Τα γενέθλια του Θοδωρή Ζαγοράκη και η αποθέωση από την UEFA

Το Retro Sories επανέρχεται και σας θυμίζει το αφιέρωμα της UEFA για τα γενέθλια του εμβληματικού αρχηγού της Εθνικής Ελλάδας, Θοδωρή Ζαγοράκη. Τι είχε γράψει το "μπλε" σάιτ σαν σήμερα πριν 12 χρόνια στη σελίδα του; Ας κάνουμε μια... βουτιά στο παρελθόν.

Τα γενέθλια του Θοδωρή Ζαγοράκη και η αποθέωση από την UEFA
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει την τιμητική του την 27η Οκτωβρίου. Ανέκαθεν την είχε γιατί άλλωστε έχει γενέθλια! Μετά το 2004 όμως και την κατάκτηση του Euro, τα γενέθλια του εμβληματικού αρχηγού άρχισαν να απασχολούν και τα ξένα ΜΜΕ, όχι μόνο τα εγχώρια.

Δεν είναι και λίγο άλλωστε να αναδεικνύεσαι ο πολυτιμότερος παίκτης ενός Ευρωπαίκού Πρωταθλήματος και να είσαι ανάμεσα στους υποψήφιους για τη Χρυσή Μπάλα. Κι όμως ο "Ζαγόρ" το είχε καταφέρει το 2004. Όλη η Ευρώπη παραμιλούσε με τις εμφανίσεις του στο Euro και σε ηλικία μάλιστα κοντά στα 33 χρόνια.

Ο Ζαγοράκης κλείνει πλέον τα 45, αλλά φαίνεται σαν χτες σχεδόν σε όλους τους Έλληνες η στιγμή που σήκωσε το τρόπαιο του Euro μέσα στο "Ντα Λουζ" της Πορτογαλίας.

Το Contra Ρετρό έρχεται να σας θυμίσει τι είχε γράψει το "μπλε" σάιτ στις 27 Οκτωβρίου του 2004, πριν ακριβώς 12 χρόνια όταν ο Ζαγοράκης έκλεινε τα 33 του και ήταν πρωταθλητής Ευρώπης. Ολόκληρη UEFA είχε ασχοληθεί μαζί του. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε;

Τα γενέθλια του Θοδωρή Ζαγοράκη και η αποθέωση από την UEFA

UEFA: Χρόνια πολλά στον αρχηγό

Ξεχωριστό αφιέρωμα στην ποδοσφαιρική καριέρα του Θοδωρή Ζαγοράκη φιλοξενεί από την Τετάρτη η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Αφορμή το γεγονός πως στις 27 Οκτωβρίου ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας γιορτάζει τα 33 γενέθλιά του.

Η αρχή γίνεται με την ποιότητα του Ζαγοράκη ως αμυντικού μέσου, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "…ως κλασικός μέσος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης επηρεάζει ιδιαίτερα το παιχνίδι, όταν η ομάδα του επιτίθεται, ενώ είναι επίσης και εξαιρετικός στο αμυντικό παιχνίδι εμποδίζοντας τους αντιπάλους του να επιβάλλουν το παιχνίδι τους".

Η συνέχεια περιλαμβάνει την ιστορία του Θοδωρή Ζαγοράκη στη Εθνική ομάδα, από τη στιγμή που πήρε το χρίσμα της συμμετοχής μέχρι την ώρα που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στα γήπεδα της Πορτογαλίας όντας ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του τουρνουά. "Ο Ζαγοράκης έκανε το ντεμπούτο του μετά το Παγκόσμιο Κυπέλλοο του 1994, στις 7 Σεπτεμβρίου, σε έναν αγώνα που έληξε με νίκη 5-1 της Ελλάδας επί των νησιών Φερόε. Έχει συμμετάσχει σε τρεις προκριματικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και δύο Παγκόσμιων Κυπέλλων, το 1998 και το 2002".

"Κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Euro 2004, ο Ζαγοράκης υπήρξε το παράδειγμα, αφού η Ελλάδα άφησε πίσω τις Ισπανία και Ουκρανία κατακτώντας την κορυφή στον 6ο όμιλο. Εξάλλου αγωνίστηκε και στους οκτώ προκριματικούς αγώνες βοηθώντας την ομάδα να κρατήσει ανέπαφη την εστία σε έξι αγώνες και στην απ’ ευθείας πρόκριση στην Πορτογαλία. Ως αρχηγός της ομάδας, την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ στον αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά για τις εμπνευσμένες εμφανίσεις στο χώρο του κέντρου. Μάλιστα στον τελικό ισοφάρισε τον Στράτο Αποστολάκη σε εθνικές συμμετοχές. Όλα τα παραπάνω του απέφεραν τη μεττεγραφή του στην Μπολώνια".

Κλείνοντας υπάρχει εκτενής αναφορά σε όλους τους σταθμούς της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο. "Μετά την Καβάλα, όπου σημείωσε 6 γκολ σε 114 αγώνες πρωταθλήματος ο Ζαγοράκης πήγε στον ΠΑΟΚ, την περίοδο 1992-93, όπου και υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους παίκτες του. Σπάνια απουσίαζε από αγώνες, ενώ πολλές φορές πετύχαινε σημαντικά γκολ, ειδικά την περίοδο 1994-95, όταν πέτυχε τέσσερα (το καλύτερο ρεκόρ του). Από εκεί το 1997 ο Ζαγοράκης μεττεγράφηκε στη Λέστερ, όπου και κατέκτησε δύο Λιγκ Καπ".

"Το καλοκαίρι του 2000 υπέγραψε στην ΑΕΚ. Ήταν ο μόνος παίκτης που έπαιξε σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος με την ομάδα τη σεζόν 2001-2002, ενώ σημείωσε τρία γκολ στους οκτώ αγώνες για το κύπελλο UEFA, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα με την Ίντερ. Τη σεζόν 2003-2004 απουσίασε μόλις από τρεις αγώνες της Α΄ εθνικής κατηγορίας".

News 24/7

24MEDIA NETWORK