Το πέναλτι του Σπανέα: η... καταστροφή της Νέας Σμύρνης

Το Contra.gr κάνει βουτιά στο παρελθόν και θυμάται τον επεισοδιακό αγώνα του Πανιώνιου με τον Παναθηναϊκό το 1996. Ή αλλιώς "το ματς του Σπανέα".

Το πέναλτι του Σπανέα: η... καταστροφή της Νέας Σμύρνης

Με αφορμή την αποψινή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, το Contra.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται την περίφημη αναμέτρηση του 1996 όπου στιγματίστηκε από τη διαιτησία του Γιώργου Σπανέα.

Ο Αθηναίος διαιτητής έμελλε να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου αγώνα, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης -ειδικά όταν πλησιάζει αγώνας σαν τον αποψινό- στις παρέες των φίλων του Πανιωνίου. Βλέπετε, δεν είναι το πέναλτι και η ήττα των "κυανέρυθρων", αλλά και ο υποβιβασμός στο τέλος εκείνης της περιόδου.

ΗΤΑΝ ΜΑΤΣ-ΤΕΛΙΚΟΣ

Βρισκόμαστε στη σεζόν 1995-96, ο Παναθηναϊκός διεκδικεί το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Το συγκρότημα του Χουάν Ραμόν Ρότσα έχει να αντιμετωπίσει την εξαιρετική -μακράν την καλύτερη επί Μπάγεβιτς- ΑΕΚ, η οποία αποδίδει χορταστικό ποδόσφαιρο, έχει ανέβει στην κορυφή της βαθμολογίας -σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι δύο σερί ισοπαλίες του τριφυλλιού- και δείχνει ικανή να επιστρέψει στο θρόνο της πρωταθλήτριας. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει έδαφος, ο ΠΑΟΚ είναι προβληματικός και το ενδιαφέρον στρέφεται στους δύο μονομάχους που διεκδικούν τον τίτλο (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, κατέληξε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πήρε το περιβόητο ντέρμπι της Μ. Τετάρτης απέναντι στους "κιτρινόμαυρους").

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε κρίση. Έχει χάσει τέσσερις βαθμούς, έχει απωλέσει την πρώτη θέση (από την ΑΕΚ που βρίσκεται στο +1) και την ίδια ώρα προσπαθεί να συνέλθει από τον πρόσφατον αποκλεισμό από το κύπελλο (πάλι από την ΑΕΚ, ήττα 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, ισοπαλία 2-2 στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με τρομερό ματς από τον Κετσπάγια). Βέβαια, υπάρχει το άλλοθι της Ευρώπης, αφού οι "πράσινοι" συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους στο Champions League, η οποία έφτασε στο τέλος της με τις ιστορικές αναμετρήσεις κόντρα στον Αγιαξ στην ημιτελική φάση. Την ίδια ώρα, ο Πανιώνιος προσπαθεί να σώσει μια χρονιά που μοιάζει καταδικασμένη. Βρίσκεται σε τροχιά υποβιβασμού, αναζητά εναγωνίως βαθμούς και το ματς με τον προβληματικό Παναθηναϊκό έχει χαρακτηριστεί "τελικός". Λογικό, αφού οι νεοσμυρνιώτες ελπίζουν σε θετικό αποτέλεσμα λόγω της κατάστασης των "πράσινων".

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ 72'

Η εικόνα των δύο ομάδων αποτυπώνεται στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης όπου η ομάδα του Χρήστου Εμβολιάδη παίρνει νωρίς-νωρίς το προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει, ψάχνει τρόπο να διασπάσει την άμυνα των γηπεδούχων, το χρονόμετρο κυλά απειλητικά και τελικά η λύτρωση έρχεται από τη βουτιά του Γεωργιάδη και το σφύριγμα του Σπανέα. Οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν πέναλτι και κάπου εκεί γίνεται... ο κακός χαμός.

Οπαδοί μπουκάρουν στο γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες του Πανιωνίου βράζουν, ο Καλλιτζάκης δέχεται κλωτσιά στο κεφάλι από μαινόμενο οπαδό και το ματς κρέμεται από μία κλωστή. Βέβαια, όλα αυτά ήταν το αποκορύφωμα, αφού σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, άνθρωποι των γηπεδούχων είχαν δείξει εξ αρχής τις απειλητικές τους προθέσεις, απειλώντας τον Σπανέα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Πριν επιστρέψει στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, είχαν χαθεί τα ίχνη του Γιώργου Σπανέα μέχρι να δούμε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Espresso" το 2014 όπου μάθαμε πως ο πρώην διαιτητής έγινε... αγρότης: "Ζω σαν τον τελευταίο επιζώντα, σε ένα σπιτάκι μέσα στο κτήμα. Είμαι εγώ, ο σκύλος μου και το Ιόνιο απέναντί μου", έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Αποστολάκης ευστοχεί από την άσπρη βούλα και η ομάδα του τριφυλλιού δείχνει πως θα βγει ζωντανή από την κόλαση της Νέας Σμύρνης. Όχι μόνο βγήκε ζωντανή, αλλά βγήκε και θριαμβεύτρια, αφού τα δύο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στις καθυστερήσεις διαμόρφωσαν το τελικό 1-3. Ε, κάπου εκεί, με το σφύριγμα της λήξης, είχαμε... δεύτερο γύρο επεισοδίων.

Ο Στράτος Γιδόπουλος απειλεί τον Σπανέα και τον αποκαλεί "χτικιάρει", ο Αχιλλέας Μπέος έχει μπει στο χορτάρι και κινείται απειλητικά προς τον Αθηναίο ρέφερι, ο Χρήστος Εμβολιάδης κάνει λόγο για "ηθικούς νικητές" και "ήρωες" και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού περιμένουν σχεδόν δύο ώρες για να αποχωρήσουν από τη Νέα Σμύρνη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάστηκε και ο Γιώργος Σπανέας για να συντάξει το φύλλο αγώνα που "έκαιγε" τον Πανιώνιο και τον Στράτο Γιδόπουλο.

Το πέναλτι του Σπανέα: η... καταστροφή της Νέας Σμύρνης

"ΧΤΙΚΙΑΡΗΣ" ΚΑΙ "ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΕΣ"

Το τρίτο ημίχρονο εκείνου του επεισοδιακού αγώνα της 18ης Φεβρουαρίου κράτησε για πολλές μέρες. Ο Σπανέας εξαφανίζεται από τους πίνακες διαιτησίας, άγνωστοι κάνουν ζημιές στο μαγαζί του στον Αγιο Δημήτριο και ο Πανιώνιος "βράζει" προσπαθώντας να βρει το δίκιο του. Ο ίδιος ο Αθηναίος διαιτητής προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω ένα ανθρώπινο πρόσωπο θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως η απόφασή του ήταν απλά ένα λάθος και κάνει λόγο για "πόλεμο" και "φουστανέλες". Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ": "Όταν πάρω την απόφαση να αποχωρήσω από τη διαιτησία, σκέφτομαι στο τελευταίο ματς που θα σφυρίξω να μπω στο γήπεδο με φουστανέλλα για να διακωμωδήσω τον κλάσο, αλλά κι αυτό το περίεργο ποδόσφαιρο".

Το πέναλτι του Σπανέα: η... καταστροφή της Νέας Σμύρνης

Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης είχε παραδεχθεί το λάθος του, ζητώντας συγγνώμη από τον Πανιώνιο, κάτι που αναγνώρισε και ο Γιδόπουλος: "Σας τιμά που ζητάτε συγγνώμη, είναι αντρίκιο. Αλλά εγώ επαναλαμβάνω πως ήρθατε στη Νέα Σμύρνη με διατεταγμένη υπηρεσία".

Το πέναλτι του Σπανέα: η... καταστροφή της Νέας Σμύρνης

Η... "Σπανιάδα" κράτησε για αρκετό διάστημα μέχρι να έρθουν άλλα ματς που σήκωσαν νέες θύελλες διαμαρτυριών (όπως εκείνο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Καλαμάτα και το πέναλτι που κέρδισε ο Βαζέχα). Ο Πανιώνιος στο τέλος της σεζόν δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό, αλλά η επιστροφή του ήταν άμεση. Κι επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, το 1998 έστειλε τον Παναθηναϊκό στα... τάρταρα, κατακτώντας το Κύπελλο στον τελικό του "Γ. Καραϊσκάκης". Οι "πράσινοι" ήταν ήδη στις πρώτες σελίδες των δικών τους "πέτρινων χρόνων"...

News 24/7

24MEDIA NETWORK