Ο Κουτσουπιάς, η Μοσχολιού και το... Νευροκόπι

Με αφορμή τον αγώνα του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό, το Contra.gr κάνει flash back στη σεζόν 1996-97 και στο περίφημο αγώνα που έκρινε το ευρωπαϊκό εισιτήριο εκείνης της χρονιάς.

Ο Κουτσουπιάς, η Μοσχολιού και το... Νευροκόπι

Οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ είχαν πάντα το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Από το 1997 κι έπειτα, όμως, απέκτησαν συγκεκριμένο σημείο αναφοράς.

Ο περίφημος αγώνας του ΟΑΚΑ και το γκολ του Κουτσουπιά είναι τα στιγμιότυπα που έχουν σημαδέψει -για διαφορετικούς λόγους- τις δύο ομάδες και 20 χρόνια μετά συνεχίζουν να αποτελούν θέμα συζήτησης.

Η χρονιά που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Η σεζόν 1996-97 είναι ίσως η πιο περίεργη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για κάποιους άλλους είναι η απαρχή της... αλλαγής και της κυριαρχίας του Ολυμπιακού ( τα έχει γράψει αναλυτικά στο πρόσφατο παρελθόν ο Zastro).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και προέρχεται από την εκπληκτική σεζόν όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League με εκείνο το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ να περνάει στα κιτάπια της ένδοξης ευρωπαϊκής ιστορίας του συλλόγου.

Το καλοκαίρι έρχεται το πρώτο σοκ με τον αποκλεισμό από τη Ρόζενμποργκ, την ίδια ώρα που υπάρχει η μεγάλη γκρίνια από τον κόσμο επειδή ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν αξιοποίησε τα 4 δισ. δραχμές που πήρε ο Παναθηναϊκός από την πορεία του στο Champions League. Στην Παιανία έρχονται ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Θεοφύλακτος Νικολαϊδης, ο Γιώργος Νασιόπουλος και ο Μπλένταρ Κόλα.

Την ίδια ώρα ο Δώνης έχει πάει στη Μπλάκμπερν, ο Νιόπλιας στον ΟΦΗ, ο Μπορέλι έχει υπογράψει στην Οβιέδο, ο Ρότσα έχει φύγει και ήδη ακούγονται διάφορα σενάρια πως στο τέλος τη σεζόν θα αποχωρήσουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει το μεγάλο "μπαμ" που τάραξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πείθει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον "ντύνει" στα ερυθρόλευκα, ενώ οι Πειραιώτες αποκτούν ό,τι καλό και ελπιδοφόρο κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά (Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος).

Η ΑΕΚ προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της φυγής του Μπάγεβιτς και ο Τροχανάς αποτελεί το "μαύρο πρόβατο", ενώ ο Ντέμης Νικολαϊδης είναι το πρόσωπο που αυτομάτως απορροφά την αγάπη του απογοητευμένου κόσμου.

Το πρωτάθλημα είναι ανοιχτό σε κάθε πρόβλεψη μέχρι το ντέρμπι του (τότε) σταδίου Καραϊσκάκη, το περίφημο "ντέρμπι του Παπουτσέλη". Ο Παναθηναϊκός είναι μέσα στη διεκδίκησή του, παλεύει μαζί με τον δυνατό (εντός κι εκτός γηπέδου Ολυμπιακό), αλλά μετά από εκείνο το βράδυ και την ήττα με το κατ ευφημισμόν πέναλτι του Τζόρτζεβιτς, παίρνει την κάτω βόλτα.

Εκείνη τη σεζόν είχαν κάνει θραύση το σύνθημα των (απογοητευμένων) φίλων του Παναθηναϊκού: "Τριφυλλάρα παίξε λίγο μπάλα, θα σε περάσει και η Καβάλα" και το εξώφυλλο της εφημερίδας "Sportime", "Από Ευρώπη... Νευροκόπι".

Οι γκέλες έρχονται η μία μετά την άλλη, οι "πράσινοι" χάνουν έδαφος στη βαθμολογία, το πρωτάθλημα... έχει πάει περίπατο και πλέον η μάχη για την επιβίωση επικεντρώνεται στην Ευρώπη. Ναι, η ομάδα που άγγιξε την προηγούμενη χρονιά τον τελικό του Champions League, κινδύνευε να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Στις 16 Απριλίου χάνεται και ο στόχος του Κυπέλλου, αφού ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα από την ΑΕΚ (5-3 πεν.) στον τελικό του "Γ. Καραϊσκάκης" και ουσιαστικά χάνεται η ευκαιρία να εξασφαλιστεί μέσω του Κυπέλλου η έξοδος στην Ευρώπη ώστε να μην υπάρχει άγχος στα υπόλοιπα παιχνίδια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Ο Κουτσουπιάς, η Μοσχολιού και το... Νευροκόπι

Ο "ΤΕΛΙΚΟΣ" ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Έτσι, φτάνουμε τέλη Μαϊου, στην προτελευταία αγωνιστική της διοργάνωσης. Ο "πληγωμένος" Παναθηναϊκός υποδέχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο τον ΟΦΗ που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τον προ μηνών θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, σε μία αναμέτρηση που θα κρίνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η ομάδα του Βέλιμιρ Ζάετς θέλει τη νίκη για να ξεμπερδεύει και να κλειδώσει την έξοδο στο κύπελλο UEFA, ενώ το συγκρότημα του Ευγένιου Γκέραρντ είχε "κάβα" ακόμα και την ήττα, αφού ήταν καλύτερος του ΠΑΟΚ (που πάλευε εξίσου για την Ευρώπη) στην ισοβαθμία. Με νίκη, ο ΟΦΗ "καθάριζε" και μαζί με τον Δικέφαλο του Βορρά έπαιρναν τα δύο εισιτήρια για την ευρωπαϊκή διοργάνωση της επόμενης περιόδου.

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Το ματς είναι κακό. Για να το πούμε καλύτερα, είναι αγχωτικό. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος, προσπαθεί να απειλήσει την κρητική ομάδα και χρειάζεται μία ηρωική προσπάθεια του Νίκου Λυμπερόπουλου για να ανοίξει το σκορ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Πολλοί, τότε, θεώρησαν το ματς τελειωμένο και πως εύκολα ή δύσκολα οι γηπεδούχοι θα πάρουν τη νίκη.

Ο ΟΦΗ, όμως, με μία φουρνιά σπουδαίων ποδοσφαιριστών και μία "γάτα" στον πάγκο, εκμεταλλεύτηκε την κόπωση των "πράσινων" στο δεύτερο μέρος, χτύπησε στις αντεπιθέσεις και σε μία εξ αυτών ο Γιώργος Κουτσουπιάς βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο και με κοντινή κεφαλιά "σκοτώνει" τον Νικοπολίδη και συνάμα των όνειρα των φίλων του τριφυλλιού.

Το 1-1 έγραψε την ιστορία μίας αναμέτρησης που μνημονεύεται από πολλούς ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά, ενώ ήταν αυτό που ουσιαστικά έριξε τους τίτλους τέλους για τον Παναθηναϊκό των επιτυχιών της τελευταίας διετίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK