Ο Νίκος Παππάς στο Contra.gr: "Είμαι περήφανος για το σύνθημα..."

Ο Νίκος Παππάς φιλοξένησε στο σπίτι του το Contra.gr και την Αριάνα Παπαγιάννη, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του μετά από την επιστροφή του στα γήπεδα. Διαβάστε τι λέει για Σπανούλη, Πεδουλάκη, Κατσικάρη, Τζόρτζεβιτς, Σφαιρόπουλο, Διαμαντίδη και το σύνθημα με το όνομά του.

Ο Νίκος Παππάς στο Contra.gr: "Είμαι περήφανος για το σύνθημα..."

Ήταν 16 Μαΐου όταν ο Νίκος Παππάς έμπαινε στη φυσούνα του "Βενετόκλειου" στη Ρόδο όπου και θα ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι της αποκατάστασής του. Χειρουργείο, φυσιοθεραπείες, ενδυνάμωση.

Αν δεν είσαι αθλητής είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι σημαίνει 6,5 μήνες απουσίας από την αγωνιστική δράση, ένα τέτοιο διάστημα μακριά από το "σπίτι" σου. Το παρκέ.

Στις 30 του Νοέμβρη η νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στο Λαύριο είναι μια νίκη που λίγοι θυμούνται. Για τον Παππά σήμαινε την επιστροφή στην αγωνιστική δράση. Μπήκε και πάλι στα παπούτσια του και από τότε, αν και πολλές φορές έχει πει πως ακόμη δεν είναι στο 100% της απόδοσής του, τον έχουμε δει να δίνει ο,τι έχει σε καίρια παιχνίδια για το τριφύλλι.

Σήμερα, μια μέρα πριν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μάλαγα για το ΤΟP 16 της Euroleague το "οπλοστάσιο" του Σάσα είναι γεμάτο.

Με τον Νίκο έτοιμο να μπει και να παίξει μπροστά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ελπίζοντας να τους χαρίσει την πρώτη νίκη στο ΤOP 16.

Mας άνοιξε το σπίτι του, για την ακρίβεια πρώτα μας υποδέχτηκε ο Μάριος. Το τρίτο μέλος της οικογένειας. Ο αγαπημένος τετράποδος φίλος του Νίκου που για να μας ευχαριστήσει για την...επίσκεψη, έφαγε από όλα τα κεράσματα που υπήρχαν στο τραπέζι! Και τις παντόφλες. Και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και λίγο από το κασκόλ που ακούμπησα στον καναπέ.

Στέκομαι αρκετά στον Μάριο γιατί ήταν η παρέα του Νίκου όλο αυτό το διάστημα που το πρόγραμμα ήταν θεραπεία, γυμναστήριο και σπίτι.

Ήρεμος, συνειδητοποιημένος και μετρημένος στα λόγια του μας μίλησε για την δύσκολη περίοδο της αποθεραπείας του, τον Παναθηναϊκό, τον Σάσα, τον Διαμαντίδη, το σύνθημα με το όνομά του, τον Σπανούλη, τους προπονητές που έχει συνεργαστεί, τον Πανιώνιο, αλλά και για το ΚΚΕ.

Σε μια όμορφη και χαλαρή συζήτηση στο χώρο του Νίκου (με τον Μάριο να μας χαζεύει από την εξωτερική μεριά της μπαλκονόπορτας!) έβλεπες πως το μόνο που τον νοιάζει πλέον είναι να ιδρώσει και πάλι τη φανέλα.

Φράση κλισέ όπως είπε και εκείνος αλλά "όταν χάνεις την υγεία σου , τότε καταλαβαίνεις τι είναι προτεραιότητα".

-Νίκο σε ευχαριστώ πολύ που μας άνοιξες το σπίτι σου και είμαστε εδώ να τα πούμε. Επιστροφή μετά από εφτά μήνες σχεδόν και χαίρομαι που τα λέμε και είσαι σε αγωνιστική δράση πλέον. Πώς είναι αυτή η μετάβαση που τόσο περίμενες;

Σίγουρα οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες. Όταν έχεις μια αποχή έξι-εφτά μηνών θέλεις περισσότερο χρόνο προσαρμογής .Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω στο γήπεδο, αυτό ξέρω να κάνω. Το περίμενα τόσο καιρό και χαίρομαι που είσαι και εσύ εδώ και τα λέμε.

-Η περίοδος της αποκατάστασης είναι πολύ δύσκολη όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Ο αθλητής περνάει δύσκολες καταστάσεις όταν βλέπει τον εαυτό του να βρίσκεται εκτός γηπέδου. Πώς βίωσες εσύ όλο αυτό το διάστημα;

Όπως είπες είναι αρκετά ψυχοφθόρο. Ειδικά όταν πηγαίνεις κάθε μέρα στο γήπεδο και βλέπεις τους συμπαίκτες σου να μπαίνουν μέσα στο παρκέ και να προπονούνται και εσύ να είσαι δύο ώρες σε ένα γυμναστήριο μόνος σου, προσπαθώντας να γυμνάσεις τα πόδια σου. Είναι και ψυχολογικά και σωματικά μια ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά είναι μέσα στο παιχνίδι και αυτά. Πρέπει να είσαι έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις. Χαίρομαι που επιτέλους τελείωσε όλο αυτό.

-Ήσουν από τους ανθρώπους που το βίωσε έχοντας δίπλα τους την οικογένειά τους, τους φίλους τους, ή το βίωσες μόνος του;

Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, δεν είναι και τόσο τραγικό. Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά για όποιον κάνει επαγγελματικό αθλητισμό, πόσω μάλλον πρωταθλητισμό, αυτά τα πράγματα είναι συνηθισμένα. Είχα ανθρώπους δίπλα μου. Την οικογένειά μου, τους φίλους μου, το σκύλο μου! Όλα καλά! Πέρασε και συνεχίζουμε, δεν τρέχει τίποτα.

-Αυτή η εμπειρία άλλαξε τα πράγματα μέσα στο κεφάλι σου σχετικά με το πώς τα είχες τότε;

Κάποιες φορές η ευχή "υγεία να έχουμε" ακουγόταν κάπως κλισέ στα αυτιά μου, αλλά πραγματικά είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να έχει ειδικά ένας αθλητής. Σίγουρα ταλαιπωρήθηκα, αλλά υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα στην κοινωνία από τον τραυματισμό ενός αθλητή. Όλα καλά.

-Στην επιστροφή σου στο πρώτο εντός έδρας ματς στο ΟΑΚΑ, είδαμε τον κόσμο να χαίρεται πάρα πολύ που επέστρεψες στα γήπεδα. Μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα είδαμε πολλούς φιλάθλους του Παναθηναϊκού να είναι έξω από τα αποδυτήρια, να σε περιμένουν να υπογράψεις αυτόγραφο και να βγάλετε φωτογραφίες. Αυτή η αγάπη του κόσμου, σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις την προσπάθεια;

Σίγουρα. Δυόμιση χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό, ο κόσμος έχει εκφράσει ιδιαίτερα συναισθήματα για μένα, τα οποία νιώθω κι εγώ για αυτόν. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχει αυτή η στήριξη. Σίγουρα με βοήθησε όλο αυτό τον καιρό. Είχα μηνύματα συμπαράστασης. Μακάρι να συνεχιστεί και να μπορέσω να ανταποδώσω στο γήπεδο όλη αυτή τη στήριξη.

-Τι σου έλεγαν τα παιδιά μέσα στην ομάδα;

Μου στάθηκαν, ήξεραν ότι ήταν μια δύσκολη στιγμή για μένα. Ευτυχώς μεσολάβησε το καλοκαίρι, πέρασε λίγο πιο γρήγορα ο καιρός και τώρα είμαι μαζί τους και συμμετέχω στην προσπάθεια που κάνουμε.

Ο Καλάθης, ο Ραντούλιτσα, ο Φελντέιν και ο εγωιστής-ικανός Τζόρτζεβιτς

-Είδαμε την ομάδα να κάνει ένα καλό ξεκίνημα, αλλά μετά είχε κάποια σκαμπανεβάσματα. Θεωρείς ότι αυτό έχει να κάνει με το ότι ήρθαν κάποιες προσθήκες, νέος προπονητής και ουσιαστικά η ομάδα θέλει χρόνο για να αποδώσει;

Θέλει χρόνο, όπως και όλες οι ομάδες. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια ομάδα στην Ευρωλίγκα που έχει υψηλούς στόχους και δεν έχει κάνει προσθήκες ή δεν είναι σχεδόν καινούργια. Θεωρώ ότι έτσι ξεκινάμε από την ίδια βάση, από την ίδια αφετηρία. Νομίζω ότι τα πράγματα κυλούν πολύ καλά μέχρι στιγμής. Είμαστε μέσα και στους τρεις στόχους.

-Το καλοκαίρι η διοίκηση και ο προπονητής έκαναν κάποιες επιλογές αθλητών που ανέβασαν πολύ την ομάδα συγκριτικά με πέρσι. Πιστεύεις ότι είστε πιο ολοκληρωμένοι σαν σύνολο φέτος;

Όπως έχω ξαναπεί, προστέθηκε αρκετό ταλέντο και περισσότερη εμπειρία. Αλλά, αν όλα αυτά δε δουλευτούν και δε βρει η ομάδα μια χημεία μεταξύ της, δεν πρόκειται να φανούν στο γήπεδο. Σίγουρα κάποια πράγματα είναι δεδομένα. Ο Καλάθης είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίχτης, μπορεί να κάνει την ομάδα πιο γρήγορη και με περισσότερη φαντασία. Ο Ραντούλιτσα είναι ένα κορμί το οποίο δεν είχαμε πέρσι, ο Κούζμιτς ήρθε κατευθείαν από το NBA, ο  Φελντέιν είναι ένας σουτέρ ο οποίος μπορώ να πω ότι μας έλειπε, σίγουρα οι προσθήκες είναι πολύ καλές. Όλα αυτά όμως πρέπει να φανούν στο γήπεδο και τώρα που έρχονται τα δύσκολα ματς, θα φανούν.

-Ο  προπονητής πώς διαχειρίζεται αυτά τα σκαμπανεβάσματα μέσα στην ομάδα, έχοντας όλο τον κόσμο που έχει συνηθίσει να βλέπει τον Παναθηναϊκό ψηλά;

Σίγουρα έχει υπάρξει ένας πολύ μεγάλος αθλητής. Αυτό σημαίνει ότι έχει τεράστιο εγωισμό και στη δουλειά που έχει αναλάβει τώρα θα βάλει τα δυνατά του για να επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτός ξέρει πώς τα διαχειρίζεται. Θεωρώ ότι είναι ικανός για το καλύτερο και το μόνο που μένει να φανεί είναι να το δείξουμε και εμείς μέσα στο γήπεδο. Θεωρώ ότι είμαστε πιστοί στις εντολές του, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε και έτσι θα φανεί το αποτέλεσμα.

-Έχεις συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Πιστεύεις ότι ο Σάσα έχει κουμπώσει στη νοοτροπία και το στυλ του Παναθηναϊκού;

Ας μη βιαζόμαστε, δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρίνω τον coach. Ίσα-ίσα που είμαι ο πλέον ακατάλληλος, γιατί συνεργάζομαι πολύ λίγο μαζί του μέσα στο γήπεδο. Όπως είπα και πριν, θεωρώ ότι είναι ικανός και ότι είναι στο χέρι του να πετύχει.

Ο Νίκος Παππάς στο Contra.gr: "Είμαι περήφανος για το σύνθημα..."
WWW.ALEXANDROSIOANNIDIS.COM

-Το πρωτάθλημα πώς το βλέπεις; Πιστεύεις ότι είναι δύο ταχυτήτων;

Θεωρώ ότι έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια από όλες τις ομάδες να ανεβάσουν το μπάτζετ και γενικότερα τον πήχη. Ο Άρης έχει κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια και η ΑΕΚ με την αλλαγή σελίδας που έχει κάνει στη διοίκησή της. Ο ΠΑΟΚ επίσης με τον σταθερό κορμό του και κάποιες δυνατές προσθήκες. Το Ρέθυμνο το ίδιο. Θεωρώ ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές ομάδες. Σίγουρα οι υπόλοιπες ομάδες προσπαθούν με το περιορισμένο μπάτζετ να χτίσουν ανταγωνιστικά σύνολα. Θεωρώ ότι ειδικά φέτος είναι αρκετά ανταγωνιστικό το Πρωτάθλημα όσο το έχω παρακολουθήσει.

-Σας βοηθάει αυτό πιστεύεις, ή θα μπορούσατε σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα του εξωτερικού να είστε σε πιο ανεβασμένο επίπεδο;

Σίγουρα δεν έχει την ποιότητα του ισπανικού ή του τουρκικού πρωταθλήματος, αλλά κρύβει εκπλήξεις, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Θεωρώ ότι είναι στο χέρι κάθε ομάδας να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε ομάδες με τεράστια μπάτζετ, όπως είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. 

-Πριν πας στον Παναθηναϊκό ήσουν στον Πανιώνιο. Είχες κάνει και εξαιρετική σεζόν. Στεναχωριέσαι που βλέπεις την ομάδα να μην είναι στην πρώτη κατηγορία;

Κάθε μπασκετικός φίλαθλος θα στεναχωριόταν να βλέπει τον Πανιώνιο στη Β' Εθνική. Είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, με κόσμο πίσω της, με πολύ καλή παράδοση. Θεωρώ ότι θα βρει πάλι τα βήματά της και θα έρθει πάλι στην Basket League, όπου και ανήκει. Έχω περάσει μια εξαιρετική χρονιά εκεί, έχω πολλούς φίλους, πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα και έχω μέσα στην καρδιά μου και μακάρι να επιστρέψει και να βρεθούμε ξανά στα παρκέ με τον Πανιώνιο.

Χαίρομαι για τον Σφαιρόπουλο

-Το έχεις πει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις σου ότι με τον coach Σφαιρόπουλο είχες την καλύτερή σου συνεργασία ως τώρα.

Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηκα τρία χρόνια. Και τις τρεις σεζόν πέρασα πολύ καλά και αγωνιστικά και γενικότερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που προοδεύει και έχει χτίσει ένα πολύ καλό σύνολο με τον Ολυμπιακό, γιατί πραγματικά το αξίζει.

-Γιατί είχες πει ότι του είχες δυσκολέψει τη ζωή;

Συνεργαστήκαμε σε μια τρυφερή ηλικία, 18-19 ετών, είμαι και εγώ λίγο ατίθασο παιδί! Αλλά θεωρώ ότι είχε βρει τα κουμπιά μου και πως ό,τι και να γινόταν, είτε λογομαχία είτε οτιδήποτε, τα έβαζε στην άκρη και μου συμπεριφερόταν πραγματικά πάρα πολύ όμορφα και στα παιχνίδια, αλλά και έξω από το γήπεδο. Όπως είπα και πριν, χαίρομαι που δουλεύει σε μια τεράστια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός και έχει την αναγνώριση που πρέπει.

-Σε είχε πάρει τηλέφωνο όταν προέκυψε ο τραυματισμός σου;

Ναι, με είχε πάρει. Και τώρα με το πόδι και όταν είχα χτυπήσει το κεφάλι μου, σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή με παίρνει και συζητάμε.

Η απόφαση του Διαμαντίδη

-Άλλο ένα θέμα που συζητάμε πολύ, φαντάζομαι και εσείς, είναι η απόφαση του Διαμαντίδη να σταματήσει στο τέλος της σεζόν. Βλέπουμε αντιδράσεις από τον κόσμο του μπάσκετ, προσπαθούν να τον πείσουν να μείνει και του χρόνου. Εσύ πώς το εισπράττεις όλο αυτό που είσαι μέσα στην ομάδα, πώς είναι το κλίμα γύρω από αυτό το θέμα;

Δεν το συζητάμε πολύ. Ο Μήτσος είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, συνειδητοποιημένος, έχει πάρει μια απόφαση .Θεωρώ πολύ δύσκολο να την αθετήσει. Τι να κάνουμε, θα προχωρήσουμε. Έχουν γραφτεί τόσα έτσι κι αλλιώς τι να πω και εγώ;

-Για τη δήλωση του Σπανούλη σχετικά με τον Διαμαντίδη; Ότι πολύ δύσκολα θα βγει άλλος ηγέτης σαν εκείνον. Πολύ σημαντικό να ακούς από έναν τόσο μεγάλο παίκτη να λέει αυτές τις κουβέντες για έναν άλλο σπουδαίο αθλητή.

Σίγουρα και οι δύο είναι τεράστιοι παίκτες. Είναι πολύ όμορφο να ακούς ότι δύσκολα θα υπάρξει τέτοιος παίκτης από τον -όπως τον έχουν παρουσιάσει τα media- "άμεσο ανταγωνιστή" σου. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί του. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι που είναι τεράστιο, ο Δημήτρης είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, πολύ σεμνό, πολύ ταπεινό. Θεωρώ ότι αυτό είναι που τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Είναι πολύ δύσκολο με όλη την αναγνώριση, τη δόξα που έχει βιώσει να παραμένει τόσο προσγειωμένος. Αυτό είναι που θαυμάζω και εγώ περισσότερο.

-Στον κόσμο αρέσει να μιλάει για διαδοχή, ποιός θα είναι στη θέση του Διαμαντίδη τώρα που θα φύγει .Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πει ότι ο Νίκος Παππάς είναι αυτός που μπορεί να μπει στα παπούτσια του Διαμαντίδη. Σίγουρα εσύ δε μπορείς να πεις κάτι τέτοιο. Πώς το εισπράττεις όλο αυτό;

Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοια θέματα, να βρει το διάδοχο. Θεωρώ ότι όταν ο Σπανούλης λέει ότι δύσκολα θα βρεθεί παίκτης σαν τον Διαμαντίδη, είναι κουραστικό να το πω και εγώ. Μακάρι να κάνουμε και εμείς μια αξιόλογη καριέρα, να μείνουμε στη συνείδηση του κόσμου, να μας θυμάται όπως θυμάται το Μήτσο. Αλλά και σαν παίκτης και σαν χαρακτήρας είναι πολύ δύσκολο να βγει ξανά τέτοιος παίκτης, πόσο μάλλον εγώ. Μακάρι να κατακτήσουμε και εμείς τίτλους και να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι.

Ο Νίκος Παππάς στο Contra.gr: "Είμαι περήφανος για το σύνθημα..."
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν νομίζω πως ταιριάζω με ανθρώπους σαν τον Πεδουλάκη

-Έχεις συνεργαστεί με πολλούς προπονητές, ας αναφέρουμε τους τελευταίους, στον Παναθηναϊκό με τον Αργύρη τον Πεδουλάκη.

Ιδιαίτερα καλός προπονητής. Θεωρώ ότι αγωνιστικά με δίδαξε πάρα πολλά πράγματα. Από κει και πέρα δε νομίζω ότι ταιριάζουν τα χνώτα μου με τέτοιους ανθρώπους.

-Ήσουν επίσης και με τον Αλβέρτη αυτό το διάστημα που πέρασε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Για ένα πολύ μικρό διάστημα. Νομίζω ότι ούτε ο Φράγκι συγκαταλέγει τον εαυτό του στους προπονητές. Και ο ίδιος κατάλαβε ότι ήταν μια λύση ανάγκης. Αντεπεξήλθε πολύ καλά και κατάφερε να κερδίσει και ένα νταμπλ, οπότε φαντάσου να ήταν και προπονητής.

-Με τον Ιβάνοβιτς;

Ο Ιβάνοβιτς έχει μια πολύ μεγάλη πορεία στο χώρο, σίγουρα έγινα καλύτερος αθλητής μαζί του και ίσως τον αδίκησε το ρόστερ που είχαμε τότε. Θεωρώ ότι ήταν πολύ ικανός.

-Από τους προπονητές που ήταν στην Εθνική Ομάδα, είχες μια μικρή συνεργασία με τον Αντρέα Τρινκιέρι.

Ήταν πιο μικρή και από αυτή με τον Φράγκι. Νομίζω πρέπει να έκατσα μαζί του 15 μέρες και τις πέντε από αυτές ήμουν τραυματίας. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πω κάτι.

-Με τον Φώτη Κατσικάρη; Είχατε συνεργαστεί και στη Μπιλμπάο.

Όχι, δε συνεργαστήκαμε, νομίζω αυτός δεν ήθελε να συνεργαστούμε.

-Θεωρείς ότι από κάθε προπονητή, είτε ήταν καλή η συνεργασία είτε κακή, μπορείς να πάρεις κάτι θετικό;

Σίγουρα. Κατ'αρχήν, το ότι εγώ δεν είχα μια καλή συνεργασία δεν αναιρεί ότι είναι καλός ο προπονητής. Σίγουρα για να βρίσκονται στο χώρο, πρέπει να έχουν καλά στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς να είναι καταξιωμένοι, σίγουρα κάτι κάνουν καλά και οι παίκτες το αναγνωρίζουν.

-Όταν πήγες στη Μπιλμπάο ήσουν 18, μόλις είχες τελειώσει το σχολείο. Τότε ήταν που είχατε και τη μεγάλη επιτυχία με την Εθνική Εφήβων. Ήταν ένα κομμάτι αυτό του εξωτερικού, που θεωρείς ότι έμεινες πίσω και ότι ουσιαστικά δεν είχες χρόνο συμμετοχής;

Όχι, ίσα ίσα. Πήγα δανεικός εκείνη τη χρονιά στην δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και είχα αρκετό χρόνο συμμετοχής. Ήταν μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα, είχε παίκτες που τώρα κάνουν πολύ καλή καριέρα. Ο Μπογκντάνοβιτς, ο Μίροτιτς, ο Γιουλ. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για μένα, διότι 18 χρονών, έζησα σε ένα καινούργιο περιβάλλον, χωρίς τους φίλους μου και την οικογένειά μου, στο εξωτερικό, χωρίς να ξέρω τη γλώσσα. Θεωρώ ότι είναι από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι τώρα.

-Θα ξαναδοκίμαζες να πας έξω κάποια στιγμή, αν είχες κάποια καλή πρόταση;

Περίεργη ερώτηση, γιατί είμαι πολύ ικανοποιημένος στην ομάδα που είμαι τώρα. Μακάρι να έμενα για όλη μου την καριέρα στον Παναθηναϊκό. Πλέον, όμως, δεν το φοβάμαι το εξωτερικό. Αν προκύψει κάτι και τα φέρει έτσι η τύχη, φυσικά και θα μπορούσα να πάω.

Δεν σκέφτομαι την Εθνική

-Είσαι ένας παίκτης που έχει βιώσει πολλές επιτυχίες και με την Εθνική Παίδων και με την Εφήβων. Το κομμάτι Εθνική το έχεις στο μυαλό σου;

Σίγουρα θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Δεν το σκέφτομαι άμεσα όμως μετά τις εξελίξεις που έχουμε.

-Τι εννοείς;

Αυτό!

-Το καλοκαίρι ήταν περίοδος αποθεραπείας για σένα. Το Ευρωμπάσκετ φαντάζομαι το παρακολούθησες. H Εθνική ομάδα μας είχε συνηθίσει σε επιτυχίες, και ο κόσμος περίμενε να τη δει στη ζώνη των μεταλλίων. Τα τελευταία όμως χρόνια, ενώ υπάρχει ταλέντο, δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ως αθλητής, που το αποδίδεις;

Είναι ένα τουρνουά 10 περίπου ημερών, με πολύ μικρή προετοιμασία. Οι ομάδες δεν προλαβαίνουν να δέσουν. Είναι πολύ εύκολο να έρθει μια γκέλα σε ένα κομβικό ματς και να στοιχίσει όλη την πορεία. Ίσως έτσι την πάτησε και η Εθνική και την πατάει τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Δεν πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις με διοργανώσεις όπως η Ευρωλίγκα ή το Πρωτάθλημα, γιατί όπως είπαμε, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Αν μου ζητάς να σου πω για την πορεία της ομάδας, βάσει των αποτελεσμάτων δεν πέτυχε, αλλά στο μέλλον υπάρχει υλικό που μπορεί να φέρει επιτυχίες.

-Ο Κατσικάρης ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Εθνική. Πιστεύεις ότι είναι σωστή η φιλοσοφία ότι επιμένουμε στον ίδιο προπονητή, παρόλο που δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ότι κρατάμε τον ίδιο κορμό, παίκτες και προπονητή.

Αυτή είναι η απόφαση που πήρε η  Ομοσπονδία, κάτι περισσότερο ξέρουν αυτοί. Κρατώντας τον ίδιο προπονητή, έχεις περισσότερες πιθανότητες να δέσει η ομάδα, να είναι έτοιμη στα κρίσιμα ματς που κρίνουν τα μετάλλια και λοιπά. Πολύ λίγες ημέρες, δεν ξέρω και ποιό θα είναι το υλικό το καλοκαίρι. Θα δείξει.

Ο Νίκος Παππάς στο Contra.gr: "Είμαι περήφανος για το σύνθημα..."
WWW.ALEXANDROSIOANNIDIS.COM

Νίκησα 21-0 τον Αντετοκούνμπο

-NBA παρακολουθείς; Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος κάνει τεράστιες εμφανίσεις με τους Bucks και με την Εθνική έδειξε ότι έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Η απόφαση να φύγεις από την Α2 στην Ελλάδα, όπου ήταν ο Γιάννης, και να πας στο  NBA, δεν είναι λίγο δύσκολη;

Νομίζω ότι είναι η πιο εύκολη απόφαση που μπορεί να πάρει οποιοσδήποτε άνθρωπος.

-Εσύ θα πήγαινες; Αν κάποιος σου έλεγε ότι αύριο έχεις συμβόλαιο στο NBA.

Κοίταξε, θα πήγαινα στο NBA. Αυτό είναι το όνειρο οποιουδήποτε μπασκετμπολίστα ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Από κει και πέρα, ο Γιάννης έχει μια πολύ όμορφη ιστορία πίσω του. Του αξίζει πραγματικά κάθε δευτερόλεπτο σε αυτό το πρωτάθλημα, όλη αυτή η δόξα και η αναγνώριση. Χαίρομαι πολύ, γιατί ήταν και παλιός μου γείτονας στα Σεπόλια. Ήταν μεγάλη οικογένεια, προσπαθούσαμε με πολλά παιδιά να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Τον έχω κερδίσει και σε ένα μονό 21-0, να το γράψεις! Από τότε μου άρεσε, γιατί είχα προτείνει να παίξουμε μονό με τον αδερφό του, στον οποίο είχα πει να μου πάρει ένα μπουκαλάκι νερό επειδή διψούσα πολύ. Και του είπα ότι αν παίξουμε μονό και μου βάλεις καλάθι, τότε θα σε κεράσω ό,τι θες. Τότε βγήκε μπροστά ο Γιάννης και είπε "Όχι μαζί μου θα παίξεις, άσε το μικρό". Τότε ήταν 1.80 κάτι, γύρω στα 60 κιλά, εγώ ήμουν όπως είμαι τώρα μείον 8 κιλά. Έχω παχύνει λίγο! Παίξαμε, έχασε, τσαντίστηκε πάρα πολύ. Έδειχνε από τότε πως όταν έχεις τέτοιο εγωισμό, σίγουρα θα προχωρήσεις. Είναι μια ιστορία που ήθελα να την πω, γιατί είναι ωραίο να λες ότι κέρδισες τον Αντετοκούνμπο 21-0 σε μονό!

-Όντως ήταν μια πάρα πολύ ωραία ιστορία και ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας! Νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία του Γιάννη και την οικογένειάς του εύκολα θα γινόταν βιβλίο ή έργο. Είναι αυτό που βλέπεις και λες ότι γίνονται μόνο στις ταινίες.

Σίγουρα. Και όπως είπα, είναι κάτι που το αξίζει, πάλεψε πάρα πολύ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έχω βιώσει λίγο από κοντά την οικογένεια .Όλα τα παιδιά αξίζουν αυτό που βιώνουν από τη δόξα και τα χρήματα.

Το ΚΚΕ, η πολιτική, η ειλικρίνεια και το "γεια σου Παππά"

-Σε είδαμε πρόσφατα ομιλητή σε ένα κάλεσμα του ΚΚΕ για τον αθλητισμό. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Είχες ξανά υπάρξει κεντρικός ομιλητής για κάποιο θέμα;

Έχουμε ένα είδος συνεργασίας με το ΚΚΕ. Δεν ταυτίζομαι απόλυτα, ούτε είμαι δογματικός σε κάθε απόφαση του κόμματος, αλλά υπάρχουν πολλά με τα οποία συμφωνώ και χαίρομαι που έχουμε αυτή τη συνεργασία. Από και και πέρα, ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα για τον αθλητισμό και αν είναι δικαίωμα του καθενός να αθλείται ελεύθερα και δωρεάν. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και χάρηκα που ήμουν εκεί και προσπάθησα να βοηθήσω τα άτομα που είχαν αυτές τις ανησυχίες.

-Γενικά ασχολείσαι με τα κοινά; Τη δεδομένη περίοδο γίνεται χαμός στην πολιτική. Παρακολουθείς; Ενημερώνεσαι για το τι γίνεται;

Δυστυχώς βλέπω τι γίνεται, δε μπορείς να το αποφύγεις. Και μένα η οικογένειά μου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Δε μπορείς να μείνεις αμέτοχος. Τώρα όταν λες αν ασχολούμαι με την πολιτική και βάζεις μέσα και τα κοινά, όχι ακριβώς. Όπως μπορεί ο καθένας βοηθάει. Ευτυχώς πλέον έχω μια άνεση και μπορώ να βοηθήσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους μου. Τα πράγματα είναι δύσκολα και όποιος έχει την ευχέρεια πρέπει να βοηθάει, γιατί δεν γίνεται να το αντιμετωπίσεις αλλιώς. 

-Είσαι ένας άνθρωπος που μιλάει, που αυτά που σκέφτεται θα τα πει. Αυτό το αλέγρο πνεύμα πώς προέκυψε; Ξέρουμε ότι ο Νίκος θα πει αυτό που σκέφτεται, δεν θα το βάλει σε ωραίο περιτύλιγμα. Νιώθεις ότι αυτό σου έχει στοιχίσει, ότι το έχεις πληρώσει;

Δεν ξέρω αν είμαι αλέγρος ή θρασύς. Πραγματικά στο λέω, είμαι ειλικρινής γιατί αυτό πιστεύω ότι είναι το σωστό. Το αν φαίνομαι αλαζόνας και εγωιστής ή σεμνός και ταπεινός δεν το ξέρω. Είμαι πραγματικά ειλικρινής και θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου και ο κόσμος και ο κύκλος σου και οι φίλοι σου το εκτιμούν. Από προσωπική άποψη, θεωρώ ότι ο κόσμος έτσι πρέπει να είναι. Υπάρχει πολλή υποκρισία και μέσα από αυτή δημιουργούνται προβλήματα. Αν είσαι ειλικρινής, θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου αυτό αναγνωρίζεται.

-Όταν βγαίνεις και ακούς το "γεια σου Παππά", το σύνθημά σου, πώς νιώθεις;

Όπως έχω ξαναπεί, είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα διότι ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθειά σου. Νιώθω ειλικρινά υπερήφανος που σε τόσο μικρό διάστημα οι φίλοι του Παναθηναϊκού φωνάζουν το όνομά μου. Κάνει και την ομοιοκαταληξία με το "Πειραιάς" και βοηθάει να ακούγεται συχνότερα. Είμαι πολύ υπερήφανος και συγκινούμαι κάθε φορά που το ακούω.

-Και ο Πανιώνιος έχει δικό του κόσμο που τον ακολουθεί, και ο Κολοσσός επειδή είναι πιο μικρή, επαρχιακή ομάδα. Ο Παναθηναϊκός προφανώς είναι άλλο level, έχει πολύ μεγάλο φίλαθλο κοινό. Πώς είναι να παίζεις μπροστά σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, να φωνάζει ο κόσμος το όνομά σου και να πανηγυρίζει για σένα; 

Θεωρώ ότι είναι η απόλυτη ικανοποίηση, η πεμπτουσία του αθλητή. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να παίζεις σε ένα γεμάτο γήπεδο και να προσπαθείς να φανείς όσο καλύτερος γίνεται. Είναι το απόλυτο όνειρο κάθε επαγγελματία αθλητή να το βιώνει αυτό.

Ο Νίκος Παππάς στο Contra.gr: "Είμαι περήφανος για το σύνθημα..."
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σπανούλης δικαιώθηκε

-Κλείνεις πόρτα σε ομάδες; Κλείνεις πόρτα στον Ολυμπιακό ή λες "είμαι επαγγελματίας αθλητής και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον";

Όπως είπα και πριν, όταν ο κόσμος φωνάζει το όνομά σου και έχεις εισπράξει τόση αγάπη, θα ήταν αχαριστία από την πλευρά μου να κάνω κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον έτσι νιώθω. Το να σε θέλουν ομάδες σαν τον Ολυμπιακό, και γενικότερα ομάδες της Ευρωλίγκας, είναι ευλογία και υπερηφάνεια για μένα. Αλλά είμαι σε μια επίσης τεράστια ομάδα, στην οποία είμαι πραγματικά ευτυχισμένος. Οι άνθρωποι εντός και εκτός γηπέδου με έχουν αγαπήσει όπως τους αγαπάω και εγώ και αυτή τη στιγμή νιώθω ότι είμαι πολύ καλά εκεί και δε θα ήθελα να φύγω.

-Είδαμε πριν χρόνια τον Βασίλη Σπανούλη να φεύγει από τον Παναθηναϊκό και να πηγαίνει στον Ολυμπιακό. Έφερε τίτλους και κατάφερε να ταυτίσει το όνομά του με την ομάδα του Ολυμπιακού. Δέχτηκε πολύ σκληρή κριτική για τον αν έπρεπε να πάει ενώ πολλοί είπαν ότι είναι επαγγελματίας, του έκαναν μια καλή πρόταση και πήγε.

Κοίταξε, πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία δύσκολα μπορεί να παρθεί από τον οποιονδήποτε. Καλώς ή κακώς, αν και ακούγεται άσχημο για τους φίλους του Παναθηναϊκού, ο Σπανούλης δικαιώθηκε. Έκανε τεράστια πορεία με τον Ολυμπιακό. Κατέκτησε την Ευρωλίγκα, άρα εκ του αποτελέσματος ίσως να πήρε τη σωστή απόφαση, αν προέκυψε δίλημμα. Θέλει κότσια για να το κάνεις αυτό.

-Και δεν έφυγε εύκολα. Τότε με τον coach Ομπράντοβιτς είχαν έρθει σε ρήξη.

Δε μπορώ να ξέρω τι συνέβη τότε. Ο καθένας τράβηξε το δρόμο του. Έφυγε ο Σπανούλης, κάποια στιγμή έφυγε και ο Ομπράντοβιτς. Και οι δύο είναι πολύ πετυχημένοι.

-Επειδή μιλάμε τώρα για τον Ομπράντοβιτς, έχουμε το Σλούκα στη Φενέρ, τον Παπανικολάου στο NBA. Μιλάς με τα παιδιά; Σου λένε πώς έχουν τα πράγματα εκεί;

Δεν έχω επαφές επί καθημερινής βάσεως. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτούς. Είμαι πολύ υπερήφανος που η δική μας Εθνική γενιά με τα μετάλλια διαπρέπει και εξελίσσεται συνεχώς. Μακάρι όπου είναι τα παιδιά να διαπρέπουν και να κάνουν υπερήφανη τη φουρνιά μας.

-Στόχοι για το 2016; Όχι μόνο εντός γηπέδου, και εκτός.

Το σημαντικότερο για μένα είναι να είμαι απόλυτα υγιής, να φτιάξει το πόδι μου, να μπω πάλι στο γήπεδο και να νιώθω άνετα όπως ένιωθα πριν. Αυτά τα αγωνιστικά. Από εκεί και πέρα, εύχομαι η οικογένειά μου και όλος ο κόσμος φυσικά να είναι υγιείς. Και για να δώσουμε ένα πολιτικοκοινωνικό μήνυμα, εύχομαι να πάρει μια ανάσα η Ελλάδα και ο κόσμος που περνάει δύσκολα, να γυρίσει ο  Πανιώνιος στην Α1 και να πάρουμε μια Ευρωλίγκα! Όλα καλά να πάνε δηλαδή!

-Νίκο σ' ευχαριστώ πολύ, σου ευχόμαστε όλα τα καλά, και γρήγορα στην κατάσταση που ήσουν και καλύτερα!

Ευχαριστώ πολύ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Φραγκίσκος Αλβέρτης στο Contra.gr: Είναι ακόμη ο μεγάλος αρχηγός

News 24/7

24MEDIA NETWORK