O Ίβιτς, το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ

Το Retro Stories επανέρχεται και σας θυμίζει την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλάνταν Ίβιτς στο Contra.gr πριν από επτά χρόνια, ως ποδοσφαιριστής ακόμα του ΠΑΟΚ. Τι είχε πει για τον Δικέφαλο, την ΑΕΚ, το πρωτάθλημα, τον Φερνάντο Σάντος και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

O Ίβιτς, το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ

Σαν σήμερα 1 Μαρτίου του 2010 το Contra.gr φιλοξένησε μια απολαυστική συνέντευξη του νυν τεχνικού του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς, στην οποία είχε όρεξη για πολλές αποκαλύψεις.

Ο Σέρβος τότε ακόμη αγωνιζόταν στον Δικέφαλο του Βορρά ως ποδοσφαιριστής και μίλησε on camera στην Άννα Σαλαπάτα για την καριέρα του, το πρωτάθλημα, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, τον Φερνάντο Σάντος, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το Retro Stories λοιπόν επανέρχεται και σας θυμίζει την αποκλειστική συνέντευξη του Βλάνταν Ίβιτς στο "μπλε σάιτ".

- Σας αγχώνει το γεγονός ότι διεκδικείτε στα ίσα τον τίτλο; Ο Σάντος δεν μιλά για πρωτάθλημα προφανώς για να σας κρατήσει προσγειωμένους.

Ούτε εγώ θέλω να μιλήσω για πρωτάθλημα. Προσωπικά όμως, δεν με αγχώνει καθόλου διότι έχω πάρει πρωταθλήματα και γνωρίζω τι είναι αυτό. Δεν έχω τέτοια πίεση στη θέση που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Το καθαρό μυαλό είναι που χρειαζόμαστε τώρα, να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε ξεχωριστά κάθε παιχνίδι.

- Η νίκη του ΠΑΟΚ στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν προϊόν αυτοπεποίθησης;

Η ομάδα έχει πάρει τα τελευταία δύσκολα παιχνίδια, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το πέτυχε απέναντι σε ομάδες με το μπάτζετ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Κάποιος από τον Παναθηναϊκό έλεγε ότι έχουν ξοδέψει 105 εκατ. ευρώ, φαντάζομαι κάπου εκεί είναι και το μπάτζετ του Ολυμπιακού. Καταλαβαίνετε τη διαφορά. Μιλάμε για παίκτες που παίζουν για δύο με τρία εκατομμύρια το χρόνο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδίζεις τέτοιες ομάδες.

- Κι αυτό που έλεγαν για τον ΠΑΟΚ, «καλή ομάδα, αλλά σκαλώνει στα μεγάλα παιχνίδια»;

Υπήρχε αυτή η εντύπωση επειδή δεν είχαμε καταφέρει μέχρι φέτος να κάνουμε κάποια πράγματα. Γενικά έλεγαν διάφορα, όλοι έχουν άποψη και κρίνουν. Εμείς προσπαθούμε, δουλεύουμε πολύ με τον προπονητή και για να ανέβεις ψηλά χρειάζεται υπομονή μεγαλύτερη απ’ αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι.

- Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα; Θεωρητικά έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε πιο εύκολο πρόγραμμα, διότι πάμε να παίξουμε εκτός έδρας με δύο ομάδες που παλεύουν να μείνουν στην κατηγορία και εναντίον του Αρη, ο οποίος είναι πάντα ένας μεγάλος αντίπαλος. Στο τέλος έχουμε επίσης δύσκολα παιχνίδια μέσα. Με την ΑΕΚ ή και με τον Πανθρακικό ακόμα, που στα τελευταία παιχνίδια έχει βελτιώσει πολύ την εικόνα του. Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας ξεχωριστά. Αυτό κάναμε μέχρι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξουμε.

- Πού υπερτερεί και πού μειονεκτεί ο ΠΑΟΚ σε σχέση με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό;

Υπερτερεί στη σοβαρότητα που έχει μέσα στο παιχνίδι και την πολύ καλή τακτική. Το βασικότερο πλεονέκτημα, όμως, είναι ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια ομάδα που κερδίζει το σεβασμό οποιουδήποτε αντιπάλου. Είναι και πρόβλημα, ξέρεις, διότι όλοι θέλουν να μας κερδίσουν. Ομως όποιος από μας δεν το αντέχει αυτό, ας πάει να παίξει σε μικρότερη ομάδα. Για τα μειονεκτήματα της ομάδας μας, δεν μιλάω. Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, διότι υπάρχει κι ο αντίπαλος…

-Σε αυτά που μόλις περιέγραψεςοφείλει προφανώςο Φερνάντο Σάντος τη μακροβιότητά του στον πάγκο μιας ομάδας με τις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ.

Ο Σάντος είναι το πιο θετικό κομμάτι της ομάδας. Έχει περάσει κι ο ίδιος πολλά άσχημα εδώ στον ΠΑΟΚ. Θυμάμαι πέρσι που τον αποδοκίμαζαν πίσω από τον πάγκο, υπήρχε μια περίοδος που όταν έχανε η ομάδα έφταιγε ο Σάντος. Α, και ο... Ιβιτς. Ο Σάντος έχει αποδείξει πολλές φορές την αξία του, έχει δουλέψει στις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας του, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και η δουλειά του φαίνεται.

- Είναι και τυχερός που έχει μια διοίκηση που τον στήριξε στα δύσκολα.

Αν δεν είχε τη στήριξη του Θοδωρή Ζαγοράκη, που ήταν παλιός παίκτης του και τον γνώριζε καλά σαν προπονητή, θα είχε φύγει από νωρίς.

- Πώς είναι σαν άνθρωπος ο Σάντος; Φαίνεται απόμακρος.

Σαν άνθρωπος είναι έτσι ακριβώς όπως φαίνεται. Σοβαρός και απόμακρος. Είναι όμως δάσκαλος. Πολύ διαβασμένος, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια που δουλεύει εδώ στην Ελλάδα. Ξέρει την ποιότητα του καθενός μας και πώς να την αξιοποιήσει.

- Έχεις ζήσει ως προέδρους δυο σπουδαίους πρώην ποδοσφαιριστές - τον Ζαγοράκη τώρα, τον Ντέμη προηγουμένως. Ομοιότητες και διαφορές;

Δεν τους γνωρίζω πολύ καλά, ήταν μόνο πρόεδροί μου και τίποτα περισσότερο. Δεν μπορώ να μιλήσω προσωπικά για τον καθένα, δείχνουν πάντως διαφορετικοί άνθρωποι. Κι οι δυο πάντως ξέρουν από μπάλα, αυτό είναι βέβαιο.

- Πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια ένα θέμα σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμών εκ μέρους της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τέθηκε θέμα αποχής, τι ακριβώς είχε συμβεί;

Εκείνη την ημέρα, όταν έγινε η σχετική συζήτηση στα αποδυτήρια, εγώ δεν ήμουν εκεί. Ήμουν τραυματίας και βρισκόμουν στο Διαβαλκανικό Κέντρο. Δε συμμετείχα καθόλου, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

- Γενικά πώς το εισπράττετε οι ποδοσφαιριστές αυτό το πρόβλημα;

Δεν είναι ευχάριστο να συμβαίνει κάτι τέτοιο όχι μόνο για έναν ποδοσφαιριστή, αλλά για κάθε εργαζόμενο. Το έχω ξαναζήσει στην Ελλάδα. Στην ΑΕΚ ήμασταν και έξι μήνες απλήρωτοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις το έχουν οι ξένοι. Δεν μιλάνε τη γλώσσα, δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και προφανώς δεν τους έχει ξανασυμβεί διότι συνήθως έρχονται από φερέγγυα πρωταθλήματα. Κάθε ομάδα έχει περιθώριο να καθυστερήσει τις πληρωμές της για ένα μήνα, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ. Η διοίκηση μάς είχε υποσχεθεί ότι θα μας εξοφλήσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, δεν έγινε και γι’ αυτό δημιουργήθηκε το όλο θέμα. Πάντως ήμασταν απλήρωτοι πολύ μικρότερο διάστημα από όσο όταν ήμουν στην ΑΕΚ. Τέλος πάντων, λύθηκε το θέμα αυτό και δε νομίζω ότι θα ξανασυμβεί.

- Τελευταία έχει αναπτυχθεί μια φημολογία περί επιστροφής του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον ΠΑΟΚ. Εχεις άποψη;

Είναι μεγάλος παίκτης, από τους καλύτερους Ελληνες, και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Τώρα αν θα επιστρέψει στην Τούμπα ή όχι, αυτό εξαρτάται από κείνον. Μόνο καλό θα κάνει, πάντως, η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ.

- Χαρακτήρισες κάποτε τα έξι χρόνια της θητείας σου στην Παρτιζάν ως τα καλύτερά σου. Μπορείς να πεις το ίδιο και για τα δυο χρόνια σου στον ΠΑΟΚ;

Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, νιώθω περήφανος γιατί αγωνίζομαι σε μια ομάδα που έχει τόσο μεγάλο λαό. Το ίδιο πάθος έχουν και οι Παρτιζάνοι. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να είμαι μέλος αυτής της ομάδας.

- Αν σου ερχόταν τώρα μια πρόταση από το εξωτερικό θα τη διαχειριζόσουν διαφορετικά;

Το μεγαλύτερο λάθος στην καριέρα μου ήταν που έφυγα τόσο σύντομα από τη Γκλάντμπαχ. Αλλά είχα έναν τραυματισμό, έμεινα 3 μήνες εκτός γηπέδου και είχε τελειώσει ο πρώτος γύρος. Είχα πίεση τότε από την ΑΕΚ να έρθω εδώ. Ηθελα να μείνω στη Γερμανία, αλλά μίλησα με την οικογένεια και τον αδερφό μου και τελικά αποφάσισα να έρθω εδώ. Αν γύριζα το χρόνο πίσω δεν θα έκανα το ίδιο, θα έμενα εκεί. Δεν θα ερχόμουν τόσο νέος στην Ελλάδα.

- Ηρθες λοιπόν στην ΑΕΚ και ξόδεψες 2,5 χρόνια προσπαθώντας να πείσεις για την αξία σου. Μετάνιωσεςεκ τωνυστέρωνγια την επιλογή σου αυτή;

Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα για μένα στην ΑΕΚ. Το πιο δύσκολο είναι ότι είχα τον αδερφό μου τεχνικό διευθυντή στην ομάδα. Μόνο πίσω με πήγε αυτό. Δεκαπέντε αθλητικές εφημερίδες υπάρχουν εδώ, πρέπει κάθε μέρα να γράφουν κάτι και συχνά δημιουργούνται προβλήματα. Ευτυχώς όταν ήρθα δεν καταλάβαινα ελληνικά, πέρασε ο πρώτος χρόνος, έβαλα έξι - εφτά γκολ και πήγαμε πολύ καλά. Το δεύτερο χρόνο τελειώσαμε δεύτεροι και βγήκαμε στο Champions League, κάτι που είχε χρόνια να συμβεί. Κάναμε ένα μεγάλο συν για την ομάδα, σε σχέση με το μπάτζετ. Μετά, τον Φεβρουάριο του 2007, έφυγε ο αδερφός μου και εγώ είχα συμβόλαιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2008. Συνέχισα να κάνω επαγγελματικά τη δουλειά μου, δεν είχα πρόβλημα με κανέναν, αλλά κάποιοι από τη διοίκηση είχαν πρόβλημα μαζί μου εξαιτίας του αδερφού μου και μου έκαναν ζημιά. Είναι γνωστό ποιοι είναι, δεν χρειάζεται να πω ονόματα. Το είχαν καταλάβει ακόμη και οι συμπαίκτες μου.

- Είχαν ακουστεί πολλά για τη σχέση σου με τον Φερέρ. Υπήρχε κόντρα; Αυτός ήταν ο λόγος που έφυγες;

Ήταν μεγάλο ψέμα ότι είχα πρόβλημα με τον Φερέρ. Στην αρχή είχα κάποιες δυσκολίες μαζί του, αργότερα κατάλαβα από που προκλήθηκε αυτό. Όταν ο προπονητής δέχεται εντολές από τη διοίκηση τι να κάνει; Να με βάζει να παίζω και να πάει κόντρα; Προς το τέλος της σεζόν -πέντε παιχνίδια είχαν μείνει- με έβαλε επειδή δεν είχε κάποιον άλλον. Πήγα πολύ καλά και βγήκαμε δεύτεροι. Μετά με άφησαν να περιμένω έως τις 20 Αυγούστου μέχρι να μου πουν «δεν σε θέλουμε, μπορείς να φύγεις». Είχαν μείνει δέκα μέρες και δεν ήξερα τι να κάνω και που θα βρίσκομαι. Είμαι όμως Σέρβος και αντέχω. Αντεξα λοιπόν και, έστω και την τελευταία μέρα, βρήκα ομάδα και υπέγραψα.

- Πως βλέπεις την τωρινή κατάσταση στην ΑΕΚ;

Τα προβλήματα έχουν μείνει από το παρελθόν. Δε χαίρομαι καθόλου γι’ αυτό, σέβομαι ότι είναι η πρώτη μου ομάδα στην Ελλάδα. Πέρασα 2,5 χρόνια εκεί και θέλω να πάει καλά. Πάντως, έφυγα με πολλή πίκρα απ’ αυτή την ομάδα γιατί είχα πολύ καλή σχέση με τους φιλάθλους και τους συμπαίκτες.

- Θα άντεχε άλλος προπονητής πλην του Μπάγεβιτς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ;

Δεν πιστεύω ότι θα άντεχε άλλος προπονητής. Πράγματι, είναι δύσκολη εποχή για τον ίδιο, προσπαθεί πολύ, παλεύει να κρατήσει την ομάδα εκεί που είναι και να κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται. Είναι πάρα πολύ καλός προπονητής, δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για αυτόν. Εχει καταφέρει τα πάντα με αυτή την ομάδα.

- Στον Αρη γιατί δεν ανανέωσες; Ο Μπάγεβιτς είχε ζητήσει να μείνεις, η ομάδα είχε βγει στο ΟΥΕΦΑ και ο ΠΑΟΚ τότε ήταν στα κάτω του.

Όπως σας είπα, ήρθα την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου στον Αρη. Ηταν η μόνη ομάδα που είχε θέση για ξένο. Έμεινα ένα χρόνο, δεν μπορώ να πω τίποτα κακό γι’ αυτή την ομάδα, βγήκαμε τέταρτοι. Ηθελα όμως να έρθω στην ομάδα που είμαι τώρα, την οποία θεωρώ πολύ μεγαλύτερη, ώστε να μπορώ να πετύχω μεγαλύτερα πράγματα για την καριέρα μου.

- Όταν αποφάσισες να παίξεις με την φανέλα του ΠΑΟΚ σκέφτηκες πιθανές δυσκολίες εξαιτίας της θητείας σου στον Αρη;

Αυτή τη δυσκολία την έχω ακόμη και τώρα. Ξέρω πολύ καλά ότι όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ δεν ήμουν ο παίκτης πουθα αγαπηθείαπό την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο επειδή ήρθα από τον Αρη, αλλά και διότι ο αδερφός μου, ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ, δεν είχε και πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους του. Επηρέασε κι αυτό. Εγώ προσπαθώ να κάνω το καλύτερό μου μέσα στο γήπεδο και δεν με απασχολεί τι λένε...

- Μερίδα του κόσμου σε αμφισβητούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες, λέγοντας ότι είσαι αργός, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ερχομός του Κριστιάνο κέντρισε τον εγωϊσμό σου και σε απογείωσε αγωνιστικά.Τι απαντάς;

Αν νομίζουν ότι είμαι αργός μπορούν πάντα να βρουν έναν καλύτερο παίκτη για αυτή τη θέση. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα διότι έχω αποδείξει στον εαυτό μου ποιος είμαι και τι μπορώ να κάνω. Αν δεν με θέλουν μπορώ να φύγω αύριο και να βρω άλλη ομάδα. Ο καθένας έχει την άποψη του. Μπορεί να με βλέπουν καλύτερα τώρα, όμως αυτό μπορεί πάλι να αλλάξει στο μέλλον. Στο ποδόσφαιρο όλοι έχουν άποψη. Όταν ο Ιβιτς χάνει μια ευκαιρία, κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούν πιστεύουν ότι θα το έκαναν καλύτερα. Από την εξέδρα φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Σας βάζω στοίχημα ότι από τους 32.000 που ήταν στο γήπεδο στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, οι30 πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μπουν στο χόρτο και να παίξουν καλύτερα από μας. Κι εγώ όταν βλέπω τη Ρεάλ ή την Μπαρτελόνα νομίζω ότι μπορώ να παίξω εκεί, αλλά δεν είναι έτσι. Όσο για τον Κριστιάνο, ο ερχομός του δεν έχει καμία σχέση με την απόδοσή μου.

- Επειδή και γι’ αυτό γίνεται κουβέντα, ποιά είναι η θέση που σου αρέσει να παίζεις;

Μου αρέσει να παίζω λίγο πιο πίσω από τη θέση που παίζω τώρα. Αν έχω το γήπεδο μπροστά μου νομίζω ότι θα μπορώ να καταφέρω πιο πολλά, ενώ από τη θέση που αγωνίζομαι τώρα δεν μπορώ να δω τόσα καλά το τέρμα. Με την πλάτη γυρισμένη και έναν παίκτη από πίσω μαν του μαν...

- Πότε με το καλό θα υπογράψεις το νέο συμβόλαιό σου στον ΠΑΟΚ;

Αυτό είναι θέμα του προέδρου και μόνο. Μόνο ο κύριος Ζαγοράκης μπορεί να σας απαντήσει. Έχω μιλήσει μαζί του, έχουμε συμφωνήσει στα περισσότερα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν μπορώ όμως να μιλήσω με σιγουριά 100% μέχρι να πέσουν οι υπογραφές. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται την τελευταία στιγμή.

- Εσύ πάντως θέλεις να μείνεις, δεν αλλάζει αυτό.

Ναι, θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ. Σε λίγο καιρό κλείνω δύο χρόνια στην ομάδα και έχουμε καταφέρει να κάνουμε σπουδαία δουλειά. Ημασταν δεύτεροι πριν από τα περσινά πλέι οφ και δεν ξέρω πού θα φτάσουμε φέτος. Είχαμε όμως δύο καλά χρόνια, δουλέψαμε πολύ και πιστεύω ότι στο μέλλον μπορούμε να κάνουμε ακόμα καλύτερα πράγματα.

- Αληθεύει ότι το όνειρό σου ήταν να γίνεις πιλότος; Ετσι θα… απογείωνες ευκολότερα τον ΠΑΟΚ προς τον τίτλο.

Μακάρι, φανταστικό θα ήταν να συνέβαινε αυτό στην Θεσσαλονίκη. Να απογειώσω τον ΠΑΟΚ και να πετάξω μαζί του σε αυτό το όνειρο.

- Πως θα ήθελες να σε θυμάται ο κόσμος όταν τελειώσεις την καριέρα σου;

Αν μιλάμε για τους συμπαίκτες και όσους είχαν κάποια σχέση μαζί μου, θα ήθελα να με έχουν ψηλά σαν άνθρωπο. Τώρα για το αν ήμουν καλός ή κακός ή μέτριος παίκτης, αυτό διαφέρει για τον καθένα. Καθένας έχει την άποψή του.

- Μικρός είχες δίλημμα τι άθλημα θα ακολουθήσεις; Μεγάλη σχολή η Σερβία τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ.

Εκείνα τα χρόνια στη Σερβία, τα παιδιά ασχολούνταν πολύ με τον αθλητισμό, ειδικά με τα ομαδικά σπορ. Μικρός έπαιζα και ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Από την ηλικία των 6-7 ετών, είχα ξεκινήσει να βγαίνω μόνος μου έξω, χωρίς να φοβούνται οι γονείς μου. Τώρα, δυστυχώς, δεν είναι το ίδιο. Αδιαφορεί ο κόσμος, τα παιδιά ασχολούνται με τους υπολογιστές, παίζουν παιχνίδια στο ιντερνέτ. Το θεωρώ μεγάλο λάθος για αυτές τις ηλικίες, όπου τα χρόνια φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις.

- Τι σε τράβηξε εν τέλει στο ποδόσφαιρο;

Ο μεγάλος μου αδερφός. Πηγαίναμε μαζί με τον πατέρα μου και τον βλέπαμε στους αγώνες. Ο Ιλια ήταν δεκατριών ετών και ήδη έπαιζε σχεδόν επαγγελματικά.

- Να υποθέσω ότι ο Ιλια υπήρξε και το ποδοσφαιρικό σου πρότυπο;

Φυσικά. Είναι και τώρα κοντά μου, μαθαίνω πράγματα απ’ αυτόν. Νιώθω πολύ τυχερός που τον έχω αδερφό και με διδάσκει. Είναι ο άνθρωπος που μου άνοιξε τις πόρτες, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουμε ξανά επαγγελματικά στην ίδια ομάδα.

- Θα ακολουθούσες το παράδειγμα του αδερφού σου, να γίνεις τεχνικός διευθυντής σε κάποια ομάδα όταν θα τερματίσεις την καριέρα σου;

Τεχνικός διευθυντής, όχι, δεν το σκέφτομαι. Πιστεύω ότι θα κάνω κάτι σχετικά με την προπονητική, αν αποφασίσω να μείνω στο ποδόσφαιρο.

- Όσοι γνωρίζουν και τους δυό σας, θεωρούν ότι το μόνο κοινό που έχεις με τον Ιλια είναι η ευγένεια που σας διακρίνει και η αγάπη που σας δένει. Είναι έτσι;

Η ευγένεια που λες, συνολικά ο χαρακτήρας μας, οφείλεται στους γονείς μας - σ’ αυτούς τα χρωστάμε όλα. Όλες τις αξίες στη ζωή μας. Ο πατέρας μας ασχολήθηκε με τα οικονομικά σε μεγάλη εταιρία, τον χάσαμε το 2002. Η μητέρα μου ήταν δασκάλα.

- Σε μια κλασική σερβική οικογένεια όπως η δική σου τι άφησε ο πόλεμος;

Απώλειες κάθε είδους, πρόσωπα και πράγματα που ποτέ δεν θα ξαναβρούμε. Ήταν μεγάλο λάθος ο πόλεμος. Είμαι σίγουρος ότι την ίδια άποψη έχουν κι οι Κροάτες και οι Βόσνιοι. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά και ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι,η Γιουγκοσλαβία θα ήτανσήμερα από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης. Δεν το ήθελαν όμως οι ξένοι.

- Οι Σέρβοι, πάντως, έχουν μια περηφάνια κι έναν εγωϊσμό παραπάνω, έτσι δεν είναι;

Η περηφάνια πράγματι μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ο πόλεμος το ενίσχυσε αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK