GP Μ. Βρετανίας (QP): Επική pole για Hamilton

Ο Βρετανός ανέκαμψε στο φινάλε της μάχης των κατατακτήριων δοκιμών.

GP Μ. Βρετανίας (QP): Επική pole για Hamilton

Συναρπαστικές σε εξέλιξη ήταν οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας, δέκατου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

Τελικός θριαμβευτής ήταν ο Lewis Hamilton που μετά την ακύρωση του πρώτου χρόνου του στο Q3, χρειάστηκε να υπερβάλλει εαυτόν στις… καθυστερήσεις για να μπορέσει να πάρει την pole position για τον αγώνα της πατρίδας του. Ο Nico Rosberg τον πλαισίωσε, με τη Mercedes να «κλειδώνει» την πρώτη σειρά της εκκίνησης για 40 φορά!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. To Σίλβερστοουν υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά, θερμοκρασία αέρα στους 20 βαθμούς Κελσίου, με αυτή του οδοστρώματος στους 25. Απών από τη διαδικασία ήταν ο Marcus Ericsson, που ακόμα βρισκόταν στο νοσοκομείο της Οξφόρδης όπου πήγε για να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων, για προληπτικούς λόγους, μετά το ατύχημα που είχε στο FP3.

Από νωρίς οι οδηγοί της Mercedes μετέτρεψαν και το Q1 σε μεταξύ τους κόντρα, με τον Rosberg να είναι μπροστά με διαφορά 15 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Όμως είχαμε έκπληξη στη ζώνη αποκλεισμού αφού η McLaren δεν έβγαλε ξανά τον Jenson Button στην πίστα, το 1.32.788 αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετό και για 59 χιλιοστά του δευτερολέπτου έμεινε εκτός συνέχειας από τον Kevin Magnussen. Μαζί με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2009, αποκλείστηκαν οι Palmer (Renault), Haryanto & Wehrlein (Manor), Nasr (Ericsson).

Το Q2 ξεκίνησε με τον Hamilton να σπάει το ρεκόρ πίστας, τρελαίνοντας τα χρονόμετρα! Ο Βρετανός έκανε χρόνο 1.29.243 και αμέσως επέστρεψε στα pit για να προφυλάξει τα ελαστικά του. Το ακριβώς αντίθετο από τον Kimi Raikkonen που έκανε ένα μεγαλοπρεπές τετ α κε στη στροφή Club. Με τις W07 σε άλλο πλανήτη, στη ζώνη αποκλεισμού έγινε χαμός. Ο Fernando Alonso κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση, με τη διαχωριστική γραμμή να είναι τελικά ανάμεσα στους δύο οδηγούς της Force India!

Του χώριζαν μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου ενώ πίσω τους ήταν ο Felipe Massa, η άλλη μεγάλη απογοήτευση με τη Williams. Τέλος, από τη συνέχεια αποκλείστηκαν και οι δύο οδηγοί της Haas αλλά και ο Daniil Kvyat με την Toro Rosso.

Στο Q3 και στην πρώτη… ζαριά, μπορεί ο Hamilton να μην επανέλαβε την εντυπωσιακή επίδοση του Q2 αλλά ήταν δύο δέκατα ταχύτερος του Rosberg. Ωστόσο ο χρόνος αυτός ακυρώθηκε, καθώς οι αγωνοδίκες είχαν ξεκαθαρίσει στους οδηγούς πως αν ξεπερνούσαν τα όρια στις στροφές 9, 15 και 18, δεν θα υπήρχε ανοχή – και δεν υπήρξε. Έτσι ο Lewis έπεσε δέκατος και χρειάστηκε την κρίσιμη στιγμή να κάνει ένα εξαιρετικό χρόνο. Και τον έκανε, με το 1.29.287! Ο Rosberg δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό και έτσι αρκέστηκε στη δεύτερη θέση. Όλα αυτά με μόλις 11 πόντους να τους χωρίζουν στη βαθμολογία.

Για τον Hamilton αυτή ήταν η τέταρτη pole position στο Σίλβερστοουν, η έκτη φετινή και 55 στην καριέρα του στη Formula 1.

Πρέπει να σημειώσουμε πως τα ασημί βέλη ήταν σε άλλο πλανήτη αφού κανένας δεν κινήθηκε στο ίδιο δευτερόλεπτο με τον Hamilton! Ακολούθησαν οι δύο Red Bull, με τον Max Verstappen να κερδίζει για πρώτη φορά σε κατατακτήριες τον Daniel Ricciardo και οι δύο Ferrari με τον Kimi Raikkonen που ανανέωσε το συμβόλαιό του να είναι κατά μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος του Sebastian Vettel! Όσο για τον Γερμανό, η αλλαγή κιβωτίου μετά την αστοχία στο τέλος του FP3, συνεπάγεται ποινή πέντε θέσεων στο grid, άρα θα εκκινήσει ενδέκατος.

Αναλυτικά η κατάταξη:

News 24/7

24MEDIA NETWORK