Η Βιλερμπάν στην Ευρωλίγκα με... Πάρκερ και Μπατούμ

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα σχέδια του Τόνι Πάρκερ και του Νικολα Μπατούμ, μετά την απόφαση της Ευρωλίγκας να δώσει διετές συμβόλαιο στη Βιλερμπάν...

Charlotte Hornets forward Nicolas Batum, left, talks with teammate Tony Parker, both of France, during a break in the action against the Milwaukee Bucks in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond)
Charlotte Hornets forward Nicolas Batum, left, talks with teammate Tony Parker, both of France, during a break in the action against the Milwaukee Bucks in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond) AP

Ποια ήταν η 4η ομάδα του φάιναλ-φορ, το 1997; Δύσκολα θυμάται κανείς ... τον τέταρτο, ειδικά όταν έχουν περάσει και 21 χρόνια, αλλά για να μη σας ταλαιπωρούμε ήταν η Βιλερμπάν. Η περίφημη γαλλική ομάδα, με τους περισσότερους εθνικούς τίτλους, που επανήλθε στο προσκήνιο, μέσα στην εβδομάδα, όταν η συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκας, επιβεβαίωσε την ... επάνοδό της στα μεγάλα σαλόνια. Η ASVEL του Τόνι Πάρκερ και του Νικολά Μπατούμ, για τα επόμενα δυο χρόνια, θα παίζει στην Ευρωλίγκα των 18 ομάδων και των 34 αγωνιστικών. Η ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ξαναβρίσκει τη Γαλλία και την ομάδα που έχει τους περισσότερους εθνικούς τίτλους (18) στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ σχεδόν την είχε ξεχάσει.

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση δεν ελήφθη ξαφνικά. Οι καλές σχέσεις της Ευρωλίγκας με τη Βιλερμπάν, έγιναν ακόμη καλύτερες από το 2014, όταν ο Τόνι Πάρκερ εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του ότι ... θα επιστρέψει στο γαλλικό μπάσκετ, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Από την αρχή της θητείας του ως ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν, ο κορυφαίος Γάλλος μπασκετμπολίστας που συνεχίζει να παίζει στο ΝΒΑ με τους Σάρλοτ Χόρνετς, φρόντισε να ρίξει γέφυρες στον Τζόρντι Μπερτομέου και ... δεν το μετάνιωσε. Η Ευρωλίγκα βρήκε ένα ιδανικό σύμμαχο στη Γαλλία, την ώρα που η FIBA θεωρούσε ότι στο πλευρό της βρίσκονταν όλες οι γαλλικές ομάδες.

Ο Πάρκερ ήξερε τι έκανε. Πάντοτε ήταν υπέρ της Ευρωλίγκας , “της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κορυφαίοι” και δεν δίστασε να τα βάλει με τη διεθνή ομοσπονδία, την οποία κατακεραύνωσε για τα περίφημα παράθυρα: “Η ιδέα μου μοιάζει ολότελα γελοία. Για μια χώρα, όπως η Γαλλία, είναι τεράστιο πλήγμα να μην έχουμε στα προκριματικά τους καλύτερους μας παίκτες από το ΝΒΑ, ή την Ευρωλίγκα. Ήμουν πάντοτε υπέρμαχος της Eυρωλίγκας και είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή της. Έχει κάνει καλή δουλειά και είναι ένα οικονομικό μοντέλο, που αναπτύσσεται”.

Με τέτοια λόγια, πως να μη πάρει το διετές συμβόλαιο η Βιλερμπάν; Στο μεταξύ, ο Τόνι έβαλε στο κόλπο της διοίκησης της Βιλερμπάν τον Νικολά Μπατούμ (πήρε το 5% των μετοχών) συμπαίκτη του στους Χόρνετς και τα ... άλλαξε όλα. Μέχρι και τα χρώματα και το έμβλημα της ομάδας. Από “πράσινα” η Βιλερμπάν φοράει πλέον άσπρα και μαύρα ενώ το σήμα που είχε και το ASVEL (η πραγματική ονομασία της ομάδας) ο έχει αντικατασταθεί με ένα “απροσδιορίστου” σχήμα, που φέρνει περισσότερο σε τιρμπουσόν! Δίπλα στο όνομα του κλαμπ, προστέθηκε κι αυτό του σπόνσορα. Της εταιρείας LDLC, η οποία εμπορεύεται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ον λάιν και υπέγραψε δεκαετή συμφωνία με την ομάδα, συνεισφέροντας περίπου το 8 με 9% του ετήσιου μπάτζετ.

Οι αποφάσεις ξεσήκωσαν σάλο, καθώς οι οπαδοί της ομάδας δεν είδαν με ... καθόλου καλό μάτι τις αλλαγές, ενώ ο δήμαρχος της Βιλερμπάν, Ζαν Πολ Μπρετ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απέχει από τους αγώνες στο Αστρομπάλ.

Μην ανησυχείτε, ωστόσο. Ο Πάρκερ με τον Μπατούμ, έχουν στόχο να αλλάξουν και την ιστορική έδρα της ομάδας καθώς στα μεγαλεπήβολα (αλλά ρεαλιστικά σχέδιά τους) βρίσκεται σε προτεραιότητα η κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου χωρητικότητας 12.000 θεατών.

“Κατανοώ τις αντιδράσεις, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή” δήλωνε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο Πάρκερ, που προωθούσε διαρκώς το πρότζεκτ-Ευρωλίγκα.

Τη μάθαμε μόνο με πράσινα

Η αλήθεια είναι ότι το πράσινο χρώμα ήταν συνδεδεμένο άρρηκτα με τη Βιλερμπάν, που πήρε όλα της τα πρωταθλήματα με τους παίκτες της ντυμένους στα “πράσινα”. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Αλεν Ζιλ, του εμβληματικού παίκτη και προπονητή της ομάδας, που μέτρησε συνολικά 8 συνολικά τίτλους πρωταθλητή. Σχεδόν τους μισούς που έχει πάρει η Βιλερμπάν (18). Αν και τα τελευταία 37 χρόνια έχει πανηγυρίσει μόλις τρία πρωταθλήματα, η ΑSVEL παραμένει η κυρίαρχος των τίτλων στη Γαλλία, αφού η Λιμόζ έχει εφτά λιγότερα πρωταθλήματα (11), ενώ η Ορτέζ που ακολουθεί, έχει σταματήσει στα 9.

US Ronnie Smith of Asvel Lyon Villeurbanne, at right, stretches for a ball as FC Barcelona's Arturas Karnisovas, center, and Ramon Rivas tackle him, Tuesday, April 22, 1997, during their European basketball Final Four in Rome. (AP Photo/Plinio Lepri)
US Ronnie Smith of Asvel Lyon Villeurbanne, at right, stretches for a ball as FC Barcelona's Arturas Karnisovas, center, and Ramon Rivas tackle him, Tuesday, April 22, 1997, during their European basketball Final Four in Rome. (AP Photo/Plinio Lepri) ASSOCIATED PRESS

(Ο Ρόνι Σμιθ κόβει τον Καρνισόβας στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ της Ρώμης. Αριστερά, ο Ραμόν Ρίβας)

Με τα “πράσινα” γνωρίσαμε την Βιλερμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν αγωνίστηκε τέσσερις σεζόν (1996-97, 1998-99, 1999-00, 2000-01) στην Ευρωλίγκα. Το 1997 με προπονητή τον Ερίκ Μπενιό και επικεφαλής τον 35χρονο τότε, Ντιλέινι Ραντ (το 1986 είχε έρθει για δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ) έφτασε μέχρι το φάιναλ-φορ της Ρώμης.

Τρία χρόνια αργότερα, πλησίαζε ένα ακόμη κορυφαίο ραντεβού. Έχοντας για δίδυμο ξένων δυο Αμερικανούς του Περιστερίου (Μάρλον Μάξεϊ, Tζέι Λαρανάγκα) έφτασε μια ανάσα πριν από τη Θεσσαλονίκη, αλλά αποκλείστηκε από την Εφές Πίλσεν.

Η Βιλερμπάν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας, με προπονητή τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς και στο ρόστερ της το Νίκολα Βούισιτς που είχε δοθεί δανεικός από τη Μακάμπι. Μαζί του και ο Γιαν Μπονατό, ο Αμαρά Σι, αλλά και ο πρώην “ερυθρόλευκος” Αρσέν Αντε Μενσά!

Έπαιξε ακόμη δυο-τρεις φορές στην Ευρωλίγκα, περισσότερο συμμετείχε στο Γιούροκαπ, στο οποίο πρόλαβε να αγωνιστεί και ο Τόνι Πάρκερ. Τη σεζόν 2011-12, στη διάρκεια του λοκ-άουτ στο ΝΒΑ, ο TP γύρισε στην πατρίδα του φόρεσε την ... πράσινη φανέλα και έπαιξε σε 7 αγώνες της γαλλικής λίγκας (20.2π, 6.2 ασίστ) και έναν στο Γιούροκαπ (κόντρα στη Βαλένθια, σκοράροντας 34π και δίνοντας 5 ασίστ). Είχε συμπαίκτες τον Κιμ Τιλί, τον Φιλ Γκος (του ΠΑΟΚ) τον Λεό Βέστερμαν αλλά και τον Δημήτρη Χαριτόπουλο! Α, και σε τέσσερα παιχνίδια τον Ρόνι Τουριάφ, που επίσης ξεσκούριαζε στην Ευρώπη λόγω του λοκ-άουτ στις ΗΠΑ.

O επενδυτής κύριος Πάρκερ

Δυο χρόνια μετά, ο Τόνι εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ASVEL και υποσχέθηκε ότι στο τέλος της καριέρας του θα ξαναφορέσει τη φανέλα της ομάδας του. Δεν ξέρουμε αν θα το κάνει για να παίξει και στην Ευρωλίγκα (το συμβόλαιό του με τους Χόρνετς ολοκληρώνεται του χρόνου, άρα θα έχει μια ακόμη σεζόν για να κλείσει τον κύκλο του σαν παίκτης στα 38 του χρόνια)

“Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί η Ευρωλίγκα ήταν ο μεγάλος μας στόχος. Όταν πήραμε το πρωτάθλημα το 2016 απογοητευτήκαμε πάρα πολύ, γιατί δεν συμμετείχαμε στη διοργάνωση. Να τώρα, που η Ευρωλίγκα μας διαλέγει και με ικανοποιεί ιδιαίτερα το ότι έχουμε μετατραπεί σε κλαμ-μοντέλο από τη Γαλλία για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από την αρχή της εμπλοκής μου με τη Βιλερμπάν ξεκαθάρισα κάτι. Η επένδυσή μου στη Γαλλία είχε νόημα μόνο με τη συμμετοχή της ομάδας στην Ευρωλίγκα, στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώποης δηλαδή. Θα συνεχίσω να επενδύω, να δημιουργώ θέσεις εργασίας και σίγουρα να νιώθουμε υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας στη μεγάλη διοργάνωση...”

Ο Πάρκερ συμφώνησε ότι οι απαιτήσεις αλλάζουν, πλέον και ο στόχος των μετόχων είναι να αυξήσουν σταδιακά το μπάτζετ της Βιλερμπάν, μέχρι τα 15 εκατομμύρια ευρώ: “Για τα επόμενα δυο χρόνια θα πάμε στα 10 εκατομμύρια. Τώρα, είμαστε στα 9,2 και θα πάμε στα δέκα, γι αυτή τη διετία στην Ευρωλίγκα. Ελπίζουμε ότι στο μεταξύ θα έχουμε αυξήσει τους σπόνσορες μας, αλλά και τα έσοδά μας από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το όνειρό μου είναι να φτάσουμε στα 15 εκατομμύρια, ένα νούμερο που μπορεί να μας οδηγήσει μια μέρα και στο φάιναλ-φορ, όπως συνέβη πέρσι με την Ζαλγκίρις Κάουνας”

Μέχρι τότε η Βιλερμπάν, σύμφωνα με το φιλόδοξο ιδιοκτήτη της, έχει σαν βασικό στόχο την κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος, την κατασκευή του νέου γηπέδου και τη δημιουργία σιγά-σιγά μιας ομάδας ανταγωνιστικής στην Ευρωλίγκα: “Δεν είναι εύκολο αλλά θα το προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας” είπε ο Πάρκερ, που από τον Σεπτέμβριο του 2019 εγκαινιάζει την ακαδημία του κλαμπ για 150-200 παιδιά και έχει έτοιμα τα σχέδια και για τη γυναικεία ομάδα του συλλόγου.

Pas mal, που λένε οι οι συμπατριώτες του. Καθόλου άσχημα...


News 24/7

24MEDIA NETWORK