Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών

Το Contra.gr θυμάται τον καλύτερο τελικό όλων των εποχών. Τα 34 πέναλτι, ο έκπληκτος Κόκκαλης, οι χειρονομίες του Κυργιάκου και όλα όσα έγιναν στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ του 2009, που έγινε σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια.

Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών

Λένε πως η μουσική ηρεμεί τα πλήθη. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που η ποδοσφαιρική ορχήστρα μπορεί να ηρεμήσει τους εξαγριωμένους οπαδούς. Πόσο μάλλον αν είναι καλοκουρδισμένη και τους "απορροφά" σε όλη τη διάρκεια της "παράστασης".

Μία τέτοια παράσταση, ποδοσφαιρική, ζήσαμε εκείνο το βράδυ της 2ας Μαϊου του 2009 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ήταν ο τελικός της χρονιάς, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε αντιμετώπιζε την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Θεωρητικά οι Πειραιώτες ήταν το φαβορί, στο γήπεδο τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά, η ΑΕΚ διάψευσε τις Κασσάνδρες και τελικά περίπου στις 2 το βράδυ, ξημερώματα Κυριακής πλέον, οι "ερυθρόλευκοι" επιβεβαίωσαν τον ρόλο τους. Για να γίνει, βέβαια, αυτό χρειάστηκαν 90 λεπτά με 6 γκολ, 30 λεπτά παράτασης με ακόμη δύο, τρεις αποβολές (δύο εντός αγωνιστικού χώρου και μία εκτός -του Σωτήρη Κυριάκου) και 34 πέναλτι. Ναι, καλά διαβάσατε, 34!

Ποιο clasico; Εδώ είναι ΟΑΚΑ

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Απόγευμα Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο με τη σέντρα για τον μεγάλο τελικό να είναι προγραμματισμένη για τις 20:30. Η ένταση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, τα επεισόδια πριν από τη σέντρα και τα υβριστικά συνθήματα εκατέρωθεν την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, χαιρετούσε τους 22 ποδοσφαιριστές και τους προπονητές των δύο μονομάχων, συνέθεταν την εικόνα πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή Κάκου. Η ειρωνεία είναι ότι περίπου την ίδια ώρα, αλλά αρκετά χιλιόμετρα μακριά, εκτός Ελλάδας, το "Μπερναμπέου" ετοιμαζόταν να υποδεχθεί το clasico της Ισπανίας. Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα, σε μία πανδαισία των Ροναλντίνιο, Ετό και Μέσι. Το κοντέρ "έγραψε" το εντυπωσιακό 2-6 υπέρ των Καταλανών κι εύλογα στα δημοσιογραφικά θεωρεία του Ολυμπιακού Σταδίου έγιναν οι συγκρίσεις με τον δικό μας τελικό. Πού να ξέραμε...

Το ντέρμπι αρχίζει με εντυπωσιακό τρόπο για την ΑΕΚ που βρίσκεται στα πρώτα λεπτά με 2-0 μπροστά στο σκορ. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του, αρχίζει να συνέρχεται από το αρχικό σοκ, η κερκίδα των οπαδών της ΑΕΚ παραληρεί στην διαφαινόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά το σενάριο ήταν αλλιώς γραμμένο. Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να βρει στο δεύτερο μέρος τα γκολ που θα τον έβαζαν ξανά στη διεκδίκηση του τροπαίου. Αρχικά ο Ντάρμπισαϊρ και στη συνέχεια ο Ντουντού απαντούν στα δύο γκολ του Μπλάνκο, ο ηλεκτρονικός πίνακας γράφει 2-2 κι αμέσως αρχίζουν οι πρώτες σκέψεις για παράταση.

Την ίδια ώρα ο βοηθός του Ερνέστο Βαλβέρδε, Ασπιάθου, ανεβοκατεβαίνει από τον πάγκο στα δημοσιογραφικά θεωρεία θέλοντας να μάθει το σκορ στο clasico. Όταν αυτό έχει ξεφύγει και η Μπαρτσελόνα "χτίζει" τον περιφανή θρίαμβο, ο συμπατριώτης και δεξί χέρι του Βαλβέρδε, μας κοιτάζει εντυπωσιασμένος μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που γίνεται στο "Μπερναμπέου". Σε λίγο, δεν θα μπορούσε να πιστέψει ούτε αυτό που γινόταν στο ΟΑΚΑ.

ΕΙΧΕ ΚΙ ΑΛΛΟ!

Το ρολόι γράφει 90ο λεπτό. Η ΑΕΚ στην επίθεση σε μία από τις τελευταίες προσπάθειες να πετύχει τον ύστατο θρίαμβο. Η μπάλα στον Νάτσο Σκόκο, ο οποίος με χορευτική κίνηση αποφεύγει τους αντιπάλους και πλασάρει τον Νικοπολίδη λίγο πριν πέσει στο χορτάρι. Εντυπωσιακό γκολ και 3-2 για την ΑΕΚ, με το στάδιο να "παίρνει φωτιά". Εμείς ετοιμαζόμαστε να στείλουμε τα κείμενα σε εφημερίδες και σάιτ σίγουροι πλέον πως η ιστορία του τελικού έχει γραφτεί. Έλα, όμως, που ο "σεναριογράφος" ήθελε να κλέψει τη δόξα των καλύτερων ταινιών του κινηματογράφου, ετοιμάζοντας ακόμα μία συγκλονιστική ανατροπή. Έκτο λεπτό των καθυστερήσεων κι αφού έχουν προηγηθεί τα έξαλλα πανηγύρια των ΑΕΚτζήδων, η αποβολή του Κυριάκου και η ολιγόλεπτη ένταση που προκάλεσε αυτή. Βαθιά σέντρα προς την περιοχή της ΑΕΚ, στην τελευταία -κυριολεκτικά- επίθεση του Ολυμπιακού πριν το τελευταίο σφύριγμα της λήξης από τον Κάκο. Ο Ντάρμπισαϊρ πηδάει για κεφαλιά και σχεδόν οριζοντιώνεται με το έδαφος. Η μπάλα ακουμπά το κεφάλι του τόσο όσο χρειαζόταν για να πάρει τέτοια τροχιά που δεν θα έδινε περιθώρια αντίδρασης στον Σάχα: 3-3 στο 96', πανζουρλισμός στο γήπεδο, γέλια στα δημοσιογραφικά θεωρία για τα χαμένα κείμενα και αναμονή για μια εξίσου συναρπαστική παράταση.

Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών

Τα μεσάνυχτα πλησιάζουν, οι δύο ομάδες μάχονται πλέον στο έξτρα ημίωρο, ο Γκαλέτι στο 101' κάνει το 3-4 και -ναι- όλα δείχνουν ότι η ΑΕΚ δεν θα μπορέσει να μαζέψει τα συντρίμια της και θα χάσει το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε άριστα το μομέντουμ και ουσιαστικά κυριάρχησε στην παράταση, αλλά οι αποβολές των Γκαλέτι και Αβραάμ Παπαδόπουλου άλλαξαν τις ισορροπίες τόσο στις ενδεκάδες όσο και στην εικόνα του αγώνα. Στα τελευταία λεπτά της παράτασης η ΑΕΚ το πάλεψε. Κυρίως ο Σκόκο που την πήρε από το χέρι και πάλευε μόνος να σώσει τουλάχιστον την ισοπαλία και να στείλει το ματς στα πέναλτι. Τα κατάφερε στο 107' με κάτι σαν σέντρα-σουτ. Ουδείς κατάλαβε, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν για τον τρόπο, άπαντες έπιαναν τα μαλλιά τους για τα απίστευτα γεγονότα που απλώνοντας στο χορτάρι του ΟΑΚΑ και οι οπαδοί της ΑΕΚ πήραν πάλι τα πάνω τους ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο. Αυτή τη φορά δεν είχαμε φινάλε για καρδιακούς. Το 4-4 έμεινε μέχρι το 120' και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια έκαναν λόγο για τον καλύτερο τελικό όλων των εποχών, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στα πέναλτι. Δεν δαγκώναμε τη γλώσσα μας καλύτερα...

ΤΟ ΕΧΑΣΕ ΚΙ Ο ΤΖΟΛΕ!

Τα πέναλτι άρχισαν μετά τα μεσάνυχτα και λίγο έλειψε να ολοκληρωθούν με τους πρώτους συρμούς του ΗΣΑΠ να βγαίνουν στην κυκλοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Εκτελέστηκαν στο σύνολο 34! Ίδια πρόσωπα ξανά και ξανά, με κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την εξέλιξη. Ο Τζόρτζεβιτς, ας πούμε, έχασε πέναλτι και την ευκαιρία να χαρίσει την κούπα στον Ολυμπιακό, στο πρώτο ματς μπολ. Ο Νικοπολίδης ετοιμάζεται να πανηγυρίσει σίγουρος ότι ο Τζόλε δεν θα το χάσει και δευτερόλεπτα αργότερα η χιτσκοκική τροπή ολοκληρώνεται με την εικόνα του Σωκράτη Κόκκαλη να παίζει το κομπολόι του στην εξέδρα των επισήμων, χαμογελώντας αμήχανα για αυτό που παρακολουθούσε.

Τα πέναλτι συνεχίστηκαν. Ήταν πλέον ξεχωριστός αγώνας. Στα δημοσιογραφικά θεωρία είχαμε σηκωθεί όρθιοι και παίζαμε στοιχήματα. Κοιτάζαμε το ρολόι και αναρωτιόμασταν που θα βρούμε πατσατζίδικο λόγω του περασμένου της ώρας, την ίδια στιγμή που στο χορτάρι οι ποδοσφαιριστές ζούσαν το δικό τους μαρτύριο. Τελικά αυτό ολοκληρώθηκε την 34η φορά που στήθηκε η μπάλα στην άσπρη βούλα. Εκτελεστής ο Αντώνης Νικοπολίδης σε ένα ακόμη ματς μπολ για τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά δεν λάθεψε, έγραψε το 15-14 στη ρώσικη ρουλέτα και έσπευσε να το πανηγυρίσει μπροστά στον αποσβολωμένο κόσμο της ΑΕΚ που προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει το φινάλε.

Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών

Για την ιστορία, η σειρά των πέναλτι:

1-0: Καφές

1-1: Οσκαρ

2-1: Μπλάνκο

2-2: Ντουντού

3-2: Σκόκο

3-3: Ντιόγκο

4-3: Εντίνιο

4-4: Ντομί

4-4: Ο Μαϊστόροβιτς έστειλε την μπάλα στο δοκάρι

4-4: Ο Σάχα απέκρουσε το πέναλτι του Τζόρτζεβιτς

5-4: Ενσαλίβα

5-5: Τοροσίδης

6-5: Σάχα

6-6: Μπελούτσι

7-6: Πελετιέρι

7-7: Νικοπολίδης

7-7: Ο Νικοπολίδης απέκρουσε το πέναλτι του Γεωργέα

7-7: Ο Σάχα απέκρουσε το πέναλτι του Αντζα

8-7: Καφές

8-8: Οσκαρ

9-8: Μπλάνκο

9-9: Ντουντού

10-9: Σκόκο

10-10: Ντιόγκο

11-10: Εντίνιο

11-11: Ντομί

12-11: Μαϊστόροβιτς

12-12: Τζόρτζεβιτς

13-12: Ενσαλίβα

13-13: Τοροσίδης

14-13: Σάχα

14-14: Μπελούτσι

14-14: Ο Νικοπολίδης απέκρουσε το πέναλτι του Πελετιέρι

14-15: Ο Νικοπολίδης ευστοχεί και χαρίζει το κύπελλο στον Ολυμπιακό!

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ:

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος (62 λ.τρ. Αλεξόπουλος), Άλβες, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Άντζας, Αβρ.Παπαδόπουλος, Ντομί, Πατσατζόγλου (46' Νταρμπισάιρ, λ. τρ 97' Οσκαρ), Ντουντού, Μπελούτσι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Γκαλέτι, Ντιόγκο.

Κόκκινες κάρτες: Κυργιάκος (2η κίτρινη για πανηγυρισμούς στον πάγκο!), Γκαλέτι (2η κίτρινη για τον πανηγυρισμό στο 4ο γκολ), Α. Παπαδόπουλος (2η κίτρινη για σκληρό μαρκάρισμα).

Kίτρινες κάρτες: Καφές, Ενσαλίβα, Αλβες, Εντίνιο.

Διαιτητής: Τάσος Κάκος

ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ:

Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών
Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών
Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών
Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών
Ο καλύτερος και... ατελείωτος τελικός όλων των εποχών

News 24/7

24MEDIA NETWORK