Τσακίρης στο Contra.gr: "Μετάνιωσα που ασχολήθηκα με την μπάλα"

Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης λύνει τη σιωπή του μετά από πολύ καιρό και μιλάει για όλα. Πόσα χρήματα έχασε το ποδόσφαιρο, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιστρέψει, πως αντιμετώπισε το ενδιαφέρον του Καλογρίτσα για τον Πανιώνιο και τι... παράξενο έγινε πριν πωληθεί ο Σάμαρης στην Μπενφίκα. Τι λέει ακόμη για Αλαφούζο, Ρεκόμπα, Εστογιανόφ, Μανιάτη, Χούτο και την απίθανη ιστορία του Κουμορτζί...

Τσακίρης στο Contra.gr: "Μετάνιωσα που ασχολήθηκα με την μπάλα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης δεν ήταν ένας συνηθισμένος επενδυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον Πανιώνιο, το σύλλογο που μέχρι και σήμερα αγαπά, επένδυσε πάρα πολλά χρήματα, χωρίς ουσιαστικά να πάρει κάτι πίσω, εκτός από την ικανοποίηση ότι επί των ημερών του η ομάδα γεύτηκε επιτυχίες. Για εκείνα τα χρόνια έχει μετανιώσει. Όχι, βεβαίως, για τα δυνατά συναισθήματα, αλλά και για τις οικονομικές απώλειες που ανέρχονται, όπως ο ίδιος τις υπολογίζει, σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν μιλά συχνά. Για την ακρίβεια το κάνει σπάνια. Γι' αυτό η συνέντευξη που έδωσε στο Contra.gr στα γραφεία της εταιρίας του στο Ψυχικό, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Παρακάτω θα διαβάσετε απαντήσεις σε ζητήματα για τα οποία δεν μίλησε ποτέ στο παρελθόν: Για την ενασχόληση του με την ΠΑΕ, για τον τρόπο που βοηθάει ακόμα τον Πανιώνιο, για την... περίεργη πώληση πριν την παραχώρηση του Σάμαρη στην Μπενφίκα, μία απίθανη ιστορία με τον Κουμορτζί, ακόμα και τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια που μπορεί να τον φέρουν εκτός Ελλάδας.

- Σας λείπει η ενασχόληση με την ΠΑΕ;

Kαθόλου, στο είπα και πριν ανοίξει το μαγνητοφωνάκι. Πηγαίνω μία ή δύο φορές το μήνα στο γήπεδο, βλέπω κάποιους παλιούς φίλους στο γήπεδο, τον Έβανς (σ.σ. Παυλόπουλο) που δουλεύει ακόμα στην ΠΑΕ. Μαθαίνω τα νέα και παίρνω τη...δόση μου.

- Μετανιώσατε που ασχοληθήκατε;

Ναι βέβαια, αγρίως! Και από οικονομική άποψη και από συναισθηματική. Κουράστηκα πάρα πολύ, πολλές φορές στρεσαρίστηκα, οι τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας μου εξαρτώνταν από το αποτέλεσμα της Κυριακής. Όταν έφυγα και ένιωσα ότι ακόμα και αν χάσει η ομάδα, την επόμενη μισή ώρα είμαι οκ, απόλαυσα μία τρομερή ελευθερία.

Μέχρι την Τετάρτη, τα αρνητικά αποτελέσματα τα κουβαλούσα στο σπίτι, ίσως και παραπάνω. Και τα θετικά αποτελέσματα τα κουβαλούσα. Ηταν μία τρέλα, όμως, αυτό το πάνω-κάτω, το ψυχολογικό.

Δηλαδή από ότι καταλαβαίνω δεν θα το ξανακάνατε ποτέ;

Με τίποτα! Σε καμία περίπτωση. Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχω κρατήσει το 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ είναι για να μη μου την "πέφτουν" διάφοροι να πάρω άλλη ομάδα, να υπάρχει το ασυμβίβαστο. Είναι και συναισθηματικοί οι λόγοι βέβαια.

Λέγεται πάντως ότι και την παρούσα διοίκηση και τις προηγούμενες τις βοηθήσατε...

Σε λίγα πράγματα, ναι, βοηθάω. Όπως έκανα και πριν. Από τις εποχές του Αχιλλέα του Μπέου τους έχω βοηθήσει, από λίγο έως πολύ, όλους. Και τον Βεντούρη, και τον Γκλεζάκο και τους τωρινούς.

Πώς ακριβώς βοηθάτε;

Κοίτα, δεν είναι κάτι που θέλω να το πω. Ούτε τη δόξα των διοικήσεων θέλω να πάρω ούτε την ευθύνη. Οι διοικήσεις θα πρέπει να κρίνονται. Ειδικά από τις επιτυχίες δεν αφαιρώ απολύτως τίποτα για να το προσθέσω σε μένα.

Με ποιους ανθρώπους από τον Πανιώνιο κρατάτε επαφή;

Με τον Έβανς σίγουρα. Τον εμπιστεύομαι. Εγώ τον έφερα και νομίζω ότι πρέπει να τον εμπιστεύεται όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα γιατί έχει ανακαλύψει σχεδόν όλη την Εθνική ομάδα.

Η οικογένειά σας, όσο ασχοληθήκατε με τον Πανιώνιο, τι σας έλεγε;

Τα παιδιά μου, εκείνη την εποχή, ήταν πολύ μικρά. Η γυναίκα μου στήριζε, αν και ήταν εναντίον. Όσο ήμασταν πάντως εκεί, κοιτούσε και εκείνη να το διασκεδάζει, να πηγαίνει στο γήπεδο κτλ. Ήταν όμως εναντίον τόσο για το ψυχολογικό κομμάτι όσο και για το οικονομικό.

Αλήθεια, περιμένατε ότι ο Πανιώνιος θα είχε αυτήν την επιτυχία την περσινή σεζόν;

Το τι περιμένεις εξαρτάται από το χρόνο. Βλέπεις μία εικόνα και την πας στο μέλλον. Πρόπερσι και πέρυσι την κατάσταση την έβλεπα πολύ καλά. Αν με ρωτήσεις για την εφετινή σεζόν, θα σου πω ότι την βλέπω μέτρια. Η ομάδα βέβαια έχει ενισχυθεί, αλλά αυτό είναι δευτερεύον γιατί δεν είχαμε αγωνιστικό πρόβλημα. Όχι ότι θα ερχόμασταν πάλι 5οι, πέρυσι είχαμε και λίγο τύχη, αλλά και πρόπερσι που σωθήκαμε στο τέλος, ήμασταν άτυχοι. Η ομάδα, πάντως, δεν θα κινδύνευε, είχε πέρυσι πολλούς νεαρούς Έλληνες και ένα πολύ σφιχτό μπάτζετ που για μένα ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο. Εφέτος αυτό το χαλάσαμε από ότι καταλαβαίνω, έχουμε πάρει επτά ενδεκαδάτους παίκτες. Κάτι θα στοιχίζουν όλοι αυτοί. Και μιλάμε για παίκτες καλούς και αναγνωρισμένους με γεμάτα βιογραφικά. Για τις επιλογές δεν αμφιβάλλω, το οικονομικό είναι αυτό που με ανησυχεί.

Φοβάστε μήπως υπάρξει οικονομική παρέκκλιση;

Φοβάμαι μήπως το πάρουμε και πάλι ανάποδα το πράγμα, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια τα είχαμε πάει πάρα πολύ καλά στο οικονομικό κομμάτι.

Επί ημερών σας ξοδέψατε πάντως πολλά χρήματα για μεταγραφές παικτών όπως ο Ρεκόμπα...

Σύμφωνοι, αλλά αυτό το έκανα με δύο πατήματα. Το ένα ήταν ότι τότε είχα τη δυνατότητα και έβαζα λεφτά από την τσέπη και το δεύτερο ήταν ότι πουλούσα παίκτες. Και τώρα βέβαια πουλάει η ομάδα, αλλά έχουν πέσει και οι τιμές και η παραγωγή.

Τσακίρης στο Contra.gr: "Μετάνιωσα που ασχολήθηκα με την μπάλα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τώρα που είπατε για τις πωλήσεις μου έρχεται στο μυαλό το deal με τον Παναθηναϊκό για τον Σπυρόπουλο...

Δεν ήταν μόνο αυτό, είχαν γίνει και άλλα. Ο Παναθηναϊκός αγόρασε τότε τον Μελίσση με 3 εκατομμύρια. Δεν νομίζω, πάντως, ότι πούλησα κάποιον παίκτη παραπάνω από την αξία του για εκείνη την εποχή.

Οχι, αλλά στο deal για τον Σπυρόπουλο είχατε βάλει έναν όρο να μην αγωνίζεται ο παίκτης στα παιχνίδια με τον Πανιώνιο, τουλάχιστον στα πρώτα...

Ναι, όντως είχε γίνει, ήταν λίγο... πρωτότυπο.

Για τη διαφθορά πρέπει να πηγαίνεις γυρεύοντας

Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα έχετε χάσει στο ποδόσφαιρο;

Είναι πάρα πολλά. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια.

Άξιζε τον κόπο;

Φυσικά και όχι, όπως είπαμε και στην αρχή. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει σαφώς μικρότερα ανοίγματα και έτσι ίσως θα μπορούσα να είμαι ακόμα εκεί ή να βοηθώ χωρίς να είμαι εκεί. Τώρα ο Πανιώνιος θα έκανε πλάκα με μισό εκατομμύριο το χρόνο βοήθεια. Εγώ δεν άφησα μεν χρέη, αλλά άφησα τρέλα. Ο Βεντούρης, ας πούμε, έτρεξε για έναμιση χρόνο την ομάδα με το δικό μου μπάτζετ χωρίς να έχει τις δικές μου τσέπες. Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο άνοιγμα. Η διοίκηση Γκλεζάκου το διατήρησε στα ίδια επίπεδα και η διοίκηση Δάρα κατέβασε το χρέος τα δύο πρώτα χρόνια. Εφέτος, όπως σου είπα, ανησυχώ.

Η διαφθορά στο χώρο δεν σας είχε προβληματίσει;

Όταν μπήκα εγώ στο ποδόσφαιρο το 2006 βρήκα μία κατάσταση λιγότερο κακή από ότι είχα ακούσει και μπορώ να πω ότι πήγαινε προς το καλύτερο. Σκεφτείτε και τα πρόσωπα της εποχής, δεν θέλω να πω ονόματα αλλά καταλαβαίνετε. Όταν έφυγα, τη σεζόν 2010-2011, με τις αλλαγές των διοικήσεων της ΕΠΟ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Σας πλησίασαν ποτέ άνθρωποι για να σας κάνουν μέρος του παιχνιδιού της διαφθοράς;

Οχι, ποτέ. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Βγαίνω πολύ, πηγαίνω στα μαγαζιά, αλλά ποτέ δεν μου έχει προσφέρει κάποιος ναρκωτικά. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν. Πρέπει να πηγαίνεις και λίγο γυρεύοντας.

Δεν σας πήρε ποτέ ας πούμε κάποιος άλλος πρόεδρος για να στήσετε ένα ματς;

Ποτέ. Ακόμα και σε στιγμές που το περίμενα, σε κρίσιμα παιχνίδια κτλ, ποτέ.

Αυτή τη νέα προσπάθεια κάθαρσης στο ποδόσφαιρο εσείς πως την βλέπετε;

Δεν έχω παρακολουθήσει πολλά πράγματα να σας πω την αλήθεια, τι κάνει η κυβέρνηση και όλα αυτά. Δεν ξέρω και πως είναι οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρο σήμερα.

Κάνω το σταυρό μου που δεν έγινε το νέο γήπεδο

Γήπεδο γιατί πάτε;

Για να υποστηρίξω την ομάδα μου, για το λόγο που πήγαινα και πριν δηλαδή. Είναι ευχαρίστηση για μένα.

Τα παιδιά σας τα παίρνετε;

Όχι, δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Αγοράζω κάθε χρόνο 10 εισιτήρια διαρκείας και πηγαίνω περίπου στα μισά εντός έδρας παιχνίδια, καμιά φορά και εκτός, αν τύχει. Είμαι όμως casual φίλαθλος, όχι φανατικός. Κινούμαι μεταξύ πολυθρόνας και κερκίδας. Στη μάχη Nova-γήπεδο, κερδίζει έστω και λίγο η Nova.

Τσακίρης στο Contra.gr: "Μετάνιωσα που ασχολήθηκα με την μπάλα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σ' ένα πρότζεκτ κατασκευής νέου γηπέδου για τον Πανιώνιο θα μπορούσατε να συμμετάσχετε; Το είχατε προσπαθήσει πριν κάποια χρόνια...

Ναι, το είχαμε οργανώσει καλά, κολλήσαμε όμως σε μία νοοτροπία του κακού μπετόν και των κακών καταστημάτων. Το μπετόν, ας πούμε, του 2015 είναι κακό αλλά το μπετόν του 1940 καλό. Αυτές οι ψευτοαριστερές νοοτροπίες. Τώρα, βέβαια, κάνω το σταυρό μου και τους ευχαριστώ αυτούς τους ανθρώπους γιατί αλλιώς θα είχα καταστραφεί.

Εκείνο το πρότζεκτ δηλαδή δεν θα μπορούσε να βγει;

Οικονομικά με τίποτα. Δεν ήταν ένα απλό γήπεδο όπως, ας πούμε, της ΑΕΛ. Της Λάρισας το γήπεδο στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια. Εμείς θέλαμε να κάνουμε υπόγειο πάρκινγκ και να στεγάσουμε και όλα τα τμήματα του ερασιτέχνη. Το κόστος έφτανε, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 60 εκατομμύρια. Και αυτό το ποσό ήταν μόνο ο προϋπολογισμός, δεν ξέραμε τι θα γινόταν μετά.

Αν σας πρότειναν να βοηθήσετε σ' ένα ανάλογο πρότζεκτ αλλά με πολύ πιο χαμηλό μπάτζετ θα το κάνατε;

Θα έδινα ότι σχέδια έχω, τις μελέτες, όλα δωρεάν αν ο ενδιαφερόμενος ήταν σοβαρός. Και θα αγόραζα και τρία διαρκείας στο καινούργιο γήπεδο.

Το βλέπετε εφικτό έστω και έτσι να γίνει;

Όχι. Εμείς κάναμε όλες τις μελέτες πριν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Η αγορά πλέον είναι πολύ άσχημη.

Όσο είναι ο Αλαφούζος, δεν φοβάμαι τίποτα

Για την επένδυση του "Απήλιον" μετανιώσατε;

Και γι' αυτό μετάνιωσα. Βέβαια υποτίθεται ότι έχει πωληθεί στον Παναθηναϊκό, πληρώνομαι σιγά-σιγά. Και να πληρωθώ φουλ, δεν παίρνω τα λεφτά μου πίσω, έχω χάσει ένα 20-30%. Αν σκεφτεί κανείς ότι το φτιάξαμε το 2008, είναι καλά. Αν είχα αγοράσει διαμέρισμα την ίδια εποχή, θα είχα χάσει περισσότερα χρήματα. Ήμουν τυχερός που βρέθηκε ο Παναθηναϊκός εκτός Παιανίας, αλλά ωφελήθηκε και ο Πανιώνιος γιατί, αλλιώς, έπρεπε να δίνει χρήματα που ήταν πάνω από τα μεγέθη του. Το είπα στην ΠΑΕ, δέχθηκαν και τα πρώτα 800.000 που πήρα τα έδωσα στην ομάδα και ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Τσακίρης στο Contra.gr: "Μετάνιωσα που ασχολήθηκα με την μπάλα"

Η συμφωνία σας με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός τηρείται;

Ναι, βεβαίως. Όσο είναι ο κύριος Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό δεν φοβάμαι τίποτα.

Ο Πανιώνιος κατέχει μία έκταση στα Μεσόγεια. Θα μπορούσε να κάνει εκεί προπονητικό κέντρο;

Είναι ακατάλληλη η συγκεκριμένη έκταση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δίπλα υπάρχει μία μονάδα παραγωγής κοτόπουλων, η μυρωδιά είναι αποπνιχτική. Βέβαια, αυτό μπορεί να έχει φύγει, δεν είμαι σίγουρος. Αλλά ο δεύτερος λόγος είναι πιο σημαντικός. Η έκταση είναι πολύ στενή, δεν μπορεί να προκύψει γήπεδο κανονικό προδιαγραφών. Περιθώριο επέκτασης δεν υπάρχει, αλλιώς θα το είχα κοιτάξει και εγώ. Το κοίταξα δηλαδή και το απέρριψα για τους λόγους που σας ανέφερα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις λεφτά στο ποδόσφαιρο"

Ποια μεταγραφή ήταν αυτή που σας ταλαιπώρησε περισσότερο;

Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ θυμάμαι, να πάρουμε τον Κολοβό. Τον ήθελαν πολλές ομάδες, οι περισσότερες του δικού μας βεληνεκούς. Ξέρετε, όσο ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο ανακάλυψα ένα μύθο. Μπαίνεις, ας πούμε, σ' ένα ταξί και σου λέει ο ταξιτζής "έπαιζα μεγάλη μπάλα αλλά με έφαγαν τα κυκλώματα". Ε, δεν ισχύει αυτό. Πλέον όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι καλοί παίκτες, η πληροφόρηση έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα. Ο Ατρόμητος ήταν μία από τις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν. Δώσαμε παραπάνω χρήματα, ήμασταν πιο αποφασιστικοί και έτσι ο παίκτης ήρθε σε μας.

Ο Ρεκόμπα πως ήρθε;

Σ' αυτήν την περίπτωση τα κανόνισε όλα ο Χούτος. Μόνος του. Ούτε με τον Ρεκόμπα μίλησα εγώ, ούτε με τον Εστογιάνοφ. Με τον Εστογιάνοφ μίλησε ο Ρεκόμπα. Του είπε "trust me" και ήρθε. Ο Γαλλής ήταν τότε πρόεδρος, εγώ δεν πήραν καν την απόφαση. Ο Εστογιάνοφ ήταν πραγματικά ένας εκπληκτικός παίκτης. Ο Ρεκόμπα δεν έπαιξε τόσο καλά σε μας, ο άλλος όμως έπαιξε στο φουλ.

Η καλύτερη σεζόν ήταν αυτή που η ομάδα μπήκε πλέι οφ με τον Έβαλντ Λίνεν;

Αν συγκρίνουμε το value for money, ναι. Ηρθε και το μεγάλο αποτέλεσμα. Λέω πάντα πόσο τυχαίο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο. Εμείς βγήκαμε Ευρώπη δύο φορές και προπονούμασταν εκείνη την εποχή σε τρία διαφορετικά προπονητικά. Μετά πήγαμε στο Κορωπί, ολοκαίνουργιο, δεν είχαμε την ίδια επιτυχία. Στο ποδόσφαιρο παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη, περισσότερο από ότι ο κόσμος υπολογίζει.

Αν δεν ερχόταν η μεγάλη κρίση του 2009, θα ήσασταν ακόμη στο ποδόσφαιρο;

Όχι. Γιατί είχα ξοδέψει ήδη πάρα πολλά λεφτά και είχα εξαντληθεί στα πέντε χρόνια. Χωρίς την κρίση θα είχα εξαντληθεί στα δέκα. Έτσι και αλλιώς η ναυτιλία με την οποία ασχολούμαι λειτουργεί σε άλλους χρόνους, δεν συμβαδίζει με το χρόνο της Ελλάδας. Σήμερα για μένα αυτό είναι καλό. Στη δεκαετία του 80 ήταν κακό.

Υπάρχει περίπτωση ποτέ επενδυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει οικονομικό κέρδος;

Με ομάδα επιπέδου Πανιωνίου αποκλείεται. Για να κερδίσεις χρήματα, πρέπει να έχεις έσοδα. Στον Πανιώνιο ότι και αν κάναμε δεν μπορούσαμε να βρούμε. Φτάσαμε σε μάξιμουμ έσοδα 7,5 εκατομμύρια εκ των οποίων τα μισά ήταν μεταγραφές. Ο Άρης, ας πούμε, μπορεί, όταν φτάσει στη Superleague, να έχει 15 εκατομμύρια έσοδα χωρίς πωλήσεις. Εκεί ναι, ίσως μπορείς να κάνεις κάτι.

Με την πώληση του Σάμαρη έγινε κάτι... ασύλληπτο

Γιατί δεν αυξάνεται η μάζα των οπαδών του Πανιωνίου;

Έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Θέλει να είναι πάντα με τους νικητές.

Εσείς γιατί γίνατε Πανιώνιος;

Εμένα πάντα μου άρεσαν τα αουτσάιντερ. Τις προάλλες σκεφτόμουν μήπως μετακομίσω την εταιρία στην Ολλανδία για φορολογικούς λόγους. Στο Αμστερνταμ δεν μπορώ να μπορώ να υποστηρίξω Αγιαξ. Αλλά όσο και αν έψαξα, η πόλη δεν έχει δεύτερη ομάδα. Στο λέω για να αντιληφθείς πως λειτουργεί η σκέψη μου.

Τσακίρης στο Contra.gr: "Μετάνιωσα που ασχολήθηκα με την μπάλα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πράγματι, σκέφτεστε να μετακομίσετε επαγγελματικά στην Ολλανδία;

Θα δούμε τι θα γίνει με τους φόρους και με τη ναυτιλία βασικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μας στηρίζει, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να στριμώξουν τα πράγματα. Δεν ξέρω αν είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι πάντως δεν έχουν δίκιο.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια σας βοήθησαν ή σας πήγαν πίσω οικονομικά...

Θα έλεγα ότι με πήγε λίγο πίσω λόγω των πολλών φορών. Προσφεύγεις στη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι να βγει η απόφαση πληρώνεις αυτά που θέλεις να γλιτώσεις στα δικαστικά.

Αν εμφανιζόταν ένας ισχυρός οικονομικά παράγοντας και σας πρότεινε να τον βοηθήσετε σε επένδυση σε μία μεγάλη ομάδα τι θα του λέγατε;

Έχουν βρεθεί μερικοί αλλά όχι για μεγάλη ομάδα. Για τον Πανιώνιο, ας πούμε, έχω δεχθεί κρούσεις. Η απάντησή μου, ήταν η ίδια σε όλους. Απόδειξέ μου ότι έχεις να βάλεις 500.000 ευρώ, για να σε συστήσω από εκεί και πέρα. Κανείς φυσικά δεν το έκανε. Προφανώς δεν ήταν μεγαλοπαράγοντες. Ούτε θα σκεφτόμουν να γίνω μικρομέτοχος σε άλλη ΠΑΕ, έστω και μεγάλη. Στην Ελλάδα, στο είπα και πριν, είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις χρήματα από το ποδόσφαιρο. Σε μεγάλη ομάδα δεν θα πήγαινα, έτσι κι αλλιώς, γιατί είμαι Πανιώνιος. Στο εξωτερικό θα το κοιτούσα. Μπορεί, μεταφέροντας κάποια τεχνογνωσία, να τα κατάφερνα. Στον Πανιώνιο με 6 εκατομμύρια μπάτζετ νικήσαμε τη Σοσό που είχε 25 εκατομμύρια.

Το 2011 είχαν ακουστεί πολλά πράγματα για υποψήφιους αγοραστές;

Βγήκαν πράγματι δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο κ. Καλογρίτσας ενδιαφέρεται για τον Πανιώνιο. Στο φάκελο που είχα ετοιμάσει να δώσω στους ενδιαφερόμενους είχε το ρόστερ που άφησα. Τριάντα τρεις παίκτες. Οι 7 πωλήθηκαν! Δεν υπάρχει ομάδα που να έχει πουλήσει 7 παίκτες από το 2010. Κατά μέσο όρο η ομάδα ωφελήθηκε κατά 500.000 ευρώ ανά πώληση. Για τον Σάμαρη βέβαια τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα αλλά έγινε το γνωστό... ασύλληπτο.

Δηλαδή;

Εγώ από ότι άκουσα ο Πανιώνιος είχε κρατήσει ένα 10% ποσοστό μεταπώλησης του Σάμαρη. Πούλησε, όμως, τα δικαιώματά του με άγνωστο ποσό μία εβδομάδα πριν ο παίκτης πωληθεί στην Μπενφίκα. Σας θυμίζω ότι εκείνη η μεταγραφή στοίχισε 10 εκατομμύρια, άρα ο Πανιώνιος θα έπαιρνε 2,5 εκατομμύρια. Μ' αυτά τα χρήματα η ομάδα θα έλυνε πολλά από τα προβλήματά της.

Επικοινώνησε μαζί σας ο κύριος Καλογρίτσας για να σας μιλήσει για τον Πανιώνιο;

Ναι, τότε που είχα πει ότι ήθελα να φύγω, μιλάμε για εποχές 2010-2011. Εγώ υποπτευόμουν ότι ο κύριος Καλογρίτσας ήταν αεριτζής. Είπα: Όποιος ενδιαφέρεται, βάζει 5.000 ευρώ στον Ερασιτέχνη και του δίνω το φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία. Είχα βάλει εξαίρεση μόνο για τον Λιανό που είχε αποδείξει ο άνθρωπος ότι είναι σοβαρός και δεν χρειαζόταν να το ξανακάνει.

Μετά την εξασφάλιση της τηλεοπτικής άδειας από τον κύριο Καλογρίτσα υπήρξε εκ νέου επαφή;

Μόνο αυτό το δημοσίευμα ότι αγαπάει την ομάδα και σαχλαμάρες. Και ότι δεν του είχα δώσει τα χαρτιά. Αν αγαπάς την ομάδα γιατί δεν δίνεις τις 5.000; Όχι σε μένα, στον Ερασιτέχνη Πανιώνιο που έχει ανάγκες! Αν δεν έχεις 5.000, τι ασχολούμαστε μαζί σου;

Αλήθεια, θα παίρνατε ποτέ τηλεοπτική άδεια;

Ποτέ. Ο πατέρας μου μου είχε πει μην κάνεις ποτέ δουλειά στην Ελλάδα. Κατάρα μου είχε δώσει. Καθόλου άδικο δεν είχε. Ο Πανιώνιος, βέβαια, δεν ήταν δουλειά, ήταν κάτι άλλο. Ξεκίνησα, όμως, με σκοπό να χάνω τόσα και τελικά έχασα άλλα τόσα. Ακόμα και τα τηλεοπτικά έσοδα μοιράζονται ανισομερώς. Αυτό πρέπει να αλλάξει, και τους μεγάλους θα τους βοηθήσει. Άργησαν, όμως, να αντιδράσουν οι μικροί.

Το internet cafe και ο Κουμορτζί

Τους μικρούς μήπως αργήσατε να τους προωθήσετε;

Θυμάμαι μια χρονιά με τον Παράσχο που είχαμε ήδη σωθεί. Του λέω βάλε κάνα πιτσιρικά να παίξει, τον Σάμαρη για παράδειγμα. Έκανε να μου μιλήσει ένα μήνα. Νόμιζε ότι ήθελε να πουλήσω το παιχνίδι με την ΑΕΛ. Έντιμος άνθρωπος πάντως ο Παράσχος. Η ιστορία, όμως, του Κουμορτζί πρέπει να γραφτεί σε βιβλίο.

Γιατί;

Είχε πάει ένας συγγενής του στη Σουηδία να δουλέψει. Το αφεντικό είχε μία ομάδα 5ης Εθνικής στη χώρα. Του λέει ο συγγενής του Κούμο ότι ο κύριος αυτός θα μπορούσε να του βγάλει βίζα να πάει στη Σουηδία και να παίξει. Απάντησε φυσικά και θέλω. Σε κάτι αλάνες στην Γκάνα έπαιζε μέχρι τότε ο Κουμορτζί. Πάει και στο εξάμηνο η ομάδα του αντιμετωπίζει ομάδα Β' Εθνικής στο Κύπελλο. Τον βλέπουν στο ματς, τον κάνουν μεταγραφή με τη μία. Και τι κάνει ο Κούμο; Πάει σ' ένα internet cafe και στέλνει mail τυχαία σε μάνατζερ, έναν από κάθε χώρα. Ένας Κροάτης μάνατζερ ανταποκρίθηκε καθώς βρισκόταν στη Σουηδία λόγω κάποιας αναβολής πτήσης. Πήγε, τον είδε, του άρεσε. Το επόμενο, προγραμματισμένο, ταξίδι του ήταν για την Αθήνα. Πολύ φίλος με τον Θωμά τον Μητρόπουλο τον πρότεινε λοιπόν στο Αιγάλεω. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Έχουμε επαφή ακόμα. Όπως και με τον Μανιάτη που μιλάω συχνά. Που και που με Τζαβέλλα, Σκούφαλη και άλλα παιδιά.

Είχατε καλούς παίκτες τελικά...

Ήταν και άλλο το επίπεδο του ανταγωνισμού. Ο Σκόκο για παράδειγμα στοιχίζει όσο η εφετινή ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός διατηρείται σε ένα υψηλό επίπεδο. Οι άλλες ομάδες έχουν πέσει πολύ. Εφέτος, όμως, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι καλύτεροι από πέρυσι. Ο ΠΑΟΚ, κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα.

"Αν ο Ουζουνίδης δεν είχε ενημερώσει, έπρεπε να φύγει"

Εσείς το θέμα του Μαρίνου Ουζουνίδη πως θα το αντιμετωπίζατε;

Πρέπει να κάνουμε δύο υποθέσεις για να απαντήσω στην ερώτηση. Η πρώτη υπόθεση είναι ότι ο κόουτς έκανε ότι έκανε χωρίς τη γνώση του Πανιωνίου, η δεύτερη είναι ότι ο Πανιώνιος είχε λάβει γνώση. Αν, πάντως, ήμουν Ουζουνίδης δεν θα πήγαινα ποτέ σε ραντεβού με τον Ολυμπιακό χωρίς να το ξέρει ο Πανιώνιος. Οτιδήποτε έχει σχέση με το Ολυμπιακό δεν κρατιέται ποτέ μυστικό, αναμειγνύονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Θα ήξερα ότι θα διαρρεύσει. Αν πήγε λοιπόν χωρίς τη γνώση της ομάδας, έπρεπε να φύγει, αν πήγε με τον Πανιώνιο ενημερωμένο, δεν έπρεπε να φύγει. Εγώ πάντως αν μπορούσα να πουλήσω τον προπονητή Ουζουνίδη, θα τον πουλούσα και θα το θεωρούσα και πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα τους έδινα λοιπόν συγχαρητήρια αν τον πουλούσαν.

Βγήκατε ποτέ εκτός εαυτού είτε σε αγώνα, είτε σε ΔΣ της Λίγκας, είτε σε ότι άλλο έχει σχέση με το ποδόσφαιρο;

Στη Λίγκα ποτέ. Επί της εποχής μου οι συνεδριάσεις ήταν πολύ πολιτισμένες. Σε παιχνίδι η ερώτηση θα έπρεπε να είναι σε ποιο δεν βγήκα εκτός εαυτού. Και με τους παίκτες μας και με τους διαιτητές. Αλλά δεν πήγαινα ποτέ να τα ψάλλω στα αποδυτήρια, θεωρούσα ότι καταπατώ τη δουλειά του προπονητή. Υπάρχει ένα ανέκδοτο γι' αυτό. Στη μεγάλη Παναχαϊκή του Δαβουρλή μπαίνει μία μέρα ο πρόεδρος να τα ψάλλει στους παίκτες. Του λέει ο Δαβουρλής: "πρόεδρε, δεν είναι σωστό, είναι εδώ ο προπονητής". Απαντά ο πρόεδρος: "Τι να μου πει ο προπονητής, εγώ είμαι 30 χρόνια στο ποδόσφαιρο,τα ξέρω καλύτερα από αυτόν". Και ο μεγάλος Δαβουρλής απάντησε: "Πρόεδρε, και εγώ πάω 30 χρόνια στα μπουζούκια, αλλά μπαγλαμά δεν έμαθα!". Στους διαιτητές την είχα "πέσει" κάποιες φορές λεκτικά, αλλά μην φανταστείς. Πολύ μαλακά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK