O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

Ο προπονητής της χρονιάς στη Super League, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, μιλά αποκλειστικά στο Contra.gr και τον Νίκο Γιαννόπουλο. Ο εφετινός Πανιώνιος των εκπλήξεων, το ελληνικό πρωτάθλημα, οι προτάσεις, οι παράγοντες που νομίζουν ότι ξέρουν από ποδόσφαιρο, ο Παναθηναϊκός και ο Ίβιτσα Όσιμ.

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς
Ουζουνίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Εβρίτες είναι επίμονοι άνθρωποι. Το παλεύουν το πράγμα, κοπιάζουν να πετύχουν και τελικά τα καταφέρνουν. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα. Ως ποδοσφαιριστής έκανε καριέρα υψηλού επιπέδου και έφτασε μία...ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ως προπονητής άρχισε από χαμηλά, έκανε το αγροτικό του και εν συνεχεία διαχειρίστηκε υπεύθυνα πρότζεκτ (ΑΠΟΕΛ, Ξάνθη, ΑΕΛ). Στον Πανιώνιο ήρθε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την ομάδα και έκανε τη διαφορά. Η δική του εμπειρία "κούμπωσε" με τα ποδοσφαιρικά νιάτα της ομάδας και το αποτέλεσμα μας έκανε όλους να τρίβουμε τα μάτια μας. Ο δικός του, ελληνικός Πανιώνιος βρίσκεται μία ανάσα από τη συμμετοχή του στα πλέι οφ, ο ίδιος διεκδικεί με αξιώσεις το βραβείο του καλύτερου προπονητή της σεζόν.

Eίχα προτάσεις και αρνήθηκα

- Θα υπογράψετε την ανανέωση του συμβόλαίου σας; Μας έχει μείνει η απορία είναι αλήθεια...

- Μένουν κάποιες λεπτομέρειες. Εχουμε συμφωνήσει στο γενικό πλαίσιο αλλά θα πρέπει να συζητηθούν και κάποια άλλα πράγματα που αφορούν το συμβόλαιο. Δεν νομίζω πάντως ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Φαίνεται ότι το θέμα είναι τυπικό, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά.

-Ισχύει ότι περίμενες να δεις τι θα γίνει σε άλλους πάγκους και κυρίως σ' αυτούς των μεγάλων ομάδων;

- Καμία σχέση! Είχα προτάσεις από άλλες ομάδες με μπάτζετ μεγαλύτερα από αυτά του Πανιωνίου και αρνήθηκα.

- Από ποιες ομάδες;

-Δεν χρειάζεται να μπούμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Οταν κάτι φεύγει δεν χρειάζεται να το γυρίζουμε πίσω. Μιλάμε πάντως για ελληνικές ομάδες. Προτίμησα όπως και να έχει να μείνω στον Πανιώνιο γιατί μου αρέσει αυτό που ξεκίνησαμε και θέλω να το βελτιώσω ακόμα περισσότερο.

-Οπως και να έχει όμως, η δουλειά στον Πανιώνιο έχει ένα συγκεκριμένο ταβάνι...

-Γιατί σε ποιες ομάδες η δουλειά του προπονητή δεν έχει ταβάνι; Κοίταξε, δεν περιμένω να ακούω συνέχεια μπράβο, ξέρω ότι στη δουλειά μας τα πράγματα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό που κοιτάω από τη δική μου πλευρά είναι να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω. Οταν καταλάβω ότι δεν με ευχαριστεί θα πω γεια σας. Θα μπορούσα να μείνω πχ στον ΑΠΟΕΛ, πρωταθλήματα διεκδικούσε εκεί η ομάδα.

- Εκεί αλήθεια γιατί δεν μείνατε;

- Διότι ξύπνησα ένα πρωί, δεν αισθανόμουν καλά και είπα γεια.

- Είναι κάτι που μπορείτε να το πάθετε και τώρα;

- Μπορεί να γίνει αλλά τώρα όπως και να έχει είμαι πιο ώριμος. Στον ΑΠΟΕΛ βρισκόμουν στην αρχή της προπονητικής μου καριέρας. Ετσι και αλλιώς στη δουλειά μας κάθε μέρα μαθαίνεις πράγματα.

- Σε τι άλλο είστε πιο ώριμος και καλύτερος τώρα;

- Στη διαχείριση των καταστάσεων. Δεν απογοητεύομαι εύκολα.

- Εφέτος στον Πανιώνιο έγινε μία υπέρβαση... (σσ μας διακόπτει).

- Εμείς πιστεύαμε ότι θα πάμε καλά, ότι θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί.

- Και όμως, σας είχαν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό...

- Αυτό το έλεγαν όλοι οι άλλοι, όχι εμείς. Ο περίγυρος μπορεί να λέει ότι θέλει, κανείς όμως δεν ξέρει τι γίνεται στο ξένο το σπίτι. Οι στόχοι μας ήταν συγκεκριμένοι. Να σωθεί η ομάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα, να παίξει καλά, να πουλήσει παίκτες, να γίνει οικονομική εξυγίανση. Απλά πράγματα που τα πετύχαμε.

- Οι στόχοι αυτοί θα ισχύσουν και για την επόμενη σεζόν;

- Αν θέλετε τη δική γνώμη, ναι, αυτό θα πρέπει να γίνει. Δεν έχουν λυθεί τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας και αν θέλουμε να τα λύσουμε θα πρέπει να κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο. Να μην παρασυρθούμε από την αδειοδότηση και μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε 10 ξένους παίκτες για παράδειγμα. Ούτε να βάλουμε στόχο την πεντάδα. Είναι αμαρτία πάντως αυτά που καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να τα πετάξουμε για εφήμερους στόχους. Πρέπει να σεβαστούμε τη φιλοσοφία της ομάδας, και εμείς στο προπονητικό τιμ.

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

- Οταν αναλάβατε την ομάδα, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη βαθμολογικά τουλάχιστον...

- Τότε, δεν το σκέφτηκα καθόλου να σας πω την αλήθεια. Αν το σκεφτόμουν, δεν θα ερχόμουν. Εμπιστεύτηκα το ενστικτό μου, αλλά και το γεγονός ότι ο Πανιώνιος είναι Πανιώνιος. Είχα και εκείνη την περίοδο προτάσεις από ομάδες με μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και πιο σίγουρο το αύριο. Κάποια πράγματα είναι για να γίνουν.

- Πιστεύετε στο πεπρωμένο δηλαδή;

- Δεν θα το έλεγα. Απλώς κάποιες αποφάσεις τις παίρνεις για κάποιο λόγο. Εκείνη τη στιγμή έκρινα ότι ο Πανιώνιος θα μου δώσει πράγματα και ότι θα μπορούσα να του δώσω και εγώ.Ηθελα επίσης να ξαναδουλέψω στην Αθήνα. Ξέρετε πολύ καλά ότι η δουλειά στην επαρχία πολλές φορές δεν φαίνεται. Το ότι βγήκε η ΑΕΛ 5η πέρασε απαρατήρητο. Το ότι η Ξάνθη έπαιξε Ευρώπη επίσης. Η καλύτερη θέση στην ιστορία του Εργοτέλη αδιάφορη. Τον Πανιώνιο τον έσωσες και ξαφνικά έγινες καλός προπονητής. Στην Αθήνα βρίσκεται το επίκεντρο του ποδοσφαίρου.

Η αγάπη για τους παίκτες του και το ελληνικό στοιχείο

- Οι... ταπεινοί στόχοι θα πρέπει να ισχύσουν ακόμα και αν ο Πανιώνιος παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν;

- Για μένα ναι. Η διοίκηση συμφωνεί μαζί μου και με εμπιστεύεται, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στον ενάμιση χρόνο που συνεργαζόμαστε, η διοίκηση έχει την άποψή της αλλά στο τέλος επικρατεί η λογική του προπονητή. Οχι ως προς τη φιλοσοφία αλλά ως προς στις τελικές αποφάσεις. Βέβαια και ο προπονητής δεν είναι κάποιος που κοιτάει μόνο τον εαυτό του. Είναι κάποιος που θέλει το καλό του Πανιωνίου.

- Πως αναπτύξατε την πολύ καλή χημεία που έχετε με τους παίκτες σας; Είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στο γήπεδο...

- Τους σέβομαι τους παίκτες μου. Μπορεί να τους πειράζω, να τους κάνω πλάκα, και σε υπερβολικό βαθμό κάποιες φορές (γέλια) αλλά τους αγαπάω. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να τους βλέπω να προοδεύουν. Εχω περάσει και εγώ δύσκολα στάδια όταν ήμουν νεαρός και καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να θέλει ένας προπονητής να σε βοηθήσει. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να μπορέσεις να εξελίξεις και τους 25 παίκτες ενός ρόστερ αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τα παιδιά παρά εμένα. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν περισσότερο και παιδιά που δεν παίζουν αυτή τη στιγμή αν είχαν καλύτερη λογική. Αλλά και παιδιά που πέρυσι δεν έπαιζαν καθόλου, εφέτος έγιναν βασικοί. Χωρίς να το καταλάβει κανείς έχουν αλλάξει 8 παίκτες ενδεκάδας. Και πουλώντας και παίκτες τον Ιανουάριο. Και έχοντας σε τελική ανάλυση και πολύ μικρό ρόστερ.

- Το γεγονός ότι η ομάδα απαρτίζεται σχεδόν μόνο από Ελληνες πόσο σας βοηθάει;

- Αρκετά είναι η αλήθεια. Οταν είχαμε μιλήσει με την ομάδα τον Δεκέμβριο του 2014 αυτό που ζήτησα ήταν να έχω στα χέρια μου νέα παιδιά με φιλοδοξίες. Και οι ξένοι που πήραμε αυτή τη φιλοσοφία εξυπηρετούσαν. Ο Βιγιάλμπα ας πούμε. Αλλα είναι δύσκολο να μείνει ο συγκεκριμένος. Ο Ανσαριφάρντ έχει συμβόλαιο δύο χρόνων και θα μείνει.

- Ναι άλλα αν ισχύει αυτό γιατί επιδιώξατε τη μεταγραφή του Σαλπιγγίδη τον Ιανούαριο;

- Διότι χρειάζεται και κάποια εμπειρία μέσα στα αποδυτήρια. Οχι μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι. Είναι θετικό για τα νέα παιδιά να έχουν δίπλα τους μεγάλες προσωπικότητες και γι' αυτό άλλωστε ήθελα τον Ιμπαγάσα και εφέτος. Θα έδινε πολύ περισσότερα πράγματα. Το ότι δεν έμεινε ο Αριέλ ήταν ένα από τα λάθη μας. Το φταίξιμο πέφτει σε μας γιατί ο Ιμπαγάσα από τη δική του πλευρά ήθελε να μείνει στην ομάδα. Ηταν θέμα διαπραγμάτευσης.

- Τελικά ο Σαλπιγγίδης γιατί δεν ήρθε;

- Δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε. Είχα μιλήσει με τον Δημήτρη και του είχα εξηγήσει κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα αυτός αποφάσισε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έπαψα να τον σέβομαι, καμία σχέση.

- Κόουτς έχουν ήδη πωληθεί ο Χατζηισαϊας και ο Μπουμάλ. Το καλοκαίρι με πόσες πωλήσεις θα συμβιβαζόσασταν;

- Το θέμα δεν είναι τι θέλω εγώ, το θέμα είναι ποιες είναι οι ανάγκες της ομάδας. Οι ανάγκες προς το παρόν δείχνουν δύο πωλήσεις για το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα εξαρτάται και από την αδειοδότηση. Αν δεν την εξασφαλίσουμε θα υπάρχει τρομερό πρόβλημα.

- Χωρίς αδειοδότηση θα μείνετε;

- Ναι, θα μείνω. Γράφτηκε κάπου ότι η παραμονή μου θα εξαρτηθεί από την αδειοδότηση. Δεν ισχύει. Ούτε υπήρχε θέμα άλλης ομάδας.

- Ξένους θα φέρετε αν πάρετε την αδειοδότηση;

- Θα έρθουν και ξένοι αλλά σε θέσεις που δεν θα βρίσκουμε Ελληνες. Θα είναι πολύ λίγοι. Δεν θέλουμε να αλλοιωθεί το προφίλ. Θέλουμε παίκτες φιλόδοξους, μικρούς σχετικά ηλικία. Αν έχουν παίξει και στο ελληνικό πρωτάθλημα, ακόμα καλύτερα.

- Δεν θα επιμείνετε το καλοκαίρι στη μεταγραφή προσωπικότητας για τα αποδυτήρια;

- Πρώτα πρέπει να δω ποιοι θα φύγουν. Μετά θα το κοιτάξω. Εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν θετικό να υπάρχει και μία μεγάλη προσωπικότητα. Είναι νωρίς βέβαια να μιλήσουμε για το πρόσωπο.

- Θα δούμε και άλλους παίκτες να ξεπετάγονται του χρόνου;

- Θα περιμένετε και θα δείτε (γέλια). Περίμενε κανείς εφέτος τον Σιώπη; Περίμενε κανείς τον Μασούρα; Υπάρχουν παιδιά που εφέτος δεν έπαιξαν αλλά μπορούν να κάνουν ξεπέταγμα. Η παραγωγή και το ταλέντο δεν τελειώνουν ποτέ. Το θέμα είναι πως δουλεύεις για την εξέλιξη.

Ποιος παίκτης του ρόστερ έχει τα δικά σας ποδοσφαιρικά στοιχεία;

-Ο Κώστας ο Βλάχος. Δεν είναι γρήγορος αλλά έχει πολύ μυαλό, ξέρει ποδόσφαιρο, έχεις καλές τοποθετήσεις.

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

Από αυτό το μικρό παράθυρο ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρακολουθεί συνήθως το ζέσταμα των παικτών του στα παιχνίδι της Νέας Σμύρνης. Οπως μας είπε μπορεί ακόμα και από το ζέσταμα να καταλάβει αν οι παίκτες του βρίσκονται σε καλή κατάσταση ή όχι...

Εχει βγάλει άλλος Ελληνας προπονητής τρεις επαρχιακές ομάδες στην πρώτη 6άδα;

Δεν πρόκειται για άνθρωπο φαντασμένο, ίσα-ίσα ο Μαρίνος Ουζουνίδης πατάει πολύ γερά στο έδαφος. Αλλωστα στα 48 του χρόνια και έχοντας να διαχειριστεί αποκλειστικά νεαρούς παίκτες δεν θα του επιτρεπόταν κάτι άλλο. Το στοιχείο αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να έχει ξεκάθαρη άποψη για τη δουλειά του και να πιστεύει στον εαυτό του. Αλλά και να κάνει την αυτοκριτική του όταν το κρίνει απαραίτητο.

- Οταν ήρθατε πάντως δεν φανταζόσασταν τέτοιου είδους επιτυχία;

- Οχι αλλά μέσα μου το πίστευα. Εβλεπα τα νέα παιδιά της ομάδας που ήταν ταλαντούχα. Εκανε και ο προκάτοχός μου καλή δουλειά. Τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν αποτυπώνουν τη δουλειά ενός προπονητή. Γι' αυτό και εγώ είμαι υπέρ της λέξης εμπιστοσύνη όχι της λέξης στήριξη.

- Τι διαφορά έχουν;

- Τι πάει να πει στηρίζω; Το εμπιστεύομαι σημαίνει ότι είμαι εκεί και στα δύσκολα, στα άσχημα. Και πως μπορώ να στηρίζω κάποιον αν δεν του έχω εμπιστοσύνη; Είναι λίγο υποκριτικό. Πολλές φορές οι παράγοντες στηρίζουν έναν προπονητή για να κερδίσουν οι ίδιοι χρόνο.

- Σας έχει συμβεί αυτό στην καριέρα σας;

- Ναι. Δεν χρειάζεται να πούμε που. Αλλά με δυσαρέστησε γιατί έμαθα εκ των υστέρων ότι συνέβαιναν άλλα πίσω από την πλάτη μου. Οταν φτάνει μία κατάσταση στο αμήν, το καταλαβαίνουμε οι προπονητές, δεν είμαστε βλάκες. Αλλά να σου λένε άλλά μπροστά και άλλα πίσω...Ο ενδιαφερόμενος βέβαια το μαθαίνει πάντα στο τέλος.

- Μέχρι στιγμής δεν θα έχει δοθεί η ευκαιρία να καθίσετε σε πάγκο μεγάλης ομάδας (μας διακόπτει)

- Γιατί η ΑΕΛ είναι μικρή ομάδα; Ο Πανιώνιος είναι μικρή ομάδα; Ο Ηρακλής; Αυτό που λες είναι πρόβλημα των ομάδων, όχι δικό μου. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου, να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω και αν κάποια στιγμή έρθει η ώρα, καλώς να έρθει. Αισθάνομαι όμως τυχερός για τις ομάδες στις οποίες έχω δουλέψει. Πείτε μου άλλον Ελληνα προπονητή που έχει βγάλει τρεις επαρχιακές ομάδες στην πρώτη εξάδα...Δεν ασχολείται κανείς.

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

- Μήπως δεν "πουλάτε" καλά τον εαυτό σας;

- Αλλο θέμα αυτό. Ο κάθε προπονητής πρέπει να "πουλάει" τον εαυτό του μόνο μέσα από τη δουλειά του. Σίγουρα χρειάζονται και τα άλλα. Αλλά έτσι ήμουν και ως παίκτης. Στο τέλος της ημέρας όμως νομίζω ότι εκτιμάται περισσότερο η δική μου στάση. Είμαι και τυχερός γιατί μέχρι τώρα επέλεγα εγώ τις ομάδες, δεν με επέλεγαν αυτές. Εχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις.

- Ενας καλός λόγος, πέραν των χρημάτων, για να αρνηθείτε μία πρόταση ποιος είναι;

- Να μην μου κάνει κάτι κλικ. Να μην μπορώ να φανταστώ ότι αυτό που μου προτείνεται μπορεί να έχει μέλλον.

- Ως παίκτης το είχατε αυτό; Εμπιστευόσασταν το ένστικτό σας;

- Τότε ήταν διαφορετικά πράγματα. Κάναμε τα πενταετή συμβόλαια. Δεν μας ρωτούσαν...

- Δηλαδή όταν πήγατε στον Παναθηναϊκό δεν σας ρώτησαν αν θέλετε;

Μα τότε δεν μπορούσες να αρνηθείς. Ηταν μεγάλη η διαφορά των ομάδων. Δεν έχω παράπονο όμως από τις ομάδες της καριέρας μου. Ισως θα μπορούσα όμως να πάω κάπου καλύτερα μετά τον Παναθηναϊκό, όχι στη Χάβρη. Ηταν όμως θέμα των μάνατζερ. Ηθελα βέβαια να παίξω στο εξωτερικό. Αν φύγεις από τον Παναθηναϊκό, δεν μπορείς να πας εύκολα σε άλλη ελληνική ομάδα. Αν και υπήρχε τότε ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό. Δεν προχώρησε όμως για διάφορους λόγους που δεν θέλω να αναλύσω.

- Μήπως βιαστήκατε;

- Δεν το νομίζω. Ηταν η εποχή που άρχιζε η μεγάλη χρήση των μάνατζερ λόγω και του νόμου Μπόσμαν. Οι επιλογές δεν ήταν πολλές. Μου άρεσε όμως το γαλλικό πρωτάθλημα και έτσι το αποφάσισα.

- Ακόμα όμως και μετά τη Χάβρη επανήλθατε στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Πανηλειακό και όχι για κάποια μεγάλη, κατά το κοινώς λεγόμενο, ομάδα...

- Εκείνη την εποχή συζητούσαμε και με τον Αρη. Αλλά δεν προχώρησε για άγνωστους λόγους. Ο Πανηλειακός από εκεί και πέρα μου είχε κάνει μία πολύ μεγάλη πρόταση που με κάλυψε. Και πήγα. Θα μπορούσα να πάω αλλού θεωρητικά, δεν έγινε.

Ο Ελληνας παράγοντας που νομίζει ότι ξέρει ποδόσφαιρο και ο Οσιμ

- Αλήθεια, οι εμπειρίες από τη συμμετοχή σας στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη Χάβρη ποιες ήταν;

- Καλές. Θα μπορούσα να μείνω και άλλο γιατί μου έγινε πρόταση ανανέωσης. Αποφάσισα όμως να επιστρέψω στην Ελλάδα για καθαρά οικογενειακούς λόγους. Τώρα που το σκέφτομαι, θα έπρεπε να μείνω. Με βοήθησε όμως και ως κόουτς με τις εικόνες που πήρα.

- Αρα, αν σας δινόταν μία ευκαιρία θα δουλεύατε και πάλι, στο εξωτερικό;

- Θα πήγαινα ναι. Εύκολα κιόλας. Θα ανοίξει η αγορά και για μας αν και το να επιλέξει κάποιος Ελληνα προπονητή στο εξωτερικό δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι Ελληνικές ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη έχουν ξένους προπονητές, η Εθνική έχει επίσης ξένο. Οπότε λένε ποιος Ελληνας προπονητής; Εγώ πάντως θεωρώ ότι ο Ελληνας είναι καλός προπονητής. Εχω ζήσει πολλούς ξένους που πολλοί τους θεωρούσαν κορυφαίους αλλά δεν ήταν τίποτα άλλο από παραμύθι...

- Ιβιτσα Οσιμ;

- Οχι, ο Οσιμ δεν ήταν κακός. Υπήρχαν άλλοι όμως που για τον κόσμο που θεωρούνται top αλλά για μας που τους ζούσαμε ως παίκτες δεν ήταν τόσο top όσο πίστευαν. Απλώς ο Ελληνας προπονητής παρασύρεται από το τριπάκι των τριγύρω και κάπου εκεί χάνει τον προσανατολισμό του. Χαίρομαι πολύ να βλέπω για παράδειγμα τον Γιώργο τον Δώνη να πηγαίνει καλά. Είναι θετικό για όλους μας. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ζηλόφθονοι. Οσο καλύτερα πηγαίνουν οι Ελληνες προπονητές, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για όλους μας. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα έχουμε ένα ποδόσφαιρο παραγόντων. Βλέπετε ότι το πρώτα θέματα του Τύπου αναφέρονται περισσότερο στους παράγοντες παρά στους ποδοσφαιριστές.

- Ο Ελληνας παράγοντας δεν έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

- Οχι, θα έλεγα κιόλας ότι είναι και χειρότερος.

-Ποδόσφαιρο ξέρει;

- Το κακό είναι ότι πιστεύει ότι ξέρει. Εδώ δεν ξέρουμε καλά-καλά εμείς οι προπονητές, κάθε ημέρα μαθαίνουμε. Οποιος πει ότι ξέρει ποδόσφαιρο, για μένα είναι άσχετος. Κάθε μέρα το άθλημα βγάζει πράγματα. Κάθε μέρα οφείλεις να μαθαίνεις και κάτι νέο. Δεν μπορείς να μένεις στάσιμος γιατί έρχεται ο επόμενος. Αν νομίσεις ότι έχεις φτάσει σ' ενα επίπεδο και μείνει σ' αυτό, είναι σίγουρο ότι σε λίγο καιρό θα είσαι πίσω. Ερχονται νέα παιδιά και νέα πράγματα. Και δεν βοηθά μόνο το γεγονός να βγαίνεις στο εξωτερικό και να βλέπεις προπονήσεις. Πρέπει να παρακολουθείς παιχνίδια, να αναλύεις.

- Ως ποδοσφαιριστής το είχατε αυτό;

Φυσικά... Μα δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν θα πρέπει να ξέρεις τις κινήσεις των αντιπάλων σου για παράδειγμα; Η τι κάνεις ένας καλός παίκτης που αγωνίζεται στη θέση σου; Δεν πρέπει να σταματάς ποτέ να βελτιώνεσαι. Στην τελευταία μου σεζόν στον ΑΠΟΕΛ ήξερα ότι θα σταματήσω την καριέρα μου, προσπάθουσα παρόλα αυτά να βελτιώσω τη μακρινή διαγώνια πάσα μου. Είναι κάτι που μου άρεσε. Αυτό προσπαθώ να περάσω και στα νέα παιδιά, να μην πιστέψουν ποτέ ότι δεν χρειάζονται επιπλέον δουλειά, ότι έγιναν top. O Ρονάλντο έχει ακόμα τόσες αδυναμίες. Εφτασε εκεί που έφτασε μόνο με το ταλέντο; Οχι βέβαια.

-Την εφετινή σεζόν στα αποδυτήρια νιώσατε ποτέ ότι κάποιος παίκτης σας έχει αρχίσει να "ψηλώνει" επικίνδυνα;

- Βέβαια. Αλλά είναι λογικό για μένα. Υπήρχουν τέτοια παιδιά που όμως πολύ γρήγορα επανήλθαν. Οι ποδοσφαιριστές μας ζουν καταστάσεις που δεν τις είχαν συνηθίσει. Οπότε θα πρέπει να τους κατευθύνουμε αναλόγως με τις δικές μας εμπειρίες. Δεν υπάρχει μόνο ο Ουζουνίδης εδώ, υπάρχει και το τιμ που βοηθάει με τον τρόπο του. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το τιμ είναι σημαντικό για μένα.

- Θα θέλατε να έχετε το αποκλειστικά δικό σας τιμ στις ομάδες που εργάζεστε;

- Θα ήθελα να έχω δικό μου τιμ ναι. Δυστυχώς όμως με τον τρόπο με τον οποίο πορεύονται οι ελληνικές ομάδες αυτό δεν είναι εύκολο. Πας σε μία ομάδα και σου λένε ότι ο γυμναστής δεν θα αλλάξει, θα είναι αυτός. Δεν είναι ωραίο αυτό. Με τα παιδιά που συνεργάζομαι εδώ συνεννοούμαστε μ΄ένα βλέμμα. Εχει τύχει πάντως να αρνηθώ να πάω σε ομάδα επειδή δεν ήθελαν να αλλάξουν ένα πρόσωπο.

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης πανηγυρίζει με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και τον Μαϊκ Γαλάκο το μεγάλο διπλό του Παναθηναϊκού στο Αμστερνταμ.

Αν επαιζα στη ρεβάνς με τον Αγιαξ...

Ο ποδοσφαιριστής Ουζουνίδης, για όσους δεν τον πρόλαβαν, ήταν συνώνυμο της αγωνιστικής συνέπειας και των χαμηλών τόνων. Είχε όμως και απωθημένα, όπως κάθε άνθρωπος. Η ρεβάνς με τον Αγιαξ στην οποία δεν μπορούσε να παίξει, το Μουντιάλ που χάθηκε λόγως μίας απόκρουσης του Σμάιχελ, η ομάδα του Παναθηναϊκού το 1996 που διαλύθηκε χωρίς να υπάρχει λόγος...

- Κόουτς, αν φέρνατε το χρόνο πίσω τι θα αλλάζατε στην ποδοσφαιρική σας καριέρα;

- Θα ήθελα να παίξω στη ρεβάνς με τον Αγιαξ το 1996 (σσ την έχασε λόγω τιμωρίας). Και θα ήθελα επίσης να πάρουμε εκείνο το ματς με την Δανία το 1997 και να πάμε στο Μουντιάλ με την Εθνική. Αυτά τα δύο.

- Αν παίζατε σε εκείνη τη ρεβάνς, ο Παναθηναϊκός θα περνούσε στον τελικό;

- Δεν ξέρω αν θα περνούσαμε αλλά τον αντίπαλο θα τον δυσκολεύαμε περισσότερο. Θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης. Δεν ήταν θέμα ατομικό αλλά χημείας που είχε τότε η αμυντική μας γραμμή. Μην νομίζει ο κόσμος ότι το λέω εγωιστικά, μιλάω για χημεία, για ομαδική λειτουργία. Η συνοχή της αμυντικής γραμμής είναι πάντα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο.

- Εκείνο το περιβόητο ματς του Αμστερνταμ πως σας έμεινε στη μνήμη;

- Ολη εκείνη η σεζόν ήταν απίστευτη. Για μένα ήταν η καλύτερη χρονιά μου, αυτό δεν χωράει συζήτηση. Το ματς πάντως δεν το έχω ξαναδεί από τότε.

- Γιατί κερδίσατε σ' εκείνο το ματς;

- Διότι ήμασταν πολύ καλή ομάδα. Υπήρχε χημεία. Μετά από χρόνια βρεθήκαμε και παίξαμε όλοι μαζί ένα φιλικό παιχνίδι και νόμιζε κανείς ότι ήμασταν ακόμη συμπαίκτες. Εκείνη η ομάδα ήταν να φτάσει ψηλά, πολύ ψηλά.

- Ηταν ομάδα του Ρότσα ή του Οσιμ τελικά;

- Αυτό που λέγεται είναι μία...χαζομάρα. Ο ένας συμπλήρωσε τον άλλον. Ο Οσιμ έδωσε κάποια πράγματα που αν δεν ερχόταν ο Ρότσα δεν θα έβγαιναν ποτέ. Ο Ρότσα ήξερε την ομάδα πολύ καλά αλλά παράλληλα άφησε και μία μεγαλύτερη ελευθερία. Εκείνη η ομάδα ήταν συνδυασμός των δύο προπονητών. Αλλά τη μεγάλη διαφορά την έκανε η χημεία των παικτών. Ο ιδανικός προπονητής ήταν το πακέτο των δύο. Ο Οσιμ έδωσε πολλή προπόνηση, πίεση, φυσική κατάσταση. Αδικήθηκε όμως από τον πόλεμο στη χώρα του εκείνη την εποχή. Το έβλεπες πολλές φορές στα μάτια του ότι ήταν αλλού.

- Την επόμενη σεζόν τι έγινε και ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός Ευρώπης;

- Δεν προετοιμαστήκαμε όσο καλά έπρεπε για τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς με τη Ρόζενμποργκ. Ο στόχος ήταν αυτός. Ξεκινήσαμε μία σεζόν με αποτυχία και στην Ελλάδα αυτό δεν είναι εύκολο να "μαζευτεί" μετά. Εγιναν πολλά μετά τον αποκλεισμό. Ηταν λάθος οι αλλαγές αλλά και ο τρόπος που έγιναν. Θα έπρεπε να συνεχίσουμε έτσι. Διαλύθηκε εκείνη η ομάδα χωρίς λόγο. Το καλοκαίρι έφυγα εγώ, ο Καλιτζάκης, ο Μάρκος. Δεν υπήρχε λόγος να χαλάσει εκείνο το σύνολο. Είχε δύο-τρία χρόνια καλά η ομάδα ακόμα.

- Εσείς θα μένατε τότε στον Παναθηναϊκό αν ήταν καλύτερες οι συνθήκες;

- Είχαμε πει να συναντηθούμε τότε με τον πρόεδρο, τον κ. Βαρδινογιάννη για να μιλήσουμε για την ανανέωση του συμβολαίου μου. Ακολουθήθηκε ένας δρόμος περίεργος και τελικώς είπα γεια. Στο τέλος της ημέρας δεν τα είπαμε ποτέ.

- Στον Τύπο γιατί δεν μιλούσατε συχνά;

- Και τι να πω; Δεν είναι ότι δεν σέβομαι το δημοσιογραφικό επάγγελμα αλλά το απέφευγα να μιλάω. Δεν είχα λόγους να φοβάμαι κάτι, ούτα είχα ανασφάλεια. Ηταν θέμα χαρακτήρα.

- Στην Εθνική ομάδα θα δουλεύατε;

- Οχι ακόμα, αλλά ναι, θα το δοκίμαζα. Θα μου άρεσε, γιατί όχι; Αλλά προς το παρόν με ενδιαφέρει η καθημερινή τριβή.

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

- Υπάρχει μεγάλη ομάδα στην οποία θα εργαζόσασταν πιο εύκολα από κάποια άλλη; Στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα...

- Ανάλογα με το ποια ομάδα θα με ζητήσει. Δεν μπαίνω σ' αυτή τη διαδικασία, από αυτόν τον τρόπο σκέψης έχω ξεφύγει. Και από τον συναισθηματισμό.

- Στην προπόνηση γιατί φωνάζετε συνήθως;

-Αν δεν γίνεται κάτι καλά. Αν δεν είναι σοβαροί οι παίκτες μου. Χρησιμοποιώ και τεχνητές κρίσεις. Εδώ στην πολιτική τις χρησιμοποιούν δεν θα τις εφαρμόσουμε στο ποδόσφαιρο;

- Μη μου πείτε ότι θα πολιτευτείτε...

- Οχι, καμία σχέση, παρόλο που έχω συγγενή πολιτικό. Σαν πολιτικός πρέπει να πουλάς και λίγο παραμύθι, εγώ δεν το έχω αυτό.

- Θα αγοράζατε ποτέ ομάδα;

- Οπως είπε και ο Πανόπουλος, δεν ασχολούμαι (γέλια).

- Ηταν εκείνος ο πιο δύσκολος παράγοντας με τον οποίο συνεργαστήκατε ποτέ;

- Οχι, ήταν ένας από τους καλύτερους. Καμιά φορά ακούγονται πράγματα... Εχω όμως πολύ καλές σχέσεις μαζί του, είναι σωστός παράγοντας. Δεν έχει βέβαια κανείς το αλάθητο, εμένα πάντως με εμπιστεύτηκε έστω και αν με...ξεκούρασε κανά δυο μήνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Χρυσοχοΐδης / thomas.com.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 3-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK