Τζεμπούρ ή Μήτρογλου

Η στήλη "Contres" επιχειρεί να απαντήσει στο δίλημμα του Λεονάρντο Ζαρντίμ "Τζεμπούρ ή Μήτρογλου". Εννέα συντάκτες του Contra.gr παίρνουν θέση και αναδεικνύουν το νικητή. Εσείς ποιον διαλέγετε; Μπείτε και ψηφίστε. Δείτε το αποτέλεσμα.

Τζεμπούρ ή Μήτρογλου

Τζεμπούρ ο Θέμης Καίσαρης

Σαν να λέμε Νονός ή Νονός Νο2. Δύσκολη περίπτωση, ειδικά για κάποιον που είναι θαυμαστής και του Τζεμπούρ και του Μήτρογλου.

Ο Αλγερινός από τότε που άφησε πίσω του τα όποια προβλήματα εκτός των τεσσάρων γραμμών είναι ο απόλυτος φορ. Κινείται σε όλο το πλάτος της επίθεσης, πιέζει κι είναι εκεί για να τελειώσει τις φάσεις που φτιάχνονται γι'αυτόν. Ταυτόχρονα, είναι ικανός να σκοράρει με προσωπική ενέργεια, αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους υπόλοιπους.

Ο Μήτρογλου άνθισε μακριά από το λιμάνι κι επέστρεψε για να λάμψει με τον Ζαρντίμ, που δεν ζητάει πολλά πράγματα απ'αυτόν, όπως έκανε ο Ερνέστο, που είχε και την πολυτέλεια της τριάδας Μιραλάς, Τζιμπούρ, Πάντελιτς. Δεν έχει την πληρότητα της προσφοράς του Αλγερινού, καθώς το μυαλό του είναι μόνο στο γκολ και πουθενά αλλού. Αυτό βέβαια δεν τον κάνει Γκέκα, αφού ο Μήτρογλου δεν έχει την μονοδιάστατη αναμονή ανάμεσα στους στόπερ, αλλά ζητάει την μπάλα για να δημιουργήσει ο ίδιος προσωπικές φάσεις και είναι εκεί για να τελειώσει με ένα χτύπημα οτι τον "ταΐσει" η ομάδα. Από την δύσκολη θέση θα με βγάλει η ηλικία κι η πληρότητα. Με τέσσερα χρόνια περισσότερα στο κοντέρ, ο Τζιμπούρ στα 28 του μπαίνει πάνοπλος στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Ο Μήτρογλου είναι ακόμα στα 24 και, τουλάχιστον προς το παρόν, μοιάζει να πορεύεται χάρις στο αστείρευτο ταλέντο του. Όσο κι αν τον γουστάρω, η απάντηση αυτή τη στιγμή είναι ο Αλγερινός.

Τζεμπούρ ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης

Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και οι δύο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, αν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποφάσιζε να μετατρέψει το σύστημα σε 4-4-2. Όσο όμως ο Πορτογάλος τεχνικός δεν το πράττει, στο δίλημμα Ραφίκ Τζεμπούρ ή Κώστας Μήτρογλου η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου.

Ο Αλγερινός επιθετικός έχει αποδείξει στην έως σήμερα θητεία του ότι, πέρα από το ότι έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο του σκόρερ (όπως συμβαίνει βέβαια και με τον Έλληνα διεθνή σέντερ φορ), συνεισφέρει σημαντικά και σε άλλους τομείς. Πιέζει τα αντίπαλα μπακ προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τυχόν λάθη. Κινείται και εκτός μεγάλης περιοχής και γίνεται εξίσου απειλητικός ξεκινώντας τις προσπάθειές του από τα άκρα της επίθεσης. Ακόμη, γυρίζει πολλές φορές στη μεσαία γραμμή, προκειμένου να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας ανοίγοντας παράλληλα διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζεμπούρ είναι ο τύπος του επιθετικού στον οποίο στηρίζει πολλά ο εκάστοτε προπονητής.

Τζεμπούρ ο Νίκος Γιαννόπουλος

Είναι σαφές ότι σε τέτοιου είδους διλήμματα δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το εθνικό ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Ο Κώστας Μήτρογλου είναι Ελληνας και μάλιστα της διασποράς, άρα δύο φορές Ελληνας. Ο Ράφικ Τζεμπούρ Αλγερινός.

Να παρασυρθούμε από την εντοπιότητα λοιπόν; Σε καμία περίπτωση. Ο πρώην άσος του Πανιωνίου, του Ατρομήτου και της ΑΕΚ διαθέτει ένα πλήρες πακέτο.Εμπειρία, ταχύτητα, παραστάσεις από το γαλλικό πρωτάθλημα, φονικό ένστικτο, προσωπικότητα. Ο Μήτρογλου, αν και 24 ετών πλέον, ακόμα διαμορφώνει ποδοσφαιρικό χαρακτήρα. Η ικανότητά του να βλέπει εστία σχεδόν από κάθε γωνία του γηπέδου είναι παροιμιώδης, η τεχνική του μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα τα αντίπαλα μπακ αλλά ο Μητρογκόλ υστερεί ακόμα στην ταχύτητα, ίσως και στη γενικότερη αντίληψη της θέσης του. Φυσικά σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα τα δεδομένα μπορεί να είναι διαφορετικά. Προς το παρόν όμως, Τζεμπούρ δαγκωτό.

Μήτρογλου ο Γιάννης Ζωιτός

Τρομοκράτης (Τζεμπούρ) εναντίον πιστολέρο (Μήτρογλου). Κάτι από μονομαχία στο Ελ Πάσο, όχι της Καλλιθέας αλλά του Τέξας, θυμίζει όλο αυτό. Βλέμματα βλοσυρά, όπλα γεμάτα και το δάχτυλο στη σκανδάλη. Δύο ποδοσφαιριστές διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι σε αυτό που προορίζονται να κάνουν: να σκοράρουν με κάθε τρόπο. Πιθανό και απίθανο, εντός κι εκτός περιοχής, με το πόδι ή το κεφάλι. Στο 4-2-3-1 του Ζαρντίμ δεν χωρούν μαζί. Μακάρι, θα είχε τρομερό ενδιαφέρον η συνύπαρξή τους σε σύστημα με δύο φορ περιοχής, αλλά δεν… Τουλάχιστον όχι σύντομα.

Έως τότε αρκούμαστε στον έναν. Τον Κώστα Μήτρογλου. Για τον απλό λόγο ότι τις περισσότερες ενεργεί κατά το δοκούν, όχι μέσα από αυτό που προστάζει το σύστημα. Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αλγερινός είναι πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, ιδανικός για τον προπονητή που δεν θέλει αποκλειστικά και μόνο γκολ από τον επιθετικό του, αλλά το απρόβλεπτο του Μητρο-γκολ, αυτό που μας ξαφνιάζει, είναι πιο γλυκό!

Μήτρογλου ο Παντελής Βλαχόπουλος

Οι επιθετικοί του Ολυμπιακού έχουν δύο κοινά στοιχεία. Αστείρευτο ταλέντο και ανεξήγητη συμπεριφορά. Όμως, ο Κώστας Μήτρογλου είναι το αλατοπίπερο του ποδοσφαίρου. Ο... «αλήτης», εγωκεντρικός και περίεργος παίκτης που όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, το γήπεδο Καραϊσκάκη... φωνάζει: «βάλτον μέσα επιτέλους»! Ο Μήτρογλου είναι ένα παιδί της αλάνας. Αν έχεις παίξει μπάλα στο χώμα και έχεις ματώσει τα γόνατα σου, γνωρίζεις πολύ καλά την ποδοσφαιρική συλλογιστική του. Παράλληλα, έχει τη γερμανική φιλοσοφία. Μεγάλωσε στη Γερμανία, μαθαίνοντας μπάλα σε μία μεγάλη σχολή και έμαθε τα μυστικά της μπάλας σε ακαδημίες, οι οποίες ξέρουν να σου μεταδίδουν εξ’ αρχής την ουσία του αθλήματος: τα βασικά... Σουτ, πάσα, ντρίμπλα, κοντρόλ. Όμως, αν δεν έχεις το ταλέντο, τίποτα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να σου φανούν χρήσιμα. Ο Κώστας Μήτρογλου δούλεψε. Είχε υπομονή και επιμονή. Ο Βαλβέρδε του έκανε κακό, δεν τον πίστευε. Ο Δώνης του έδωσε την ευκαιρία στον Ατρόμητο και ο Ζαρντίμ συνεχίζει να τον "απογειώνει". Έχει απίστευτη αντίληψη του ματς. Ξέρει πότε να σουτάρει, να πασάρει, ξέρει πως να... μιλήσει στη μπάλα και το βασικότερο: Γκολ! Μυρίζει το γκολ. Οι τάσεις αυτοκαταστροφής ανήκουν στο παρελθόν, έχει ωριμάσει και αυτό το εκμεταλλεύεται και ο Φερνάντο Σάντος. Μερικοί τον κατακρίνουν για τα μαλλιά του ή τον τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζει τα γκολ Μέσα στην υπερβολή του, είναι αυθεντικός. Κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Επιθυμία: Κύριε Ζαρντίμ, βάλε μαζί στην επίθεση Μήτρογλου – Τζεμπούρ... Και τα όνειρα έχουν όρια τους...

Τζεμπούρ ο Σταύρος Καραΐνδρος

Η συζήτηση μπορεί να αναλωθεί στο αν χωρούν και οι δύο στην ενδεκάδα. Χωρούν αν τραβηχτεί στα πλάγια ο Ράφικ Τζεμπούρ (άρα χάνεις δύναμη στην επίθεση, αλλά κάπως έτσι δεν έπαιζε ο Βαλβέρδε με Μιραλάς και Τζεμπούρ;) ή σε σύστημα 4-4-2. Προς το παρόν δεν πρόκειται να λυθεί η απορία μας γιατί ο Ζαρντίμ δεν προτίθεται να διαφοροποιήσει τον τρόπο παιχνιδιού. Οπότε η επιλογή είναι: Τζεμπούρ. Ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, μπορεί να παίξει και περιφερειακά και να δημιουργήσει ρήγματα σε αντίθεση με τον Μήτρογλου που είναι περισσότερο... Αθανασιάδης. Εννοείται πως δεν είναι Γκέκας και ξέρει αυτό που λέμε μπάλα, αλλά δεν παύει να είναι περισσότερο φορ περιοχής σε σχέση με τον Αλγερινό. Είναι πολυτέλεια να έχεις τέτοιους ποδοσφαιριστές στην ομάδα σου, είναι όμως απώλεια να μην έχεις τον Ράφικ Τζεμπούρ.

Μήτρογλου ο Τόλης Χορτάτος

Ομολογώ πως η επιλογή είναι δύσκολη. Πρόκειται για δύο χαρισματικούς επιθετικούς με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, ικανοί και οι δύο να σκοράρουν με οποιονδήποτε τρόπο μέσα από την περιοχή και πέριξ αυτής. Ο Τζεμπούρ έχει διαπρέψει με τις φανέλες των Εθνικού Αστέρα, Ατρομήτου, Πανιωνίου, ΑΕΚ και Ολυμπιακού, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία στην καριέρα του. Είναι παίκτης ιδιόρρυθμος ωστόσο, με αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοσή του, ανάλογα με την ψυχολογική του κατάσταση, κάτι που δεν έχει φανεί τόσο στον Ολυμπιακό, όσο στις προηγούμενες ομάδες του.

Από την άλλη ο Μήτρογλου, παρά το γεγονός ότι δύο φορές υποβλήθηκε στην "άχαρη" διαδικασία της παραχώρησης με τη μορφή δανεισμού στον Πανιώνιο και τον Ατρόμητο για το "αγροτικό" του, μετέτρεψε την απογοήτευση σε πείσμα, καταφέρνοντας να κλέψει την παράσταση και στις δύο περιπτώσεις. Φέτος με τη φανέλα του Ολυμπιακού και πάλι, δείχνει ικανός να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί από τον Ζαρντίμ. Γι αυτό επιλέγω Μήτρογλου.

Μήτρογλου ο Μάνος Ανδρουλάκης

Με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια κλίνω, μετά από πολλή σκέψη, στον Κώστα Μήτρογλου. Αμφότεροι έχουν πολλά κοινά με σημαντικότερο αυτό της εκτελεστικής δεινότητας. Ωστόσο θεωρώ ότι ο γερμανοθρεμμένος άσος κατάφερε να καταξιωθεί στην ομάδα του Πειραιά έχοντας προηγουμένως ξεπεράσει πολύ περισσότερα εμπόδια από τον Αλγερινό (δανεισμοί, κόντρα με Βαλβέρδε κ.ά.). Συνυπολογίζοντας ότι είναι τέσσερα χρόνια νεότερος, άρα και με μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, θεωρώ ότι ο "πιστολέρο" παίρνει στα σημεία τον "τρομοκράτη".

Τζεμπούρ ο Μανόλης Γρηγοράκης

Αν ο Μήτρογλου είναι ο σέντερ φορ που σκοράρει με όλους τους πιθανούς τρόπους, ο Τζεμπούρ μπορεί να το κάνει με τους πιο απίθανους. Επιπλέον, λόγω καταγωγής, τσαμπουκαλεύεται με στιλ που παραπέμπει σε αλγερινό μαχητή του αγώνα της ανεξαρτησίας από τους Γάλλους αποικιοκράτες - εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο συμπατριώτης Ζιντάν κουτουλώντας τον Ματεράτσι. Ο Ζαρντίμ θα αποδειχθεί ο ικανότερος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού αν στο δίλημμα "Τζεμπούρ ή Μήτρογλου" απαντήσει "και τους δυο".

Το αποτέλεσμα:

Με ψήφους 5-4 ο Ραφίκ Τζεμπούρ κερδίζει στο νήμα τις "Contres" με τον Κώστα Μήτρογλου, με τον Έλληνα διεθνή επιθετικό ωστόσο να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τον συμπαίκτη του. Πιο ευτυχής απ' ολους ο Ζαρντίμ, ο οποίος καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο κορυφαίων επιθετικών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK