Η εν ψυχρώ εκτέλεση δημοσιογράφου - ερευνητή είχε και ηθικούς αυτουργούς

Με σφαίρες στο λαιμό και στο θώρακα δολοφονήθηκε ο Γκανέζος ρεπόρτερ Αχμέντ Χουσεΐν, μέλος της ομάδας που είχε κάνει αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο ποδοσφαιρικό σύστημα της χώρας.

Η εν ψυχρώ εκτέλεση δημοσιογράφου - ερευνητή είχε και ηθικούς αυτουργούς

Το βράδυ της Τετάρτης ο Αχμέντ Χουσεΐν δεν γύρισε στο σπίτι του, στην Άκρα. Στο δρόμο της επιστροφής άγνωστοι τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ πυροβολώντας στο θώρακα και στο λαιμό. Πέθανε ακαριαία.

Ο 34χρονος Γκανέζος ασκούσε τη δημοσιογραφία και ανήκε στην ερευνητική ομάδα του Άνας Αρεμεγιάου Άνας, ενός εκ των διασημότερων και πολυβραβευμένου ρεπόρτερ στη χώρα της κεντρικής Αφρικής. Μέχρι το 2015 ουδείς είχε δει ποιος ήταν ώσπου σε συνέντευξή του στο BBC αποφάσισε να δείξει ένα μέρος του προσώπου του, μια και το μεγαλύτερο μέρος παρέμεινε καμουφλαρισμένο. Μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υμνήσει την ακεραιότητά του και το γεγονός πως δεν φοβήθηκε να πει την αλήθεια.

Οι δύο πιο πρόσφατες δημοσιογραφικές επιτυχίες του Άνας αφορούσαν το παραδικαστικό κύκλωμα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 120 δικαστών/δικαστικών υπαλλήλων και τη διαφθορά στο εγχώριο ποδόσφαιρο, με συνέπεια την καθαίρεση του προέδρου της Ομοσπονδίας και μέλους του συμβουλίου της FIFA, Κουέσι Ενγιαντάκγι.

Με τη δεύτερη έρευνα είχε ασχοληθεί εκτενώς ο Αχμέντ Χουσεΐν, ο οποίος όχι μόνο δεχόταν απειλητικά μηνύματα έχοντας προβεί στις σχετικές καταγγελίες στην αστυνομία, αλλά η εικόνα και τα στοιχεία του είχαν ήδη εκτεθεί δημοσίως από τον πολιτικό Κένεντι Αγκγιαπόνγκ. Ο τελευταίος φέρεται να είχε υποσχεθεί αμοιβή, επικηρύσσοντας επί της ουσίας τον Χουσεΐν. Είχε πει χαρακτηριστικά πως " είναι επικίνδυνος" και είχε προτρέψει όποιον τον δει να τον τιμωρήσει.

Μετά τη δολοφονία οι υποψίες έπεσαν αναπόφευκτα πάνω του. Δήλωσε πάντως με ραδιοφωνική παρέμβασή του ότι δεν έχει καμία σχέση με τη οργάνωση της δολοφονίας, αν και επανέλαβε πως " αυτός και το αφεντικό του έχουν προσβάλλει τόσους πολλούς στη χώρα και το κακό που έχουν κάνει θα τους ακολουθεί".

Η Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων ζήτησε έρευνα εις βάθος, όπως και να εξασφαλιστεί ότι " οι απειλές εναντίον του Τύπου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν", ενώ ο πρόεδρος του IPI επεσήμανε ότι " η βίαιη δολοφονία του Χουσεΐν υπογραμμίζει τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, ειδικά εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας, στη δουλειά τους".

Όλα αυτά τη στιγμή που -σε θεωρητική βάση- η Γκάνα είναι 23η στην 'Press Freedom Index', της λίστας των 'Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα', που αφορά την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως - η Ελλάδα είναι μόλις 74η για το 2018!

Ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Γκάνα ήταν σοκαρισμένος από τις τραγικές εξελίξεις. Πάντως ο Άνας, διαμέσου του λογαριασμού του στο twitter, χαρακτήρισε τα νέα θλιβερά, αλλά συμπλήρωσε πως " δεν θα σιγήσουμε".

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ακούγο-Άντο τοποθετήθηκε επί του ζητήματος ζητώντας από την αστυνομία ν' ανακαλύψει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτού του στυγερού εγκλήματος.

Εκτιμάται, προφανώς, πως η δολοφονία του Χουσεΐν είχε σχέση με τις αποκαλύψεις της περυσινής χρονιάς. Κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθαν στο φως σκανδαλώδεις περιπτώσεις διαφθοράς (δωροδοκίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος), με αποτέλεσμα ο Ενγιαντάκγι ν' αποβληθεί δια βίου από το ποδόσφαιρο και να του επιβληθεί χρηματική ποινή 500.00 δολαρίων, όπως επίσης οκτώ διαιτητές / βοηθοί, ενώ 53 υπάλληλοι τιμωρήθηκαν με 10ετή αποκλεισμό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK