Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Τον δικό του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκει ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Βλάνταν Ίβιτς. Ο Αντώνης Τσακαλέας θυμάται και θυμίζει τα πάντα για τον τεχνικό του "δικεφάλου" ο οποίος εξελίσσεται σε καταλύτη στη μεγάλη "μάχη" για την κατάκτηση του τίτλου.

Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Ο Βλάνταν Ίβιτς βρίσκεται σχεδόν στα μισά του δρόμου για να σπάσει ένα από τα αρνητικά ρεκόρ της εποχής Σαββίδη. Ο Σέρβος τεχνικός μετρά 18 παιχνίδια στον πάγκο του ΠΑΟΚ και… θέλει άλλα 26 για να γίνει ο προπονητής με τους περισσότερους σερί αγώνες στο τιμόνι των ασπρόμαυρων από το καλοκαίρι του 2012 και μετά. Ήδη, στο ενεργητικό του ο 39χρονος έχει σπάσει ένα ρεκόρ της εποχής Σαββίδη, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που κατάφερε να κοουτσάρει το τελευταίο παιχνίδι της προηγούμενης και το πρώτο παιχνίδι της επόμενης σεζόν. Ο Βλάνταν Ίβιτς μπήκε στην ζωή του ΠΑΟΚ πριν από κάτι περισσότερο από 3000 ημέρες. Ένα διάστημα μέσα στο οποίο γνώρισε την ομάδα στην ακμή και στην παρακμή της εποχής Ζαγοράκη, και τώρα έχει ζήσει σχεδόν όλη την εποχή Σαββίδη. Και για την ηλικία του, και την θέση στην οποία βρίσκεται, έχει καταφέρει… πολλά και τίποτα.

Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Το "πολλά" έχει να κάνει με μια διαδρομή σχεδόν 3,5 ετών ως προπονητής εντός ΠΑΟΚ και το "τίποτα" έχει να κάνει με το μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει μέχρι να προκύψει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να βρει τα "κουμπιά" του Ιβάν Σαββίδη, έχει… φάει ήδη αρκετές φουρτούνες παρά το μικρό διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο τιμόνι της ανδρικής ομάδας του Δικεφάλου του βορρά, και έχει προλάβει να αφήσει ένα πρώτο στίγμα αναφορικά με το ποιος είναι ως προπονητής, παρουσιάζοντας τον δικό του τρόπο.

Η... μεγάλη απόσταση των 1,9 χιλιομέτρων

Επισήμως, όλα είχαν ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου 2008 όταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Βλάνταν Ίβιτς, 13 ημέρες πριν την επίσημη λήξη του συμβολαίου του με τον Άρη. Η απόσταση που χωρίζει το "Κλεάνθης Βικελίδης" με τη Τούμπα είναι 1,9 χιλιόμετρα. Μια απόσταση τόσο μικρή και παράλληλα τόσο μεγάλη. Η προεργασία είχε γίνει νωρίτερα. Ο Βλάνταν είχε υπογράψει μονοετές συμβόλαιο με τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι από τα μισά της σεζόν και μετά, δεν έβλεπαν με καλό μάτι τα "πάρε - δώσε" που είχε με τους Γκάβρανσιτς και Ίλιεφ, που τότε αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ. Σε μια εποχή που ο Άρης ήταν στη πρώτη πεντάδα, ο Δικέφαλος βρισκόταν κάτω από τα μισά της βαθμολογίας, αλλά ήδη οι Φερνάντο Σάντος, Θοδωρής Ζαγοράκης και Ζήσης Βρύζας είχαν καταστρώσει τα σχέδιά τους για τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν. Και οι τρεις είχαν καλή άποψη για τον Σέρβο μέσο και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Ο Ίβιτς ήταν μια από τις μεταγραφές εκείνου του καλοκαιριού που "σημάδεψαν" τον ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε τον Ολυμπιακό τρεις συνεχόμενες φορές μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, που απέκλεισε την Φενέρμπαχτσε και πάλεψε για μια σπουδαία πρόκριση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ που δεν ήρθε ποτέ, μια ομάδας που δεν κατάφερε να πετύχει όσα είχε δείξει οτι μπορούσε.

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ... "ΑΡΓΟΣ"

Η ασπρόμαυρη κερκίδα τον αγάπησε, έστω και… καθυστερημένα. Τον αποδέχθηκε όταν συνηδειτοποίησε πως ήταν πάντα εκεί στα μεγάλα ματς, και τον αναπολούσε από την ημέρα που έφυγε διότι μέχρι και τώρα, δεν έχει περάσει από τη Τούμπα άλλο "10άρι" που αν έβγαλε σε μια σεζόν διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ. "Αργό" τον ανέβαζαν, "βαρύ" τον κατέβαζαν, αλλά στα δύσκολα, στα ζόρικα ήταν πάντα εκεί. "Οπαδιλίκι" δεν πούλησε ποτέ. Ακόμα και το μπουκάλι που πέταξε προς τα επίσημα του "Καραϊσκάκης" λίγο πριν μπει στο φυσούσα, ή το "εγώ σας…." όταν σκόραρε εναντίον του Άρη σε ματς πλέι οφ, δεν ήταν γεγονότα που έμειναν περισσότερο από την καθαρά αγωνιστική του προσφορά.

ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ

Στα δυο από τα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στο ασπρόμαυρο ρόστερ, αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τον είχε για δεύτερη φορά υπό τις οδηγίες του. Συνολικά ο Βλάνταν Ίβιτς αγωνίστηκε ως παίκτης σε 113 παιχνίδια με τον Σάντος προπονητή, σε σύνολο 141 αγώνων. Ήταν, δηλαδή, επιλογή του Πορτογάλου στο 80% των αγώνων. Δεν ήταν λίγοι (ή μάλλον δεν... ήμασταν λίγοι) εκείνοι που τον χαρακτήρισαν ως... "μικρό Σάντος" βλέποντας τα πρώτα του προπονητικά βήματα.

Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Το 4-2-3-1, την εμπιστοσύνη στους έμπειρους παίκτες, αλλά και άλλα μικρά στοιχεία τα οποία έκαναν αρκετούς να μιλήσουν για έναν "κλώνο" του Πορτογάλου τεχνικού. Ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί οτι ο Φερνάντο Σάντος τον έχει επηρεάσει αρκετά αλλά παίρνει αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό που του έχει δοθεί. Και τις παίρνει όχι μόνο στα λόγια αλλά και με τις πρώτες του καταγεγραμμένες προπονητικές πράξεις.

ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ

Όταν ήρθε η ώρα του τέλους της ποδοσφαιρικής του καριέρας, το καλοκαίρι του 2012, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, ούτε για εκείνον ούτε για τον ΠΑΟΚ, που βρισκόταν σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Ο Ίβιτς βρισκόταν στα πρόθυρα προσφυγής. Και δικαιολογημένα καθώς το όνομά του βρισκόταν στη λίστα εκείνων που διακανόνιζε τους... διακανονισμούς που αθετούσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μιας προσφυγής που τότε θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για τον ΠΑΟΚ, καθώς θα μπορούσε να είχε επηρεάσει ακόμα και την συμμετοχή του Δικεφάλου του βορρά στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα πάντα κρεμόταν σε μια κλωστή, με τη λύση να βρίσκεται στο… και ένα. Όχι μόνο με τον Βλάνταν Ίβιτς αλλά και με άλλους παίκτες, όπως για παράδειγμα οι Μπρούνο Τσιρίλο και Κώστας Χαλκιάς. Ο Βλάνταν Ίβιτς φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ για τέσσερα χρόνια και σε 133 παιχνίδια είχε 24 γκολ και 13 ασίστ. Η αυλαία άνοιξε στις 30 Αυγούστου 2008 στο ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 0-2 και έπεσε στις 16 Μαΐου 2012, στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0. Ο Σέρβος κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και δεν έχασε χρόνο καθώς ξεκίνησε μαθήματα προπονητικής.

Η... ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ένα χρόνο αργότερα, ο ΠΑΟΚ αναζητούσε τον επόμενο προπονητή για την Κ20, με το όνομά του να πέφτει στο τραπέζι μαζί με αυτό του Γιώργου Κούτση. Η εσωτερική ψηφοφορία που έγινε ήταν οριακή με τον Ίβιτς να επιστρέφει στον Δικέφαλο του Βορρά, ξεκινώντας δεύτερη καριέρα. Από τα χέρια του πέρασαν τρεις "φουρνιές" παικτών του ΠΑΟΚ από τις ακαδημίες, ενώ κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα με την Κ20 των ασπρόμαυρων. Από το καλοκαίρι του 2015, ο Ίβιτς, που έμπαινε στο τρίτο χρόνο παρουσίας του στην Κ20 είχε προαποφασίσει να αποχωρήσει και να μπει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η "κρούση" που δέχθηκε τον Μάρτιο για να μεταπηδήσει στην επαγγελματική ομάδα, όταν έπεσε η αυλαία της συνεργασίας με τον Ιγκόρ Τούντορ, δεν ήταν η πρώτη. Τότε όμως ήταν που ο Σέρβος την αποδέχθηκε. Και ήθελε πολλά… κουράγια για να το κάνει.

ΔΙΠΛΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΡΟΣΤΕΡ

Σε αντίθεση με πολλούς που μπαίνουν σε τέτοιες θέσεις θέλοντας να δείξουν άγνοια κινδύνου, ο Ίβιτς είχε πλήρη γνώση του κινδύνου. Όπως είχε αντιληφθεί ότι μπορεί το δικό του "χαρτί" να καεί ως... χλωρό που καίγεται με τα ξερά, έτσι καταλάβαινε πως στο φινάλε της σεζόν, θα μπορούσαν να του χρεωθούν λίγα από τα όσα πήγαν στραβά πέρυσι.

Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Ανέλαβε έναν ΠΑΟΚ πληγωμένο σωματικά και ψυχολογικά, και τον οδήγησε από την αμφιβολία της συμμετοχής στα πλέι οφ, στην κατάκτηση της πρώτης θέσης σε αυτά. Και στο φινάλε του αγώνα με τον οποίο σφράγισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ανακοινώθηκε η παραμονή του στον πάγκο του ΠΑΟΚ για την επόμενη σεζόν.

Ένας από τους πολλούς, αλλά ξεχώρισε

Από μόνη της η διαδρομή του Βλάνταν Ίβιτς από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι αυτό του 2016 έχει πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές. Θεωρητικά ήρθε από τον… αιώνιο αντίπαλο, αλλά σχεδόν κανείς δεν το είδε έτσι. Άλλωστε την εποχή που το έκανε, απλά πρόσθεσε το όνομά του σε μια λίστα που ήταν ήδη μεγάλη, και στην συνέχεια επεκτάθηκε και άλλο. Θέλοντας και μη, είτε υπήρχαν ενδείξεις είτε όχι, πάντα έπεφτε στο τραπέζι και το όνομα του Ίλια. Είτε τότε ως παίκτης είτε τώρα ως προπονητής, γράφτηκαν πράγματα που δεν ίσχυαν, και δεν γράφτηκαν πράγματα που ίσχυαν. Αυτό το τελευταίο άλλωστε είναι κάτι που γινόταν γίνεται και θα γίνεται. Ο Βλάνταν Ίβιτς δεν είναι ο πρώτος παίκτης που βρέθηκε από τον Άρη στον ΠΑΟΚ. Προηγήθηκαν οι Γιώργος Κούτσης, Γιώργος Θεοδωρίδης και Δημήτρης Μάρκος στην σύγχρονη εποχή. Δεν ήταν ο πρώτος που δημόσια είχε γνωστοποιήσει τις σκέψεις του να κάνει προσφυγή εναντίον του ΠΑΟΚ. Υπήρχε εποχή που δικαίωμα προσφυγής στη Τούμπα είχαν μέχρι και… τα καθίσματα. Δεν ήταν ο πρώτος προπονητής που βγαίνει "στο κουρμπέτι" έχοντας ξεκινήσει από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Προηγήθηκαν οι Νίκος Κολομπούρδας και Γιώργος Γεωργιάδης. Δεν ήταν ο πρώτος που αναλάμβανε σε ρόλο υπηρεσιακού τεχνικού τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Γεωργιάδης είχε μέχρι εκεί τη στιγμή ένα… 3Χ3 που είχε ο Γεωργιάδης (2013, 2014, 2015). Είναι όμως εκείνος που έχει δουλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που πήρε από τον ΠΑΟΚ. Ως παίκτης αρχικά είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο και κατάφερε να κερδίσει ανανέωση. Ως προπονητής της Κ20 έμεινε κάτι περισσότερο από 2,5 χρόνια όταν και μετακόμισε στην επαγγελματική ομάδα, με το ίδιο συμβόλαιο που είχε ως προπονητής των ακαδημιών, και κατάφερε να κερδίσει ένα νέο συμβόλαιο, σε επίπεδο επαγγελματικής ομάδας.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Και το καλοκαίρι πήρε εκείνος την "μπαγκέτα". Μαζί του, στο πλευρό του, σχεδόν όλο το τιμ των ανθρώπων που ήταν δίπλα του και στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Με τον Γιάννη Θωμαίδη, που είναι πρώτος του βοηθός, γνωρίστηκαν εκτός ΠΑΟΚ, μέσω ανθρώπων τους οποίους ο Ίβιτς τρέφει μεγάλη εκτίμηση. Με τον δεύτερο βοηθό του, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, έχουν φάει... ψωμι και αλάτι ως συμπαίκτες. Με τον προπονητή τερματοφυλάκων Χρήστο Κελπέκη, πέρασαν μαζί το κατώφλι των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, το 2013. Τον γυμναστή Δημήτρη Δανιηλίδη πέρασαν το κατώφλι του ΠΑΟΚ, ο Βλάνταν ως παίκτης και ο Δημήτρης ως γυμναστής. Στο τιμ, πρόσθεσε το καλοκαίρι δυο συμπατριώτες τους, τους Πέταρ Μιλκάνοβιτς και Νένταν Κοβάσεβιτς. Ακόμα και σε επίπεδο γενικού αρχηγού, βρίσκεται ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, που εκτός αυτής της ιδιότητας εντός ΠΑΟΚ, διατηρεί και τον τίτλο του επικεφαλής των ακαδημιών.

ΤΟ ΤΑΪΜΙΝΓΚ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ

Η δουλειά του στο φινάλε της περσινής σεζόν έκανε τον Ιβάν Σαββίδη να του δώσει μια ευκαιρία που δεν την είχε δώσει στον Γιώργο Γεωργιάδη όταν ο τελευταίος είχε πετύχει το αντίστοιχο επίτευγμα με αυτό του Ίβιτς, την πρωτιά στα πλέι οφ. Πολλές φορές παίζει ρόλο και το τάιμινγκ. Ο Ίβιτς πέτυχε ο,τι πέτυχε σε μια στιγμή που ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου του βορρά ένιωθε πως σε επίπεδο προπονητή… είχε δοκιμάσει τα πάντα. Και ακριβό προπονητή - "όνομα", και προπονητή από το πετυχημένο παρελθόν, και προπονητή επιλογή του αθλητικού διευθυντή.

Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Ίσως, ακόμα - ακόμα, ο Ίβιτς με την επιτυχία του να τον… έβγαλε από την δύσκολη θέση. Ο Ιβάν Σαββίδης εκτίμησε όχι μόνο την ικανότητα του ΠΑΟΚ να πάρει μια ομάδα που βρισκόταν στο ναδίρ και να τη πάει στο ζενίθ της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και το τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις φορές που οι δυο τους ήρθαν σε επικοινωνία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πει "όχι" στον Σαββίδη, ακόμα και στο επίπεδο που το έκανε ο Ίβιτς όταν δέχθηκε μια κρούση για να αναλάβει υπηρεσιακός και δεν την είχε αποδεχθεί. Όλα αυτά ήταν μικρά κομμάτια ενός παζλ το οποίο ήρθε και έδεσε με την πρωτιά στα πλέι οφ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Σέρβος τεχνικός μπήκε στα βαθιά. Διαχείριση ρόστερ, μεταγραφές, αποδεσμεύσεις.

Η "μαχαιριά" και ο... Γκαρσία

Η σεζόν ξεκίνησε με μια "μαχαιριά". Ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ έχει μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, και ξέρετε πως λειτουργούν αυτές οι μαχαιριές. "Πονάνε" περισσότερο όταν όλα πάνε στραβά. Εδώ και λίγα χρόνια, όλοι ασπάζονται το ρητό που έφερε εντός ομάδας ο Πάμπλο Γκαρσία, το "επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς". Ο πεσμένος ΠΑΟΚ το βράδυ της 3ης Αυγούστου, όχι μόνο έχει σηκωθεί αλλά ξεκίνησε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια με δυο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος, με τις εμπνεύσεις του Ίβιτς να "πιάνουν" η μια μετά την άλλη. Κατά το κοινώς λεγόμενο, ο Σέρβος τεχνικός είναι "στα χάι του", τα οποία "χάι" στο ποδόσφαιρο έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που καλείται να κρατήσει ο Σέρβος είναι αυτή την ισορροπία που έχει βρει και να αποφύγει την… "March madness". Στην Αμερική η συγκεκριμένη ατάκα αφορά το φάιναλ φορ του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ. Στον ΠΑΟΚ, επι εποχής Σαββίδη αφορά τις απολύσεις προπονητών.

Οι... ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Όσον αφορά τον Τύπο, ο Βλάνταν Ίβιτς ανήκει στη πλειοψηφία των προπονητών που ξεκινούν την αναφορά τους με το "δεν το διάβασα, αλλά μου είπανε", αλλά κατά 99% το έχουν διαβάσει οι ίδιοι. Ξέρει καλά την Ελληνική πραγματικότητα σε αυτό το τομέα και ήδη το ΄χει δείξει σε δυο περιπτώσεις.

Οι 3000 μέρες του Βλάνταν στην Τούμπα

Όταν είχε δεχθεί επικριτική ερώτηση για τον Χοσέ Κρέσπο, βγήκε στην… επίθεση και μίλησε για εκείνους που βιάστηκαν να κρίνουν τον Ισπανό. Το βράδυ της Δευτέρας, μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, έκλεισε την συνέντευξη Τύπου λέγοντας οτι περίμενε να δεχθεί ερώτηση για τον Ευθύμη Κουλούρη, και προφανώς ήθελε να αναφερθεί στο βάθος του ρόστερ και την "απάντηση" στο γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τελικά επιθετικό. Συνολικά, είναι από εκείνους που το επικοινωνιακό το… ΄χουν. Ξέρουν πότε να ντριμπλάρουν, πότε να επιτεθούν αλλά και το πως να αμυνθούν.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Βλάνταν Ίβιτς κατάφερε κάτι που ελάχιστοι πίστευαν που ήταν το να πάρει τον λαβωμένο ΠΑΟΚ που άφησε ο Ιγκόρ Τούντορ, και να τον φτάσει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, και δεν κατάφερε κάτι που πολλοί πίστεψαν που ήταν να πάρει τη πρόκριση για τα πλέι οφ του Τσάμποινς Λιγκ. Και όλα αυτά, στα πρώτα του 13 παιχνίδια ως προπονητής σε ανδρική ομάδα. Ακόμα και η διαχείριση αυτών των καταστάσεων σε "μεγαλώνουν", σου αφήνουν κάτι που καλείσαι εσύ να το κάνεις όπλο σου και να μην σε αφήσει να σε πληγώσει. Ο Σέρβος είναι ο πρώτος "απόφοιτος" προπονητής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ που κρατάει τη δουλειά που του δόθηκε. Και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Και έχει μπροστά του αρκετό δρόμο για να αφήσει ένα τέτοιο στίγμα που θα μείνει στην Τούμπα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK