GP Σιγκαπούρης: Στην κορυφή ο Rosberg, προσπέρασε Hamilton και πάει για πρωτάθλημα!

Μία πολύ σημαντική νίκη, τόσο από βαθμολογικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς, πανηγύρισε στη Σιγκαπούρη ο Nico Rosberg! Η 22η νίκη στην καριέρα του Γερμανού στη Formula 1, ήρθε στο 200ο του Grand Prix.

GP Σιγκαπούρης: Στην κορυφή ο Rosberg, προσπέρασε Hamilton και πάει για πρωτάθλημα!

Ήταν η πρώτη του Rosberg στη Σιγκαπούρη, συνολικά η όγδοη φετινή και του επέτρεψε να ανακτήσει και την πρωτοπορία στη βαθμολογία!

Ο 31χρονος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την pole position, έστριψε πρώτος και στο πρώτο μισό του αγώνα ανησυχούσε μόνο για την καταπόνηση των φρένων του. Μόνο στα τελικά στάδια του αγώνα, στους τελευταίους 13 γύρους, η βόλτα του στους δρόμους του μεγάλου λιμανιού της Ανατολής εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Αυτό ξεκίνησε από την προσπάθεια της ίδιας του της ομάδας, της Mercedes, να βοηθήσει τον Lewis Hamilton να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Ο Βρετανός προχώρησε σε αλλαγή σχεδίου και στρατηγική τριών pit stop, βάζοντας στον 46 γύρο την ultra soft γόμα ελαστικών της Pirelli, επιδιώκοντας έτσι να ανακτήσει την τρίτη θέση από τον Kimi Raikkonen.

Παρότι η Ferrari αντέδρασε άμεσα, στον αμέσως επόμενο γύρο, ο Hamilton κέρδισε τόσο έδαφος που επέστρεψε στην πίστα μπροστά από τον Φινλανδό. Το φαινόμενο ντόμινο συνεχίστηκε με τον Ricciardo να μπαίνει στα pit στον αμέσως επόμενο γύρο και να βάζει την πολύ μαλακή γόμα.

Κι ενώ στη Mercedes ήταν έτοιμοι να φωνάξουν μέσα και τον Rosberg, είδαν πως ο Ricciardo έκανε εξωπραγματικούς χρόνους σε κάθε τομέα της πίστας, με αποτέλεσμα ο Rosberg να μην έχει πλέον τα χρονικά περιθώρια να μπει για αλλαγή ελαστικών χωρίς να χάσει την πρωτοπορία! Έτσι συνέχισε μέχρι τέλους με το ίδιο σετ μαλακής γόμας.

Εύλογα ο Ricciardo πάτησε τέρμα γκάζι και γύρο με το γύρο ροκάνιζε τη μεταξύ τους διαφορά. Άλλοτε κατά 3 δευτερόλεπτα, συνήθως κατά δύο, τελικά κατάφερε να βρεθεί πίσω από τη Mercedes και μάλιστα εντός ζώνης DRS. Όμως αυτό συνέβη στον τελευταίο γύρο και ο Αυστραλός δεν είχε τη δυνατότητα να επιδιώξει προσπέρασμα, έμεινε λοιπόν με το «αν υπήρχε ένας ακόμα γύρους».

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη παρουσία του οδηγού της Red Bull Racing στο βάθρο, το οποίο συμπλήρωσε ο Hamilton. Ο Raikkonen αρκέστηκε στην τέταρτη θέση πληρώνοντας την στρατηγική ολιγωρία της Ferrari ενώ πίσω του βρέθηκε ο teammate του, Sebastian Vettel! Ο Γερμανός εκκίνησε τελευταίος μετά την ατυχία με τη σπασμένη ανάρτηση στις κατατακτήριες δοκιμές αλλά κέρδισε άξια 15 θέσεις!

Έκτος ήταν ο Max Verstappen που έκανε καταστροφική εκκίνηση και μάλιστα ήταν τυχερός στην ατυχία του καθώς μετά τη σύγκρουση των Nico Hulkenberg-Carlos Sainz που προκάλεσε και καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, η Force India πέρασε… εκατοστά μπροστά του, πριν καταλήξει στον τοίχο.

