Αταμάν-Ομπράντοβιτς, όχι ακριβώς... φίλοι

O τουρκικός ημιτελικός Εφές-Φενέρ στις 17 Μαΐου είναι η ατραξιόν του φάιναλ-φορ. Δυο εκρηκτικές προσωπικότητες στους πάγκους των δυο ομάδων. Ο πολυνίκης Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο καλύτερος Τούρκος προπονητής Εργκίν Αταμάν. Πέρσι το μόνο που δεν έκαναν ήταν να παίξουν μπουνιές. Φέτος, δίνουν τα χέρια και ο Γιάννης Φιλέρης εξιστορεί την κόντρα τους.

Αταμάν-Ομπράντοβιτς, όχι ακριβώς... φίλοι

Στις 17 Μαΐου το απόγευμα, ό,τι κι αν κάνετε, βρείτε ένα τρόπο να δείτε την τουρκική μονομαχία Φενέρ-Εφές, στον πρώτο ημιτελικό του φετινού φάιναλ-φορ. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι δυο κορυφαίες τουρκικές ομάδες συγκρούονται με έπαθλο την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Κι αν η Φενέρ είναι μόνιμη θαμώνας των τελευταίων ετών στα φάιναλ-φορ (το φετινό είναι το 5ο συνεχόμενο) η Εφές επιστρέφει σχεδόν μετά από είκοσι χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι ο τουρκικός “εμφύλιος” δεν έχει σχέση με τις αιώνιες κόντρες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ή τις μάχες Ρεάλ-Μπαρτσελόνα. Αναδεικνύει ωστόσο δυο ... διαφορετικές προσωπικότητες των πάγκων, που εδώ και μια εξαετία έχουν απευθείας ή έμμεση διαμάχη.

Από την μια ο Εργκίν Αταμάν (για τα νευράκια του οποίου έγραψε η Νίκη Μπάκουλη) , ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής της σύγχρονης γενιάς και από την άλλη ο “μάστερ” Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που συνεχίζει να συλλέγει τρόπαια, διεκδικώντας φέτος το 10ο Κύπελλο Ευρωλίγκας της καριέρας του.

Δυο εκρηκτικές προσωπικότητες, που κυνηγάνε το αποτέλεσμα και τις νίκες. Θα μπορούσαν, χωρίς αμφιβολία, να τα ... βρουν πίνοντας ένα μπουκάλι ουίσκι σε κάποιο ελληνικό μαγαζί με μπουζούκια, αλλά προς το παρόν ο ένας ανέχεται τον άλλον. Ψυχράθηκαν ολότελα πέρσι όταν ξέσπασε κανονικός πόλεμος ανάμεσά τους, αν και η “κόντρα” ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από τότε που ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τα ηνία της Φενέρ, το καλοκαίρι του 2013.

Τότε, ο Αταμάν ήταν στον πάγκο της Γαλατασαράι, έχοντας κατακτήσει τους δυο τελευταίους τίτλους της λαοφιλέστερης ομάδας της Κωνσταντινούπολης (2012 και 2013). Ενδιάμεσα η τουρκική ομοσπονδία του ανέθεσε τις τύχες της Εθνικής Τουρκίας. Οι τελικοί του 2014 ήταν ... απολαυστικοί. H Φενέρ προηγείται 2-0 (89-70 και 74-73), αλλά η Γαλατά ισοφαρίζει 2-2 (73-64 και 88-82).

Ο Ομπράντοβιτς που στον τέταρτο αγώνα αποβάλλεται από τους ρέφερι ... ραδιουργεί και επιτίθεται κατά της ομοσπονδίας και των διαιτητών, υπαινισσόμενος (χωρίς να το λέει) ότι ελέω Αταμάν, η Γαλατά ευνοείται από τα σφυρίγματα : “Για τον καθένα που βλέπει τους αγώνες είναι εύκολο να καταλάβει τι συμβαίνει. Με το που τελείωσε ο αγώνες, άνθρωπος της ομοσπονδίας έδωσε χαρτί στον μάνατζερ της ομάδας (τότε ο Μιρσάντ Τουρκσάν) και του είπε ότι στον πέμπτο αγώνα δεν πρόκειται να κάτσω στον πάγκο! Όλα ήταν προετομασμένα...”

Η τουρκική ομοσπονδία βγάζει ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει και τιμωρία της Γαλατά (για την συμπεριφορά των οπαδών της) την ώρα που η Φενέρ με δική της επίσημη δήλωση απαιτεί δίκαιη αντιμετώπιση και προστασία από τους διαιτητές.

Οι δυο ομάδες παίρνουν από μία νίκη ακόμη (76-63 η Φενέρ μέσα σε πρωτοφανή ένταση στο γήπεδο, 85-77 η Γαλατά) και φτάνουμε στο 3-3. Πριν από τον 7ο τελικό, η διοίκηση της Γαλατασαράι αποφασίζει να μην κατέβει στον αγώνα, διαμαρτυρόμενη για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας αλλά και τον ορισμό του Ρετσέπ Ανκαραλί ως πρώτου διαιτητή του αγώνα. Η Φενέρ παίρνει τον τίτλο με 20-0 και 4-3 στις νίκες.

Ο Αταμάν αποκάλυψε μερικά χρόνια αργότερα ότι ήταν αντίθετος με την απόφαση της διοίκησης, θεωρώντας ότι ... χάρισε το πρωτάθλημα στον Ομπράντοβιτς: “Εάν ήμουν εγώ αυτός που αποφασίζει, θα είχαμε παίξει εκείνο τον τελικό απέναντι στη Φενέρ το 2014. Τα γεγονότα στο πέμπτο παιχνίδι που έγιναν εις βάρος μας, επηρέασαν τον πρόεδρο μας αναφορικά με τη συμμετοχή μας. Δεν κατεβήκαμε να παίξουμε και έτσιχάρισα το πρωτάθλημα στον Ομπράντοβιτς. Μακάρι να είχαμε παίξει εκείνο το παιχνίδι” σχολίασε πρόσφατα.

Η κατοστάρα που εξόργισε τον Εργκίν

Οι σχέσεις των δυο προπονητών έφτασαν σε οριακό σημείο τον Φεβρουάριο του 2018. Όλα ξεκίνησαν στον αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στη Φενέρ και την Εφές (η ομάδα του Αταμάν, όταν απομακρύνθηκε ο Περάσοβιτς) με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να προηγείται, λίγο πριν από το τέλος, 98-71.

Η Φενέρ κάνει επίτηδες τρία συνεχόμενα (!)φάουλ, για να πάρει την μπάλα και να σκοράρει 100 πόντους (τελικό αποτέλεσμα100-74)

Ο Αταμάν αποχωρεί έξαλλος (πηγαίνοντας κατευθείαν στα αποδυτήρια) και μετά το ματς αρνείται να δώσει το χέρι στον αντίπαλο προπονητή, κάνοντας μάλιστα και καυστικές δηλώσεις: “Δεν θα του δώσω το χέρι. Οι αντίπαλοι παίκτες και προπονητής πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι είχε μια δύσκολη εβδομάδα. Πρώτα το χαστούκι στον Μαχμούτογλου και μετά ήττα με 25 πόντους από τον Ολυμπιακό”! Δείτε ο βίντεο από την εξέδρα των οπαδών της Φενέρ, με την αποχώρηση στο 2:09...


Ο Ομπράντοβιτς αρνήθηκε να σχολιάσει, σίγουρα όμως έγινε ... κατακόκκινος, διαβάζοντας τις δηλώσεις του Αταμάν, μια μέρα μετά, στην εφημερίδα Χουριέτ: “Κάθε επάγγελμα έχει τους δικούς του άγραφους νόμους. Δεν περίμενα να δείξει τόσο μεγάλη ένταση, για να σκοράρει η ομάδα του 100 πόντους, ενώ δεν έχει σημασία το γκολ-αβερέιτζ. Είμαι από τους ανθρώπους που αν μου τηλεφωνήσουν και πουν “έκανα λάθος, συγγνώμη” θα την δεχθώ και δεν θα τρέχει τίποτε. Αν όχι, δεν πρόκειται να του δώσω ξανά το χέρι”.

O Αταμάν δεν σταμάτησε εκεί. Με αφορμή το ... περίφημο χαστούκι στον Μελί Μαχμούτογλου, πήρε φόρα και άρχισε τις αποκαλύψεις: “Αυτός που έφαγε το χαστούκι τυγχάνει να είναι αρχηγός της Εθνικής Τουρκίας. Ο πατέρας του αντέδρασε μέσω του facebook, ενώ μια μέρα αργότερα με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε: “Ο Μελί θέλει να φύγει από την Φενέρ. Τον παίρνετε στην Εφές; Του απάντησα όχι. Θα τον σκεφτόμουν μόνο στην περίπτωση που έμενε ελεύθερος. Εδώ όμως υπάρχει ένα επεισόδιο, που προσπαθούν να το καλύψουν. Θέλω να ρωτήσω τι θα γινόταν αν έκανα εγώ το ίδιο;”

Η αλήθεια είναι ότι το χαστούκι του Ομπράντοβιτς δεν ήταν σαν αυτά που έτρωγε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και οι “συμμαθήτριές της” στο “ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”. Και εκτός των άλλων ο Αταμάν έχει ... χαστουκίσει κι αυτός παίκτη του, τον Γκογκτούρκ Ουράλ, όταν ήταν προπονητής της Γαλατασαράι και σε παιχνίδι κόντρα στην Εκσισεχίρ.

Εκεί ήθελε να ... καταλήξει ωστόσο χοντραίνοντας το πράγμα με τη συνέχεια των δηλώσεών του: “Νιώθω άσχημα για εκείνο το επεισόδιο. Η ερώτηση μου πήγαινε στο ότι ο Ομποράντοβιτς είναι νο 1 στην Ευρώπη και αποφεύγει τις τιμωρίες. Οι κανονισμοί, ωστόσο, πρέπει να ισχύουν για όλους. Για την ακρίβεια εγώ πλήρωσα το τίμημα και μάλιστα με βαρύτατο πρόστιμο (το πιο μεγάλο στην ιστορία της τουρκικής λίγκας) 75.000 λίρες. Δηλαδή το πρόβλημα στο τουρκικό μπάσκετ είναι όταν χαστουκίζει ο Εργκίν Αταμάν; Ο Ομπράντοβιτς το έκανε μπροστά στις κάμερες, ενώπιον φιλάθλων. Δεν τιμωρήθηκε. Θυμίζω ότι εγώ γεννήθηκα σε αυτή τη χώρα. Σίγουρα, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές στους φιλοξενούμενους μας, αλλά και η φιλοξενία έχει κάποια όρια”.

Ομπράντοβιτς: "Όποιος δεν με σέβεται, δεν τον σέβομαι κι εγώ"

Ο Ομπράντοβιτς απάντησε και με λόγια και με πράξεις. Μια εβδομάδα αργότερα οι δυο ομάδες ξανάπαιζαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Την παραμονή έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου μέσα σε ... ψυχροπολεμικό κλίμα. Ο Σέρβος δεν ανέφερε καν το όνομα του Αταμάν και είπε τα εξής: “ Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε στο γήπεδο. Ελπίζω η ομάδα μου να είναι έτοιμη. Για τα υπόλοιπα δεν θα μιλήσω. Είμαι προπονητής 26 χρόνια, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχω σεβαστεί τους πάντες. Θα συνεχίσω να το κάνω. Όταν όμως κάποιος δεν με σέβεται, όμως, θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Δεν θα τον σεβαστώ. Για μένα το θέμα έκλεισε...”

Ο Αταμάν, χωρίς κι αυτός να αναφέρει το όνομα του Ζοτς, αρκέστηκε να θυμίσει τι είχε πει στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου: “Τότε ο προπονητής της Φενέρ είχε πει ουδέν σχόλιον. Θα επαναλάβω το ίδιο, η υπόθεση τελείωσε".

Η παρουσίαση των δυο ομάδων έκρυβε μια έκπληξη για τον 53χρονο Τούρκο κόουτς. Πηγαίνοντας προς το κέντρο του γηπέδου να χαιρετήσει τον Ομπράντοβιτς (και να του δώσει ως είθισται το σχετικό αναμνηστικό) είδε τον κόουτς της Φενέρ να πηγαίνει προς την ... αντίθετη κατεύθυνση. Ο Ζοτς πήγε να χαιρετήσει τους εκτός αποστολής παίκτες του, πίσω από το καλάθι και μετά κατευθύνθηκε προς τον πάγκο του. Ο Αταμάν κατάλαβε, χαμογέλασε αμήχανα και γύρισε στο δικό του.

Δείτε το βίντεο να καταλάβετε...


Η Εφές πήρε τη νίκη (και την πρόκριση στον τελικό) με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται. Οι προπονητές αγνόησαν ο ένας τον άλλον και ο Αταμάν δήλωνε μετά το ματς: “Τον περίμενα αλλά δεν ήρθε. Όπως θέλει. Εγώ είπα χθες ότι το θέμα έκλεισε και ήμουν εκεί για τη χειραψία. Δεν ήρθε με δική του απόφαση...”

Να και το βίντεο μετά το ματς


Τελικά οι σχέσεις των δυο αποκαθίστανται, τουλάχιστον σε ... τυπικό επίπεδο. Ξαναδίνουν τα χέρια στη ρεβάνς στον β΄γύρο του πρωταθλήματος (84-80 η Εφές) και φέτος μπορεί να μην είναι “κολλητοί” κάνουν όμως τις καθιερωμένες χειραψίες. Ήδη μετράνε μέχρι στιγμής έξι αγώνες, στη φετινή χρονιά, με το σκορ ισόπαλο (3-3).

Η Φενέρ νίκησε εντός έδρας σε πρωτάθλημα (86-79 στην παράταση, κανονικό 72-72) και στην Ευρωλίγκα (84-66) με την Εφές να παίρνει τις νίκες στο Σινάν Ερντέμ στην TBL (67-65) και στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας (89-83) με τον τελικό του Κυπέλλου να πηγαίνει στην ομάδα του Ομπράντοβιτς (80-70). Ο Αταμάν ... περιορίστηκε σε απειλές κατά του Κώστα Ρήγα (υπεύθυνου διαιτησίας στο τουρκικό πρωτάθλημα) ότι η ομάδα του θα μιμηθεί τον Ολυμπιακό (είχε αποχωρήσει από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας). Η Εφές πήρε και το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, τον τελικό του Supercup (65-62).

Ο ημιτελικός της 17ης Μαΐου είναι το έκτο παιχνίδι για φέτος, ανάμεσα στις δυο τουρκικές υπερομάδες. Οι δυο ομάδες αντάλλαξαν ευχές μέσω twitter, πρώτα η Φενέρ, που συνεχάρη την συμπολίτισσα της και ύστερα η Εφές η οποία ευχαρίστησε και ευχήθηκε να νικήσει ο καλύτερος.

Όσο για τον Αταμάν, μετά την ιστορική πρόκριση της Εφές, δήλωσε πανευτυχής και υπερήφανος για το τουρκικό μπάσκετ που θα έχει δυο εκπροσώπους στο φάιναλ-φορ, καθώς η ομάδα του θα αντιμετωπίσει τη Φενέρ “που έχει στον πάγκο της τον κορυφαίο προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους συνεργάτες του”...

ΥΓ: Ο Εργκίν Αταμάν φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής (3/5) στην εκπομπή "το 10 το κακό" του Sport24.radio. Όταν ρωτήθηκε για τη μονομαχία με τον Ομπράντοβιτς σχολίασε: " Σαφώς και είναι και προσωπική υπόθεση. Ο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη και μου αρέσει να παίζω εναντίον του από τότε που ήρθε στην Τουρκία. Είχαμε αρκετές μάχες στο παρελθόν. Κανείς μας δεν θα το βάλει κάτω".

ΥΓ2: Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για το ενδιαφέρον που έδειξε όχι μία, αλλά δυο φορές, για τον Βασίλη Σπανούλη: "Γ ια πολλούς παίκτες έκανα προσπάθειες, επειδή έχετε ταλαντούχους παίκτες. Ο Σπανούλης είναι ένας από αυτούς από την περίοδο που ήμουν στην Γαλατάσαραϊ και μετά στην Εφές. Μου άρεσε γιατί ταιριάζει στο σύστημά μου. Του είχαμε κάνει μεγάλη προσφορά όταν ήμουν στην Γαλατάσαραϊ αλλά δεν ήθελε να φύγει από τον Ολυμπιακό. Όταν μάθαμε ότι σκεφτόταν να φύγει του ξανακάναμε πρόταση, αλλά πάλι απάντησε αρνητικά. Μου αρέσουν γενικά οι Έλληνες παίκτες, επειδή παίζουν καλή άμυνα. Μου αρέσει ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου και φυσικά ο Καλάθης, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη"

News 24/7

24MEDIA NETWORK