Θα κάνετε κάτι κύριοι Αγγελόπουλοι;

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό του Σπανούλη, του Σφαιρόπουλου και των Αγγελόπουλων. Η ατυχία, τα λάθη, οι παραλείψεις, η κριτική στον κόουτς και το πλάνο για τη νέα σεζόν με ηγέτη τον "Kill Bill".

Θα κάνετε κάτι κύριοι Αγγελόπουλοι;

Η ήττα του Ολυμπιακού με 32 πόντους στην Χίμκι αφήνει κατά μεγάλο ποσοστό τους "ερυθρόλευκους" εκτός Ευρωλίγκα. Υπάρχει, βέβαια, ένα σενάριο, το οποίο λογικά θα... σβήσει στις 21.30 την Πέμπτη, όταν και θα λήξει ο αγώνας της Μπαρτσελόνα στο Κάουνας. Η Μπάρτσα και μεγάλο κίνητρο έχει και καλύτερη ομάδα είναι από την Ζαλγκίρις, αλλά και ο Σάρας διατηρεί στενούς δεσμούς με τον σύλλογο. Έτσι κι αλλιώς, από τα δικά τους χέρια δεν μπόρεσαν οι "ερυθρόλευκοι" να ορίσουν την τύχη τους.

Δεν ενόχλησε ο αποκλεισμός, αλλά ότι δεν πάλεψε στον "τελικό"

Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και άλλοθι. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος σε μεγάλο ποσοστό είχε καταλάβει τις φετινές δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, αναγνωρίζει πως η ομάδα πηγαίνει συνεχώς με υπερβάσεις και ήταν έτοιμος να δεχτεί τον αποκλεισμό από το "Final 8". Ο τρόπος όμως που ήρθε η ήττα στον τελικό με την Χίμκι ενόχλησε και έφερε αντιδράσεις. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα πολεμήσουν στον "τελικό" στην Χίμκι, ότι θα πέσουν αμαχητί, πως θα τους κάνουν στο τέλος οι παίκτες του Ιβάνοβιτς fair play για να μην έρθει η κατοστάρα.

Συγκυριακή η εμφάνιση με την Ρεάλ

Πριν το παιχνίδι της Πέμπτης τόνισα σε κείμενο που έγραψα, πως το παιχνίδι με την Ρεάλ δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία γιατί έγιναν μαγικά πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να επαναληφθούν. Δεν γινόταν, σε εκτός έδρας παιχνίδι, να έχουν σκοράρει 9 παίκτες στα μέσα της δεύτερης περιόδου, ούτε φυσικά ο Μάντζαρης να ξαναβάλει 6/6 τρίποντα. Ανέλυσα τα επιθετικά προβλήματα του Ολυμπιακού, τις λύσεις που στερείται στην επίθεση από τον τρόπο που σχεδιάστηκε, από τους τραυματισμούς των Γιανγκ, Λοτζέσκι και από την εξάρτηση που έχει η ομάδα από τον Σπανούλη.

Θα κάνετε κάτι κύριοι Αγγελόπουλοι;

Έμοιαζε σαν δεδομένο πως το ταβάνι επιθετικά του Ολυμπιακού ήταν στους 75 πόντους και για να έχει τύχη θα έπρεπε να κατεβάσει την Χίμκι κάτω από τους 75. Η αποστολή ήταν δύσκολη, η κριτική και το υπερβολικό ανάθεμα δεν έπεσε για την ήττα, αλλά γιατί κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει το πώς γίνεται οι παίκτες του Σφαιρόπουλου να μην παλέψουν στην άμυνα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί η νωθρότητα που έβγαλαν στην άμυνα. Από την πρώτη φάση έμοιαζαν σαν να μην μπήκαν στον τελικό σαν να μην ήταν σε θέση να παλέψουν. Σε όλο το πρώτο ημίχρονο έβλεπαν τον Ράις να περνά τον παίκτη του να μπαίνει μέσα και να βγάζει ελεύθερο τον Σβεντ και τους υπόλοιπους περιφερειακούς. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το παραμικρό για να σταματήσει ένα επιθετικό πλάνο της Χίμκι, που ήταν δεδομένο πως θα το αντιμετωπίσει. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να μοιάζουν στην άμυνα με αγάλματα!

Το πάλεψε μόνο με την Μπάμπεργκ

Η αλήθεια είναι πως στο Top 16 αποδείχτηκε ότι το ρόστερ που είχε να διαχειριστεί ο Σφαιρόπουλος δεν ήταν για πολλά πράγματα. Με την Χίμκι ήταν η χειρότερη βραδιά, αν κοιτάξουμε, όμως συνολικά την πορεία του στον όμιλο, μπορούμε να διαπιστώσουμε, πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαίρεση. Οι ερυθρόλευκοι μετράνε 6 συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες σε αυτή τη φάση. Από τα 6 παιχνίδια πρακτικά μόνο το ματς στην Μπάμπεργκ πάλεψε, άντε και ένα ημίχρονο στην Μοσχα.

Όλοι περίμεναν την αντίδραση, αλλά κάνοντας απολογισμό, δεν γίνεται να είναι τυχαίο που σε 6 συνεχόμενα παιχνίδια έχασαν με 20 πόντους από την Ζαλγκίρις, με 12 από την Ρεάλ, με 7 από την ΤΣΣΚΑ, δεχόμενος όμως 92 πόντους, 16 χαριστικά από την Μπαρτσελόνα, το παιχνίδι μύριζε 30άρα και έκλεισε στο τέλος, ήττα στην Μπάμπεργκ, στον μοναδικό εκτός έδρας αγώνα που πήγε στον δικό του ρυθμό μετά το διπλό στην Λαμποράλ και το έργο απλά ολοκληρώθηκε με τον διασυρμό στη Μόσχα από το συγκρότημα του Ιβάνοβιτς.

Δεν ήταν ικανό το ρόστερ για Final 4

Βλέποντας λοιπόν όλη την πορεία του, είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια που τα αποτελέσματα είναι αρκετά για να λένε ψέματα και δεν χρειάζονται υπερβολικές αναλύσεις για να καταλάβει κανείς πως ο Ολυμπιακός φέτος δεν μπορούσε. Το ρόστερ που είχε δημιουργηθεί δεν είχε την δυνατότητα να παλέψει για να μπει στο Final 4.

H αλήθεια είναι πως οι δύο πρώτες νίκες με Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ κορόιδεψαν. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε τα τελευταία χρόνια τους "ερυθρόλευκους" να είναι υπερβολικά σκληροί, να βγάζουν ψυχή και να παίζουν πάνω από τις εκτιμήσεις και από ό,τι φαντάζει το προσωπικό τους ταβάνι.

Αν όμως, σκεφτούμε το ρόστερ που έχει αυτήν την εποχή στα χέρια του ο Σφαιρόπουλος, εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό πως δεν ήταν για πολλά πράγματα. Φανταστείτε τον Οκτώβριο να παρουσιαζόταν το τελικό ρόστερ που θα ξεκινήσει την σεζόν με μοναδικό πεντάρι, ανταγωνιστικό στο υψηλό επίπεδο, τον Χαντερ και δεύτερο 5άρι τον άπειρο Μιλουτίνοφ. Ένα ρόστερ, δηλαδή, με ένα σέντερ και κανέναν κλασικό σουτέρ από την περιφέρεια. Αυτό το ρόστερ δημιουργήθηκε μετά τον τραυματισμό των Γιανγκ-Λοτζέσκι.

Δεν αντικατέστησε ποτέ τον Γιανγκ

Η αλήθεια είναι πως ο Σφαιρόπουλος δέχεται πολύ σκληρή κριτική, όμως αυτός σχεδίασε με διαφορετικό τρόπο το ρόστερ του. Το καλοκαίρι πάρθηκε η απόφαση να μην γίνει προσφορά κοντά στο ποσό που θα δεχόταν ο Ντάνστον για να συνεχίσει την καριέρα του στους Πειραιώτες και να αποκτηθεί ένας σέντερ με διαφορετικά στοιχεία. Ο Γιάνγκ έχει γρήγορα πόδια, είναι πολύ καλός στο επιθετικό πικ εν ρολ, προσφέρει παιχνίδι πάνω από το στεφάνι, θα έδινε επιπλέον ενέργεια, θα προσέφερε περισσότερους πόντους από τον Ντάνστον και στο πλάνο ήταν να στήνει ο Σπανούλης πολλά πικ έν ρόλ μαζί του.

Θα κάνετε κάτι κύριοι Αγγελόπουλοι;

Η απόφαση, να αντικατασταθεί ο Ντάνστον με έναν πιο ελαφρύ γρήγορο παίκτη που, πιθανότατα, θα πρόσφερε περισσότερα πράγματα επιθετικά, δεν ήταν απλή. Ο Ντάνστον αποτελούσε κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό, είχε βγει δύο συνεχόμενες χρονιές καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκα και η επιλογή του αντικαταστατή του ήταν κομβική. Φανταστείτε, το καλοκαίρι να μαθαίναμε πως ο Ολυμπιακός την ίδια εποχή που έχανε τον Σλούκα και δεν ερχόταν σε συμφωνία με τον Ντάνστον, δεν θα έπαιρνε και αντικαταστάτη του. Οι φίλαθλοι θα χαλούσαν τον κόσμο! Στην πράξη, όμως, αυτό συνέβη. Ο Γιανγκ τραυματίστηκε νωρίς και η διοίκηση δεν φρόντισε να φέρει κάποιον που θα καλύπτει στο ίδιο επίπεδο την θέση του. Ούτε ο Τζέιμς, ούτε ο Οουόρικ μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές λύσεις.

Το ρόστερ αποδυναμώθηκε (και) στην διάρκεια της σεζόν

Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν βοήθησε φέτος την προσπάθεια της ομάδας. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τους Αγγελόπουλους, που κρατάνε σε υψηλό επίπεδο τον σύλλογο, αλλά αν ψάχνουμε να βρούμε την πραγματική αιτία για την αποτυχημένη σεζόν στην Ευρωλίγκα είναι πως το ρόστερ σε σχέση με το περσινό αποδυναμώθηκε αισθητά και στην εξέλιξη της χρονιάς χρειαζόταν βοήθεια από την διοίκηση η οποία δεν ήρθε.

Το κενό του Σλούκα

Μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έχασε τον Σλούκα. Προσέξτε, ένα από τα στοιχεία που είχε ο Ολυμπιακός, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πως μπορούσε και επέστρεφε σε παιχνίδια που ο αντίπαλος του ξέφευγε κάποια στιγμή στο σκορ. Στις περισσότερες, άλλωστε, μεγάλες βραδιές, ο Σλούκας ήταν αυτός που έμπαινε στο γήπεδο και άλλαζε τον ρυθμό. Ερχόταν από τον πάγκο ανέβαζε ταχύτητα τον Ολυμπιακό, έπαιρνε για λίγο το τιμόνι της ομάδας από τον Σπανούλη και γυρνούσε παιχνίδια. Πριν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός είχε και τον Λο. Φέτος, δεν υπήρχε ο γκαρντ που θα έμπαινε κάποια στιγμή στον αγώνα, θα ανέβαζε ταχύτητα τους πρωταθλητές Ελλάδας, θα έπαιρνε την μπαγκέτα από τον Σπανούλη και θα τούμπαρε παιχνίδια, όπως και γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Υπερβολική η κριτική στον Σφαιρόπουλο

Μετά την ήττα από την Χίμκι έγινε αρκετή κριτική στον Σφαιρόπουλο. Πιστεύω πως ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι ο τελευταίος που φταίει. Αν έχει κάποια ευθύνη, αυτή μπορεί να αναζητηθεί στο ότι δεν κατάφερε να εμφανίσει συγκεντρωμένους τους παίκτες του στον κρίσιμο παιχνίδι με την Χίμκι την περασμένη Πέμπτη. Συνολικά, όμως το ρόστερ που είχε να διαχειριστεί είχε μεγάλα κενά, τρανταχτές αδυναμίες. Στο επίπεδο που πρέπει να είναι ανταγωνιστικός ο Ολυμπιακός, οι ομάδες έχουν 4 και 5 ψηλούς, ο Σφαιρόπουλος, πήγαινε μόνο με τον Χάντερ και παίκτες που δύσκολα θα έπαιρναν χρόνο ακόμα και... στην Σάσαρι! Στο σύγχρονο μπάσκετ είναι πολύ σημαντικό να έχεις σίγουρο σουτ από την περιφέρεια, ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε με μοναδικό σουτέρ τον Λοτζέσκι που τραυματίστηκε και δεν πήρε από αυτόν το παραμικρό.

Τι μπάτζετ του έδωσαν;

Στον Σφαιρόπουλο χρεώνονται λανθασμένες επιλογές, κυρίως αυτή του Όντομ. Σίγουρα, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν κάτι διαφορετικό, έπρεπε να ψάξει έναν γκαρντ που θα μπορούσε να αλλάξει τον ρυθμό, όμως εδώ το ερώτημα είναι τι διαθέσιμο μπάτζετ είχε για να κάνει μία κίνηση που θα έκανε πραγματική διαφορά. Και αν κρίνουμε από τον τρόπο που κινήθηκε ο Ολυμπιακός στην θέση 5, στον Σφαιρόπουλο δεν δόθηκε η δυνατότητα να πάει σε διορθωτικές κινήσεις μέσα στην περίοδο και να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της περιόδου.

Ο Γιαννακόπουλος βοήθησε τον Τζόρτζεβιτς

Ο προπονητής των Πειραιωτών θα κριθεί στους τελικούς, όμως μην ξεχνάμε πως η διοίκηση του Παναθηναϊκού, έστω και την ύστατη ώρα, βοήθησε με τις 3 μεταγραφές των Αμερικάνων, ειδικά με τον παικταρά Γουίλιαμς, να γυρίσει τον διακόπτη. Οι Αγγελόπουλοι δεν στήριξαν τον Σφαιρόπουλο όσο ο Γιανακόπουλος τον Τζόρτζεβιτς. Μέχρι σήμερα είναι επιτυχημένος, πέρυσι κατάφερε να ξεπεράσει το ταβάνι της ομάδας, φθάνοντας στον τελικό, πήρε το πρωτάθλημα κερδίζοντας 5 συνεχόμενες φορές τον αποδυναμωμένο Παναθηναϊκό και φέτος έχει πάρει αβαντάζ έδρας. Σίγουρα και ο Σφαιρόπουλος έχει κάνει τα λάθη του, αλλά δεν νομίζω πως αυτός είναι το πρόβλημα. Η λογική λέει πως θα κριθεί από τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό.

Το μπαλάκι στους Αγγελόπουλους

Το μπαλάκι το καλοκαίρι πάει στους ιδιοκτήτες. Τα αδέρφια θα αποδείξουν αν μπορούν και θέλουν να κρατήσουν έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό, που θα μπορεί να διεκδικήσει την Ευρωλίγκα και να μετέχει στα Final 4 ή θα αναγκαστούν να κρατήσουν πιο χαμηλά τους στόχους του συλλόγου.

Θα κάνετε κάτι κύριοι Αγγελόπουλοι;

Η πρώτη απόφαση που έχουν να πάρουν έχει να κάνει με την ανανέωση του συμβολαίου του Σπανούλη. Έχοντας χάσει πέρυσι τον Σλούκα δεν νομίζω πως υπάρχει η δυνατότητα να μην επεκταθεί η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον άνθρωπό που άλλαξε την ιστορία, όχι μόνο του συλλόγου αλλά και του ευρωπαϊκόύ μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να κινείται στο παρκέ και έξω από αυτό με τον Βασίλη Σπανούλη και δεν είναι η κατάλληλη εποχή για ένα τόσο ισχυρό σοκ.

Το μπάσκετ του ενός σταρ πέθανε

Αποδείχθηκε, όμως, με εμφατικό τρόπο φέτος πως δεν είναι δυνατόν ο Σπανούλης, να κρατήσει, έχοντας γύρω του μόνο ρολίστες, τον Ολυμπιακό σε επίπεδο, ανταγωνισμού που θα τον κατατάσσουν στις ομάδες που διεκδικούν Ευρωλίγκα. Βάζοντας ο αρχηγός έναν ακόμα χρόνο, είναι εύλογο πως θα χρειαστεί περισσότερες ανάσες. Στον Ολυμπιακό πρέπει να καταλάβουν πως ο Σπανούλης για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα μπορεί να παραμείνει ηγέτης και να είναι world class, όμως χρειάζεται και συμπαράσταση.

Δεν είναι σίγουρα υποχρεωμένος, κανένας να βάζει το χέρι στην τσέπη και δεν επιτρέπεται κανείς δημοσιογράφος ή οπαδός να απαιτεί από την διοίκηση να ανεβάσει το μπάτζετ, όμως είτε προσαρμόζεται ο Ολυμπιακός σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο είτε γίνονται οι κινήσεις για να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Θα κάνετε κάτι κύριοι Αγγελόπουλοι;

Η τεχνογνωσία υπάρχει, όπως και η γνώση για το πώς να κερδίζει ομάδες με πιο μεγάλο μπάτζετ, όμως δεν γίνεται να μην υπάρχει ένα καλό συμβόλαιο στην θέση 5 και ένας περιφερειακός υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να κάνει πιο εύκολη και την δουλειά του "Kill Bill". Οπότε, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν για την επόμενη χρονιά: να παραμείνει ο Σπανούλης και να στελεχωθεί με δύο-τρεις ακόμα πρωταγωνιστές.

Όπως οι Σάρας, Ναβάρο, Διαμαντίδης

Το μπάσκετ του ενός πρωταγωνιστή είναι απαρχαιωμένο και σίγουρα δεν θα μπορεί να αποδώσει, με τον ηγέτη να πατά την επόμενη σαιζόν τα 35. Είναι δεδομένο, όμως, πως οι βάσεις υπάρχουν, ο Σπανούλης μπορεί να παραμείνει ηγέτης και να συνεχίσει να κάνει την διαφορά, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως θα πρέπει διοίκηση και τεχνική ηγεσία να φροντίσουν λίγο να τον αποφορτίσουν. Να μειώσουν την επιρροή που χρειάζεται να έχει στην ομάδα.

Άλλωστε οι τελευταίοι μεγάλοι ηγέτες στην Ευρωλίγκα, Γιασκεβίτσιους, Ναβάρο, Διαμαντίδης, χρόνο με το χρόνο έπαιρναν και μικρότερο, ρόλο. Παρέμειναν σημαντικοί εξακολουθούσαν να κάνουν την διαφορά στα μεγάλα παιχνίδια, όμως η ομάδα τους βοηθούσε να κάνουν συντήρηση. Ο Σπανούλης είναι σε καλύτερη ατομική κατάσταση από τα παραδείγματα που ανέφερα, όμως είναι φανερό πως χρειάζεται να αλλάξει νοοτροπία χτισίματος ο Ολυμπιακός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άθλια στατιστικά Σπανούλη και ρεκόρ Μάντζαρη

Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό: Πώς, τι και γιατί;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: actionimages

News 24/7

24MEDIA NETWORK