Ο Λουκ Μάθισον είναι το παιδί που θέλει όλη η Premier League

To παιδί της φωτογραφίας είναι 16 χρόνων. Από τα 14, το παρακολουθεί όλη η Premier League. Πρώτες έσπευσαν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Η ομάδα του δεν τον πιέζει 'γιατί ακόμα δεν έχει αποδείξει αν μπορεί να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές απαιτήσεις'.

Ο Λουκ Μάθισον είναι το παιδί που θέλει όλη η Premier League

Η Rochdale AFC είναι ομάδα που αγωνίζεται στη League One -την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας-, έχει παρατσούκλι το Dale και έδρα στο Rochdale (λογικό), πόλη που βρίσκεται στα 15.8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μάντσεστερ. Το πιθανότερο είναι πως όλα αυτά θα παρέμεναν άγνωστες πληροφορίες, αν δεν έπαιζε εκεί ένα παιδί που παρακολουθούν στενά οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Λίβερπουλ.

Ο Luke Matheson (*Λουκ Μάθισον) γεννήθηκε στις 3/10 του 2002 και αγωνίζεται ως δεξί μπακ. Η πρώτη φανέλα που φόρεσε, στα 11 είναι αυτή που φορά ακόμα. Καλά, μη φανταστείς ότι έχουν περάσει και δεκαετίες.

Ο Λουκ Μάθισον είναι το παιδί που θέλει όλη η Premier League

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2018, ο 15 χρόνων και 336 ημερών Λουκ μπήκε ως αλλαγή στο ματς της Ρότσντεϊλ με τον Μπέρι, για το Checktrade Trophy -νοκ άουτ διοργάνωση, με 48 ομάδες από την League One και τη League Two.

Έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο, στην ιστορία της ομάδας -ιδρύθηκε το 1907. Πήρε το ρεκόρ από τον Νταν Άντσχεντ, ο οποίος είχε κάνει πρεμιέρα σε ηλικία 16 χρόνων και 17 ημερών. Φέτος υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.

O Λουκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ ανδρών την ημέρα που 'άνοιξαν' τα σχολεία, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Δηλαδή, ξύπνησε, ντύθηκε, πήγε σχολείο (στην ακαδημία Trinity Church που έχει για moto το “Πίστη στην πόλη, αξία στους ανθρώπους, αρίστευση στην εκπαίδευση”) και μετά 'πετάχτηκε' στο γήπεδο για να γράψει ιστορία. Τελείωσε (η ημέρα του) με το βραβείο 'Man of the match'.

Ο Λουκ Μάθισον είναι το παιδί που θέλει όλη η Premier League


Ο Κιθ Χιλ

Σημείωση: οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον παρακολουθούν -και τον διεκδικούν- από τα 14. Από τότε δηλαδή, που ο προπονητής του, Κιθ Χιλ τον κάλεσε για προπονήσεις με την πρώτη ομάδα 'όταν δεν είχε σχολείο'. Μετά την πρώτη εμφάνιση του μικρού, ο κόουτς είπε τα εξής.

Οι φίλαθλοι τον υποδέχθηκαν με χαρά, όπως και οι συμπαίκτες του. Η συμμετοχή που είχε δεν ήταν θέμα τυφλής εμπιστοσύνης. Την κέρδισε, γιατί γνωρίζουμε τις ικανότητες του. Μένει να δούμε αν είναι 'φτιαγμένος' για να ανταποκριθεί στην πίεση των επαγγελματιών

Ακολούθησε η πρώτη εμφάνιση του Λουκ στη Football League (1-1 με τη Φλίτγουντ Τάουν), όπου μπήκε ως αλλαγή στο β' μισό -του Ματ Νταν. Εκεί δεν έκανε κάποιο ρεκόρ σε επίπεδο ηλικίας πρώτης συμμετοχής, με τον Ρούμπεν Νομπλ-Λαζάρους να το κρατά ακόμα από το Σεπτέμβριο του 2008. Ήταν 15 χρόνων και 45 ημερών στην 'πρώτη' του με την Μπάρνσλεϊ.

Ο Λουκ Μάθισον είναι το παιδί που θέλει όλη η Premier League

Στις 7 του Φλεβάρη -που ζούμε- έκανε και διεθνές ντεμπούτο: με την U17 της Αγγλίας παρέστη στο παιχνίδι με τη Γαλλία, με την παρέα του να νικά 3-2, στην Pinatar Arena, της Μούρθια. Έγινε το δεύτερο μέλος της Ρότσντεϊλ -και προϊόν της ακαδημίας- που φόρεσε φανέλα με εθνόσημο, μετά τον Άντσχεντ, ο οποίος είχε κληθεί το Νοέμβριο στην U18.

Οι διοικούντες την ομάδα έχουν αποφασίσει να μην τον πιέσουν. Για αυτό προπονείται με την πρώτη ομάδα, αλλά θα προωθηθεί εκεί στο 100% τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο μικρός έχει εξηγήσει ότι “ όλοι οι παίκτες της πρώτης ομάδας με φροντίζουν και με έχουν καλωσορίσει κοντά τους. Βέβαια, εξακολουθούν κάποιες φορές να μου κάνουν φάουλ, για να με ενημερώσουν πως... είναι εδώ. Ομολογώ ότι αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Το προτιμώ από το να μου συμπεριφέρονταν σαν να ήμουν παιδί”. Που είναι, αλλά λέμε.

Αυτό που ξέρει πως πρέπει να διαχειριστεί είναι “ το μέγεθος μου, συγκριτικά με εκείνο όλων των άλλων, στις κατηγορίες των ανδρών. Τα φυσικά τους προσόντα είναι τέτοια που τους βοηθούν να προσαρμόζονται πολύ καλύτερα στο περιβάλλον, από ό,τι εγώ. Ξέρουν ακριβώς τι κάνουν. Η παρουσία μου στην πρώτη ομάδα είναι ένα μεγάλο βήμα για εμένα. Μόλις πέρυσι ήμουν στην U15”.

Ο Λουκ Μάθισον είναι το παιδί που θέλει όλη η Premier League

Φυσικά και το απολαμβάνει “ γιατί έχω τη δυνατότητα να μάθω πολλά, πιο γρήγορα. Μαθαίνω στις προπονήσεις από τους παίκτες, μαθαίνω από τους προπονητές, μαθαίνω πάρα πολλά για τη θέση μου. Όπως τι μπορώ να κάνω και με ποια πράγματα δεν θα τη γλιτώσω, σε διαφορετικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου. Εννοώ πως κάποιες κινήσεις έχουν αποτέλεσμα στην U15, αλλά όχι μεταξύ των ανδρών που είναι πιο γρήγοροι και πιο δυνατοί”.

Photos: rochdaleafc.co.uk

News 24/7

24MEDIA NETWORK