Αλλο δικαιοσύνη και άλλο θαυμασμός

Η Φενέρμπαχτσε πήρε δίκαια την EuroLeague και ήρθε η ανταμοιβη για την επένδυση ετών. Ομως ο θαυμασμός ακολουθεί συνήθως τα αουτσάιντερ και σπάνια τους πλούσιους ή τους γηπεδούχους στα φάιναλ φορ. Εξηγεί με επιχειρήματα ο Σπυριάρης.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η Φενέρμπαχτσε ήταν η καλύτερη ομάδα στην Πόλη, σε ένα final 4 που ήταν κομμένο και ραμμένο στα δικά της μέτρα. Ολα έγιναν για να πάρουν οι Τούρκοι την πρώτη κούπα στην ιστορία τους, για κανέναν λόγο δεν τέθηκε σε αμφιβολία η επικράτηση της ομάδας του Ομπράντοβιτς.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η κούπα της Φενέρ δεν προκάλεσε τον θαυμασμό κανενός, γι αυτό λοιπόν κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Αγγελόπουλους γι' αυτή την ατάκα. Δεν είπαν ποτέ ότι ήταν άδικη η κατάκτηση της EuroLeague, ούτη πως δεν τους σέβονται, κανείς δεν το είπε. Ουδείς μπήκε στη διαδικασία να αμφισβητήσει κάτι. Αλλο όμως τα συγχαρητήρια και άλλο ο θαυμασμός.

Για παράδειγμα το 2012 όλη η μπασκετική Ευρώπη θαύμασε τον Ολυμπιακό, το ίδιο και το 2013. Ακριβώς το ίδιο έγινε και το 2014 με τη Μακάμπι, που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και με μπάτζετ ανάλογο των ερυθρολεύκων, έριξε στο καναβάτσο και την ΤΣΣΚΑ και την Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 2015 και το 2017, όμως, η ψυχολογία ήταν διαφορετική. Η Ρεάλ και η Φενέρ το πήραν στη δική τους χώρα, μάλιστα οι Μαδριλένοι στην έδρα τους. Ουδείς μπήκε στη διαδικασία να τους αμφισβητήσει, αλλά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτό λέμε θαυμασμός απ' όλους για το επίτευγμα. Εγινε το αυτονόητο, επικράτησε το φαβορί και αξίζει πολλά μπράβο. Αλλωστε σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει τα φαβορί να χάνουν.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ

Αλήθεια, αν το καλοσκεφτούμε, το ακριβώς να θαυμάσει κανείς και από τη Ρεάλ και τη Φενέρ; Το ότι είχαν μπόλικες αποτυχίες μέχρι να τα καταφέρουν; Οτι οι αποτυχίες ήρθαν με τεράστιο μπάτζετ; Το ότι για να τα καταφέρουν αγόρασαν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά; Ή μήπως ότι για να φτάσουν τελικά στην κορυφή έπρεπε να παίξουν στην έδρα τους;

Τουλάχιστον η Ρεάλ είχε ως βάση της τους Ισπανούς παίκτες και είχε στον πάγκο Ισπανό προπονητή. Κι αυτό είναι σημαντικό. Η Φενέρ δεν είχε τίποτα απ' αυτά, κάτι που δεν ταιριάζει στην φιλοσοφία των Αγγελόπουλων, που προτιμούν τον ελληνικό κορμό και το ελληνικό στοιχείο συνολικά.

Με άλλα λόγια και η Ρεάλ και η Φενέρ φρόντισαν όλες τις λεπτομέρειες, προκειμένου ο στόχος να επιτευχθεί. Μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ρύθμισαν, ώστε οι αντίπαλοι να έχουν τις λιγότερες πιθανότητες. Μαγκιά τους, γιατί άλλωστε πλήρωσαν για τα φτάσουν στην κορυφή. Και όποιος ρίχνει χρήμα στην αγορά πρέπει να ανταμοίβεται, διότι αυτό κυρίως βοηθάει το μπάσκετ.

Γι αυτό ακριβώς και η αγορά του μπάσκετ πανηγυρίζει. Οι φίλαθλοι προτιμούν και θαυμάζουν το απρόσμενο, θέλουν να κερδίζουν τα αουτσάιντερ, αλλά το χρήμα κινείται κυρίως όταν οι πλούσιοι κατακτούν τους τίτλους. Και μόνο άδικο δεν είναι να επικρατεί όποιος ξοδεύει περισσότερο. Και δικαιούται να πανηγυρίζει, δεν χρειάζεται όμως να αποζητά και θαυμασμό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK