Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση

O Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο μοναδικό φετινό ποδόσφαιρικό ντέρμπι μεταξύ των "αιωνίων". Σταύρος Γεωργακόπουλος και Δημήτρης Κριτής αναλύουν τους δύο μεγάλους αντιπάλους. Οι αρχηγοί, τα δεκάρια, οι προπονητές και οι πρόεδροι ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση

Αξία ρόστερ

Αν τα χρήματα έπαιζαν ποδόσφαιρο, δεν θα χρειαζόταν να γίνονται τα ματς. Θα γνωρίζαμε από πριν το νικητή. Πολλές φορές, ωστόσο, η αξία των παικτών που παίρνουν μέρος σε έναν αγώνα αποτελεί και μία ένδειξη για το τι θα συμβεί στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η αξία των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού που θα σχηματίσουν την ενδεκάδα στην αυριανή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο κυμαίνεται μεταξύ 46 και 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και την αξία εκείνων που θα καθίσουν στον πάγκο το συνολικό ποσό εκτοξεύεται και ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια!

Από τους πιο ακριβούς παίκτες του Ολυμπιακού θεωρείται ο Ρομπέρτο, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 7,5 εκατομμύρια. Στην τετράδα της άμυνας, η αξία του Σαλίνο κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ, του Μποτία στα 3, του Ντα Κόστα στα 2,5 και του Μαζουακού στα 7. Στη μεσαία γραμμή ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς κοστολογείται στα 6 εκατομμύρια και του Καμπιάσο στο 1,5. Από ‘κει και πέρα, στα 8 εκατομμύρια έχει εκτοξευθεί η αξία του Κώστα Φορτούνη, στο ένα κυμαίνεται του Φουστέρ, στα 7 του Φελίπε Πάρντο και στα 6,5 του Μπράουν Ιντέγε.

Αν θέλουμε να το πάμε και λίγο παρακάτω, δηλαδή στους ποδοσφαιριστές που αναμένεται να καθίσουν στον πάγκο, στα 2 εκατομμύρια είναι η αξία του Καπίνο, στο 1,5 του Τσόρι Ντομίνγκες και στα 3,5 του Σιόβα. Ο Σεμπά κοστολογείται 3 εκατομμύρια, ο Κασάμι 6,5, ο Ντουρμάζ 3,75, ο Ερνάνι 3 και ο Πουλίδο στο 1,5. Λογικά ένας από τους ακραίους θα βγει για να πάρει θέση ο Βούρος ως εναλλακτική λύση στην άμυνα με την αξία του στο μισό εκατ. ευρώ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παλαιότερα υπήρχε ένα μέτρο και κάποιες ιστοσελίδες που καθοδηγούσαν την αγορά σε ό,τι αφορά στην χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών. Τώρα πλέον έχουν ατονήσει ως value makers, αφού τον λόγο απέκτησαν και τον πήχη τοποθετούν οι ραγδαία αναπτυσσόμενες ποδοσφαιρικές αγορές, που προσφέρουν πολύ και ζεστό χρήμα (Κίνα, Ινδία κ.α.) που ήρθαν να προστεθούν αλλά με απαιτήσεις, στα πάλαι ποτέ νεκροταφεία ποδοσφαιρικών ελεφάντων (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες).

Έτσι ενώ βρίσκουμε τον Μπεργκ σε κοστολόγηση περί τα 5 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη απορρίψει πρόταση που πλησίαζε τα 7 από σύλλογος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Περί τα 2 εκατ. ευρώ κοστολογούνται οι Ζέκα, Σάντσεθ, Μολέδο, ενώ στην ενδεκάδα του βρίσκουμε και τον Ευανζελίστα των 3-3,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο (δανεικός από την Ουντινέζε).

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο Παναθηναϊκός τώρα ξαναμπήκε σε διαδικασία αναβάθμισης του ρόστερ, αφού στην σκληρή μνημονιακή διετία είχε ρίξει το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος κοντά στα 5-5,5 εκατ. ευρώ. Πλέον το κόστος συντήρησης του φλερτάρει και πάλι με διψήφιο νούμερο.

Οι αρχηγοί

Άλλαξε μπράτσο το περιβραχιόνιο του αρχηγού των πρωταθλητών πριν από λίγο καιρό. Ο πρώτος «κάπτεν» της ομάδας Γιάννης Μανιάτης βρίσκεται πλέον στο Βέλγιο και φορά τη φανέλα της Σταντάρ, με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή ο Ρομπέρτο, ο οποίος ούτως ή άλλως φόρεσε το περιβραχιόνιο στα περισσότερα ματς από το ξεκίνημα της σεζόν. Φέτος έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς του πρωταθλήματος και παίρνει ρεπό ως τώρα στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου. Αύριο, όμως, το περιβραχιόνιο θα βρίσκεται στο αριστερό χώρι του συμπατριώτη του Νταβίντ Φουστέρ, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός της ομάδας. Στην τετράδα βρίσκεται και ο πολύπειρος Τσόρι Ντομίνγκες, ο οποίος, δεν αγωνίζεται πολύ συχνά φέτος, άρα είναι και λίγες οι φορές που έχει χριστεί «κάπτεν». Το καρέ συμπληρώνει ο Δημήτρης Σιόβας ως ο παλιότερος από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Είναι γεγονός, πάντως, ότι η επιλογή του Ρομπέρτο ως αρχηγού απολαμβάνει της καθολικής αποδοχής συμπαικτών και αντιπάλων, καθώς πέρα από κορυφαίος γκολκίπερ είναι κι ένα από τα καλύτερα παιδιά των ελληνικών γηπέδων, άρα εμπνέει σεβασμό σε όλους.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν ψηφοφορίες ανάδειξης των αρχηγών, αλλά ορισμός τους από τον τεχνικό της ομάδας, Γιάννη Αναστασίου. Έτσι ο Κάρλος Ζέκα διατήρησε το περιβραχιόνιο στο αριστερό του μπράτσο (δύσκολα πάντως θα άλλαζε αυτό ακόμη και με εκλογές) και οι υπόλοιποι τρεις είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι υποκατηγοριών.

Ο Στέφανος Κοτσόλης εκφράζει την εμπειρία και κυρίως τη γνώση για το τι εστί Παναθηναϊκός, έχοντας ζήσει πριν ακόμη την ποδοσφαιρική του ενηλικίωση τις “χρυσές” εποχές του συλλόγου, ο Τάσος Λαγός εκπροσωπεί τη νέα γενιά, όντας και ο μοναδικός πλέον που διεκδικεί και βρίσκει θέση στην “πράσινη” ενδεκάδα και όχι ως λύση ανάγκης όπως για παράδειγμα ο Μαρινάκης στο δεξί άκρο της άμυνας.

Τέλος, ο Μάρκους Μπεργκ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τα βαριά χαρτιά του ρόστερ, αλλά αποφεύγει το περιβραχιόνιο λόγω του διαρκούς εκνευρισμού του με την αντιμετώπιση από τους διαιτητές. Λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να τον αποφύγει και ο Ζέκα για παράδειγμα...

Το "αστέρι"

Ο Τσόρι Ντομίνγκες αναδείχθηκε πανηγυρικά πέρυσι ως ο MVP του πρωταθλήματος με συγκομιδή 15 γκολ και 13 ασίστ. Κάποια προβλήματα τραυματισμών, ωστόσο, τον κράτησαν για ένα διάστημα στο περιθώριο και αυτό το γεγονός βοήθησε τον Κώστα Φορτούνη να κάνει το μεγάλο «μπαμ». Ο 23χρονος επιτελικός μέσος αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε ευκαιρία ότι τείνει να εξελιχθεί στον ιδανικό διάδοχο του 34χρονου Αργεντινού, ο οποίος μετράει φέτος 6 γκολ και δύο τελικές.

Σε ό,τι αφορά τον «Φορτού» στη διάρκεια της φετινής περιόδου τα έχει «σπάσει» κι έχει βάλει πλώρη για να αναδειχθεί πέρα από πολυτιμότερος της «Σούπερ Λίγκα» και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Τρικαλινός άσος μετράει ήδη 16 γκολ και 9 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά έχει 19 γκολ και 12 «τελικές». Από την απόδοσή του θα κριθούν πολλά και στην αυριανή αναμέτρηση, καθώς αποτελεί βαρόμετρο στο δημιουργικό-εκτελεστικό σκέλος για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Αξίζει να προσθέσουμε ότι πέρυσι στη διάρκεια της περιόδου ο Φορτούνης αγωνίστηκε σε 25 ματς πρωταθλήματος, πέτυχε 7 γκολ και μοίρασε τρεις τελικές. Ήδη σε 22 φετινές συμμετοχές έχει υπερδιπλασιάσει τις επιδόσεις του και στο σκοράρισμα, αλλά και στην τροφοδοσία των συμπαικτών του.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αναμφίβολα ο Μάρκους Μπεργκ. Ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής του ρόστερ, σημείο αναφοράς στην ενδεκάδα και βαρόμετρο για την επιθετική παραγωγικότητα.

Ποδοσφαιριστής για τον οποίο όλοι κάποια στιγμή συζητήσαμε με συμπάθεια για το δράμα που υφίσταται στην ελληνική Superleague, ωστόσο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για ενδεχόμενη αποχώρηση.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον Παναθηναϊκό που διατηρώντας μόλις των 55% των δικαιωμάτων του Σουηδού, θα πρέπει να δεχθεί μία πρόταση με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, για να μπορέσει να βάλει στο ταμείο του τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία του 29χρονου φορ. Ο Εσιέν που ήρθε το καλοκαίρι ως μεγάλος και όχι βέβαια wannabe, σταρ, δεν κατάφερε να υποσκελίσει τον Σουηδό, γιατί πολύ απλά δεν είναι πια ο σταρ που όλοι θαύμασαν στο παρελθόν. Και για τον λόγο αυτό εν θα τον ξεπεράσει τελικά ούτε στις ετήσιες απολαβές, καίτοι υπέγραψε καλύτερο συμβόλαιο αλλά με πολλά μπόνους που δεν τα καταφέρει να εκπληρώσει...

Οι πρόεδροι

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε παιδικό όνειρο να ηγηθεί μια μέρα της ομάδας του Ολυμπιακού. Οι καταβολές του, καθώς και η παρουσία του πατέρα του Μιλτιάδη, επί σειρά ετών στην ομάδα, όπου κατείχε μεταξύ άλλων και διοικητικό ρόλο ως επιστήθιος φίλος του Σταύρου Νταϊφά, αποτέλεσαν το καλύτερο διαβατήριο για να ασχοληθεί ενεργά με το σύλλογο από νεαρή ηλικία. Τελικά απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και ανήλθε στον προεδρικό θώκο το καλοκαίρι του 2010. Από τότε μέχρι τώρα οι «ερυθρόλευκοι» κατακτούν διαδοχικά πρωταθλήματα.

Γεννημένος το 1967, ο Πειραιώτης εφοπλιστής, αποτελεί τον διάδοχο του Σωκράτη Κόκκαλη και επί των ημερών του ο Ολυμπιακός αναρριχήθηκε στην 21η θέση της κατάταξης της UEFA.

Στην πορεία για το 43ο πρωτάθλημα και έκτο στη σειρά που «κλείδωσε» πριν από λίγες ημέρες, ο Ολυμπιακός μετράει και τρεις κατακτήσεις Κυπέλλου, καθώς και αξιοπρόσεκτες πορείες στο Champions League.

Φέτος άγγιξε την πρόκριση στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και συνεχίζει στους «32» του Europa League όπου θα τεθεί αντιμέτωπος με τη βελγική Άντερλεχτ.

Είναι γεγονός ότι η σχέση του διοικητικού ηγέτη των «ερυθρολεύκων» με τον αντίστοιχο του Παναθηναϊκού, δεν θεωρούνται και οι καλύτερες. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Όπως συμβαίνει και με τους δύο συλλόγους τους χωρίζει άβυσσος. Παρότι υπήρξαν ακόμη και συνεργάτες στο παρελθόν (σ.σ. ο Μαρινάκης είχε ποσοστό ιδιοκτησίας στον ΣΚΑΪ), από τότε που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο βρίσκονται στα… χαρακώματα. Δεν είναι υπερβολή ότι ο ένας δεν θέλει ούτε να… βλέπει τον άλλο, ενώ πολλές φορές έχουν χρησιμοποιήσει σε δηλώσεις τους εκατέρωθεν βαρείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Πρόκειται για μία από τις πιο σκληρές κόντρες προέδρων στην ιστορία των δύο συλλόγων.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση

Οι γνώμες διίστανται ως προς το εάν ο Γιάννης Αλαφούζος μεγάλωσε με αφίσα του Μίμη Δομάζου πάνω από το παιδικό του κρεβάτι (τώρα ούτως ή άλλως τον αποφεύγει), ωστόσο στην πράξη αποδείχθηκε μεγαλύτερος Παναθηναϊκός από πολλούς και πολλά διαφημιζόμενους.

Ανέλαβε τον σύλλογο σε μία από τις πιο σκληρές στιγμές στα 108 χρόνια της ιστορίας του και αν μη τι άλλο απομάκρυνε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και την βαριά σκιά του Πρωτοδικείου. Και μπορεί ο Παναθηναϊκός να γνώρισε την απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω χρεών, αλλά με σκληρό μνημόνιο έδιωξε τον μπαμπούλα της οικονομικής κατάρρευσης και πρόσφατα βγήκε και από την επιτήρηση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Έχει κάνει λάθη και πολλά μάλιστα. Και συνεχίζει να κάνει. Παρ' ότι δεν φιλοδοξούσε ποτέ να ηγηθεί ποδοσφαιρικού συλλόγου, πλέον “έχει φάει ένεση” όπως χαρακτηριστικά λέει στενός του συνεργάτης και δύσκολα θα αποχωριστεί τον Παναθηναϊκό. Για να συμβεί βεβαίως αυτό, με τη λαϊκή συναίνεση, θα πρέπει από “αναγκαίο κακό”, να γίνει αποτελεσματικός ηγέτης. Ωστόσο το προσωποκεντρικό μοντέλο εξουσίας που πρεσβεύει δεν βοηθά για την ώρα.

Οι προπονητές

Ο Μάρκο Σίλβα είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος, μάλλον η μεγαλύτερη. Ο 38χρονος Πορτογάλος τεχνικός αποτέλεσε την επιλογή της διοίκησης του Ολυμπιακού μετά την επιτυχημένη του πορεία στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Γεννημένος τον Ιούλιο του 1977 έκανε καριέρα ως δεξιός μπακ. Τα πιο πολλά χρόνια αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος της πατρίδας του. Έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι το καλοκαίρι του 2011 με τη φανέλα της Εστορίλ. Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν κάθισε στην άκρη του πάγκου της και την οδήγησε σε 115 αγώνες. Το καλοκαίρι του 2014 πήρε προαγωγή για τη Σπόρτινγκ όπου έμεινε για μία σεζόν (σ.σ. 53 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις). Σε αυτό το διάστημα η ομάδα του κατέκτησε το Κύπελλο. Μετά από ένα επεισοδιακό και χρονοβόρο διαζύγιο έριξε άγκυρα στο λιμάνι του Πειραιά με συμβόλαιο για 1+1 χρόνια.

Πρόθεση της διοίκησης του Ολυμπιακού είναι να παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν και θα γίνει μονομερής επέκταση της συνεργασίας, η οποία θα επισφραγιστεί με τη σύμφωνη γνώμη μου. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα (σ.σ. μπορεί και έως το τέλος του μήνα που διανύουμε) κι αν όλα πάνε καλά ο Μάρκο Σίλβα θα μείνει στον Πειραιά, παρότι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για πιθανή συνεργασία μεγάλες ομάδες του εξωτερικού με πρώτη και καλύτερη την Πόρτο. Το ποσοστό του σε νίκες σε όλες τις διοργανώσεις από την ημέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό έχει αγγίξει κατά μέσο το εντυπωσιακό 2,4 σε 40 αγώνες, ξεπερνώντας κατά πολύ τους προκατόχους του (Βαλβέρδε, Μίτσελ και Περέιρα).

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η χρονιά (τρίτη κατά σειρά) ξεκίνησε με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο, αλλά οι αλλεπάλληλες αποτυχίες του να παρουσιάσει έναν αξιοπρεπή Παναθηναϊκό στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις του κόστισε τη θέση.

Ο διάδοχός του, Αντρέα Στραματσόνι, αν και μόλις 40 χρόνων, αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προπονητικές προσωπικότητες.

Μανιακός της τακτικής, αλλά και των διαρκών αναπροσαρμογών της, ακόμη και μέσα στο ίδιο παιχνίδι, έχουν κλονίσει τη βεβαιότητα που υπήρχε ότι ήταν το next bog thing της προπονητικής στην γενέτειρά του Ιταλία.

Στον Παναθηναϊκό όμως έκλεψε με το... καλημέρα τις εντυπώσεις με την αναβάθμιση του ρόστερ που επιχείρησε και μάλιστα μεσούσης της σεζόν και απέφυγε ως έναν βαθμό την κριτική για τον κόουτς Στραματσόνι.

Πλέον κρίνεται για τη συγκεκριμένη δεξιοτεχνία και η διαδικασία των κατατακτήριων αγώνων θα κρίνει πολλά σε ό,τι αφορά στην αποδοχή του από το “πράσινο” κοινό. Και λέμε κοινό, γιατί στον Γιάννη Αλαφούζο δεν περισσεύουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Φερέιρα και με τον Αναστασίου, για κάμποσο καιρό ακόμη και με τον αλήστου μνήμης Φάμπρι.

Η σεζόν

Ο Ολυμπιακός διανύει φέτος μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας του, διάστημα στο οποίο έσπασε και αρκετά ρεκόρ. Η πορεία της ήταν αήττητη μέχρι την αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ συνολικά μετράει 22 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Οι βαθμολογικές διαφορές από τους διώκτες της είναι τεράστιες. Απέχει 17 βαθμούς από την ΑΕΚ, 22 από τον αυριανό και «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό και 29 από τον ΠΑΟΚ, έχοντας, μάλιστα, κι ένα παιχνίδι λιγότερο (σ.σ. αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με τον Ηρακλή που αναβλήθηκε). Το συγκρότημα του Μάρκο Σίλβα διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 60 γκολ και την καλύτερη άμυνα (12). Σημειώνει κατά μέσο όρο 2,5 γκολ ανά αγώνα και δέχεται μισό. Η συνολική διαφορά τερμάτων (48) είναι πολύ καλύτερη απ’ όλων των άλλων ομάδων του πρωταθλήματος (σ.σ. η αντίστοιχη του Παναθηναϊκού είναι μόλις 18).

Οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν ως τώρα τρεις νίκες σε αντίστοιχα ντέρμπι, δύο σε βάρος του ΠΑΟΚ με 2-0 στην Τούμπα και 1-0 στο Φάληρο και μία σε βάρος της ΑΕΚ (4-0 στο ματς του πρώτου γύρου στο «Γ. Καραϊσκάκης»), καθώς και μία ήττα από τους «κιτρινόμαυρους» στην Καλογρέζα (1-0). Υπέρ τους κατακυρώθηκε και η προγραμματισμένη αναμέτρηση της Λεωφόρου για τον πρώτο γύρο, η οποία δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω επεισοδίων. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η νίκη επί των «πρασίνων» λείπει για να συμπληρωθεί το φετινό παζλ της επιτυχίας. Μιας επιτυχίας που έχει φέρει ήδη τον Ολυμπιακό και στον τελικό του Κυπέλλου, προσδοκώντας σε ένα ακόμη νταμπλ (όπως έγινε και πέρυσι) αρκεί να συνεχιστεί η διοργάνωση και να φτάσει ως το τέλος.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η φετινή σεζόν έλαβε πρόωρα τέλος στη συνείδηση των φίλων του Παναθηναϊκού. Είχαν ούτως ή άλλως τις αντιρρήσεις τους ως προς τη δυνατότητα του Παναθηναϊκού να διεκδικήσει με χαρακτήρα νικητή (και φαβορί) τον τίτλο του πρωταθλητή, ήρθε και η κατραπακιά από την Καμπάλα και έβαλε ταφόπλακα στον μήνα του μέλιτος για τον προπονητή Αναστασίου.

Από τη στιγμή εκείνη, το οικοδόμημα κινδύνεψε με ανεξέλεγκτη κατεδάφιση και είναι ένα μικρό θαύμα για τα δεδομένα των απαιτητικών φίλων του, το γεγονός ότι έμεινε όρθιο έστω και τραυματισμένο από την σεισμική δόνηση του καλοκαιριού.

Η χρονιά πρωταθλητισμού με βάση το πλάνο παλινόρθωσης εξελίχθηκε σε μία ακόμη χρονιά πειραματισμών και εσχάτως προετοιμασίας για την επόμενη, όπως άλλωστε συμβαίνει στα χρόνια απουσίας του από τους τίτλους. Κανένα κύπελλο δεν θα έσωζε τα προσχήματα, ακόμη κι αν το κατακτούσε σε τελικό με τον ¨αιώνιο” αντίπαλο και καμία προνομιακή θέση στα πλέι οφ δεν θα “χρυσώσει” το χάπι.

Αυτό πήγε κάτω αμάσητο και μόνο οι μεταγραφές μπορούν να ξαναζεστάνουν την ατμόσφαιρα. Δεν αποκαλούνται άδικα το “όπιο του λαού”...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η νύχτα που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δύο διαφορετικοί -οικονομικά- κόσμοι

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK