σε 3-4-3. Θα προσαρμοζόμαστε σε όλες τις καταστάσεις, επειδή πρέπει να ελέγχουμε τον αγώνα".

"Μπορώ να έχω τις ιδέες μου, αλλά πρέπει να είμαι ευγνώμων στη δουλειά του προκατόχου μου, επειδή ο Λουίς Ενρίκε πέτυχε σπουδαία πράγματα. Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσω στην πορεία".

"Κάθε προπονητής που έχει περάσει από τον σύλλογο έχει προσαρμοστεί στο στιλ, αλλά ο καθένας επίσης πρόσθεσε τη δική του ταμπέλα. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μηδενική μεταβολή. Εάν δεν πας προς τα πάνω, πας προς τα κάτω".

"Το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα πάντοτε είχε μεγάλο ομαδικό πνεύμα, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, στην προσπάθεια άμεσης ανάκτησης της μπάλας. Γνωρίζω ότι το βάρος της επιθετικής τριπλέτας είναι μεγάλο, αλλά και η σημασία του να είμαστε ενωμένοι είναι μεγάλη. Το δύσκολο είναι να βρούμε φόρμουλα να κυκλοφορούμε την μπάλα για πολύ καιρό. Δεν νομίζω ότι ο Λουίς Ενρίκε άλλαξε τόσο πολύ το στιλ της Μπαρτσελόνα. Πάντα έβλεπα μία αναγνωρίσιμη ομάδα".

Για το αν θα είναι ηγέτης όπως ο Λουίς Ενρίκε: "Αυτό που θέλουμε ως προπονητές, ανεξάρτητα με το τι λέμε με τα λόγια που χρησιμοποιούμε, είναι να κάνουμε την ομάδα καλύτερη και να βελτιώσουμε τους παίκτες".

Για το ρόστερ και τις μεταγραφές: "Μίλησα με τον Ρόμπερτ Φερνάντεθ, αλλά έχω λίγη γνώση του ρόστερ από μακριά. Όσο για τις μεταγραφές, η αγορά της Αθλέτικ ήταν μικρότερη από αυτήν της Μπαρτσελόνα και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην τεχνική ομάδα της Μπαρτσελόνα γι' αυτό, αν και ο σύλλογος έχει ήδη καλό ρόστερ".

Για την καταπόνηση ορισμένων παικτών λόγω φόρτου αγώνων: "Γνωρίζω την ύπαρξη της επιθετικής τριπλέτας και τον αντίκτυπο των πολλών αγώνων στην τελική ευθεία. Το σημαντικό είναι να φτάσουμε στο τέλος της σεζόν στην καλύτερη κατάσταση, αλλά πάνω απ' όλα σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Ο Κρόιφ είπε ότι είναι πιο σημαντικό πώς είσαι ψυχολογικά. Όσο για το rotation, θα το δούμε στην πορεία".

Για τον αρχηγό Αντρές Ινιέστα: "Ο Ινιέστα είναι πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα και τον σύλλογο από κάθε άποψη, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, αφού ότι του λέω μπορεί να το εκφράσει".

Για τη θέση του δεξιού μπακ: "Ο Αλέις Βιδάλ και ο Σέρτζι Ρομπέρτο είναι σπουδαίοι παίκτες που μπορούν να μας προσφέρουν πολλά πράγματα".

Για τη θητεία του στην αντίπαλο Εσπανιόλ: "Έχω υπάρξει παίκτης και προπονητής στην Εσπανιόλ και είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Είμαι ένας επαγγελματίας που πάντοτε προσπαθεί να δώσει τα πάντα στις ομάδες που βρίσκεται, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για άλλα θέματα".

AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK