Όταν έπεσαν τα φώτα

O Zastro επιστρέφει στο περίφημο ντέρμπι της σεζόν 1993-94. Η Αθήνα της λειψυδρίας και των διακοπών ρεύματος, ο νεαρός Τσάρτας, ο Τσαλουχίδης, η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς και ο Ολυμπιακός του Πέτροβιτς. Τα φώτα, το μπάχαλο, οι ατάκες του Μελισσανίδη, η δυσπιστία του Ολυμπιακού και η επανάληψη του αγώνα.

Όταν έπεσαν τα φώτα

Όσο δεν άναβαν οι προβολείς, ο κόσμος ανησυχούσε για το αν θα γίνει ή όχι το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού εκείνο το φθινόπωρο του 1993. Η Αθήνα βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, λόγω λειψυδρίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΔΕ το έλεγαν τότε) είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιών από πιθανές εκκενώσεις ρεύματος στους πυλώνες της ΔΕΗ και η Αθήνα προετοιμαζόταν για γενικό black out που θα την βύθιζε στο σκοτάδι για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Έκανε το σταυρό του να πάνε όλα καλά

Παρά τη γενικότερη κατάσταση συναγερμού, η ΕΠΑΕ αποφασίζει να ορίσει το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού το βράδυ, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν αναλάμβανε την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα. Ο τότε Διευθυντής του «Νίκος Γκούμας», Σταύρος Μαργέντης εξασφάλισε έγγραφη βεβαίωση της ΔΕΗ, ότι σε περίπτωση γενικού black out, η ΑΕΚ δεν επρόκειτο να φέρει ευθύνη, ενημέρωσε το Δημήτρη Μελισσανίδη και έκανε το σταυρό του να πάνε όλα καλά.

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΝΟ ΤΑ "ΠΕΤΣΙΑ"

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ενέργειας για τη γενήτρια του Σταδίου, άφησαν σβηστούς τους προβολείς μέχρι να εμφανιστούν οι ομάδες για ζέσταμα, παρακάλεσαν τους δημοσιογράφους να μην ανάψουν τα φώτα στα δημοσιογραφικά θεωρεία αν δεν ειναι μεγάλη η ανάγκη και αποσύνδεσαν ακόμη και τα air condition στο πολυτελές Members Club στη θύρα των επισήμων. Ο κόσμος στις εξέδρες λιγοστός, ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει τα 6μισι από τα 9 χιλιάδες εισιτήρια που παρέλαβε, οι ΑΕΚτζήδες είχαν αρνηθεί να πληρώσουν το εξωφρενικό για την εποχή αντίτιμο των 10 χιλιάδων δραχμών για ένα εισιτήριο και στο γήπεδο ήταν μόνο τα «πετσιά». Με ότι αυτό συνεπάγεται...

Οι οπαδοί των δυο ομάδων άρχισαν το κυνηγητό και τη ρίψη αντικειμένων όταν «έτυχε» να συναντηθούν στη Δεκελείας, μέχρι να καταφθάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτός από τους μικροτραυματισμούς προκλήθηκαν και υλικές ζηιιές από πέτρες, τούβλα και κάθε λογής ιπταμενα αντικείμενα, στα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά, η κατάσταση έμοιαζε η γνώριμη πριν από κάθε ντέρμπι. Διμοιρίες των ΜΑΤ διασκορπίστηκαν πέριξ του γηπέδου δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην οδομαχία της Δεκελείας και φρόντισαν να οδηγήσουν την αποστολή του Ολυμπιακού με ασφάλεια στα σκοτεινά αποδυτήρια.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ο Ολυμπιακός παρά το τρομερά βεβαρημένο πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών (ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ) απείχε μόλις δύο βαθμούς από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, είχε καταφθάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια αποφασισμένος μόνο για νίκη. Ο Λιούπκο Πέτροβιτς είχε επιλέξει Στρακόσια, Παχατουρίδη, Καραταϊδη, Μητσιμπόνα, Ιωαννίδη, Τσαλουχίδη, Μπατίστα, Τσιαντάκη, Κρίστενσεν, Χαντζίδη και Προτάσοφ. Είχε σκοπό να χτυπήσει στην κόντρα, αφού ξεκινούσε ως αουτσάιντερ. Απέναντί του βρήκε μια ΑΕΚ σε πολύ καλό momentum, μια ομάδα έτοιμη, δοκιμασμένη, που βρισκόταν με κλειστά μάτια, με μοναδικά νέα πρόσωπα το νεοαποκτηθέντα από το Λεβαδειακό Μιχάλη Κασάπη και το Βασίλη Μπορμπόκη από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ο ΤΣΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗ

Το ματς ξεκίνησε και αμέσως έγινε αντιληπτό ότι θα κυλούσε «τακτικά» και θα κρινόταν από τους προπονητές. Σε πιο δυσχερή θέση ο Πέτροβιτς, ειδικά μετά το 35ο λεπτό όταν ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα λόγω αποβολής του Μπατίστα (δεύτερη κίτρινη κάρτα) και αναγκαστικά έπρεπε να αμυνθεί και να περιορίσει τον Τσάρτα. Ο νεαρός τότε Βασίλης Τσάρτας, η επιλογή της τελευταίας στιγμής του Μπάγεβιτς, ήταν ο κορυφαίος παίχτης της ΑΕΚ, προβληματίζοντας Τσαλουχίδη και Αμανατίδη που κλήθηκαν να τον αντιμετωπίσουν.

Όταν έπεσαν τα φώτα

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός με μια υποδειγματική αντεπίθεση και μια εκπληκτική πάσα του Προτάσοφ στον Τσαλουχίδη, προηγήθηκε νωρίς και απέκτησε και το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Η ΑΕΚ αντέδρασε, είχε δοκάρι με τον Αλεξανδρή, αρκετές ευκαιρίες, αλλά δεν έβρισκε τρόπο να διασπάσει το αμυντικό τείχος του Πέτροβιτς, μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, όταν ο Τάσος Μητρόπουλος με την κιτρινόμαυρη φανέλα, πλήγωσε τη μεγάλη του αγάπη ισοφαρίζοντας. Ο Τάσος θα πανηγυρίσει το γκολ και είναι η πρώτη φορά που αποδοκιμάζεται από τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Διακοπή και μπάχαλο

Το ματς κύλησε με την ΑΕΚ να πιέζει για το δεύτερο γκολ, τον Ολυμπιακό κλεισμένο πίσω και στο 83’ - 11 παρά τέταρτο τη νύχτα - οι ασφάλειες στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας έπεσαν. Ο διαιτητής Τσινασλανίδης έδωσε περιθώριο έξι λεπτών (!) για να αποκατασταθεί η βλάβη, με τους διαλόγους Μελισσανίδη και Γενεράλη (παρατηρητής του αγώνα) να προσδίδουν το απαραίτητο φορκλόρ: "Μα τι μου λες; Εμείς θέλαμε τη διακοπή; Είναι δυνατόν;" έλεγε και ξανάλεγε ο Μελισσανίδης στον παρατηρητή τον αγώνα, ο οποίος τον πίεζε (!) να αποκαταστήσει τη βλάβη. "Και τι είμαι εγώ; Ηλεκτρολόγος; Άσε μας τώρα με τις μαλ@κίες σου κι εσύ..." απαντούσε ο Τίγρης μέσα στο κόκκινο σακάκι του και τη γραβάτα από το επερχόμενο μουντιάλ των ΗΠΑ, μνημείο στις στυλιστικές επιλογές της εποχής.

Όταν έπεσαν τα φώτα

Από το σημείο εκείνο και έπειτα τα ενδεχόμενα ήταν δύο: ο αθλητικός δικαστής θα καλείτο να κρίνει βάσει του φύλλου αγώνος και των εκθέσεων των παρατηρητών της ΕΠΑΕ αν προκύπτει υπαιτιότητα κάποιου από τους διαγωνιζόμενους (εν προκειμένω της ΑΕΚ), και εάν κάτι τέτοιο δεν τεκμαίρετο τότε αυτομάτως η ΕΠΑΕ θα όριζε την επανάληψή του αγώνα σε διάστημα 15 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΑΕΚ θα έχανε το ματς με 2-0, ενώ ταυτόχρονα θα της αφαιρούνταν και τρεις βαθμοί.

Και τι είμαι εγώ; Ηλεκτρολόγος; Άσε μας τώρα με τις μαλ@κίες σου κι εσύ...

Μέσα στο γενικό χαμό, αναγνώστηκε από την τηλεόραση (!) το άρθρο του ΚΑΠ που αναφέρεται σε διακοπή αγώνα: «Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε -χωρίς να ευθύνονται οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες και του οποίου το αποτέλεσμα ακυρώθηκε με τελεσίδικη απόφαση, επαναλαμβάνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών με απόφαση της διοργανώτριας. Το Φ.Α. που συντάχθηκε σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι άκυρο και οι ποδοσφαιριστές που έχουν δηλωθεί σ' αυτό για να αγωνιστούν δεν θεωρείται ότι αγωνίστηκαν (η ημέρα αυτού του αγώνα δεν προσμετράει για την έκτιση των ποινών). Αντίθετα, το παραπάνω Φ.Α. είναι ισχυρό για τα πραγματικά περιστατικά και για όσους γράφτηκαν σ' αυτό από το διαιτητή για παραπτώματα που τιμωρούνται με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού σύμφωνα με τις οποίες, ο διαιτητής οφείλει να περιμένει για περιστατικά έμψυχα (τραυματισμός επόπτη, για παράδειγμα) οκτώ λεπτά και για άψυχα (διακοπή λόγω ανωτέρας βίας) μέχρι δέκα λεπτά». Μπάχαλο.

Είσαι στημένος από την ΕΠΟ!

Στην αίθουσα Τυπου που ήταν-δεν ήταν 10 ρεπόρτερς, ο Μπάγεβιτς δήλωνε ότι η διακοπή πληγώνει και τις δύο ομάδες. «Ας έληγε ο αγώνας ομαλά κι ας χάναμε» είπε ο Βόσνιος, ενώ ο Πέτροβιτς, σε ανάλογο μήκος κύματος, επιχείρησε να κόψει το καρπούζι στη μέση υποστηρίζοντας ότι το 1-1 πρέπει να ισχύσει ως τελικό αποτέλεσμα. Μέσα στο κομφούζιο, ήταν εύκολο να νιώθει κανείς στην ατμόσφαιρα τη δυσπιστία των ανθρώπων του Ολυμπιακού, με το διευθυντή της ΠΑΕ, Μιχάλη Φωτίου, να θέλει να δει με τα μάτια του το ρολόι της ΔΕΗ στο γήπεδο, τον εξωδιοικητικό Γιάννη Πολυκανδριώτη να μουρμουρίζει ότι τα κόλπα της ΑΕΚ είναι γνωστά από παλιά, από το 1982 και το ματς με την Κολωνία στο ίδιο γήπεδο. Κάπως έτσι, ο αρχηγός της ομάδας, ο Νίκος Τσιαντάκης υπέγραψε με επιφύλαξη το φύλλο αγώνα και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη διοίκηση.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός υπέβαλε ένσταση για αντικανονική διακοπή και ζήτησε να κατακυρωθεί το παιχνίδι υπέρ της ομάδας, επικαλέστηκε κατά δήλωση του επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος Χάρη Καραμολέγκου, την εκπεφρασμένη απορία δύο υπαλλήλων της ΔΕΗ που όταν ρωτήθηκαν απάντησαν ότι ρεύμα παρέχετο στο στάδιο κανονικά και δεν γνώριζαν το λόγο που δεν άναβαν οι προβολείς. Ο Γιώργος Σκούρτης από την άλλη, είπε ότι η ΑΕΚ είχε προειδοποιήσει (προφορικά) τη ΔΕΗ για τον κίνδυνο από το απόγευμα και έστειλε και φαξ λίγο πριν την έναρξη.

Όταν έπεσαν τα φώτα

Ο Μελισσανίδης μόλις έμαθε ότι ο Ολυμπιακός κατέθεσε ένσταση, μπούκαρε στα αποδυτήρια και άρχισε να φωνάζει επιδεικτικά στον Τσινασλανίδη να «χαρίσει το ματς στον Ολυμπιακό», αφού όπως έγραψε ο ρεφ στην έκθεσή του, των απώθησε βίαια και του είπε «είσαι στημένος από την ΕΠΟ! Πρώτη φορά είδα Πόντιο να παίζει το Μελισσανίδη 10-90 μέσα στα Φιλαδέλφεια. Δώστο τους στα χαρτιά ρε!».

ΜΥΛΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι έλεγχος των υπευθύνων της ΔΕΗ έγινε στο σκοτάδι, κάποιοι από τους τεχνικούς ισχυρίζονταν ότι βρήκαν κλειδωμένες τις πόρτες, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι τον Ολυμπιακού διαμαρτύρονταν έντονα επειδή δεν τους επετράπη να δουν από κοντά τι είχε συμβεί, εξ ου και ζήτησαν από τον αθλητικό δικαστή τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που ήταν και ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος τον κράτους για τη διαπίστωση των πραγματικών αιτιών της διακοπής τον αγώνα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε μέσω ανακοίνωσης από τον αθλητικό δικαστή πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης να λάβει υπόψη βάσει του φύλλου αγώνα όλα τα σχετικά στοιχεία, τα οποία κατέθεσε με υπόμνημά, επισυνάπτοντας και την ανακοίνωση της ΔΕΗ περί των διακοπών στη Βουλή και στο Περιστέρι την ίδια ημέρα.

Όταν έπεσαν τα φώτα

Το ΤΕΕ ήταν σαφές: «[...] Όσον αφορά τις διακοπές που σημειώθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων, στο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας και στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου, σας γνωστοποιούμε ότι οι ανωτέρω δυσλειτουργίες δεν θα είχαν καμία συνέπεια αν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν ικανοποιητικά. Η αποκατάσταση των προβλημάτων τους θα μπορούσε να γίνει χωρίς την επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΗ, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις των υπόψη πελατών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ίδιοι».

Ο προϊστάμενος στο συνεργείο βλαβών της ΔΕΗ Φιλοθέης-Κηφισιάς την ώρα του ντέρμπι, τόνισε ότι η ΔΕΗ έδινε κανονικά ρεύμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν υπήρχε πτώση της γραμμής και η βλάβη προερχόταν από το εσωτερικό σύστημα του γηπέδου, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι υπόνοιες και να ακολουθήσει οργιλή απάντηση της ΑΕΚ, στην οποία τονίζεται ότι έγινε βύθιση του δικτύου και δευτερευόντως την έκθεση του ηλεκτρολόγου του "Νίκος Γκούμας", Παναγιώτη Λυμπερόπουλου στην οποία ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του προ και κατά τη διάρκεια του ματς, επισημαίνοντας ότι και όταν ήρθαν υπάλληλοι της ΔΕΗ εκτίμησαν πως δεν μπορούν να βοηθήσούν διότι η πτώση του αυτόματου διακόπτη οφειλόταν στον κατ' επανάληψη επανοπλισμό των διακοπτών με αποτέλεσμα να πέφτει η τάση. Μύλος...

ΤΟ BLACK OUT ΤΟ ΕΠΑΘΕ Η ΑΕΚ

Το ντέρμπι δεν έλεγε να τελειώσει, οι αθλητικές εφημερίδες αναλόγως το χρωματισμό επιδίδονταν σε διαγωνισμό γνώσεων ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας, έκανε δηλώσεις ο κάθε απίθανος είτε για να ενισχύσει τη θέση του Ολυμπιακού είτε εκείνη της ΑΕΚ. Τελικά έγινε το αυτονόητο και ίσχυσε ο ΚΑΠ. Το παιχνίδι έπρεπε να επαναληφθεί και έτσι έγινε. Εν τω μεταξύ, ο Ολυμπιακός είχε χαμηλώσει τους τόνους, σχεδόν αποδεχομένος ότι δεν υπήρχε υπαιτιότητα της ΑΕΚ και δεν «έκλεισε τα φώτα ο Μελισσανίδης» όπως αρέσκοντο να λένε οι άνθρωποί του το προηγούμενο διάστημα. Εκείνο βέβαια που προξενεί τρομερή εντύπωση, είναι ότι μετά από σχεδόν μια δεκαετία, την έκφραση τη χρησιμοποίησε ο αρχηγος και νυν προπονητής της ΑΕΚ Στέλιος Μανωλάς, λέγοντας ότι ο Μελισσανίδης κατέβασε τότε το διακόπτη επειδή ήθελε να κερδίσει η ομάδα!

Όταν έπεσαν τα φώτα

Για την ιστορία, η επανάληψη εκείνου του παιχνιδιού ορίστηκε για την πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη, ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 1-2 και πάσα συζήτηση πέρασε στη λήθη, όπως πέρασε και η λειψυδρία της Αττικής αφού ο χειμώνας υπήρξε λυτρωτικός και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η ΑΕΚ παρά την ήττα, κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα που είναι και το τελευταίο στην ιστορία της. Άρα το black out μάλλον το έπαθε η ΑΕΚ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK