Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Σαντιάγο, δεν κινδυνεύει το Κόπα Αμέρικα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, που φιλοξενεί αναμετρήσεις του Κόπα Αμέρικα, εξαιτίας της πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Ελπίζουν σε μείωση των ρύπων για να μην απειληθεί η διοργάνωση.

Η πρωτεύουσα της Χιλής βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της Λατινικής Αμερικής με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην πόλη είναι τα χαμηλότερα από το 1968.

Τρεις ημέρες παρακολούθησης έδειξαν ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα οι περιφερειακές αρχές να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ξανά μετά το 1999. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (22/6) απαγορεύτηκε η κυκλοφορία συγκεκριμένων τύπων αυτοκινήτων, ενώ παρέμειναν κλειστά περίπου 3.000 εργοστάσια, με στόχο τη μείωση των ρύπων μέχρι την Τετάρτη (24/6), που ξεκινά η προημιτελική φάση του Κόπα Αμέρικα.

"Το Κόπα Αμέρικα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της Χιλής και έτσι δεν θα αναβληθεί, ωστόσο ελπίζουμε τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα να μειωθούν μέχρι την Τετάρτη. Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η υγεία των ανθρώπων. Οι περιβαλλοντικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες", δήλωσε ο δήμαρχος του Σαντιάγο, Κλαούντιο Ορέγο.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κατάσταση συναγερμού το Σαντιάγο πριν από το Κόπα Αμέρικα