Ο Ντ' Άντζελο Ράσελ δεν 'κακιώνει' στους Λέικερς, τους κερδίζει

Οι Λέικερς έδωσαν στον Ντ' Άντζελο Ράσελ το Νο2 στο 2015 NBA draft. Δεν του συγχώρησαν ένα (ηλίθιο) λάθος που στοίχισε τον αρραβώνα του Τρέι Γιανγκ με την Ίγκι Αζέιλια και τον έστειλαν στους Νετς το 2017. Τα ξημερώματα ενημέρωσε τους 'Λιμνανθρώπους' για την πρόοδο του.

Ο Ντ' Άντζελο Ράσελ δεν 'κακιώνει' στους Λέικερς, τους κερδίζει

Αν θες να γνωρίσεις -πραγματικά- έναν άνθρωπο, είναι χρήσιμο να κάνεις όλες εκείνες τις ερωτήσεις που φλερτάρουν με το όριο της αδιακρισίας. Εν τούτοις, προκύπτουν από το καθαρό -αγνό- ενδιαφέρον του πώς μεγάλωσε. Πώς ήταν σαν παιδί. Για παράδειγμα, βλέπεις τώρα τον D' Angelo Russell (Ντ' Άντζελο Ράσελ) να διακρίνεται για το ανταγωνιστικό του χαρακτήρα του και να ηγείται της πορείας των Nets που έχουν το μεγαλύτερο ενεργό σερί νικών στο ΝΒΑ, στην παρούσα φάση (6-0).

Πίσω στα παρκέ, το Brooklyn πανηγύρισε την τελευταία του επιτυχία επί των Lakers (115-110), στο Barclays Center. Ναι, ο Ράσελ είχε έναν επιπλέον λόγο να 'βγάλει' τη ψυχή του στο παρκέ (22π., 13 ασίστ). Αντιμετώπιζε τους τύπους που τον διάλεξαν στο Νο2 του 2015 ΝΒΑ draft και τον αντάλλαξαν τον Ιούνιο του 2017, μαζί με τον Τιμοφέι Μοζγκόφ στους Nets, για τους Brook Lopez (Μπρουκ Λόπεζ) και τα δικαιώματα του Kyle Kuzma (Κάιλ Κούζμα).

Δεν του συγχώρησαν τη φάρσα που έκανε στον Nick Young (Νικ Γιανγκ), σε μια εποχή που είχε αναπτυχθεί 'πόλεμος' φαρσών μεταξύ των νεαρών παικτών του οργανισμού. Ούτε δικαιολόγησαν το νεαρό της ηλικίας του (ήταν 20), όταν βιντεοσκόπησε το φίλο του να ομολογεί ότι είχε απατήσει τη διάσημη αρραβωνιαστικιά του, Iggy Azalea. Με κάποιον τρόπο (ακόμα και σήμερα επιμένει πως δεν ήταν δικό του έργο), το video κυκλοφόρησε και ακολούθησε ο κακός χαμός. Η Azalea 'τιτίβισε' αυτό που θα δεις, πριν προχωρήσει... σε διαγραφές.

Μεταξύ άλλων, ακυρώθηκε και ο γάμος. Οι Lakers ακολούθως, τον απομόνωσαν και ανώνυμες πηγές τόνιζαν πως θα δοθεί ως αντάλλαγμα, με την πρώτη ευκαιρία. Το θέμα ήταν ποιος θα ήθελε να τον πάρει, δεδομένου ότι είχε 'σπάσει' έναν από τους πιο βασικούς κανόνες της επιχείρησης: αυτόν της εμπιστοσύνης. Οι Nets δεν είχαν -ουσιαστικά- κάτι να χάσουν και τον πήραν.

Επιστρέφουμε στα ξημερώματα της Τετάρτης (19/12), όταν το Brooklyn μπήκε στο ματς ως η τέταρτη ομάδα της λίγκας, σε εύστοχα τρίποντα (12.2). Βγήκε με 41.2% από τη συγκεκριμένη γραμμή. Οι Joe Harris (Τζο Χάρις), Ράσελ και Spender Dinwiddie (Σπέντερ Ντιουίντι) συναντήθηκαν στην περιφέρεια, για να κάνουν τη ζωή των “Λιμνανθρώπων” δύσκολη. Δοκίμασαν 20 τρίποντα. Έβαλαν τα 9. Έκαναν βέβαια, και πολλά άλλα. Πράγματα που δεν θα μπορούσε να 'σώσει' ο JaVale McGe (Τζαβέιλ ΜακΓκι) αν έπαιζε -ήταν πάλι εκτός.

Γενικά, όλοι οι γηπεδούχοι είχαν διάθεση να κάνουν κάτι καλύτερο. Δες τι έκανε ο Jarrett Allen (Τζάρετ Άλεν) στον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Οι Nets βρέθηκαν στο 49-54, στα 3.10 πριν το τέλος του πρώτου μισού. Στο διάστημα που απέμενε 'έτρεξαν' επί μέρους σκορ 13-3 και βρήκαν τις ισορροπίες τους, με ηγέτη τον Ράσελ για τον οποίον ο Luke Walton (Λουκ Ουόλτον) είπε πως “μας πλήγωσε. Είναι πολύ ταλαντούχος παίκτης, κάτι που ξέραμε”. Aλλά it is what it is.

Στην περιοχή μας υπήρχαν 20 συμμορίες, μέσα στις συμμορίες

Όσο και αν ο Ράσελ επέμενε πως δεν είχε ιδιαίτερο λόγο να είναι πιο επιθετικός, καλύτερος, πιο ουσιαστικός εναντίον των Λέικερς, το ανταγωνιστικό του πνεύμα που αποτελεί σημείο κατατεθέν κυριάρχησε. Στοιχείο που οφείλει στη σχέση μίσους που είχε με ένα από τα αδέλφια του, τον Antonio (παρεμπιπτόντως, έχει άλλα τρία αδέλφια, τον LaShawn -ΛαΣον-, τον Tayshaun -Ταϊσόν- και την Cloee -Κλόι).

Μεγάλωσαν σε μια ιδιαίτερη (έως επικίνδυνη) περιοχή του Lousville (Λούιβιλ) “όπου υπήρχαν 20 διαφορετικές συμμορίες, μέσα στις συμμορίες της γειτονιάς. Τα αθλήματα ήταν ο τρόπος που είχαμε να μην μπλέξουμε, γιατί τότε θα είχαμε μόλις δυο επιλογές: τη φυλακή ή το νεκροταφείο”.

Ο πατέρας τους, επίσης Αντόνιο ήταν αυστηρός. “Εφόσον επιβίωσε του μπαμπά μας, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντέξει υπό τις όποιες άλλες συνθήκες” είχε εξηγήσει ο αδελφός Αντόνιο. “Ο πατέρας μας έμαθε να σεβόμαστε, να έχουμε ηθική και αξίες. Να θέλουμε περισσότερα από το να μείνουμε στο West End, όπου υπήρχαν συμμορίες και ναρκωτικά”. Η μητέρα τους Keisha Rowe (Kίσα Ρόου) “δεν είχε ιδέα από μπάσκετ, αλλά επίσης, είχε κανόνες που έπρεπε να ακολουθούμε. Για ό,τι θέλαμε, έπρεπε να δουλέψουμε”.

Ο Ντ' Άντζελο είχε πει στο ΝΒΑ.com ότι πραγματικά μισούσε τον αδελφό του, Aντόνιο. “Ο ΛαΣον δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα σπορ. Υπήρξε βέβαια, θεατής των μαχών που δίναμε με τον Αντόνιο. Ειλικρινά ζήσαμε σχέση μίσους. Τώρα δεν μπορώ να ζήσω μακριά του, κάτι που μας έλεγε ο πατέρας μας όταν τσακωνόμασταν, αλλά δεν τον πιστεύαμε”. Ο Ντ' Άντζελο και ο Αντόνιο έχουν τους ίδιους γονείς. Ο ΛαΣον ήταν το πρώτο παιδί του πατέρα τους, από άλλη σχέση. Τα αδέλφια του διακρίνονταν στα μαθήματα και εκείνος στα σπορ.

Αν τον ρωτάς, είναι φαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Είχε ασχοληθεί με το football και το ποδόσφαιρο “το οποίο λατρεύω να παρακολουθώ. Ξέρω πως δεν είμαι ιδιαίτερα καλός. Η ομάδα του σχολείου μου ήταν η πρώτη της χώρας, για οκτώ χρόνια. Έπαιζαν παιδιά από τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα. Τότε άρχισα να το αγαπώ. Αν έπαιζα, πιθανότατα θα ήμουν αμυντικός”. Δεν έπαιξε γιατί “είναι σαν να περιμένεις να σε βρει τραυματισμός στους ιγνυακούς τένοντες”. Έχει και αγαπημένη ομάδα. “Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”. Ο αγαπημένος του παίκτης είναι ο Gareth Bale (Γκάρεθ Μπέιλ).

Στα 12 ο -αριστερόχειρας- Ντ' Άντζελο ήταν εκ των καλύτερων αθλητών (σε διάφορα σπορ) στο σχολείο του και έπαιζε σε ομάδες για μεγαλύτερες ηλικίες. Την ίδια ώρα, σε παιχνίδια με τον Αντόνιο έβλεπε το μικρό του αδελφό να τον πετά στο έδαφος, αν επιχειρούσε να τον νικήσει. “ Μια μέρα κάρφωσε, περνώντας από πάνω μου. Σκέφτηκα 'δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό'. Αλλά είχε συμβεί”. Έκανε ό,τι μπορούσε για να μην επαναληφθεί. “ Όταν τσακωνόμασταν, ο πατέρας μας ερχόταν και το... έληγε. Μετά μας παρακολουθούσε. Και δεν έδινε φάουλ, για κανένα λόγο”. Έμαθε έτσι, να χρησιμοποιεί την ταχύτητα και το μυαλό του.

Τα αδέλφια πήγαν στο γυμνάσιο που 'έβγαλε' ο Muhammad Ali (Μοχάμεντ Άλι). Ο Ντ' Άντζελο τους άφησε πίσω στο λύκειο, όταν πήγε στη Φλόριντα, στη Montverde Academy, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο οποίο πήγαν και οι Joel Embiid (Τζόελ Εμπίντ) και Ben Simmons (Μπεν Σίμονς).

Ο Τζόελ δεν άνθισε πριν το κολέγιο. Ήταν καλός, αλλά ουδείς πίστευε πως θα γίνει επαγγελματίας. Ο Μπεν ήλθε όταν ήμουν στην τρίτη τάξη -εκείνος ήταν στη δεύτερη, αν και ήταν 20. Από την πρώτη στιγμή ήξερα πως θα γίνει NBAer. Έκανε τα πάντα. Μου θύμιζε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Σε κάθε επιστροφή στο σπίτι, φρόντιζε να δείχνει στον αδελφό του πόσο καλύτερος παίκτης έχει γίνει. “ Τότε διαπίστωσα πως ο Αντόνιο είναι ο μεγαλύτερος φαν μου”. Εξηγεί πως οι γονείς του αγχώνονταν που έμενε μόνος. “ Εμένα βέβαια, το μόνο που με ένοιαζε ήταν να 'χω WiFi για να παίξω Call of Duty”.

Αρχικά ήταν ο αναπληρωματικός του Michael Frazier (Μάικλ Φρέιζιερ -θα τον βρεις στη G League) “ πίστευα ότι ήμουν καλύτερος, το έδειχνα σε κάθε ευκαιρία και σύντομα έγινα stater”. Ως τελειόφοιτος πήρε 4 από τα πέντε εθνικά τουρνουά. Είχε εντυπωσιάσει με τις ικανότητες και το μπασκετικό IQ του. Το αυτό ίσχυε για την αυτοπεποίθηση του.

Στον Πιτίνο θύμιζε τον Τζέιλεν Ρόουζ

Άρχισαν να εμφανίζονται κολέγια, για να προσφέρουν υποτροφίες. Ένα ήταν το Λούιβιλ. Ο Rick Pitino (Ρικ Πιτίνο) ανέλαβε προσωπικά να τον πείσει να διαλέξει εκείνον. Πήγε στο Οhio State. “Είχα δει πως μοιάζει με τον Jalen Rose (Τζέιλεν Ρόουζ), ήταν ένα υβριδικό point/shooting guard που έπαιζε εξίσου καλά και στις δυο θέσεις”. Οι πάσες που 'έβγαλε' στο κολέγιο έγιναν viral στο YouTube. “Έχει εξαιρετικό μέγεθος, ταχύτητα και καλά χέρια. Είναι επαρκής αμυντικός και προτιμά την αριστερή πλευρά, σαν τον Τζέιλεν, αλλά είναι καλύτερος σουτέρ από ό,τι ήταν εκείνος όταν μπήκε στη λίγκα” κατέληξε ο Πιτίνο, στις δηλώσεις του στη The New York Post, το 2015.

Στο Οχάιο έμεινε μόλις μια σεζόν, πήρε ουκ ολίγες διακρίσεις και δήλωσε συμμετοχή στο ΝΒΑ draft. Από εκεί τον τράβηξαν οι Lakers. Έκανε μια χαρά δουλειά, ώσπου έγινε ό,τι διάβασες στην αρχή και πήγε στους Nets. Τη συνέχεια τη βλέπεις.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK