Ο Γιώργος Δώνης έκανε το πρώτο του λάθος

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ανέβασε τον πήχη της ομάδας του, μπήκε στην Τούμπα με σκοπό να διεκδικήσει τη νίκη και για πρώτη φορά εφέτος υπέπεσε σε λάθος που κόστισε την πρώτη ήττα. Μικρό το κακό.

Ο Γιώργος Δώνης έκανε το πρώτο του λάθος

Είναι λίγο (έως πολύ) άδικο να χρεώνεις λάθος στον προπονητή που έχει κάνει εφέτος πράματα και θαύματα στον Παναθηναϊκό, αλλά ακριβώς αυτή η συζήτηση είναι που πιστοποιεί το παραπάνω.

Ο Γιώργος Δώνης, περί ου ο λόγος, έχει δημιουργήσει μία ομάδα πέρα από τις (εφετινές) προσδοκίες του μέσου φίλου του τριφυλλιού που μας δίνει το δικαίωμα να κρίνουμε για αυτά που δεν έκανε στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, όταν υπό άλλες συνθήκες και βάσει των προβλέψεων πριν αρχίσει η χρονιά, ήττα με 2-0 θα ήταν τιμητική.

Αυτός ο Παναθηναϊκός, όμως, που είναι δημιούργημα πέρα έως πέρα του προπονητή του, "έχτισε" προϋποθέσεις και απαιτήσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα στην Τούμπα. Οι "πράσινοι" δεν έχουν μικρύνει ως ομάδα, ως σύλλογος για να θεωρείται έκπληξη ή υπέρβαση ένα αποτέλεσμα στην έδρα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ουδείς τους αστερίσκους που έχει από την αρχή της σεζόν. Μία ομάδα ειδικών συνθηκών που ήδη έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και πρέπει όλοι να της πουν και μπράβο.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ο Παναθηναϊκός "δημιούργησε" απαιτήσεις με βάση τη μέχρι τώρα πορεία του, ο κόσμος ανέβασε τον πήχη κάπως απότομα και ο ίδιος ο προπονητής του υπέπεσε στο πρώτο του λάθος στο εφετινό πρωτάθλημα. Λάθος που δεν στοιχίζει για αυτόν τον υπερβατικό Παναθηναϊκό, δεν πρόκειται να κοστίσει κάτι ή να διαφοροποιήσει τα πλάνα, αλλά ανοίγει μία κουβέντα για το πως θα μπορούσε να προσεγγίσει διαφορετικά το ντέρμπι της Τούμπας.

"ΑΚΟΥΣΕ" ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Γιώργος Δώνης επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του κόντρα στον ΠΑΟΚ όπως ακριβώς ήθελε η πλειονότητα του κόσμου του. Κι αυτό είναι δείγμα των απαιτήσεων που λέγαμε. Το 4-4-2 δείχνει ποδοσφαιρικό θάρρος και τόλμη, δείχνει πως ο προπονητής έχει εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές του και θέλει να διεκδικήσει τις ελπίδες που της αναλογούν.

Το συγκεκριμένο σχήμα, βέβαια, έφερε αδυναμία στη μεσαία γραμμή και δημιούργησε, για τον ΠΑΟΚ, υπεραριθμίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Δικέφαλος να μοιάζει πολλές φορές θαρρείς και έπαιζε με παίκτες παραπάνω και να βγαίνει με μεγάλη ευκολία στην επίθεση έχοντας την εύκολη πάσα από τη μεσαία γραμμή.

Αν αυτό το λάθος έκρινε σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι της Τούμπας (το άλλο στοιχείο που το έκρινε ήταν η εμφανής διαφορά κλάση των ομάδων εφέτος) ταυτόχρονα γεμίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Γιατί; Γιατί, απλούστατα, βλέπει πως στην άκρη του πάγκου έχει έναν προπονητή που δεν συμπεριφέρεται στην ομάδα του λες και είναι προβληματική, αλλά σαν ένα μεγάλο μέγεθος που έχει το δικαίωμα να διεκδικεί, έστω και στα πλάνα, τη νίκη απέναντι στο φαβορί του εφετινού πρωταθλήματος.

ΛΑΘΗ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη για τον Γιώργο Δώνη σε αυτό που δημιούργησε το καλοκαίρι. Να συμπεριφέρεται στον Παναθηναϊκό όπως του αρμόζει, χωρίς τάσεις... σμίκρυνσης και χωρίς φυγόπονη τακτική. Από την άλλη, για τον Δώνη και τον κόσμο ίσως να μένει η γεύση ενός "αχ" ή ενός "αν" για την εξέλιξη της αναμέτρησης σε περίπτωση διαφορετικής τακτικής προσέγγισης.

Οπως και να 'χει, ο Ελληνας προπονητής είναι μέχρι στιγμής αυτός που διεκδικεί με αξιώσεις το... Οσκαρ της χρονιάς γιατί δουλεύει, προσπαθεί και φέρνει αποτελέσματα. Και επειδή ακριβώς δουλεύει θα κάνει και λάθη. Γιατί, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK