Λεφτά υπάρχουν... Τα παίρνει η εφορία

Με αφορμή την ήττα της Μακάμπι, ο Σπυριάρης ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για τις... εκπλήξεις στην EuroLeague, αλλά για τα μπάτζετ των ομάδων. Και πόσο άδικο είναι για τον Ολυμπιακό το ότι δίνει 8 εκ. ευρώ κάθε χρόνο στην εφορία.

Λεφτά υπάρχουν... Τα παίρνει η εφορία

Σε άλλες εποχές θα λέγαμε και θα γράφαμε για κάζο της Μακάμπι... Στην εφετινή EuroLeague το διπλό της Μπάμπεργκ στο Τελ Αβίβ είναι άλλη μία έκπληξη... Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και με βάση όσα βλέπουμε, οι εκπλήξεις δεν είναι και τόσο σπάνιες γι' αυτό και πρέπει άμεσα να βρούμε μία λέξη που να ταιριάζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Μακάμπι έχασε, έφτασε στις 6 ήττες, αποδοκιμάστηκε από το κοινό της, αλλά στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα δεν είναι παράλογο. Άλλωστε η Μπάμπεργκ αδικείται από την κατάταξή της στην EuroLeague, έχει χάσει πολλά ματς στις λεπτομέρειες. Η Μακάμπι, λοιπόν, έχασε, παρότι το αγωνιστικό μπάτζετ της είναι μεγαλύτερο από του Ολυμπιακού. Όχι ο συνολικός της προϋπολογισμός, οι αμοιβές των παικτών της... Και γενικά οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αναγκαστικά μικρότερο αγωνιστικό διαθέσιμο, αν και από το ταμείο της ΚΑΕ τα χρήματα που βγαίνουν είναι πολλά.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤ. ΞΟΔΕΥΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πάρα πολλά για τα δεδομένα της σημερινής Ελλάδας και του μπάσκετ. Διότι ο συνολικός προϋπολογισμός των "ερυθρολεύκων" ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε όλα τα έξοδα. Αλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η φορολόγηση. Ο ανταγωνισμός σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της EuroLeague είναι άνισος, διότι ο Ολυμπιακός πληρώνει 1 εκ ευρώ το μήνα στην εφορία.

Ναι, καλά διαβάσατε. Δίνει 1 εκ ευρώ στην εφορία, αφού κάθε συμβόλαιο παίκτη ελληνικής ομάδας ανεβαίνει κατά 153% λόγω εφορίας... Για να καταλάβετε: ένας παίκτης που βάζει καθαρά στην τράπεζα 1 εκ ευρώ, στοιχίζει συνολικά 2,5 σε μια ΚΑΕ...

Με την παλιά φορολογία του 20% επί του καθαρού ποσού, το 1 εκ απλά γινόταν 1,2!!! Η διαφορά είναι τεράστια και εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός ή οποιαδήποτε ΠΑΕ ή ΚΑΕ στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν 8 εκ ευρώ λιγότερα σε σχέση με παλιότερα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑ

Όταν λέμε, λοιπόν, μερικές φορές ότι είναι οικονομικά ανέφικτο να αποκτηθεί πανάκριβος παίκτης, δεν έχει να κάνει με... τσιγκουνιά ή έλλειψη χρημάτων, αλλά γιατί στην πραγματικότητα ένας σέντερ με 1,5 ευρώ "καθαρές" αποδοχές, θα κοστίσει κοντά στα 4 εκ. ευρώ σε ελληνική ομάδα.

Κι επί τη ευκαιρία. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ζητάει επιτακτικά σέντερ. Ναι, αλλά έχετε σκεφτεί πόσα βγαίνουν από το ταμείο της ομάδας για τους υπάρχοντες σέντερ; Τον Γιανγκ, τον Μπιρτς και τον Μιλουτίνοφ; Το καθαρό ποσό είναι 1,6 εκ ευρώ, με την εφορία ξεπερνάει τα 4 εκ ευρώ...

Δεν είναι και λίγα, είναι πάρα πολλά και αν τα βάλουμε κάτω, ο Ολυμπιακός έχει την πιο ακριβοπληρωμένη φροντ λάιν στην EuroLeague. Κάτι φυσικά που δεν αντανακλά μέσα στο παρκέ (κυρίως διότι ο Γιανγκ είναι ακόμα ανέτοιμος), όμως αυτό ξεπερνάει το μπάσκετ και τις επιλογές και έχει να κάνει καθαρά με την οικονομική κατάσταση και τους νόμους στην Ελλάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK