Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο της φάσης των "16" του Europa League. Μια αναμέτρηση που περιμένουν με αμείωτο ενδιαφέρον εκατομμύρια φίλαθλοι ανά τον κόσμο και που όπως -σχεδόν- πάντα αναμένεται να προσφέρει γκολ και πλούσιο θέαμα. Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του μεγάλου ντέρμπι, το Contra.gr θυμάται 10 από τις πιο χαρακτηριστικές συγκρούσεις των δύο ομάδων.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αντιμέτωποι στη φάση των "16" του Europa League τίθενται το βράδυ της Πέμπτης (10/3) Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Άνφιλντ". Η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ που δείχνει να έχει βρει τη φόρμα της στα τελευταία παιχνίδια κοντράρεται με τους "κόκκινους διάβολους" του Λουίς Φαν Χάαλ, οι οποίοι προέρχονται από ήττα ενάντια στην Γουέστ Μπρομ στο πρωτάθλημα (1-0). Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία βέβαια όταν μιλάμε για ένα ντέρμπι. Πόσω μάλλον για ένα από τα πιο διάσημα του κόσμου.

Η αντιπαλότητα άλλωστε μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ είναι μεγάλη και κρατάει χρόνια. Το μεταξύ τους ντέρμπι θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων ανά την υφήλιο, όπως το Superclásico (Ρίβερ-Μπόκα) στην Αργεντινή, το Clásico (Ρεάλ-Μπαρτσελόνα) στην Ισπανία, ή το Derby della Madonnina (Ίντερ-Μίλαν) στην Ιταλία. Όσον αφορά την Αγγλία, το Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ θεωρείται ακόμη μεγαλύτερο ντέρμπι από το Γιουνάιτεντ-Σίτι ή το Λίβερπουλ-Έβερτον.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Εκπροσωπούν δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις του Νησιού, ενώ μετρούν εκατομμύρια φιλάθλους σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι πρόκειται και για τις δύο πιο πετυχημένες βάσει τίτλων ομάδες της Αγγλίας. Έχουν κατακτήσει μαζί 38 πρωταθλήματα, 8 Champions League, 3 Κύπελλα UEFA, 4 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 18 FA Cups και 35 Community Shileds. Αριθμοί που πραγματικά προκαλούν ίλιγγο.

Συνολικά έχουν τεθεί αντιμέτωπες 194 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετράει 79 νίκες, η Λίβερπουλ 64, ενώ 51 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για το πρωτάθλημα διεξήχθη στις 12 Οκτωβρίου του 1895 στο "Άνφιλντ", με τους γηπεδούχους να επικρατούν με το εντυπωσιακό 7-1. Τελευταία -μέχρι την επόμενη- ήταν στις 17 Ιανουαρίου του 2016, πάλι στο "Άνφιλντ", όπου η Μάντεστερ έφυγε με το διπλό (1-0).

Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην βιώνουν δόξες αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά σχεδόν πάντα ένα μεταξύ τους ντέρμπι προσφέρει γκολ και θέαμα. Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του μεγάλου παιχνιδιού, το Contra.gr θυμάται 10 από τις πιο χαρακτηριστικές συγκρούσεις των δύο ομάδων ανεξαρτήτου διοργάνωσης.

1983: Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Περίπου 100.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Λιγκ Καπ στις 26 Μαρτίου του 1983 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο προπονητής των "κόκκινων διαβόλων", Ρον Άτκινσον, έψαχνε την πρώτη του κούπα, ενώ απέναντί του είχε τον Μπομπ Πέισλι που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή με τη Λίβερπουλ.

Η Γιουνάιτεντ άνοιξε πρώτη το σκορ μόλις στο 12ο λεπτό με τον Νόρμαν Γουάιτσαϊντ. Οι "Reds" πίεσαν για την ισοφάριση, η οποία τελικά ήρθε στο 75 με τέρμα του Άλαν Κένεντι και το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί ο Ρόνι Γουίλαν με ένα υπέροχο γκολ στο 98' έδωσε τη νίκη στη Λίβερπουλ και παράλληλα το τρόπαιο, στην τελευταία χρονιά του Πέισλι στον πάγκο. Αυτό ήταν και το τρίτο συνεχόμενο Λιγκ Καπ για τη Λίβερπουλ, που τα έκανε τέσσερα την επόμενη χρονιά.

1988: Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Γιουνάιτεντ ήθελε απεγνωσμένα το τρίποντο όταν ταξίδεψε στο "Άνφιλντ" στις 4 Απριλίου του 1983 για τον αγώνα πρωταθλήματος της συγκεκριμένης σεζόν (1987-88). Βρισκόταν 11 πόντους πίσω από την ομάδα του Κένι Νταλγκλίς που βρισκόταν στην κορυφή, επομένως δεν της έκανε κανένα άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης.

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν ιδανικά ανοίγοντας το σκορ νωρίς με τον Μπράιαν Ρόμπσον, ωστόσο τα γκολ των Μπέρντσλεϊ, Τζίλσπαϊ και ΜακΜάχον έδωσαν το προβάδισμα στη Λίβερπουλ στο πρώτο ημίχρονο με 3-1. Στην επανάληψη ο "Κάπτεν Μάρβελ" (Ρόμπσον) της Γιουνάιτεντ μείωσε σε 3-2, για να έρθει λίγο αργότερα ο Γκόρντον Στράχαν και να διαμορφώσει το τελικό 3-3, το οποίο ουσιαστικά έδωσε στη Λίβερπουλ το πρωτάθλημα.

1994: Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Γιουνάιτεντ όντας πλέον πρωταθλήτρια μετά από 26 ολόκληρα χρόνια (!) πηγαίνει στο "Άνφιλντ" στις 4 Ιανουαρίου του 1994 για να αντιμετωπίσει την Λίβερπουλ στο κλασσικό ντέρμπι. Μόλις στο 9' ο Μπρους ανοίγει το σκορ για τους φιλοξενούμενους, ο Γκιγκς στο 20' κάνει το 0-2, ενώ το εντυπωσιακό πρώτο 25λεπτο για τους "κόκκινους διάβολους" κλείνει ο Ίργουιν με δικό του τέρμα.

Το σκορ ήταν μεν εντυπωσιακό, όμως δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη αφού η Μάντσεστερ ήταν το απόλυτη φαβορί, αφού απείχε 21 βαθμούς από την ένατη Λίβερπουλ, ενώ έτρεχε κι ένα αήττητο σερί 17 αγώνων. Αυτό που προκάλεσε όμως έκπληξη ήταν το απίστευτο comeback των "Reds". Αφού απάντησαν άμεσα στο 26 με γκολ του Κλαφ, ο ίδιος παίκτης έγραψε το 2-3 πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (38') και η ισοφάριση τελικά ήρθε στο 79' με τέρμα του Ράντλοκ.

1995: Μάντεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-2

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την 1η Οκτωβρίου 1995 στο πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι για τη σεζόν 1995-96, ήταν και η ημέρα που ο Ερίκ Καντονά επέστρεψε στα γήπεδα μετά την οκτάμηνη τιμωρία του για την κλωτσιά που είχε ρίξει στον οπαδό της Πάλας. Τι χρειάστηκε για να κάνει ο Γάλλος αισθητή την παρουσία του στο ντέρμπι; Μόλις 67''! Έβγαλε την ασίστ στον Νίκι Μπατ, ο οποίος άνοιξε το σκορ.

Οι "διάβολοι" όμως υπολόγιζαν χωρίς τον... Ρόμπι Φάουλερ, ο οποίος με δύο προσωπικά του τέρματα στο 32' και στο 54', έφερε τούμπα το ματς. Ο Καντονά όμως είχε επιστρέψει και φρόντισε να το κάνει κατανοητό σε όλους. Από το σημείο του πέναλτι έφερε το ματς στα ίσια, με το 2-2 να μένει μέχρι τέλους.

1999: Μάντεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-1

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η ονειρική χρονιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά την οποία κατέκτησε το τρεμπλ, περιελάμβανε πολλές και σπουδαίες νίκες. Μία από αυτές ήταν κι εκείνη κόντρα στην Λίβερπουλ στις 23 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του FA Cup. Η Λίβερπουλ "πάγωσε" τους 55.000 φιλάθλους που βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στο "Ολντ Τράφορντ".

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι "Reds" θα έφευγαν με το διπλό, η Γιουνάιτεντ κατάφερε όχι μόνο να ισοφαρίσει, αλλά και να κάνει την απόλυτη ανατροπή! Ό,τι δηλαδή θα πετύχαινε και λίγους μήνες αργότερα κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League. Ο Ντουάιτ Γιορκ στο 88' έκανε το 1-1, ενώ στο 90' ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ "σόκαρε" τη Λίβερπουλ, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του.

1999: Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 1999 οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Premier League. Η Γιουνάιτεντ έχοντας κατακτήσει το τρεμπλ την προηγούμενη σεζόν, έχει ξεκινήσει ιδανικά το πρωτάθλημα και πηγαίνει ως φαβορί στο "Άνφιλντ" για το ντέρμπι με τους "Reds". Εκείνο το παιχνίδι πρέπει να έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό του Τζέιμι Κάραχερ, ο οποίος έγινε ο μοιραίος της αναμέτρησης.

Με δύο δικά του αυτογκόλ στο πρώτο ημίχρονο κι ακόμη ένα του Κόουλ η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με 3-1 στο ημίχρονο (είχε μειώσει προσωρινά ο Χίπια). Στην επανάληψη η Λίβερπουλ έκανε το 2-3 με τον Μπέργκερ, οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Κόουλ, όμως το σκορ δεν άλλαξε.

2009: Μάντεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 1-4

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της στο "Ολντ Τράφορντ" πραγματοποίησε η Λίβερπουλ στις 14 Μαρτίου του 2009. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έκανε "όργια" εντός αγωνιστικού χώρου και επιβλήθηκε του συγκροτήματος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με το εμφατικό 4-1. Η σεζόν που διένυαν οι "Reds" ήταν εκπληκτική και κυνηγούσαν το πρωτάθλημα. Ήθελαν δε τη νίκη στο ντέρμπι για να παραμείνουν σε τροχιά τίτλου.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξε νωρίς το σκορ για την Γιουνάιτεντ, όμως ο Φερνάντο Τόρες εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Νεμάνια Βίντιτς (ο οποίος αργότερα αποβλήθηκε) στο 28' και έφερε το ματς στα ίσια. Ο αρχηγός, Στίβεν Τζέραρντ με πέναλτι έδωσε το προβάδισμα στη Λίβερπουλ στο 44', ενώ ο Αουρέλιο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 77' έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Το κερασάκι στην τούρτα στην αξέχαστη νίκη των "reds" το έβαλε στις καθυστερήσεις ο Ντοσένα με μια απίστευτη λόμπα που "κρέμασε" τον Φαν ντερ Σάαρ. Για την ιστορία, τελικά το πρωτάθλημα το κατέκτησε η Γιουνάιτεντ.

2010: Μάντεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 3-2

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το ματς της ζωής του έκανε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2010 ο νυν επιθετικός του ΠΑΟΚ, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Γιουνάιτεντ κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος του αγώνα, αφού σημείωσε χατ-τρικ και χάρισε στην ομάδα του τη νίκη.

Τα δύο γκολ του Μπερμπάτοφ στο 42' και στο 59' έκανε το 2-0 για τους "κόκκινους διάβολους", όμως ο Στίβεν Τζέραρντ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 με δύο προσωπικά του τέρματα. Το τρίτο γκολ του Βούλγαρου επιθετικού που σημειώθηκε στο 84', ήταν και το νικητήριο. Παράλληλα, το επίτευγμα του Μπερμπάτοφ ήταν εντυπωσιακό. Έγινε ο πρώτος παίκτης της Γιουνάιτεντ που πετύχαινε χατ-τρικ σε ντέρμπι με τη Λίβερπουλ μετά το μακρινό 1946! Εκείνη τη σεζόν μάλιστα αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Premier League.

2011: Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο επαναληπτικός των δύο ομάδων εκείνη τη σεζόν (2010-11) είχε ένα κοινό στοιχείο με το πρώτο ματς. Και πάλι ένας παίκτης ήταν αυτός που με χατ-τρικ κατάφερε να γίνει ο ήρωας της αναμέτρησης, μόνο που αυτή τη φορά το ρόλο ανέλαβε ο Ντιρκ Κάιτ για την Λίβερπουλ.

Στις 6 Μαρτίου λοιπόν στο "Άνφιλντ" ο Ολλανδός αιφνιδίασε την μέχρι τότε αήττητη για 23 σερί παιχνίδια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με δύο τέρματά του σε διάστημα πέντε λεπτών (34' και 39'). Καταλυτικό ρόλο στην αναμέτρηση έπαιξε ο Λουίς Σουάρες, ο οποίος έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε στο γήπεδο. Ο Κάιτ ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του στο 65' γράφοντας το 3-0 και έγινε ο πρώτος παίκτης της Λίβερπουλ που πετυχαίνει κάτι τέτοιο σε ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ μετά τον Πίτερ Μπέρντσλεϊ το 1990! Η Γιουνάιτεντ το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 90' με τον Ερνάντες κι έτσι η Λίβερπουλ συνέχισε την πορεία πρωταθλητισμού της. Ωστόσο οι "κόκκινοι" διάβολοι ήταν αυτοί που τελικά... χαμογέλασαν και πάλι στο τέλος της σεζόν.

2014: Μάντεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 0-3

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Με τον Ντέιβιντ Μόγες στον πάγκο της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αρκετά άσχημα αποτελέσματα, όμως οι φίλαθλοί της δεν θα μπορέσουν με τίποτα να ξεχάσουν την... παράδοση της ομάδας τους στις άγριες ορέξεις της Λίβερπουλ στις 16 Μαρτίου του 2014 στην 29η αγωνιστική της Premier League.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν από την αρχή τον έλεγχο του παιχνιδιού και κυριάρχησαν στο γήπεδο. Στο 34' μάλιστα κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με τον Στίβεν Τζέραρντ να σκοράρει από την άσπρη βούλα. Στο 46' ο ίδιος παίκτης και πάλι με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έγραψε το 0-2 και τα σύννεφα που μαζεύτηκαν πάνω από τον ουρανό του "Ολντ Τράφορντ" ήταν πολλά. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 77' ο Βίντιτς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ στο 84' ο Λουίς Σουάρες διαμόρφωσε το τελικό 0-3. Ένα εφιαλτικό βράδυ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και συνάμα μια ονειρική εμφάνιση από τη Λίβερπουλ που κυνήγησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που το έχασε όμως τελικά από την Σίτι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το promo της Λίβερπουλ για το ντέρμπι με την Γιουνάιτεντ

Ο μύθος του Φαν Χάαλ που έχει δώσει ντεμπούτο σε αστέρες

News 24/7

24MEDIA NETWORK