Με τα παραπάνω αποτελέσματα, η Red Bull διατήρησε τη δεύτερη θέση στους κατασκευαστές.

Έβδομος ήταν ο Fernando Alonso για λογαριασμό της McLaren, μπροστά από τη Force India του Sergio Perez και την Toro Rosso του Daniil Kvyat. Ο Ρώσος έκανε έναν πολύ καλό αγώνα και σε δύο διαφορετικά σημεία παρουσιάστηκε αποφασισμένος να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του, αμυνόμενος έναντι του Verstappen. Του οδηγού δηλαδή που του πήρε τη θέση στην RBR. Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσε ο Kevin Magnussen, που χάρισε ξανά στη Renault βαθμούς μετά τον αγώνα της Ρωσίας.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΤΟ LIVE

14:48
Καλό μεσημέρι! Η Formula πατάει γκάζι και μάλιστα σ ε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες αγώνες της σεζόν, το Grand Prix της Σιγκαπούρης!
14:49
Όμως προτού πάμε στο νυχτερινό σκηνικό του μεγάλου λιμανιού της Ανατολής, θα θυμηθούμε τι έγινε στη Μόντσα, με το εναλλακτικό F1 VLOG που δεν πρέπει να χάσεις!
14:53
Ας θυμηθούμε τι έγινε στις επεισοδιακές κατατακτήριες, με την ατυχία του Vettel και την pole του Rosberg στο 200ο του GP!
14:53
Μετά την ολοκλήρωση των κατατακτήριων δοκιμών, οι αγωνοδίκες είχαν δουλειά. Επέβαλλαν διπλή ποινή στον Sergio Perez. Διαβάστε το γιατί.
14:54
Όσο για τον Vettel, μιας και θα εκκινούσε τελευταίος, στη Ferrari είπαν να το εκμεταλλευτούν!
14:55

14:56

15:02

15:02
Ενδεχομένως καθοριστική μπορεί να είναι η επιλογή της Red Bull να εκκινήσει τον αγώνα με την πολύ μαλακή γόμα ελαστικών της Pirelli – σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές της που εκκινούν με την πάρα πολύ μαλακή. Θα μπορέσουν οι Ricciardo (εκκινεί δεύτερος) και Verstappen (εκκινεί τέταρτος) να κάνουν μόνο ένα pit stop;
15:02
Μόνο ο Vettel εκκινεί με την μαλακή γόμα της Pirelli, οι Red Bull, Nasr, Palmer με την πολύ μαλακή.
15:03

15:03

15:05
Για να δούμε τι θα γίνει όταν θα σβήσουν τα κόκκινα φώτα. Θα κάνει άλλη μία κακή εκκίνηση η Mercedes;
15:07

15:07
Έχει κλαταρισμένο ελαστικό ο Bottas
15:08
Ο Button ήταν αυτός που χτύπησε τον Bottas.
15:08

15:08
Η παράδοση συνεχίστηκε: σε όλα τα GP Σιγκαπούρης έχουμε αυτοκίνητο ασφαλείας!
15:11
Άρχισε πάλι η δράση. Με τον Alonso να έχει ανέβει πέμπτος και τον Verstappen μόλις όγδοο. Ο Ολλανδός έκανε κακή εκκίνηση και ήταν πολύ τυχερός που δεν έπεσε πάνω του ο Hulkenberg.
15:11

15:11

15:15

15:17

15:17
Έχουμε ήδη 13 προσπεράσεις σε 6 γύρους, μόνο η μία με DRS.
15:18
Μαύρη/πορτοκαλί σημαία για τον Carlos Sainz, πρέπει να μπει στα pit να αφαιρεθεί το bargeboard που κρέμεται από την Toro Rosso.
15:21
Υπό εξέταση ο Esteban Ocon γιατί προσπέρασε υπό το καθεστώς του αυτοκινήτου ασφαλείας
15:21
Υπό εξέταση και ο Bottas γιατί βγήκε από το pit box την ώρα που περνούσε ο Kimi Raikkonen δίπλα του στο pit lane
15:21
Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να μη τιμωρήσουν τον Bottas και τη Williams αλλά και πως η σύγκρουση στην εκκίνηση ανάμεσα σε Sainz-Hulkenberg, ήταν αγωνιστικό συμβάν.
15:23
Το πάνελ των αγωνοδικών στη Σιγκαπούρη αποτελείται από τους Gerd Ennser, Steve Stringwell και Mark Blundell. Ήδη έχουν αρκετή δουλειά...
15:23
Στη Mercedes ζητούν από τον Rosberg καλύτερη διαχείριση των φρένων. Το ίδιο και από τον Hamilton.
15:25

15:27
Ποινή 5 δευτερολέπτων στον Ocon για προσπέραση υπό το καθεστώς του αυτοκινήτου ασφαλείας
15:28
Στα 6 δευτερόλεπτα το προβάδισμα του Rosberg, άλλα 3 πίσω από τον Ricciardo o Hamilton και άλλα τρία πιο πίσω ο Raikkonen.
15:33
Πρώτο Pit Stop για τον Max Verstappen, στον 14ο γύρο. Ξεκάθαρα στρατηγική δύο (τουλάχιστον) pit stop, έβαλε τα ελαστικά πολύ μαλακής γόμας
15:33

15:34

15:34
Γύρος 16: Μαζί για αλλαγή ελαστικών οι Ricciardo και Hamilton, πολύ μαλακά έβαλε ο Αυστραλός, μαλακά ο Βρετανός
15:36
«Ελάτε παιδιά, χρειαζόμουν μία στρατηγική που θα μου επιτρέψει να περάσω», γκρινιάζει ο Hamilton μέσω team radio.
15:36

15:40
ΠΟΣΟ??
15:41

15:45

15:47
Εν τω μεταξύ, ενώ είμαστε στον 22ο γύρο, οι διαφορές ανάμεσα σε Rosberg-Ricciardo και Ricciardo-Hamilton είναι στα 5 δευτερόλεπτα.
15:59
Ο Vettel έβαλε την πολύ μαλακή γόμα, έβγαλε την... υποχρέωση και το ερώτημα είναι αν μπορέι να φτάσει με αυτή μέχρι τέλους.
15:59
Γύρος 28: Δεύτερο pit stop για τον Verstappen που έχει έναν ακόμα αγώνα που δεν κυλάει όπως θα ήθελε
15:59

16:03

16:03
Μπορεί τα πράγματα να έχουν ηρεμήσει αρκετά αλλά μη ξεχνάρτε πως έχουμε ακόμα 30 γύρους! Όλα μπορούν να συμβούν!
16:04
Ο Raikkonen ακολουθεί από κοντά τον Hamilton στη μάχη για την 3η θέση.
16:04
Ο Perez ενημερώνει τον μηχανικό του πως είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει με αυτό το σετ ελαστικών μέχρι τέλους. Θα χρειαστεί δηλαδή κι άλλο pit stop. Θα ασχήσει το ίδιο και με τον Vettel;
16:14
Μετά από ολιγόλεπτη σιγή ασυρμάτου καθώς με πρόδωσε με κάθε τρόπο η τεχνολογία, παλι μαζί σας. Πολύ σημαντική η προσπέραση του Raikkonen επί του Hamilton, ο Φινλανδός παρέμεινε μπροστά και μετά τα pit stop και αυτό φυσικά είναι δώρο για τον Nico Rosberg που όχι μόνο περνάει μπροστά στη βαθμολογία αλλά ανοίγει και τη διαφορά του!
16:16

16:22
Το μπλοκάρισμα του Hamilton που επέτρεψε στον Kimi να του ορμήξει, έγινε στο ίδιο σημείο που την πατάει με τον ίδιο τρόπο, τρεις μέρες τώρα
16:28
Γύρος 43 και νέο pit stop για Vettel. Σας λέγαμε νωρίτερα πως ούτε αυτός, ούτε ο Perez θα έφταναν μέχρι τέλους με μόνο μία αλλαγή ελαστικών.
16:32
Γύρος 46: Pit Stop για ultra soft για τον Hamilton, επιστρέφει στην πίστα πάλι τέταρτος αλλά έτοιμος να πυροβολήσει στο τέλος.
16:33

16:35
Γύρος 48: Στα pit και ο Ricciardo, έβαλε την πολύ μαλακή γόμα και πλέον πετάει το μπαλάκι στη Mercedes. Θα πρέπει να μπει και ο Rosberg στα pit!
16:39
Ο Ricciardo έκλεψε 3.7sec στον προηγούμενο γύρο από τον Rosberg που αποφάσισε να μη μπει στα pit. Έχουμε ακόμα 11 γύρους. Προλαβαίνει;
16:40

16:40
Ο Simon Rennie ενημέρωσε τον Ricciardo πως με αυτό το ρυθμό, θα πιάσει τον Rosberg τέσσερις γύρους πριν το τέλος!
16:42
Στο τελευταίο γύρο ο Ricciardo πήρε άλλα 2.6 δευτερόλεπτα από τον Rosberg.
16:44
Άλλα 2.7 δευτερόλεπτα ροκάνισε ο Ricciardo, πλέον στα 13.3 η διαφορά από τον Rosberg!
16:44
Σταθερά λίγο πάνω από το 1.50 ο Rosberg στους τελευταίους γύρους, σταθερά στο 1.47 πολύ ο Ricciardo. Κάθε λέξη που γράφω μειώνεται η διαφορά
16:45

16:46
Τώρα πήρε άλλα 2.1 δευτερόλεπτα ο Ricciardo. Να θυμήσω πως ο Rosberg είχε θέματα και με τα φρένα του νωρίτερα. Πάμε για φινάλε θρίλερ;
16:48
Ταύρος εν υαλοπωλείο στους τελευταίους γύρους ο Verstappen, περνάει και τον Alonso. Αλλά ο επόμενος στη σειρά, ο Vettel είναι πολύ μπροστά. Φτάνει Τζακάρτα σε λίγο…
16:49
Και συνεχίζει ο Riccciardo, πήρε άλλα 2.4 sec με τα πολύ μαλακά ελαστικά επτά γύρων, την ώρα που ο Rosberg έχει επί 21 το δικό του σετ με μαλακά. Πλέον στα 6.7sec η διαφορά τους!
16:49

16:50

16:51
Εν τω μεταξύ κυνηγούν και την άλλη Mercedes! Στα 1.4sec η διαφορά Hamilton-Raikkonen!
16:52

16:54
Λίγο η κίνηση, λίγο το… κάτι έξτρα που επέτρεψε η Mercedes στον Rosberg σχετικά με ισχύ και χρήση φρένων και έκαναν τον ίδιο χρόνο στο προηγούμενο πέρασμα.
16:54
Σε 12 από τους 57 γύρους που έχουν γίνει έως τώρα, ο Daniel Ricciardo έκανε τον καλύτερο χρόνο!
16:58
Ήταν εύλογο πως ο Ricciardo δεν θα μπορούσε να πυροβολεί με τον ίδιο ρυθμό όσο φορτώνονταν γύρους τα πολύ μαλακά ελαστικά του. Στο 1.49 πολύ τώρα, σταθερά στο 1.50.4 ο Rosberg και τους χωρίζουν 3.9 δευτερόλεπτα με δύο γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας.
16:58

17:00
Μπήκε στη ζώνη DRS του Rosberg o Ricciardo! Μπορεί να τολμήσει κάτι;
17:00

17:01
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Nico Rosberg στη Σιγκαπούρη!
17:05
Με την 22η νίκη της καριέρας του, ο Rosberg ανέκτησε το προβάδισμα στη βαθμολογία!
17:05
Μόλις στα 0.488sec η διαφορά Rosberg-Ricciardo στο φινάλε!
17:07
Ήταν μία πολύ σημαντική νίκη για τον Rosberg. Τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά καθώς άλλαξαν ξανά οι ισορροπίες στην κούρσα τίτλου με αντίπαλο τον Lewis Hamilton. Ο Βρετανός συμπλήρωσε το βάθρο, μπροστά από τις δύο Ferrari. Από τελευταίος, πέμπτος ο Sebastian Vettel σε έναν εξαιρετικό αγώνα. Αναλυτικό ρεπορτάζ σε λίγο και μείνετε συντονισμένοι στο Contra.gr για δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Και όπως πάντα, Δευτέρα βράδυ είναι το δικό μας ραντεβού για το καθιερωμένο LIVE CHAT. Καλό απόγευμα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK