Big 4 με Μητσοτάκη, Big 4 με Τσίπρα

Ο Προτάσοφ που έγινε Ιντέγιε, ο Αλεξανδρής που έγινε Αλμειδα, ο Σαραβάκος που έγινε Λεδέσμα και ο Τζούρτζεβιτς... Μπίσεσβαρ. Ο Ευάγγελος Μίχος πάει 24 χρόνια πίσω και σας θυμίζει τους σκόρερ, αλλά και τι άλλαξε από την προηγούμενη φορά που κέρδισαν όλοι της Big 4.

Big 4 με Μητσοτάκη, Big 4 με Τσίπρα

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 1992, πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής (που για πρώτη φορά μάλιστα η νίκη θα μετρούσε 3 αντί για 2 βαθμούς), με την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς να κατεβαίνει στην αφετηρία ως πρωταθλήτρια. Ήταν η τελευταία σεζόν που η ελληνική Big 4 έκανε νικηφόρα πρεμιέρα, δηλαδή κέρδισαν και οι 4 μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Χρειάστηκε, λοιπόν, να περάσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα για να επαναληφθεί αυτό το...σπάνιο φαινόμενο! Ουσιαστικά μιλάμε για ...μια γενιά, αν δεχθούμε την στατιστική σύμβαση που θέλει τις γενιές να αλλάζουν κάθε 25 χρόνια!

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες διαφορές:

-Τότε ηταν Α΄ Εθνική , για να γίνει πιο...πιασάρικη εξελίχθηκε σε Super League.

-Τότε και οι 4 μεγάλοι έπαιζαν εντός έδρας, τώρα ο Παναθηναϊκός έκανε την...παρέλαση του στην Λιβαδειά.

-Τότε ήταν αυθεντική πρεμιέρα, τώρα η 3η αγωνιστική “βαπτίστηκε” πρεμιέρα.

-Τότε η ΑΕΚ της “δικέφαλης” ηγεσίας (Καρράς - Μελισσανίδης) δεν ήταν φιλοξενούμενη στο ΟΑΚΑ (το χρησιμοποιούσαν οι “πράσινοι”) αλλά έπαιζε στην φυσική της έδρα αφού ο Γρανίτσας δεν είχε γκρεμίσει το “Νίκος Γκούμας” και ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό και δεν είχε φτιάξει το νέο “Καραισκάκης”(παρεμπιπτόντως στον Παναθηναϊκό πρόεδρος ήταν ο “καπετάνιος” Γιώργος Βαρδινογιάννης)...

-Τότε τα ρόστερ ήταν γεμάτα με Έλληνες, τώρα με ξένους. Τουλάχιστον είδαμε πολλά περισσότερα γκολ, σχεδόν τα διπλά (15 έναντι 8 της σεζόν 1992-93).

-Τότε υπήρχαν μόλις 4 αθλητικές εφημερίδες (ΦΩΣ, Αθλητική Ηχώ, Ώρα για Σπορ και Φίλαθλος), τώρα είναι εννιά!

-Τότε οι παντοδύναμοι της Big 4 ήταν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, τώρα ο Ολυμπιακός...

-Τότε στην Κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό...

Για να ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι

Πρεμιέρα σεζόν 1992-93: ΑΕΚ – Αρης 1-0 (Αλεξανδρής), Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 3-1 (Σαραβάκος 2, Βαζέχα), Ολυμπιακός – Ηρακλής 1-0 (Προτάσοφ), ΠΑΟΚ- Παναχαϊκή 3-0 (Τζουρτζεβιτς 2, Τουρσουνίδης).

Πρεμιέρα σεζον 2016-17: Ολυμπιακός - Βεροια 6-0 (Ιντεγιε 3, Σεμπά. Ελιουνούσι, Μιλιβόγεβιτς), ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός 2-1 (Μπίσεσβαρ, Ροντρίγκες), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός 0-3 (Λεδέσμα, Γουακάσο, Λέτο), ΑΕΚ - Ξάνθη 4-1 ( Αλμέιδα 2, Μανταλος, Ντίντακ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρεκόρ 25ετίας ο Ιντέγε

News 24/7

24MEDIA NETWORK