O Mαρτσέλο Λίπι και η αποκάλυψη για ΠΑΟΚ

Το Retro Stories επανέρχεται και σας θυμίζει την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Contra.gr ένας από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών, ο Μαρσέλο Λίπι. Από τον Ζιντάν στον Μπουφόν και από τον Γεωργάτο στον Καραγκούνη και τον ΠΑΟΚ. Όλα όσα είχε πει ο Ιταλός.

O Mαρτσέλο Λίπι και η αποκάλυψη για ΠΑΟΚ

Όταν αποφασίζουν να μιλήσουν σε ένα μέσο τέτοιες προσωπικότητες, αναμφίβολα προκαλούν ντόρο. Τέτοιο είχε προκαλέσει και ο Μαρσέλο Λίπι, ο πρωταθλητής κόσμου με την Ιταλία το 2006, όταν αποφάσισε να μιλήσει στο Contra.gr.

Το Retro Stories έρχεται για να σας θυμίσει τι είχε πει ο Ιταλός προπονητής στο "μπλε" σάιτ στις 16 Φεβρουαρίου του 2016, δέκα χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ. Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Ζιντάν στον Μπουφόν και έφτασε μέχρι τον Γεωργάτο και τον Καραγκούνη.

Τι είχε δηλώσει ο Μαρσέλο Λίπι για τους πρώην πλέον τεχνικούς του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, Ιγκόρ Τούντορ και Αντρέα Στραματσόνι, αλλά και την πρόταση που έλαβε από τον Δικέφαλο του Βορρά.

Τι είχε γράψει στις 16/2/2016 το Contra.gr:

O Mαρτσέλο Λίπι και η αποκάλυψη για ΠΑΟΚ

- Σας έχουν προτείνει ποτέ να μπείτε στην πολιτική;

Ναι, ­τρεις τέσσερις φορές. Μου είχαν προτείνει να μπω σε ένα πολιτικό κόμμα, να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για μένα δεν είναι απλό πράγμα η πολιτική.

- Εάν κάποιος ήθελε να κάνει μία κινηματογραφική ταινία για τον Λίπι, υπάρχει κάποιος ηθοποιός που θα θέλατε να σας ενσαρκώσει;

Είναι πολλοί αυτοί που μου αρέσουν. Αλλά θα έλεγα ό,τι έχει βγει προς τα έξω, χαριτολογώντας, πως είμαι ο Πολ Νιούμαν. Αν και δεν έχουμε την ίδια ηλικία... Μου αρέσει κι ένας νεαρός Ιταλός ηθοποιός, ο Pierfrancesco Favino. Είναι πολύ σοβαρός και πολύ ικανός.

- Έχετε αρχίσει το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία, από τότε είχατε αισθανθεί την... ομοιότητα με τον Πολ Νιούμαν;

Όχι, όχι, όχι... Αυτό άρχισε να κυκλοφορεί προς τα έξω όταν ήμουν περίπου 40 ετών, όταν ήμουν στην Τσεζένα, το 87­-88. Μια μέρα έγινε γνωστό ότι είμαι ο "Πολ Νιούμαν της Αδριατικής". Από 'κει και πέρα συνεχίστηκε κι άρχισε να διαδίδεται αυτή η ομοιότητα.

O Mαρτσέλο Λίπι και η αποκάλυψη για ΠΑΟΚ
Νιούμαν

Με πήραν από τον ΠΑΟΚ

- Να μιλήσουμε τώρα λίγο για την Ελλάδα. Θα δουλεύατε κάποια στιγμή στη χώρα μας; Σας έχει τύχει ποτέ να έρθετε κοντά;

Ναι, ναι, υπήρχε η πιθανότητα να δουλέψω. Με είχε καλέσει ένας τεχνικός διευθυντής ομάδας, αλλά δεν θυμάμαι πώς τον λένε, από την Αθήνα. Με κάλεσαν επίσης πρόσφατα από τον ΠΑΟΚ. Έψαχναν προπονητή και με ρώτησαν αν είμαι διαθέσιμος. Τους είπα όχι αυτήν τη στιγμή.

- Είστε κοντά στην επιστροφή σας στους πάγκους;

Η αλήθεια είναι ότι πέρασα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Μετά από τρία χρόνια που γύρισα στο σπίτι από την Κίνα, αντιλήφθηκα ότι δεν έχω πια τη διάθεση να επιστρέψω στο ποδόσφαιρο, αλλά και ότι δεν θέλω να βρίσκομαι πολύ μακριά από το σπίτι μου. Πέρασα πολύ ωραία στην Κίνα. Οι άνθρωποι της ομάδας (σ.σ. Γκουάνγκζου Έβεργκραντ) ήθελαν να παρατείνω τη συνεργασία μου, αλλά δεν ένιωθα ότι θα μπορούσα να αντέξω κι άλλο μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους. Τώρα νιώθω έτοιμος να επιστρέψω στους πάγκους.

- Θα το κάνετε;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το όνομά μου για ομάδες όπως η Μίλαν και η Ρόμα χωρίς, όμως, να υπάρχει η παραμικρή επαφή. Μάλιστα, με το που συνέδεαν το όνομά μου με τους συγκεκριμένους συλλόγους, είδατε ότι αμέσως μετά επέστρεψαν στις επιτυχίες (σ.σ. γέλια). Αν τύχαινε να γυρίσω, θα ήθελα να είμαι σε ένα περιβάλλον με φίλους, να γνωρίσω νέους ανθρώπους. Ίσως τότε να ’χα τη διάθεση. Σημασία έχει να υπάρχει ένα όραμα. Είτε η ομάδα αποτελείται από νέους παίκτες είτε από πιο έμπειρους.

O Γεωργάτος, ο Τούντορ και ο Μπουφόν

- Από τις μεγάλες ομάδες που ήσασταν προπονητής, εκτός από τη Γιουβέντους όπου έχετε πάρει τόσα πρωταθλήματα, υπήρχε κάποια άλλη ομάδα που να ήταν μέσα στην καρδιά σας;

Σίγουρα η Ίντερ ήταν μεγάλη ομάδα, αλλά πήγα σε μία χρονιά που ήταν αρνητική, είχε αλλάξει τέσσερις προπονητές. Θυμάμαι ότι είχαμε προκριθεί στο Champions League.

- Όταν ήσασταν προπονητής στην Ίντερ, είχατε πάρει έναν παίκτη που δεν γνωρίζατε εκείνη την εποχή, τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Αν και δουλέψατε λίγο καιρό μαζί, πάνω­-κάτω, έναν χρόνο...

Ο Γρηγόρης, ε; Τον εκτιμούσα τον Γεωργάτο. Μου είχε μιλήσει γι' αυτόν ο άμεσος συνεργάτης μου. Ήταν ένας πολύ καλός παίκτης, σοβαρός, με πολύ καλή τεχνική, πολύ καλός στη θέση του.

- Κυκλοφόρησε μία χιουμοριστική είδηση στην Ελλάδα, ότι για να πείσετε τον Γεωργάτο να μείνει στην ομάδα, τον είχατε πάει βόλτα με το σκάφος σας...

Όχι, όχι, όχι. Ο μοναδικός λόγος που θα έβαζα κάποιον παίκτη στο σκάφος μου, θα ήταν για να τον διώξω! (σ.σ. γέλια).

- Στην Ελλάδα δουλεύουν ο Τούντορ και ο Στραματσόνι...

Το ξέρω. Ο Τούντορ είναι ένα πολύ καλό παιδί, ένα παιδί πάντα έτοιμο. Μου αρέσει που κάνει καριέρα προπονητή. Υπάρχει ένα άρθρο στην εφημερίδα "Tuttosport", που λέει ότι όλοι οι κορυφαίοι σύγχρονοι προπονητές υπήρξαν παίκτες μου. Όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές που είχα ως προπονητής ήταν υψηλού επιπέδου. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι πήραν από μένα πολλά πράγματα και τους δίδαξα καλά. Δεύτερον, μάλλον ο χρόνος περνάει γρήγορα!

- Όταν γυρίσατε στη Γιουβέντους, ήταν τότε η ομάδα του Μπουφόν...

Ναι, όταν επέστρεψα το 2001, μου μίλησε ο Ανιέλι και μου είπε, Μαρτσέλο πρέπει να "πουλήσουμε" τον Ζιντάν. "Πω πω, δυστυχία μου! Γυρίζω στη Γιουβέντους και πρέπει να διώξουμε τον Ζιντάν". Αλλά μου είπε να μείνω ήσυχος διότι θα εξοικονομήσουμε 150 εκατομμύρια. Με αυτά αγοράσαμε τον Μπουφόν, τον Τουράμ και τον Νέντβεντ.

O Mαρτσέλο Λίπι και η αποκάλυψη για ΠΑΟΚ
Μπουφόν ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Περιμένατε να κάνει τέτοια καριέρα ο Μπουφόν;

Είναι πρακτικός άνθρωπος. Άνθρωποι σαν τον Μπουφόν είναι γεννημένοι να γίνουν αμέσως αρχηγοί, να γίνουν μεγάλοι, να πρωταγωνιστήσουν...

Παιδί μου ο Στραματσόνι

- Μιλήσαμε για τον Τούντορ... Όσον αφορά στον Στραματσόνι;

Και τον Στραματσόνι τον βλέπω σαν γιο μου. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, σοβαρός και φάνηκε πολύ καλά προετοιμασμένος, ώστε να κάνει καριέρα τόσο νέος. Δούλεψε σε υψηλό επίπεδο στην Ίντερ και αυτό οφείλεται στην προσωπικότητά του. Μ’ αρέσει, μ’ αρέσει.

- Με ποιον παίκτη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Μεγάλη νοσταλγική ανάμνηση. Όταν πήγα στην Ίντερ ήταν ήδη ο Ρονάλντο και θα αγοράζαμε και τον Βιέρι, ώστε να κάνουν ένα δυνατό δίδυμο, το πιο δυνατό επιθετικό δίδυμο στον κόσμο! Όταν ο Ρονάλντο ήταν 25­-26 ετών αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο. Θα ήθελα να τον είχα περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου. Είναι ό,τι καλύτερο να δουλεύεις μαζί με τέτοιους παίκτες.

- Η προπονητική φιλοσοφία σας είναι ότι όλοι πρέπει να παίζουν για όλους...

Ναι, αυτή είναι η φιλοσοφία μου, πάντα το έλεγα στους παίκτες μου όταν ήμουν προπονητής, ακόμη και στη Serie C. Κανένας από εμάς δεν είναι δυνατός από μόνος του, αλλά όσο είμαστε όλοι μαζί. Αυτή ήταν η φιλοσοφία που είχα περάσει στους παίκτες μου. Εάν ήταν μόνοι τους, δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου. Και ήθελα να είναι απλοί και θετικοί.

- Μακάρι να διακατείχε όλους τους παίκτες αυτή η φιλοσοφία όπως και τον Ζιντάν, έτσι; Όταν είχατε συνεργαστεί...

Ο Ζιντάν είναι ένας πρωταθλητής, ίσως ένας από τους μεγαλύτερους που είχα ως προπονητής. Αναμφίβολα ήταν καταπληκτικός ποδοσφαιριστής και πάντα στην υπηρεσία της ομάδας. Είχε την ικανότητα να κρατά ενωμένη την ομάδα.

- Τι είναι αυτό που κάνει τόσο σημαντικούς τους Ιταλούς προπονητές για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο;

Οι Ιταλοί προπονητές έχουν την τύχη να δουλεύουν στις μικρές κατηγορίες της χώρας, τη δεύτερη, την τρίτη, κι αυτά είναι πολύ δύσκολα πρωταθλήματα. Διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις και πάντοτε είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Κι όταν οι Ιταλοί προπονητές ανεβαίνουν επίπεδο, σε ομάδες μεγάλων κατηγοριών, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Αυτή η προετοιμασία που υπάρχει στις μικρές κατηγορίες της Ιταλίας δεν υπάρχει σε άλλες χώρες.

- Ο επόμενος Πίρλο είναι ο Βεράτι και ο επόμενος Μπουφόν ο Ντοναρούμα;

Δεν νομίζω ότι ο Βεράτι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Πίρλο. Είναι μεγάλος παίκτης, μου αρέσει πολύ, αλλά ακόμη είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο.

- Το ποδόσφαιρο αποτελεί παράφραση της ζωής, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, γι’αυτό υπάρχουν ιστορίες για προπονητές που έχουν φύγει από τις ομάδες τους όχι με τον καλύτερο τρόπο, με εκκωφαντικές ήττες από πιο αδύναμες ομάδες, αλλά τώρα μεγαλουργούν σε κορυφαία πρωταθλήματα. Όπως...

- Όπως ο Ρανιέρι! Οι Ιταλοί προπονητές, όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό, έχουν ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχουν οξυδέρκεια, τον τρόπο τους, κάτι που μου αρέσει...

Υπόθεση Κλαούντιο Ρανιέρι και Εθνική

- Κατά τη γνώμη σας ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν πήγε καλά στην Εθνική Ελλάδας γιατί ήταν διαφορετικός ο τρόπος δουλειάς του;

Διάβασα μια συνέντευξή του και είπε ότι αντιλήφθηκε ότι είναι διαφορετικό να δουλεύει κανείς σε ένα σύλλογο απ' ό,τι σε μια εθνική ομάδα. Παραδέχτηκε ότι ήθελε την καθημερινή τριβή με τους παίκτες και ότι αυτό δεν το είχε στην Ελλάδα. Μέσα σε 4­-5 παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έκανε τίποτα. Βλέπουμε πώς δουλεύει τώρα στη Λέστερ. Είναι εκπληκτικός στη διαχείριση των παικτών, στην προετοιμασία τους και στην επικοινωνία με τα ΜΜΕ.

O Mαρτσέλο Λίπι και η αποκάλυψη για ΠΑΟΚ
Ρανιέρι

- Συγκρίνοντας τον Κόντε με τον Αλέγκρι, ποιον προτιμάτε;

Ποιον προτιμώ; Όχι. Τους εκτιμώ και τους δύο, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι άριστοι προπονητές.

- Τον Σάρι; Τον γνωρίζετε;

Ο Σάρι είναι πολύ καλός, εκπλήσσομαι που άργησε να αναδειχθεί. Στις μικρές κατηγορίες στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί προπονητές σαν τον Μαουρίτσιο.

- Έχετε δει μεγαλύτερη έκπληξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από εκείνη της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 από την Ελλάδα;

Όχι, ειλικρινά, όχι. Όμως είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις και θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη η έκπληξη από το Ευρωπαϊκό. Στο Μουντιάλ θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει μία καλύτερη εμφάνιση, αλλά δεν είδαμε την έκπληξη των προηγούμενων χρόνων.

- Η Ιταλία, αντιθέτως, τι θα κάνει;

Η Ιταλία θα πάει σίγουρα καλά, πάντοτε πηγαίνει καλά στα Ευρωπαϊκά και στα Μουντιάλ. Έχει πάρει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, είναι μία από τις πιο δυνατές εθνικές ομάδες στον κόσμο και σε αυτές τις διοργανώσεις πάντοτε διακρίνεται.

Καραγκούνης, ο κορυφαίος...

- Ποιος είναι ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχετε δει;

Εεεεεε, δεν ξέρω... Εκείνος που έπαιζε...

- Ο Γεωργάτος;

Όχι ο Γεωργάτος. Ο Καραγκούνης, ο μέσος. Πολύ καλός ήταν κι εκείνος ο ψηλός, ο επιθετικός που έπαιζε μέχρι πριν από λίγο διάστημα... Ο Χαριστέας. Φάνηκε δύο φορές ότι εκείνος ήταν καλύτερος (σ.σ. 2004), ότι ήταν ανάμεσα στους καλύτερους.

-Το γκολ που είχε τη μεγαλύτερη σημασία στην καριέρα σας;.

Το γκολ του Γκρόσο. Με τη Γερμανία στο 119'. Ίσως αυτό...

- Τελευταία ερώτηση. Πότε θα κόψετε το κάπνισμα;

Πλέον οι γιατροί μου λένε ότι οι επιπτώσεις από το τσιγάρο είναι ελάχιστες. Υπάρχουν πάντοτε πολλά προβλήματα, αλλά τώρα δεν με αφορούν... (σ.σ. γέλια)

News 24/7

24MEDIA NETWORK