GP Βελγίου: Ανίκητος Rosberg, συγκλονιστικός Hamilton!

Στον πιο συναρπαστικό αγώνα της σεζόν στην πίστα του Spa, ο Nico Rosberg κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία και να μειώσει τη διαφορά του από την κορυφή. Δεύτερος ο Daniel Ricciardo. Απίστευτη κούρσα από τον Lewis Hamilton που από την τελευταία θέση του grid τερμάτισε τρίτος! Σοκαριστικό ατύχημα για Magnussen.

GP Βελγίου: Ανίκητος Rosberg, συγκλονιστικός Hamilton!

Εκκινώντας από την pole position, με τον Lewis Hamilton να εκκινεί τελευταίος, ο Nico Rosberg ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει το βελγικό Grand Prix αν ήθελε να έχει ελπίδες να πάρει το θρόνο από τον teammate του. Και το έκανε, αποφεύγοντας τις αναποδιές, σε έναν αγώνα με χαοτικό πρώτο γύρο και διακοπή ύστερα από την άσχημη έξοδο του Kevin Magnussen στη στροφή Raidillion.

Ας τα δούμε από την αρχή. Η πίστα του Σπα υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 29 βαθμούς και οδοστρώματος στους 39. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Rosberg έκανε καλή εκκίνηση, σε αντίθεση με τον Max Verstappen που προσπάθησε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιλέγοντας να μπει στην εσωτερική της La Source. Ήρθε δίπλα διπλα με τον Kimi Raikkonen, την ώρα που από την εξωτερική προσπαθούσε να στρίψει και ο Sebastian Vettel. Πρώτα είχαμε επαφή ανάμεσα στις δύο Ferrari, στη συνέχεια ανάμεσα στον Φινλανδό και τον Ολλανδό.

Ο Vettel έκανε τετ α κε και έπεσε τελευταίος, ο Kimi είχε κλαταρισμένο ελαστικό και επέστρεψε στα pit για… επιδιορθώσεις ενώ ο Mad Max φάνηκε να συνεχίζει κανονικά, χάνοντας όμως τον έλεγχο στην Pouhon, ενδεχομένως και λίγο της ζημιάς στην εμπρός πτέρυγα της RB12. Στο τέλος του πρώτου γύρου, μπήκε και αυτός στα pit για να την αντικαταστήσει. Όμως το χάος συνεχίστηκε…

Στον δεύτερο γύρο, ο Carlos Sainz είδε το πίσω δεξί ελαστικό του να διαλύεται, προσπάθησε να συνεχίσει αλλά έκανε τετ α κε και στη συνέχεια έσπασε και πίσω αεροτομή του. Αυτό έφερε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, με τον Rosberg να είναι στην κορυφή και τους Hulkenberg, Ricciardo, Bottas, Perez να ακολουθούν.

Όταν στον 4 γύρο είχαμε ξανά κανονικό ρυθμό αγώνα, ο Kevin Magnussen έχασε τον έλεγχο στη Raidillon και έπεσε με δύναμη στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά. Τα γραφικά στην τηλεοπτική κάλυψη έδειξαν δυνάμεις της τάξης των 12 G, ενώ η R.S.16 διαλύθηκε. Ο Δανός βγήκε από το μονοθέσιό του κουτσαίνοντας και τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο. Παρότι είχε τις αισθήσεις του και πλήρη επαφή με το περιβάλλον, είχε ένα κόψιμο στον αριστερό αστράγαλο.

Κάποιοι έσπευσαν στα pit καθώς είχαμε αυτοκίνητο ασφαλείας αν και τελικά είχαμε καθεστώς κόκκινης σημαίας λίγο αργότερα. Ο αγώνας διεκόπη ώσπου να αποκατασταθεί η ζημιά στο σημείο πρόσκρουσης της Renault. Όμως η διακοπή επέτρεψε σε όλους να αλλάξουν ελαστικά, άρα στέρησε από τον Nico Hulkenberg το colpo grosso καθώς ο Γερμανός ήταν τρίτος έχοντας ήδη αλλάξει ελαστικά.

Στην επανεκκίνηση, ο Rosberg έβαλε τη μέση γόμα ελαστικών της Pirelli, με τους Ricciardo, Hulkenberg, Alonso, Hamilton να ακολουθούν έχοντας τη μαλακή. Και πάλι όμως, είχε την ευκαιρία να ανοίγει τη διαφορά του. Όσο για τους δύο τελευταίους της παραπάνω λίστας, είχαν εκμεταλλευτεί στο έπακρο το χάος που προηγήθηκαν και παρότι εκκίνησαν από την τελευταία σειρά του grid, βρίσκονταν στις θέσεις 4 και 5! Ο Hamilton δεν άργησε να περάσει, εκμεταλλευόμενος την ανωτερότητα της Mercedes έναντι της McLaren-Honda.

Κι αν στην κορυφή ο Rosberg διαχειριζόταν άνετα τη διαφορά από τον Ricciardo και πίσω τους ο Hulkenberg δεν κατάφερε παρά να κρατήσει παρά μόνο μερικούς γύρους πίσω του τον Hamilton, στις πιο πίσω θέσεις γινόταν χαμός. Με αποκορύφωμα τις νέες κόντρες ανάμεσα σε Verstappen και Raikkonen, με τον 18χρονο να αμύνεται με περίσσιο πάθος, σε βαθμό που προκάλεσε την αντίδραση του Iceman. Τελικά ο οδηγός της Ferrari πέρασε, όπως συνέβη αργότερα και με τον Vettel.

Το δεύτερο μισό του αγώνα δεν ήταν το ίδιο συναρπαστικό. Ο Rosberg συνέχιζε τον περίπατο, ο Ricciardo φάνηκε να απειλείται από τον Hamilton αλλά τελικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε ένα επιπλέον pit stop να κάνει και τελικά έμειναν ο καθένας στη θέση του. Και ήταν όλοι χαρούμενοι διότι ο Γερμανός έκανε αυτό που ήταν υποχρεωμένος να κάνει για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου, ο Αυστραλός βρέθηκε για τέταρτη φορά φέτος στο βάθρο εδραιώνοντας της Red Bull στη δεύτερη θέση των κατασκευαστών ενώ ο Βρετανός ελαχιστοποίησε τις ζημιές σε ένα τριήμερο με 60 θέσεις ποινής, όπου εκκίνησε τελευταίος αλλά απέκτησε μαξιλαράκι… τριών μονάδων ισχύος για το υπόλοιπο της σεζόν.

Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε τον Nico Hulkenberg τέταρτο, να ισοφαρίζει το καλύτερο το πλασάρισμα, την ώρα που ο teammate του Sergio Perez ήταν πέμπτος. Ο διπλός εξαιρετικός τερματισμός των Force India, επέτρεψε στην ινδική ομάδα να προσπεράσει τη Williams στη βαθμολογία των κατασκευαστών, καθώς η βρετανική ομάδα έμεινε στις θέσεις 8 και 10 με τους Vdata-altteri Bottas και Felipe Massa αντίστοιχα.

Οι Ferrari ήταν στις θέσεις 6 και 9 σε έναν ακόμα αγώνα όπου θα έχει για εκείνους τίτλο «τι θα γινόταν αν…» ενώ η έβδομη θέση απέδειξε για μία ακόμα φορά το «μέγεθος» του Fernando Alonso, καθώς ο Ισπανός είχε εκκινήσει από την τελευταία σειρά του grid. Μάλιστα, αυτό το αποτέλεσμα έφερε τη McLaren μπροστά από την Toro Rosso στους κατασκευαστές.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σοκαριστικό ατύχημα του Magnussen
Η κατάταξη των πιλότων και των ομάδων της Formula 1

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

14:34
Καλό μεσημέρι! Επιτέλους τέλος στο καλοκαιρινό διάλειμμα της Formula 1, με μία πολύ ενδιαφέρουσα μονομαχία ενόψει! Το Grand Prix του Βελγίου, από τη θρυλική πίστα του Σπα, που είναι σύμφωνα με πολλούς η καλύτερη του πρωταθλήματος.
14:35
Πριν περάσουμε σε όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο περιθώριο του 13ου αγώνα της χρονιάς, ας θυμηθούμε πρώτα πως έκλεισε το πρώτο μισό της σεζόν με το… εναλλακτικό Video Review των Grand Prix!


14:36
Μιλώντας για καλοκαίρι, πολλά πρόσωπα από το χώρο της Formula 1 βρέθηκαν στη χώρα μας αυτόν τον Αύγουστο!
14:36
Σας είπαμε πως πρόκειται για τη σπουδαιότερη ίσως πίστα στο καλεντάρι της Formula 1 και αυτό το αφιέρωμα θα σας πείσει γιατί!


14:37
Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε και ένα νέο πρόσωπο! Το όνομά του είναι Esteban Ocon, θα τρέξει με τη Manor και είναι προστατευόμενος της Mercedes. Μεγάλο ταλέντο για το αύριο του σπορ!


14:38
Σε αυτόν τον αγώνα τόσο η Mercedes όσο και η Honda αναβάθμισαν τις μονάδες ισχύος τους. Διαβάστε εδώ τι ακριβώς έκαναν οι Ιάπωνες.


14:40
Όμως τόσο η Mercedes όσο και η McLaren, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τους κανονισμούς. Καθώς όποια χρήση μονάδος ισχύος πέραν των πέντε που προβλέπουν οι κανονισμοί φέρνει ποινή, αλλάζουν… ακόμα μέρη στα μονοθέσια των Lewis Hamilton και Fernando Alonso για να κερδίσουν έδαφος ενόψει της συνέχεις της σεζόν!

14:41
Πριν από λίγο ο Hamilton πήρε και πέντε επιπλέον θέσεις ποινής για αλλαγή κιβωτίου ενώ όπως επιβεβαιώθηκε από τη FIA, δεν θα εκκινήσει από το Pit lane αλλά από την ουρά του grid.
14:58
Μικρή είναι πλέον η πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο 20%. Η θερμοκρασία αέρα είναι στους 29 βαθμούς Κελσίου και αυτή του οδοστρώματος στους 39! Πέντε λιγότερους από χθες.
15:06
Άλλη μία καταστροφική εκκίνηση για τις Ferrari, όλα υπέρ του Rosberg!
15:07
Χάος στους πρώτους δύο γύρους!
15:08
Η προσπάθεια του Sainz να επιστρέψει στα pit με διαλυμένο ελαστικό αλλά και κατεστραμμένη πίσω αεροτομή, ήταν αρκετά επικίνδυνη. Δεν αποκλείεται να δούμε να εξετάζουν το συμβάν οι αγωνοδίκες.
15:09
Καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας!
15:12
Δύσκολο να ρίξεις ευθύνη στην τριπλή σύγκρουση των δύο Ferrari και της Red Bull του Verstappen. Ο Max δίπλα έχει τοίχο, ο Kimi δίπλα έχει τον Verstappen, o Vettel;
15:15
Αν κάποιος έχει ευθύνη, αυτός για μένα είναι ο Vettel που έχει ένα στρέμμα αριστερά για να αποφύγει τη σύγκρουση.
15:15
Αυτοκίνητο ασφαλείας!
15:15
Τρομακτικό ατύχημα του Magnussen στην Raidillon! Κουτσαίνει αλλά βγήκε από το μονοθέσιό του ο Δανός!
15:18
Κοιτώντας ότι έμεινε από την R.S.16 του Magnussen, αντιλαμβάνεσαι τα επίπεδα ασφαλείας στη σημερινή F1.
15:20
Λογικά θα μείνει μερικούς γύρους στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας, ώστε να επιδιορθωθεί ο προστατευτικός τοίχος από ελαστικά.
15:22
Αφήνοντας στην άκρη το χάος, οδηγεί την κούρσα ο Rosberg, με τον Daniel Ricciardo, τον Nico Hulkenberg και τον Fernando Alonso να ακολουθούν! Ο Hamilton είναι πέμπτος! Βέβαια είδαμε 12 μονοθέσια να μπαίνουν στα pit για αλλαγή ελαστικών. Ο Vettel είναι ενδέκατος, ο Raikkonen 17ος.
15:23
Εκτός αγώνα είναι οι Magnussen, Ericsson, Sainz, Button και Wehrlein.
15:25
Κόκκινη σημαία, διακοπή του αγώνα!
15:25
Σε πολύ καλή θέση ο Hulkenberg, που είναι τρίτος και έχει ήδη κάνει Pit Stop για να βάλει τη μαλακή γόμα της Pirelli. Ήμουν εκεί το 2009 όταν ο Fisichella ανέβαζε τη Force India στο βάθρο! Θα κάνει το ίδιο ο Γερμανός;
15:28
Άτυχος ο Hulkenberg γιατί τώρα θα μπορούν να αλλάξουν όλοι ελαστικά. Ιδανικό σενάριο για τον Hamilton.
15:33
Σωστή η απόφαση του Charlie Whiting να διακοπεί ο αγώνας. Ήταν άκρως επικίνδυνο να γίνονται εργασίες εκεί, έστω και με το αυτοκίνητο ασφαλείας να δίνει το ρυθμό.
15:34
Οι πρώτες πληροφορίες από το ιατρικό κέντρο της πίστας μιλούν για τραυματισμό του Magnussen στον αριστερό αστράγαλο.
15:37

15:37

15:39

15:40
Για να δούμε με τι ελαστικά θα εκκινήσει κάθε οδηγός…
15:41

15:43

15:44

15:53
Δεν ξεφεύγει ο Rosberg αλλά υπενθυμίζω πως έχει τη μέση γόμα ενώ οι διώκτες του τη μαλακή.
15:55

15:58
O Hamilton έχει πλέον βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τον Hulkenberg, διεκδικώντας την τρίτη θέση.
15:59
Άνοιξε στα 3.3sec η διαφορά του Rosberg από τον Ricciardo. Ο Γερμανός πήρε 9 δέκατα από τον Αυστραλό στο προηγούμενο πέρασμα.
16:00

16:03
Επαφή και με τον Romain Grosjean για τον Raikkonen που τελικά πέρασε τον Γάλλο. Που ήταν Νο1 υποψήφιος να του πάρει τη θέση το 2017 θυμίζω…
16:04
Οι πληροφορίες από το Βέλγιο λένε πως ο Magnussen μεταφέρεται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Υπενθυμίζω, μέχρι τώρα ξέρουμε για τραυματισμό στον αριστερό αστράγαλο.
16:07
Δεύτερη αλλαγή ελαστικών για τον Hamilton, βάζει ξανά τη μέση γόμα. Άργησαν όμως πολύ στο Pit stop του οι μηχανικοί της Mercedes.
16:10
Το ατύχημα του Magnussen
16:11

16:13
Άργησε να μπει για αλλαγή ελαστικών ο Ricciardo, έχασε χρόνο, θα κινδυνεύσει να χάσει και θέση από τον Hamilton μετά τη δική του αλλαγή ελαστικών.
16:14
Μένει μπροστά ο Αυστραλός!
16:15
Ο Verstappen έχει ανοίξει βεντέτα με τις Ferrari! Σκληρές μάχες, αυτή τη φορά με τον Vettel! Όμως ο Ολλανδός με μαλακή γόμα, ο Γερμανός με μέση.
16:18
Ο Vettel περνάει οριστικά τον Verstappen και μάλιστα με την SF16-H ανέπαφη!
16:18

16:20
Ο Hamilton πλησιάζει τον Ricciardo με καταιγιστικό ρυθμό.
16:21
Με προβάδισμα 10sec o Rosberg, παρέα Ricciardo-Hamilton, αρκετά πιο πίσω Hulkenberg, Alonso και πλέον Perez που πέρασε τον Massa. Στις βαθμολογούμενες θέσεις και οι Vettel, Bottas, Raikkonen.
16:22
Επίσημη ενημέρωση από τη Renault: Ο Magnussen είχε τις αισθήσεις του και πλήρη αντίληψη. Είχε όμως και ένα κόψιμο στον αριστερό του αστράγαλο. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.
16:24

16:28
Τελευταίο pit stop για Hamilton που βάζει τη μέση γόμα ελαστικών της Pirelli! Αυτή έχουν οι πρώτοι 11! Επιστρέφει στην πίστα ανάμεσα στις δύο Force India.
16:34

16:36
Οι πρώτοι 37 εκ των 44 γύρων του βελγικού Grand Prix, έχουν αποτελέσει μία όμορφη, ηλιόλουστη απογευματινή βόλτα στο πάρκο για τον Nico Rosberg.
16:42
Δεδομένου πως οι… 60 βαθμοί ποινής έστειλαν τον Lewis Hamilton να εκκινήσει από… τις Βρυξέλλες, η τρίτη είναι σαν νίκη. Ειδικά από τη στιγμή που έχει πλέον ουσιαστικά 3 μονάδες ισχύος για να βγάλει τη σεζόν!
16:43

16:47

16:52
Φινάλε χωρίς απρόοπτα, απαραίτητη νίκη για τον Rosberg, άλλο ένα σπουδαίο Σπα για τον Ricciardo, ελαχιστοποίηση της ζημιάς για τον Hamilton και φοβερό 4-5 για τις Force India!
16:52
Περισσότερα σε λίγο, στο ρεπορτάζ του αγώνα και στην πορεία της ημέρας με δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Και φυσικά μη ξεχνάτε το ραντεβού μας, βράδυ Δευτέρας στις 21.00 με το LIVE CHAT για όσα έγιναν στο Βέλγιο! Καλό απόγευμα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK