Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Μια ομάδα που αποτελείται (σχεδόν) αποκλειστικά από Έλληνες θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν στην τρίτη κατηγορία της ερασιτεχνικής Λίγκας Βρυξελλών! Το Contra.gr μίλησε μαζί τους και σας παρουσιάζει την οικογένεια του Ερμή (Hermes FC) που έχει ήδη καταφέρει να μάθει... ελληνικά στους Βέλγους.

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Αναμφίβολα το Βέλγιο αποτελούσε και αποτελεί πάντα έναν ιδανικό προορισμό για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μόνο τη φετινή σεζόν αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία της συγκεκριμένης χώρας τουλάχιστον 9 Έλληνες παίκτες, ενώ η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Εκτός όμως από Έλληνες παίκτες, στο Βέλγιο συναντάμε και ελληνική ομάδα! Ο λόγος για τον Ερμή ή Hermes FC, o οποίος ιδρύθηκε από μια παρέα Ελλήνων φοιτητών στις Βρυξέλλες το 1984. Το ρόστερ του αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από Έλληνες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο ξένοι! Αγωνίζεται ανελλιπώς από τότε στην βέλγικη ερασιτεχνική λίγκα ABSSA, ενώ φέτος εξασφάλισε την άνοδό του στην τρίτη κατηγορία της συγκεκριμένης λίγκας, τερματίζοντας πρώτος. Παράλληλα, πέτυχε τον προβιβασμό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς την περσινή σεζόν είχε ανέβει πανηγυρικά από την πέμπτη κατηγορία.

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Τα χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μπλε, κι αυτό γιατί οι ιδρυτές ήταν μισοί-μισοί Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Επομένως υπήρχε θέμα στους μεν για το πράσινο και στους δε για το κόκκινο τα οποία αποκλείστηκαν και κατέληξαν στα πιο ουδέτερα κίτρινο και μπλε. Η έδρα της ομάδας βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, εκεί όπου πριν λίγο καιρό συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά ευτυχώς κανένας τους δεν βρισκόταν στο σημείο.

Ο Ερμής είναι μια παρέα, μια οικογένεια. Αυτοί την στιγμή αγωνίζονται στην ομάδα πολλοί γιοι παλαιών παικτών της δεκαετίας του '80 και του '90. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Τσέτηδων όπου οι δύο γιοι του πρώην παίκτη και τέως γενικού γραμματέα, Μπάμπη Τσέτη, Ντόριαν και Κώστας βρίσκονται στον βασικό κορμό της ομάδας, κι όπως δηλώνει ο ίδιος: "Η φετινή ομάδα είναι η καλύτερη όλων των εποχών".

Δήλωση με την οποία συμφωνεί και ο παλαιότερος, η ζωντανή ιστορία του Ερμή, Κώστας Πριλίδης. Μαζί με αυτούς αγωνίζονται φίλοι και γνωστοί που συνθέτουν ένα σύνολο που καταθέτει τη ψυχή του για τη νίκη στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως φέτος, παρότι νεοφώτιστος, ο Ερμής τρεις αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος στέφθηκε μαθηματικά πρωταθλητής έχοντας μόνο 2 ήττες!

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Ως ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να μην είναι αυτή με το περισσότερο και πιο φανατικό κοινό στη λίγκα. Σε κάθε αγώνα του Ερμή, με κρύα, βροχές και χιόνια οι οπαδοί του, οι βετεράνοι της ομάδας αλλά και νέοι fans βρίσκονται στις κερκίδες για να εμψυχώσουν, να... κράξουν και να δώσουν φυσικά εντολές ως προπονητές της εξέδρας. Όλα τους επιτρέπονται όμως καθώς αποτελούν την ζωντανή ιστορία του συλλόγου αλλά και τους διαχρονικούς "αιμοδότες" της.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον αρχηγό και προπονητή της ομάδας, Γιώργο Πάτκο, που συνέβαλε τα μέγιστα στην αγωνιστική ανάταση του συλλόγου εντός και εκτός γραμμών του γηπέδου. Η άψογη συνεργασία του με την Διοίκηση (Σταύρο Αβδούλο και Αργύρη Αντωνακόπουλο), το νέο αίμα που ήρθε στην ομάδα και η διάθεση που έδειξαν όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες, παλιοί και νέοι να συνεργαστούν μετέτρεψαν τον Ερμή σε ομάδα τρένο και φόβητρο για τους αντιπάλους.

Πετύχαμε δύο ανόδους μέσα σε δύο χρόνια

Επειδή όμως οι πρωταγωνιστές μπορούν να περιγράψουν καλύτερα τα όσα συμβαίνουν στην ομάδα, το Contra.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον παίκτη-αρχηγό-προπονητή της ομάδας, Γιώργο Πάτκο. Ο 32χρονος άσος είχε στο παρελθόν αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας στην Ελλάδα, όμως αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να μετακομίσει στο Βέλγιο για χάρη του Ερμή: " Αφορμή για να έρθω στον Ερμή πριν περίπου 2μιση χρόνια ήταν η γνωριμία μου με ένα παλιό θρύλο της ομάδας, τον κ. Γεώργιο Αλεξάκη. Η συνεχής αναφορά του στην ομάδα και η παρότρυνση του να ενταχθώ σε αυτήν με οδήγησαν να δοκιμάσω έστω να δω περί τίνος πρόκειται. Πήρα έτσι την απόφαση να αφήσω την Ελλάδα της κρίσης μαζί με την κοπέλα μου και ξεκινήσαμε μια νέα ζωή στο Βέλγιο", τόνισε σε ερώτησή μας.

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Ποια ήταν όμως η κατάσταση που συνάντησε τότε; "Όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου σε αγώνα του Ερμή βρήκα την ομάδα σε μεταβατικό στάδιο, σε μια εποχή παραλαβής-παράδοσης από την παλιά στη νέα γενιά. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οργανωτικά. Μία ομάδα για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ δουλειά και τα παιδιά που ανέλαβαν χρειάστηκαν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ερμής τα δύο πρώτα χρόνια της νέας εποχής, γνώρισε ισάριθμους υποβιβασμούς. Από την τρίτη στην πέμπτη κατηγορία. Εγώ είχα την τύχη να ζήσω ως παίκτης τους τελευταίους μήνες του δεύτερου υποβιβασμού. Γιατί λέω τύχη και όχι ατυχία; Επειδή έτσι μπόρεσα και είδα όλα τα αρνητικά της ομάδας και ξεχώρισα τα θετικά που αυτή έχει.

Τα θετικά της με ώθησαν να μείνω και να προσπαθήσω να τα εκμεταλλευτώ με σκοπό να διορθώσουμε όλοι μαζί τα αρνητικά. Αυτός ο υποβιβασμός ήταν ταυτόχρονα και ευκαιρία για αναγέννηση. H χρονιά που ακολούθησε άλλαξε ριζικά το DNA της ομάδας και από μία ομάδα που ήξερε πως θα χάσει, την έκανε ομάδα-νικήτρια. Ήρθανε νέοι παίκτες και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά καταφέραμε να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση διαρκείας. Ήταν μια δύσκολη χρονιά διότι ο αριθμός των παικτών ήταν πολύ μικρός και υπήρξαν παιχνίδια στα οποία μετά βίας συμπληρώναμε εντεκάδα. Παρολ' αυτά κατακτήσαμε την άνοδο σε ένα ματς γιορτή για την ομάδα και πήραμε δύναμη να ξεκινήσουμε την νέα χρονιά με έναν διαφορετικό αέρα".

Και ξαφνικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από παίκτης γίνεται προπονητής: "Μετά από λίγες μέρες στο συμβούλιο της ομάδας, οι συμπαίκτες μου με ψήφισαν ως πρώτο αρχηγό. Λίγο καιρό αργότερα ανέλαβα χρέη προπονητή διότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να μπορέσω να περάσω στην ομάδα όλα αυτά που όλοι θέλαμε να βλέπουμε σε αυτήν. Ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό της ομάδας, η διοίκηση έκανε σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό κομμάτι και προσπαθήσαμε να βρούμε νέους παίκτες.

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Είχαμε την χαρά να έρθουν παίκτες οι οποίοι ήταν πολλοί καλύτεροι απ;o το μ.ο. της ομάδας και έτσι αυτόματα ανεβήκαμε επίπεδο. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία και θέσαμε τους στόχους μας. Πρώτος στόχος μας για την χρονιά που πέρασε ήταν να ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι του Σαββάτου περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά αυτός ήταν ο κύριος λόγος που με έσπρωξε να ασχοληθώ περισσότερο με την ομάδα.

Στο ποδόσφαιρο όμως χρειάζεσαι και το αποτέλεσμα. Αυτό καθορίζει κατά πολύ την ψυχολογία ενός παίκτη, ενός προπονητή ή ενός φιλάθλου. Μαζί με τις νίκες έρχεται και η όρεξη για νέα πράγματα και μαζί μ' αυτά νέες ιδέες. Με πολύ όρεξη και δουλειά κατορθώσαμε και φτιάξουμε μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει ορθολογικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα μία ομάδα που μάχεται για την κάθε μπάλα. Όλα αυτά μας έφεραν στο σημείο, εφτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος να γιορτάσουμε την άνοδο μας και τρεις πριν το τέλος αυτού την κατάκτηση του. Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία μας. Ωραίες στιγμές τις οποίες περιμέναμε με ανυπομονησία".

Χαιρόμαστε τα παιχνίδια του Σαββάτου

Σήμερα βέβαια τα πράγματα στον Ερμή είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που συνάντησε ο Γιώργος φτάνοντας στις Βρυξέλλες: "Έχουμε λοιπόν φτάσει στο σημείο να έχουμε κάνει πράξη τον στόχο που βάλαμε πριν δύο χρόνια να επαναφέρουμε την ομάδα στην κατηγορία που την βρήκαμε αλλά και τον μεγάλο φετινό μας στόχο που ήταν να κάνουμε τα Σάββατα μας ακόμα πιο όμορφα. Όλα τα παραπάνω λοιπόν μας οδηγούν σε ένα και μόνο πράγμα. Να προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσουμε κάτι ακόμα πιο όμορφο. Κάτι το οποίο θα μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά και θα εμπλουτίζει με ωραίες στιγμές την καθημερινότητα μας. Μακάρι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα και να μπορέσουμε και εμείς στο μέλλον να μεταφέρουμε αυτό που βρήκαμε έτοιμο και το εξελίξαμε στην επόμενη γενιά".

Τι σημαίνει όμως ο "Ερμής" για τον Γιώργο Πάτκο; "Είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος με βοήθησε με τον τρόπο του να ενταχθώ πιο εύκολα σε μια νέα χώρα και να μην χάσω ποτέ την σύνδεση με την πατρίδα μου. Ένας οργανισμός που όταν ζητήσω την βοήθεια του, ξέρω πως θα είναι εκεί να με βοηθήσει. Κάτι για το οποίο αισθάνεσαι περήφανος που είσαι κομμάτι του.

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Όραμα μου είναι να δημιουργήσουμε όλοι μαζί έναν σύλλογο που θα βοηθάει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν. Που θα τους βοηθάει να φτιάξουν τη ζωή τους, να ενταχθούν πιο εύκολα στα νέα δεδομένα, να ξεφεύγουν απ΄την καθημερινότητα, να νιώσουν μέρος μιας ομάδας η έστω να παρακολουθήσουν έναν αγώνα το Σάββατο γνωρίζοντας πως θα περάσουν όμορφα. Οι νίκες και τα πρωταθλήματα έρχονται δεύτερα αλλά σίγουρα είναι στο μυαλό μας".

Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα: "Όπως όλες οι ομάδες, έτσι και μεις έχουμε τα προβλήματα μας. Λειτουργικά προβλήματα, παίκτες δυσαρεστημένους απ' τον χρόνο συμμετοχής τους ή με την θέση στην οποία αγωνίζονται, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλα πολλά. Όλα αυτά όμως είναι εκεί απλά για να μας θυμίζουν πως πρέπει συνέχεια να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Κάπου εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Κυρίους Σταύρο Αβδούλο και Αργύρη Αντωνακόπουλο για την τέλεια συνεργασία που είχαμε την χρονιά που πέρασε. Είναι οι τωρινοί στυλοβάτες του Ερμή και ένα ευχαριστώ θα ήταν πολύ λίγο γι' αυτούς. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νικόλαο Νυχά για τα πολύ όμορφα βίντεο που μας χάρισε φέτος και θα μπορούμε να τα βλέπουμε για χρόνια και να θυμόμαστε τα κατορθώματα μας. Τέλος, ένα ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν για να καταφέρουμε όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα".

Το Champions League μας φαίνεται λίγο μακρινό

Πώς είναι όμως το να "τρέχεις" μια ομάδα σαν τον Ερμή από τη θέση του Γενικού Γραμματέα; Ας δούμε τι έχει να μας πει ο Σταύρος Αβδούλος, ο άνθρωπος που κάνει σχεδόν τα πάντα για να είναι λειτουργική η ομάδα: "Η πρώτη μου γνωριμία με τον Ερμή έγινε πριν από 7-8 χρόνια, όταν ως φίλαθλος άρχισα να παρακολουθώ ανελιππώς την ομάδα στην οποία έπαιζαν γνωστοί μου. Η συχνή παρουσία μου και το ενδιαφέρον μου, ώθησε την παλιά γενιά να προτείνει σε μένα και τον Αργύρη Αντωνακόπουλο να αναλάβουμε τα ηνία της ομάδας και να πάρουμε τη σκυτάλη από εκείνους.

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

Στην αρχή τα βρήκαμε λίγο δύσκολα, όχι τόσο οργανωτικά, αλλά κυρίως αγωνιστικά, διότι το χτίσιμο μιας ομάδας απ την αρχή με την τότε απειρία μας δεν ήταν εύκολη αποστολή. Με την προσθήκη του Γιώργου Πάτκου ως παίκτη και μετέπειτα ως παίκτη-προπονητή η ομάδα ηρέμησε αγωνιστικά και μπόρεσε σιγά σιγά να ξεδιπλώσει τις αρετές της".

Ποιοι είναι όμως οι στόχοι του Ερμή, έχει ταβάνι: "Το Champions League μας φαίνεται λίγο μακρινό. Στόχος για μένα είναι να ευχαριστιούνται όλοι το Σάββατό τους, ο καθένας να παίζει για την ομάδα και να νιώθουν οι παίκτες περήφανοι που ανήκουν στην οικογένεια του Ερμή, όπως το νιώθουν και οι φίλαθλοί μας. Οι νίκες πάντα βοηθούν στο καλό κλίμα, αλλά για μένα δεν είναι αυτοσκοπός".

H λίγκα τελικά σε αυτό το επίπεδο βοηθάει τις ομάδες: "Η λίγκα δουλεύει καλά και με σύγχρονες μεθόδους (π.χ. ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος), υπάρχει καλή συνεννόηση με τους υπεύθυνους του γηπέδου μας. Μία οργανωτική δυσκολία που έχουμε είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν πολλά γήπεδα στις Βρυξέλλες, υπάρχουν και πάρα πολλές ομάδες και δυσκολευόμαστε να βρούμε ως έδρα το ιδανικό γήπεδο για εμάς. Πάντως το προσπαθούμε συνεχώς".

Ερμής FC: Μια παρέα Ελλήνων κατακτά το Βέλγιο

O κόσμος όμως πως αντιμετωπίζει την ομάδα, την ξέρουν; " Όσον αφορά το αν είναι γνωστή η ομάδα μας είναι και αυτό μέρος της προσπάθειας μας να την κάνουμε όσο πιο γνωστή γίνεται στο ελληνικό και βέλγικο κοινό.

Στα πολύ σημαντικά ματς έχουμε και την βοήθεια του τοπικού ελληνικού τύπου, το οποίο έχει προσελκύσει κάποιους φίλους της ομάδας, αλλά κυρίως διαθέτουμε ειδική σελίδα στο Facebook (Hermes FC - Ερμής) με πλούσιο υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μας με όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μας για το οτιδήποτε, και καλούμε όποιον θέλει να γνωρίσει τον Ερμή ή ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ομάδας μας να μας στείλει μήνυμα".

Όπως δήλωσαν και οι άνθρωποι που ζουν τον Ερμή από μέσα, εκτός από ποδοσφαιρικός σύλλογος, είναι και μια παρέα, μια οικογένεια και μάλιστα ελληνική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παίζουν ποδόσφαιρο επειδή όντως του αρέσει, προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να πετύχουν κάτι καλό και φαίνεται πως τα πηγαίνουν περίφημα. Η επόμενη σεζόν θα τους βρει στην τρίτη κατηγορία του Βελγίου και αν κι οι ίδιοι δεν το παραδέχονται, σίγουρα μέσα στο μυαλό τους στριφογυρνάει η ιδέα μιας ακόμη ανόδου. Λέτε;

Το ρόστερ του Ερμή αποτελείται από τους: Αντωνακόπουλος, Αγγελάκης, Δανιήλ, Δελλόπουλος, Ντιόριο, Φωτιάδης, Φραγκιουδάκης, Φρίντι, Γκόγκος, Καιάφας, Λάιος, Λεοντίου, Μεχάζ, Νικολιάν, Νούλης, Νυχάς, Βισβάρδης, Βουδούρης, Τσέτης Κ., Τσέτης Ν., Τεκελίδης, Σταυράκης, Πριλίδης, Σεβερης, Σφυρόερας, Μαυράκος, Πάτκος

News 24/7

24MEDIA NETWORK