Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Πως εξηγείται η φετινή εικόνα του Γουέιν Ρούνεϊ και του Κριστιάνο Ρονάλντο; Ο αρχισυντάκτης του Contra.gr Θέμης Καίσαρης έχει τα στοιχεία. Οι χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων επτά χρόνων, η σταδιακή πτώση και οι αριθμοί που δείχνουν γιατί πρόκειται για 30χρονους βετεράνους.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Ρούνεϊ: Σκιά του εαυτού του σε όλα

Ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η ομάδα του πηγαίνει εξαιρετικά στη δεύτερη χρονιά με τον Φαν Χαάλ στο τιμόνι, όμως ο ίδιος ο Ρούνεϊ αποτελεί μάλλον τη μαύρη τρύπα της ομάδας. Μέσα στο γήπεδο είναι σκιά του εαυτού του, αφού η κακή περσινή του εικόνα πλέον έχει γίνει πολύ άσχημη. Έξω απ’αυτό, οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ τον κράζουν.

Ο Ρούνεϊ δεν είναι αδιάφορος, σκίζεται σε κάθε ματς, αλλά είναι σαφές πως είναι ο αδύναμος κρίκος της Γιουνάιτεντ. Μπήκε στη σεζόν κουβαλώντας ένα σερί πολλών αγώνων χωρίς γκολ και η ξηρασία σταμάτησε στα 878 λεπτά όταν έκανε χατ-τρικ με την Μπριζ. Μόνο που η εικόνα του δεν άλλαξε στην πορεία. Με την ΤΣΣΚΑ σκόραρε για να δώσει την πολύτιμη νίκη στη Γιουνάιτεντ, αλλά λίγα λεπτά πριν είχε αυτήν την αντίδραση μπροστά στο τέρμα. Δεν είναι που δεν σκόραρε, είναι το τι έκανε.

Οι αριθμοί δείχνουν πτώση στα πάντα. Οι φετινές επιδόσεις του Ρούνεϊ στην Πρέμιερ Λιγκ είναι οι χειρότερες απ’τη σεζόν 2009-10, όταν και έχουμε πρόσβαση στα πλήρη στατιστικά στοιχεία. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα, σε γραφήματα που δείχνουν την καλύτερη σεζόν του Ρούνεϊ, τον μέσο όρο της εξαετίας 2010-15 και τις φετινές επιδόσεις του.

Κορυφαία σεζόν στο σκοράρισμα ήταν για τον Ρούνεϊ το 2009-10 με 0.9 γκολ ανά 90 λεπτά, ο μέσος όρος της εξαετίας είναι τα 0.6 γκολ ανά 90 λεπτά και με τα μόλις δύο φετινά του γκολ έχει κατρακυλήσει στα 0.2.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Και πως να σκοράρει περισσότερο, όταν βρίσκει δίχτυα μόλις στο 11.8% των προσπαθειών του. Πιο εύστοχη σεζόν ήταν η περσινή, με 22.6 και ο μέσος όρος της εξαετίας το τίμιο 19.9%.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται πως ο Ρούνεϊ είναι σε διαρκή πτώση, αφού πέρυσι είχε την πιο εύστοχη σεζόν του μπροστά απ’το τέρμα, η απάντηση βρίσκεται και στα σουτ που κάνει. Το 2010 είχε 6 τελικές ανά 90', η σταδιακή πτώση τον έφερε σε μέσο όρο της εξαετίας τις 4.2 τελικές και φέτος έχει το απίστευτα χαμηλό νούμερο των 2.3 τελικών.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Στη δημιουργία ευκαιριών ο Ρούνεϊ έπιασε ταβάνι με τις 2.4 ευκαιρίες που έφτιαχνε ανά 90' τη σεζόν 2010-11. Ο μέσος όρος της εξαετίας 2010-15 είναι οι 1.9 ευκαιρίες και φέτος έχει πέσει στο 1.1.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Μεγάλος ντριμπλέρ δεν ήταν ποτέ ο Άγγλος. Το 2009-10 είχε 1.4 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90 λεπτά, ο μέσος όρος του είναι οι 1.1 και φέτος έχει 0.7, ούτε καν μία πετυχημένη ντρίμπλα ανά 90'.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Στα κερδισμένα φάουλ ο Ρούνεϊ έχει γίνει σχεδόν “αόρατος”. Απ’το 1.2 του 2011, στα μόλις 0.3 φέτος. Ο φορ της Γιουνάιτεντ θέλει πάνω από τρεις αγώνες για να κερδίσει ένα φάουλ!

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Τα ίδια και στις πάσες. Το 2012-13, που έπαιζε και πολύ σαν μέσος, ο Ρούνεϊ είχε 55.2 εύστοχες πάσες, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εξαετίας ήταν 50.1 πάσες. Φέτος δίνει μόλις 38.9.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Πτώση παντού. Στο σκοράρισμα, στην ευστοχία, στα σουτ, στις ντρίμπλες, στα κερδισμένα φάουλ και στις εύστοχες πάσες. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πως μπορεί να έχει παρατεταμένα τόσο άσχημη εικόνα ένας παίκτης που όταν ξεκίνησε η σεζόν ήταν 29 χρόνων και πριν μερικές εβδομάδες έγινε 30. Θα δώσουμε την απάντηση, αλλά πρώτα θα δούμε τον Κριστιάνο.

Ρονάλντο: Από all-around επιθετικός, απλός finisher περιοχής

Κάποιοι θα απορήσουν που μιλάμε για πτώση, για έναν παίκτη που έχει 13 γκολ σε 15 αγώνες μέχρι στιγμής στη σεζόν. Όχι, ο Ρονάλντο δεν έχει τα χάλια του Ρούνεϊ. Όμως, τα γκολ δεν μπορούν να ξεγελάσουν όσους έχουν δει τους αγώνες της Ρεάλ. Πόσω μάλλον όταν απ’τα οκτώ γκολ που έχει στην Πριμέρα ο Ρονάλντο τα πέντε έχουν έρθει μαζεμένα στο 6-0 με την Εσπανιόλ και ο Πορτογάλος δεν έχει βρει δίχτυα σε επτά απ’τα έντεκα ματς πρωταθλήματος.

Όπως θα δούμε στα γραφήματα, ο Ρονάλντο έχει σταδιακή πτώση από τότε που πήγε στη Μαδρίτη. Στις περισσότερες κατηγορίες η καλύτερη σεζόν του είναι η πρώτη. Στην ουσία πρόκειται για μια σταδιακή μετάλλαξη: Ο Πορτογάλος έφυγε απ’το Μάντσεστερ ως ένας παίκτης που έπαιζε στο πλάι και έκανε τα πάντα στο γήπεδο και σιγά-σιγά έγινε ένας ελεύθερος επιθετικός που σκοράρει, αλλά δεν δημιουργεί, δεν ντριμπλάρει και δεν φτιάχνει και πολλές φάσεις για τον εαυτό του. Το 73% των γκολ που έχει πετύχει με τη Ρεάλ είναι γκολ μίας επαφής με την μπάλα. Ολοένα και περισσότερο εκτελεστής, finisher περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Η περσινή σεζόν ήταν η πιο παραγωγική για τον Πορτογάλο, αφού έπιασε ένα απίστευτο νούμερο, με 1.4 γκολ ανά 90 λεπτά. Ο μέσος όρος της εξαετίας του στη Ρεάλ είναι 1.1 και φέτος βρίσκεται στο 0.7.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Στην ευστοχία η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο Πορτογάλος πέρσι έφτασε να σκοράρει με το 26.4% των προσπαθειών του, έχει μέσο όρο στο 2010-15 το 20.3%, αλλά φέτος η ευστοχία του έχει κατρακυλήσει στο 11.9%, στα ίδια επίπεδα με τον φετινό Ρούνεϊ.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Στην πρώτη σεζόν του στη Μαδρίτη ο Πορτογάλος έφτιαχνε 2.7 ευκαιρίες ανά 90 λεπτά. Η σταδιακή πτώση κάθε χρονιά τον έφερε να έχει μέσο όρο της εξαετίας τις 2.1 ευκαιρίες και φέτος έχει πέσει στο 1.5.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Η επόμενη απόδειξη της σταδιακής μετάλλαξης (και πτώσης) του Ρονάλντο είναι οι ντρίμπλες. Είχε 3.2 πετυχημένες ντρίμπλες στην πρώτη σεζόν του, αλλά σταδιακά μειώθηκαν και έκλεισε την εξαετία με μέσο όρο 2.2. Στην 7η σεζόν του στη Μαδρίτη έχει μόλις 1.4 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90'.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Ο Ρονάλντο ήταν κάποτε ο ορισμός του “σταματιέται μόνο με φάουλ” και κέρδιζε 3.4 φάουλ ανά 90 λεπτά. Σταδιακά ο μέσος όρος του έφτασε στα 2.5 φάουλ και φέτος έχει φτάσει να κερδίζει μόνο ένα φάουλ ανά 90'.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Ίδια πορεία και στις εύστοχες πάσες. Πρώτη σεζόν 40.4 εύστοχες πάσες στο 90λεπτο, μέσος όρος εξαετίας οι 36.8 πάσες και φέτος μόλις 30.6.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Ρονάλντο-Ρούνεϊ δεν έχουν τα ίδια χάλια, αλλά είναι εμφανώς σε πτώση. Ο Άγγλος είναι σκιά του εαυτού του σε όλους τους τομείς και ο Πορτογάλος πλέον κάνει ελάχιστα στο γήπεδο και περιμένει στην περιοχή να τελειώσει τις φάσεις που θα φτιάξουν οι υπόλοιποι, προσόν που βέβαια έχει ακόμα. Πως όμως εξηγείται μια τέτοια πτώση, όταν ο Ρούνεϊ έγινε 30 πριν λίγες εβδομάδες και ο Ρονάλντο θα γίνει 31 τον Φεβρουάριο;

30άρηδες με χιλιόμετρα βετεράνων

Η απάντηση δίνεται αν κοιτάξουμε τους αγώνες και όχι την ηλικία τους. Συγκεντρώσαμε τα επίσημα παιχνίδια που έχουν δώσει οι δυο τους στην καριέρα τους, χωρίς καν να υπολογίζουμε τους αγώνες που έχουν δώσει με τις Εθνικές ομάδες.

Η καταμέτρηση λέει πως ο Ρούνεϊ μπήκε στη σεζόν στα 29 και πλέον έχει δώσει συνολικά 574 επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα της Έβερτον και της Γιουνάιτεντ, χωρίς να υπολογίζονται τα φιλικά και οι αγώνες με την Εθνική Αγγλίας. Ο Ρονάλντο ξεκίνησε τη σεζόν ως 30άρης και πλέον μετράει 638 επίσημα ματς με Σπόρτινγκ, Γιουνάιτεντ και Ρεάλ, πάλι χωρίς να μετράμε φιλικά και Πορτογαλία.

Ασύλληπτος αριθμός αγώνων που τους μεγαλώνει, αφού δεν συνάδει με την ηλικία τους. Τέτοια νούμερα αγγίζουν οι φορ σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Για το λόγου του αληθές, έχουμε το επόμενο διάγραμμα.

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Ο Ιμπραϊμοβιτς στα 34 έχει δώσει 10 αγώνες λιγότερους απ’τον Ρονάλντο και μόλις 54 περισσότερους απ’τον Ρούνεϊ. Ο Ντρογκμπά είναι σχεδόν στα ίσια με τον Ρονάλντο, έχει δώσει μόλις 60 ματς περισσότερα ματς απ’τον Ρούνεϊ και είναι πλέον 38 χρόνων. Ο Ετό πέρασε τα 600 ματς στα 34, όταν πλέον αγωνιζόταν ως παλαίμαχος, ενώ ο Ρονάλντο τα πέρασε στα 28-29 και ο Ρούνεϊ θα τα περάσει στα 30.

Ο Ινζάγκι τελείωσε την καριέρα του στα 38 και είχε δώσει μόλις 521 επίσημα ματς με τις ομάδες που φόρεσε τη φανέλα τους, ο Φαν Νίστελροϊ σταμάτησε στα 34 στα 589 παιχνίδια και ο Κλόζε στα 37 με 568. Όλοι τους κρέμασαν τα παπούτσια τους με λιγότερα ματς απ’όσα έχουν δώσει ήδη στα 30 οι Ρονάλντο-Ρούνεϊ.

Ο Ανρί συμπλήρωσε 600 ματς στα 31 του, όταν ήταν πια στη δεύτερη σεζόν του στην Μπαρτσελόνα, όχι το πρώτο βιολί στην ομάδα του Μέσι και του Ετό. Την αμέσως επόμενη σεζόν μετά τα 600 παιχνίδια, βρήκε δίχτυα μόλις τέσσερις φορές σε 32 ματς και αποχώρησε πια απ’το τοπ επίπεδο. Ο δε Τόρες είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από Ρονάλντο-Ρούνεϊ και έχει δώσει 14 ματς λιγότερα απ’τον Άγγλο και 78 λιγότερα απ’τον Πορτογάλο, παρότι κι αυτός έπαιζε από μικρός.

Μοναδική εξαίρεση είναι ο Ραούλ, που στα 30 του τελείωσε τη σεζόν με 655 επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα της Ρεάλ. Κι εκεί μπαίνει και το στοιχείο του κάθε παίκτη. Ο Ραούλ ήταν πάντα ένας φίνισερ, που περίμενε να τελειώσει τις φάσεις που έφτιαχναν οι άλλοι γι’αυτόν. Στεγνός, όχι πολύ αθλητικός, ένας πολύ μεγάλος σκόρερ. Όχι πολλά κοινά στοιχεία με Ρονάλντο και Ρούνεϊ.

Ο Άγγλος μια ζωή βασιζόταν σε ασταμάτητα τρεξίματα. Απ’τους φορ των τελευταίων 15 χρόνων δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος που να έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο απ’τον Ρούνεϊ. Δεκάδες τα ματς που αγωνιζόταν στο πλάι, επιφορτισμένος με το καθήκον να μαρκάρει τους αντιπάλους μέχρι το σημαιάκι του κόρνερ, να αμύνεται χαμηλά και να κάνει πολλά χιλιόμετρα σε μεγάλη ένταση. Συν βέβαια τους αγώνες που έχει δώσει ως μέσος, να “πατάει” όλο το γήπεδο, συν το γεγονός πως απ’τα 16 μέχρι τώρα αγωνίζεται στους εξαντλητικούς ρυθμούς της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Ρονάλντο απ’την άλλη πέρασε κι αυτός το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στο πλάι. Δεν ήταν βέβαια επιμελής στα αμυντικά καθήκοντα όσο ο Ρούνεϊ, αλλά ποιος μπορεί να μετρήσει τις κούρσες στο μάξιμουμ της έντασης με την μπάλα στα πόδια; Όπως είπαμε και όταν είδαμε τα φετινά του νούμερα, ο Κριστιάνο εδώ και χρόνια έχει σταδιακά μεταμορφωθεί σε ελεύθερο επιθετικό που ψάχνει τα τελειώματα των φάσεων. Και συνέβη πριν καν γίνει 30 χρόνων ακριβώς γιατί ο αριθμός των αγώνων τον έχει κάνει πολύ “μεγαλύτερο” ποδοσφαιρικά.

Σαν αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα

Αμφότεροι είναι ποδοσφαιρικά πολύ μεγαλύτεροι απ’ότι είναι ηλικιακά. Μάλλον θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως βετεράνους, παρά την ηλικία τους, αφού αυτό υποδεικνύει ο αριθμός των αγώνων που έχουν δώσει, χωρίς να υπολογίζουμε τα ματς των εθνικών, τα ταξίδια, τα προκριματικά και τα τελικά τουρνουά.

Είναι σαν τα αυτοκίνητα. Τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει και η καταπόνηση που έχουν υποστεί παίζουν μεγαλύτερο ρόλο απ’την ηλικία του αμαξιού. Η απάντηση στην ερώτηση “πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει” είναι πιο σημαντική απ’τη χρονιά που βγήκε στην αγορά.

Είναι μάλλον ουτοπικό για την Γιουνάιτεντ να περιμένει απ’τον Ρούνεϊ να προσφέρει και να ηγηθεί ως 30άρης όταν το κοντέρ λέει πως ποδοσφαιρικά έχει διανύσει απόσταση 33άρη-35άρη. Και ήταν μάλλον τραγική απόφαση να του δώσουν συμβόλαιο 12-15 εκατομμύριων λιρών το χρόνο μέχρι και το 2019, όταν ο Άγγλος θα είναι 34 χρόνων.

Ο Κριστιάνο προφανώς και δεν βρίσκεται τόσο χαμηλά. Είναι μεγαλύτερη ποδοσφαρική κλάση απ’τον Ρούνεϊ και τα αθλητικά του προσόντα σου δίνουν την εντύπωση πως μπορεί να είναι εκεί να τελειώνει φάσεις για πολλά χρόνια ακόμα, να κάνει τη διαφορά με 1-2 επαφές. Όμως, θα πρέπει μάλλον να αποδεχθούμε πως δεν θα δούμε ξανά τον Ρονάλντο του παρελθόντος, τις ντρίμπλες, τις κούρσες, τη δημιουργία, την παρουσία παντού στο γήπεδο. Ίσως μόνο σε εκλάμψεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σταδιακά και τελευταίες σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK