Χουάν Φόιτ, η ελπίδα της εθνικής Αργεντινής

O Χουάν Μάρκος Φόιτ είναι ο ορισμός του anti-star και η μεγάλη ελπίδα της εθνικής Αργεντινής που πλάθεται στα χέρια του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και της Τότεναμ, ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς ball playing στόπερ της νέας γενιάς.

Tottenham Hotspur's Juan Foyth, center, celebrates scoring his side's first goal of the game during their English Premier League soccer match against Crystal Palace at Selhurst Park, London, Saturday, Nov. 10, 2018. (John Walton/PA via AP)
Tottenham Hotspur's Juan Foyth, center, celebrates scoring his side's first goal of the game during their English Premier League soccer match against Crystal Palace at Selhurst Park, London, Saturday, Nov. 10, 2018. (John Walton/PA via AP) JOHN WALTON/PA VIA AP

O Juan Marcos Foyth γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1998 στη La Plata της Αργεντινής, από Πολωνούς γονείς. Μεγάλωσε χωρίς αδέρφια, τα παιχνίδια δεν τον συγκινούσαν παρά μόνο η στρογγυλή θεά. Από μικρός ήξερε τι θέλει να κάνει στη ζωή του μεγαλώνοντας. Ίνδαλμα του ήταν ο Rio Ferdinand, στον ρόλο του οποίου έμπαινε κάθε φορά που έπαιζε playstation με τους φίλους του.

Η Estudiantes ήταν η φυσική προέκταση του ταλέντου του και η ομάδα που τον φιλοξένησε στα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, με τον άλλοτε άσο της Manchester United και της εθνικής Αργεντινής, Juan Sebastian Veron, να έχει τα διοικητικά ηνία του συλλόγου.

Αρχικά αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος, προσπαθώντας να αντιγράψει το παιχνίδι του Ricardo Kaka. Μέχρι να κλείσει τα 16 του χρόνια είχε μετακομίσει μερικά μέτρα πίσω στον αγωνιστικό χώρο, χτίζοντας πλέον τη φήμη του ως wonderkid στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Και το 2017 ήρθε η στιγμή που άνοιξε την πόρτα της πρώτης ομάδας.

Χουάν Φόιτ, η ελπίδα της εθνικής Αργεντινής

Την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ομάδα Νέων της Estudiantes και έγραψε 7 συμμετοχές με την αντρική, που έκλεισε μια θέση για το Copa Libertadores. Η άνεση του με τη μπάλα στα πόδια, οι καλές μεταβιβάσεις του και τα "θανατηφόρα" τάκλιν, ήταν τρία στοιχεία που έπεισαν τους οπαδούς της ομάδας πως πρόκειται για ένα ανερχόμενο αστέρι. Το άσχημο γι' αυτούς ήταν το πως το ίδιο ενθουσιασμένοι ήταν και πολλοί scouts ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η φήμη ενός πιτσιρικά με τα προσόντα του Foyth δεν άργησε να ξεπεράσει τα σύνορα της Αργεντινής, έτσι δεν άργησε και η στιγμή που εκπρόσωποι ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου άρχισαν να χτυπούν την πόρτα του Veron και των γονιών του.

Στα 'σίγουρα χέρια' του Pochettino

Όταν στο κυνήγι της υπογραφής του Foyth ήταν η Paris Saint Germain που διατηρούσε το απόλυτο προβάδισμα, ήρθε το καθοριστικό σκριν του Juan Sebastian Veron να αλλάξει τις ισορροπίες και να στείλει τον νεαρό Αργεντίνο στόπερ στην Tottenham.

Και ο λόγος είχε να κάνει με τον Mauricio Pochettino. Η Estudiantes μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία με τους Παριζιάνους, ωστόσο ο Veron δεν ήταν βέβαιος για την μεταχείριση που θα είχε ο παίκτης στη γαλλική ομάδα.

Έτσι, έπεισε τον Foyth πως η καλύτερη προοπτική για εκείνον ήταν ένας συμπατριώτης τους. Οι Spurs έβαλαν στο ρόστερ τους τον παίκτη και ο Veron ήταν ήσυχος για το μέλλον του, θεωρώντας πως θα εξελιχθεί σύμφωνα με το ταλέντο του στα 'σίγουρα χέρια' του Pochettino. Η Estudiantes φόρτωσε στα ταμεία της ένα ποσό γύρω στα 12 εκατ. ευρώ και ο Foyth έβαλε την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο με την Tottenham.

"Είναι ένας σύλλογος που ποντάρει στους νεαρούς και πιστεύω πως θα έχω την ευκαιρία να παίξω. Μίλησα με τον Mauricio Pochettino και μου άρεσαν όσα άκουσα. Ήταν ένας από τους παράγοντες που με βοήθησαν να αντιληφθώ πως η Tottenham είναι το σωστό μέρος για να συνεχίσω την καριέρα μου. Ο κόουτς μου είπε να δουλέψω και εφόσον το αξίζω, τότε θα πάρω χρόνο συμμετοχής. Μου εξήγησε πως λειτουργεί ο σύλλογος και ποια είναι η εργασιακή του ηθική", αποκάλυψε τον Αύγουστο του 2017 και μετά τις υπογραφές ο Αργεντίνος στόπερ.

Ο εφιάλτης της Γουλβς και η εθνική Αργεντινής

Η πρώτη σεζόν του στο Λονδίνο εξελίχθηκε σε μια μακρά περίοδο προσαρμογής, με τον Foyth να αγωνίζεται συνολικά σε οκτώ 90λεπτα. Πέντε για το FA Cup και δύο για το Carabao Cup, ενώ έκανε ντεμπούτο σε επίπεδο Champions League στις 06/12/2017, στο 3-0 των Spurs επί του ΑΠΟΕΛ. Ο Αργεντίνος στόπερ περίμενε μέχρι τις 11 Νοεμβρίου του 2018 για να αγωνιστεί το παρθενικό του ματς στην Premier League και μπορεί η περίσταση να συνοδεύτηκε με νίκη της Tottenham στην έδρα της Wolves, ωστόσο για τον Foyth η αναμέτρηση του "Molineux" ήταν εφιάλτης.

Ο 21χρονος στόπερ έμαθε με τον σκληρό τρόπο τι σημαίνει ένα παιχνίδι σε επίπεδο αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς ήταν ο κύριος υπεύθυνος που ένας διαφαινόμενος περίπατος για την ομάδα του εξελίχθηκε σε νίκη - θρίλερ. Erik Lamela, Lucas Mooura και Harry Kane έβαλαν μπροστά με σκορ 3-0 τους Spurs μέχρι το 61', όμως ο Foyth υπέπεσε δύο φορές σε παράβαση εντός περιοχής και με ισάριθμες εκτελέσεις από τα 11 βήματα η Wolves μείωσε στο 79' σε 2-3, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα στο "Molineux".

Και κάπου εκεί ο Veron μπορούσε να νιώσει δικαιωμένος που έπεισε τον Foyth για τα 'σίγουρα χέρια' του Pochettino, καθώς ο Αργεντίνος τεχνικός έβαλε πλάτη με λόγια και πράξεις στον συμπατριώτη του στόπερ. "Νομίζω πως η εμφάνιση του ήταν πολύ καλή. Όταν παίζεις σε αυτή τη θέση, τότε μοιραία μπορείς να μπλέξεις σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό συνέβη και στον Juan, όμως είναι ευφυής και θα μάθει. Εγώ είμαι πραγματικά χαρούμενος από την παρουσία του, η απόδοση του ήταν πολύ καλή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Pochettino αλλά δεν έμεινε εκεί.

Στο επόμενο ματς με την Crystal Palace ο Foyth είχε και πάλι φανέλα βασικού, δικαιώνοντας πανηγυρικά τον προπονητή του. Ο Αργεντίνος στόπερ σκόραρε στο 66' το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και η Tottenham απέδρασε με το τρίποντο από το "Selhurst Park".

Tottenham Hotspur's Juan Foyth, left, goes to block West Ham United's Michail Antonio shooting at goal during the English League Cup 4th round soccer match between West Ham United and Tottenham Hotspur at the London stadium in London, Wednesday, Oct. 31, 2018. (AP Photo/Alastair Grant)
Tottenham Hotspur's Juan Foyth, left, goes to block West Ham United's Michail Antonio shooting at goal during the English League Cup 4th round soccer match between West Ham United and Tottenham Hotspur at the London stadium in London, Wednesday, Oct. 31, 2018. (AP Photo/Alastair Grant) AP

"Δεν είχε ποτέ καμία αμφιβολία για εκείνον. Ήταν πολύ απογοητευμένος γιατί ένιωθε υπεύθυνος για ότι συνέβη με την Wolves, αλλά αυτή είναι μια δουλειά για το τεχνικό επιτελείο και τους ανθρώπους της ομάδας. Έχουμε εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς υπήρξαμε ποδοσφαιριστές. Απλά γελάμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Και αυτό γιατί προκειμένου να βελτιωθείς πρέπει να κάνεις λάθη. Μόνο όταν κάνεις λάθη μπορείς να ανακαλύψεις τι σημαίνουν και αυτό είναι που σε βοηθάει να μην τα επαναλάβεις. Είναι τόσο έξυπνος παίκτης με σπουδαία προοπτική. Έχει μεγάλη ποιότητα και είμαι βέβαιος πως απλά χρειάζεται χρόνο και παιχνίδια για να βελτιωθεί και να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες", το νέο σκριν του Pochettino στον παίκτη.

Μπαίνοντας στο τρίτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ο Foyth μετράει 11 συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις και έπαιξε 90 λεπτά στο 3-0 επί της Dortmund στο "Wembley", σκορ που επέτρεψε στους Spurs να πάνε άνετοι στη ρεβάνς του "Signal Iduna Park".

Το κερασάκι στην τούρτα για τον 21χρονο στόπερ ήταν η κλήση του στην εθνική Αργεντινής, όπου στις 17/11/2018 έκανε το ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Lionel Scaloni, στην αναμέτρηση με το Μεξικό στο "Estadio Mario Alberto Kempes". Η albiceleste, επικράτησε με σκορ 2-0 και ο Foyth ήταν ο MVP της αναμέτρησης, ως δεξιός στόπερ σε άμυνα τριών.

"Πιστεύω πως στεκόμαστε μπροστά από έναν μεγάλο στόπερ, έναν εξαιρετικά σημαντικό παίκτη για το μέλλον της εθνικής ομάδας και ο Pochettino τον οδηγεί σε εξωπραγματικό επίπεδο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τον Foyth, μιλάμε για έναν σπουδαίο αμυντικό με σπουδαίο μέλλον. Ήταν ρίσκο να ξεκινήσει βασικός, αλλά είχε εξαιρετική απόδοση", τα λόγια του ενθουσιασμένου Lionel Scaloni.

Ορισμός του anti-star

Παρά το νεαρόν της ηλικίας του, ο Foyth πατά και με τα δύο του πόδια στη γη. Ταπεινός, συνειδητοποιημένος, καθόλου φίλος με τη δημοσιότητα και πολύ περισσότερο με το lifestyle, ο 21χρονος στόπερ δεν ξεχνά από που ξεκίνησε και ποιοι τον στήριξαν στο εγχείρημα του.

Κρατάει δίπλα του την Ariana Alonso, εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που εκείνη σκέφτεται και τον βοηθά να έχει ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. Είναι πάντα εκεί για τους φίλους που είχε από παιδί και συχνά ξοδεύει τον χρόνο του κρατώντας ένα χειριστήριο, παίζοντας FIFA.

Χουάν Φόιτ, η ελπίδα της εθνικής Αργεντινής

Επιμένει να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και ξέρει πως θα έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να απολαύσει έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Για την ώρα έχει διαλέξει τον δύσκολο δρόμο, αυτόν που απαιτεί θυσίες, δουλειά και αφοσίωση, που θα του επιτρέψουν να δικαιώσει τις προσδοκίες ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς ball playing στόπερ της νέας γενιάς.

Photo credits: AP Photo/Alastair Grant, John Walton/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK