Ο Γιαν Φίτε Αρπ πρέπει να φύγει από το Αμβούργο για να μείνει

Ο Γερμανός επιθετικός Γιαν Φίτε Αρπ, ο πρώτος millennial με συμμετοχή και γκολ στη Bundesliga, απαρνήθηκε την Μπάγερν και παρασύρθηκε στον κατήφορο του Αμβούργου. Το μέλλον του 18ρονου wonderkid, όμως, προδιαγράφεται λαμπρό.

Ο Γιαν Φίτε Αρπ πρέπει να φύγει από το Αμβούργο για να μείνει
CHRISTIAN CHARISIUS/DPA VIA AP

Όταν στις 20 Ιουλίου το Αμβούργο ανακοίνωνε την ανανέωση συμβολαίου του Γιαν Φίτε Αρπ μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ο γερμανικός Τύπος έμοιαζε διχασμένος. Το Αμβούργο διατηρούσε στις τάξεις του το μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο της χώρας, ο 18χρονος έχανε την ευκαιρία να ενταχθεί στον οργανισμό της Μπάγερν Μονάχου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ένας ποδοσφαιριστής που προοριζόταν για διάδοχος του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στο πιο ψηλό παλκοσένικο, ένας παίκτης που έχει ως ίνδαλμα τον Χάρι Κέιν και μιμείται τις κινήσεις του, αυτοεγκλωβίστηκε στον 'βάλτο' του Αμβούργου, που μετά από 55 χρόνια στην Bundesliga, υποβιβάστηκε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος.

Το Contra.gr βάζει στο 'μικροσκόπιό' του τον διεθνή με τις μικρές εθνικές Γερμανίας και ετοιμάζει το scouting report του.

Το background

Από τα πρώτα παιδιά του millennium, γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου 2000, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο στα 4 του, όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Βάλστετ. Η πρώτη επιτυχία του σημειώθηκε το 2008 στο φημισμένο ποδοσφαιρικό τουρνουά για παιδιά και νέους Gothia Cup, όταν στέφθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία κ-11. Το 2010 πήρε την πρώτη μεγάλη απόφαση με τους γονείς του, αφού μεταπήδησε στα τμήματα υποδομής του Αμβούργου, ενός 'κοιμώμενου γίγαντα' του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Μετά από δεκάδες γκολ αγωνιζόμενος με τους 'μικρούς' του Αμβούργου, ο Αρπ ακολούθησε την πρώτη ομάδα στη χειμερινή διακοπή της σεζόν 2016-2017, για να κάνει την προετοιμασία στο Ντουμπάι μαζί με τους... άντρες του συλλόγου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αγωνιζόταν με μεγαλύτερους συμπαίκτες και αντιπάλους. Το ντεμπούτο του στην εθνική Γερμανίας κ-16 έγινε όταν ήταν 15 ετών.

Ο Γιαν Φίτε Αρπ πρέπει να φύγει από το Αμβούργο για να μείνει
AP PHOTO/TSERING TOPGYAL

Το μεγάλο 'μπαμ', όμως, πραγματοποιήθηκε ένα επίπεδο πιο ψηλά, στην εθνική κ-17, με την οποία σκόραρε 18 φορές σε 19 παιχνίδια. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Μάιο του 2017, όπου σκόραρε επτά φορές, σημείωσε χατ τρικ μέσα σε 13 λεπτά με αντίπαλο τη Βοσνία στη φάση των ομίλων, όπου η Γερμανία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, για να αποκλειστεί στα πέναλτι από τη μετέπειτα νικήτρια του τουρνουά, Ισπανία. Λίγους μήνες αργότερα, θα σημείωνε πέντε γκολ (ως αρχηγός) σε ισάριθμους αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο κ-17, μέχρι να αποκλειστεί από την επίσης μετέπειτα θριαμβεύτρια Βραζιλία, στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Τα κατορθώματά του με τη φανέλα του Αμβούργου και με το εθνόσημο στο στήθος τον κατέστησαν το νέο, ελπιδοφόρο πρότζεκτ σε ένα -σύνηθες- σκηνικό τρόμου για το Αμβούργο. Κάθε χρόνο, οι "δεινόσαυροι" του γερμανικού ποδοσφαίρου είχαν φτάσει σε σημείο να παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού και ορισμένες φορές ακόμα και κόντρα στα προγνωστικά, να παραμένουν στην κατηγορία. Στο πρόσωπο του Αρπ έβλεπαν έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από το τέλμα των τελευταίων ετών και πόνταραν πολλά πάνω του στη σεζόν 2017-2018.

Μετά από επτά γκολ στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της A-Juniors Bundesliga, ο Μάρκους Γκίσντολ τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Nordderby με αντίπαλο τη Βέρντερ στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 και τον έριξε στη μάχη στο 89ο λεπτό, στη θέση του Μπόμπι Γουντ. Αυτομάτως, ο Αρπ έγινε ο πρώτος millennial της Bundesliga και έναν μήνα αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου, έγινε ο πρώτος millennial σκόρερ της κατηγορίας, στην εκτός έδρας ήττα από τη Χέρτα με 1-2. Το τέρμα που σημείωσε σε ηλικία 17 ετών και 295 ημερών τον κατέστησε 7ο νεαρότερο σκόρερ της Bundesliga και νεαρότερο σκόρερ του Αμβούργου στην κατηγορία.

Ο Γιαν Φίτε Αρπ πρέπει να φύγει από το Αμβούργο για να μείνει
CHRISTIAN CHARISIUS/DPA VIA AP

Τα μπλοκάκια των σκάουτς πήραν "φωτιά". Τότεναμ, Τσέλσι και Άρσεναλ είναι μερικές από τις ομάδες που εμφανίζονταν να παρακολουθούν στενά την περίπτωσή του, ωστόσο σε τέτοιες καταστάσεις, τον πρώτο λόγο έχει πάντα μία άλλη ομάδα. Όταν το τέλος της σεζόν βρήκε το Αμβούργο σε θέση υποβιβασμού, το μέλλον του Αρπ των 18 εμφανίσεων (845 λεπτά) και δύο τερμάτων έμοιαζε δυσοίωνο. Η Μπάγερν... επενέβη, προσφέροντάς του μία αξιοζήλευτη διέξοδο: αγορά από το Αμβούργο και άμεσο δανεισμό στη Χόφενχαϊμ, υπό τις οδηγίες ενός εξίσου φέρελπι προπονητή όπως ο 31χρονος Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Ο Αρπ διαφώνησε με αυτήν την προοπτική, αφού ζήτησε να επιστρέψει στο Αμβούργο με διετή δανεισμό και αξίωσε συμβόλαιο με 5.000.000 ετήσιες απολαβές.

Η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε και η νέα σεζόν δεν βρήκε τον Αρπ στην Zweiteliga, αλλά ακόμα πιο χαμηλά, στη Regionalliga Nord (4η κατηγορία), όπου αγωνίζεται στη 2η ομάδα του Αμβούργου και σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος έχει ισάριθμα τέρματα.

Το scouting report

Τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει ξετρελάνει τους σκάουτς που έχουν παρακολουθήσει τον Αρπ εν δράσει είναι δύο. Το πρώτο είναι η κίνησή του στον χώρο και το δεύτερο η σωματοδομή του. Ο συνδυασμός αυτών,σε τόσο νεαρή ηλικία, έμοιαζε απίθανος μέχρι να εμφανιστεί ο Αρπ, ένας παραδοσιακός poacher, κυνηγός περιοχής. Σε αντίθεση με άλλους παίκτες της ίδιας θέσης, η μέθοδος που χρησιμοποιεί δεν είναι μόνο το... ξύλο με τους αντιπάλους αμυντικούς, αλλά έχει την ικανότητα να κινείται μακριά από αυτούς για να διεκδικεί καλύτερη θέση ή ακόμα και να φεύγει εκτός περιοχής και να τους παρασύρει, ώστε να εκμεταλλευτεί στη συνέχεια ο ίδιος ή κάποιος συμπαίκτης του τον κενό χώρο που δημιούργησε με την ενέργειά του.

Το ψηλόλιγνο σουλούπι του θυμίζει αρκετά τον Τόμας Μίλερ στα μικράτα του, ωστόσο σε αντίθεση με τον καταξιωμένο επιθετικό της Μπάγερν και της Γερμανίας, ο Αρπ από αυτήν την τόσο μικρή ηλικία είναι αρκετά δυνατός ώστε να κερδίζει μονομαχίες στο έδαφος ή και στον αέρα.

Όλα αυτά γίνονται ώστε η μπάλα να βρεθεί στο δεξί πόδι του και με αυτό να σουτάρει με την ακρίβεια που τον διακρίνει στις προσπάθειές του. Δεν είναι τυχαίο που τα Xgoals του 2017-2018 ήταν 1,98 και στην πραγματικότητα σημείωσε δύο γκολ. Ό,τι υπόσχεται το κάνει πράξη με το δεξί πόδι του, με μειονέκτημα τη δύναμη στο σουτ, η οποία χρήζει σημαντικής βελτίωσης, ώστε να αρχίσει να εκτελεί κι εκτός περιοχής.

Το αριστερό πόδι αποτελεί μειονέκτημα, κάτι που και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι πρέπει να το προπονήσει για να το χρησιμοποιεί πιο συχνά στις τελικές προσπάθειές του. Οι κεφαλιές του επίσης θα μπορούσαν να ήταν ατού βάσει ύψους (1,87μ.) και δυνατού κορμού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν δείχνει να προτιμάει αυτήν τη μέθοδο εκτέλεσης.

Το μέλλον

Όσο μυαλό και αντίληψη δείχνει να έχει με τις κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο, τόσο λιγότερη ευφυΐα μοιάζει να έχει στις επιλογές του. Αν κάποιος αυτήν τη στιγμή περιχαρακώνει το μέλλον του είναι ο ίδιος κι η επιμονή του να παραμείνει στο Αμβούργο. Μάλιστα, η εξαιρετική εκκίνηση στη σεζόν (5 γκολ σε 4 αγώνες) του Πιερ Μισέλ Λασογκά εμποδίζει τη μονιμοποίησή του στη γραμμή κρούσης της πρώτης ομάδας του Αμβούργου, όπου θα επιστρέψει πολύ σύντομα.

Προς το παρόν, παραμένει μικρός και άγουρος ποδοσφαιρικά, με συνέπεια να έχει χρόνο να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Δείχνει διατεθειμένος να δουλέψει και να ακολουθήσει τα χνάρια του προτύπου του. "Παίζει με τον τρόπο που θέλω να αγωνίζομαι. Είναι κινητικός και πολύ άνετος με ή χωρίς την μπάλα. Είναι δύσκολο να τον σταματήσεις. Πρέπει να τον προσέχεις για 90 λεπτά, επειδή μπορεί να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή", δήλωσε ο Αρπ για τον Κέιν.

Στο 18 του, ο ηγέτης της Τότεναμ και της εθνικής Αγγλίας δεν είχε αγωνιστεί ακόμα με τα "σπιρούνια" και είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Λέιτον, στη League One. Ο Αρπ έχει καταγράψει συμμετοχές στη Bundesliga, έχει σκοράρει και προαλειφόταν για βασικός σε κορυφαία ομάδα της κατηγορίας, που θα του άνοιγε διάπλατα τις πόρτες για κλήση του στην εθνική Γερμανίας. Η ζωή τον οδήγησε σε διαφορετικό δρόμο, όμως η επιστροφή του στην ελίτ επαφίεται στο... δεξί πόδι του.

Photo credits: Christian Charisius/dpa via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK