Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς: Το ματς δεν θα κριθεί στα χαρτιά

Ο 'τελικός των τελικών' της Αργεντινής αναβλήθηκε δυο φορές, λόγω βίαιων επεισοδίων. Ωστόσο θα γίνει. Οι ημερομηνίες που πιέζουν και η συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στο Μπουένος Άιρες.

Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς: Το ματς δεν θα κριθεί στα χαρτιά

Το Σάββατο 24/11, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, επρόκειτο να κριθεί το στέμμα του Copa Libertadores. Δηλαδή, για τότε είχε προγραμματιστεί ο δεύτερος τελικός μεταξύ των Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, μετά το 2-2 του πρώτου ματς. Πιστεύεις, δεν πιστεύεις στους οιωνούς, η καταιγίδα που οδήγησε στην αναβολή της πρώτης συνάντησης, έπρεπε να σε υποψιάσει για τη συνέχεια.

Το Contra.gr είχε σημειώσει τα στοιχεία που ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις πριν τη σέντρα του Superclásico ή για την ακρίβεια ' του τελικού των τελικών', η οποία δεν δόθηκε.

Το Μπουένος Άιρες έγινε το επίκεντρο ιστορικής ποδοσφαιρικής ντροπής, με πρωταγωνιστές τους οπαδούς των πιο διάσημων και επιτυχημένων ομάδων της χώρας. Συνολικά το τι συνέβη μπορείς να το βρεις στο κείμενο με τίτλο " Τα επεισόδια πριν το Ρίβερ-Μπόκα".

Σε εικόνες έγινε αυτό: συνοδεία αστυνομίας, το λεωφορείο της Μπόκα οδηγήθηκε στην ενέδρα που 'χαν στήσει οι οπαδοί της Ρίβερ καθ' οδόν για το Estadio Monumental.

Όταν λοιπόν, το πούλμαν έφτασε εκεί όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος, άρχισαν οι ρίψεις αντικειμένων, όπως τούβλα, ξύλα, μπουκάλια και σπρέι πιπεριού.

Αν τυχόν δεν έχεις εικόνα της νοοτροπίας των οπαδών στο 'ντέρμπι αιωνίων' του Μπουένος Άιρες, ενδεικτικά δες τη μάνα που 'ντύνει' με φωτοβολίδες το παιδί της, ώστε να περάσουν μέσα στο γήπεδο.

Οι παίκτες της Μπόκα βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς όπως δείχνει το video που ακολουθεί εκεί όπου τραγουδούσαν εύθυμα, άρχισαν να 'κρύβονται' για τη ζωή τους.

Με εμφανείς τις υλικές ζημιές το λεωφορείο έφτασε στο γήπεδο, με τους τραυματισμένους παίκτες να οδηγούνται στα αποδυτήρια, για τις πρώτες βοήθειες. Δυο πήγαν στο νοσοκομείο.

Το χρονικό των αναβολών

H επίθεση έγινε στις 15.00, τοπική ώρα του Σαββάτου 24/11. Στις 16.45, δηλαδή 20 λεπτά πριν την προγραμματισμένη σέντρα, η ομοσπονδία ανακοίνωσε πως το ματς θα αρχίσει αργότερα. Στις 18.00.

Στις 17.45 υπήρξε νέα ανακοίνωση των υπευθύνων, στην οποία αναφέρθηκαν οι τραυματισμοί ως 'επιφανειακοί'. Ο αρχηγός της Μπόκα, Pablo Perez και ο Gonzalo Lamardo ήταν αυτοί που είχαν πάει στο νοσοκομείο, με πρόβλημα στα μάτια από σπασμένα τζάμια. Η Conmebol εξήγησε πως θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 19.15, αφότου πάρει το ΟΚ των γιατρών.

Ο Carlos Tevez, επιθετικός της Μπόκα, έκανε δήλωση στα media, στις 18.30. Είπε πως "δεν μπορούμε να παίξουμε. Μας πιέζουν να το κάνουμε. Καταλαβαίνω ότι η ομοσπονδία βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης. Έχουμε όμως, 3 παίκτες που δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν".

Στις 19.12 ανακοινώθηκαν οι ενδεκάδες.

Στις 19.22 το ματς αναβλήθηκε, για την Κυριακή 27/11, την ίδια ώρα.

Security forces stand guard outside outside Antonio Vespucio Liberti stadium where River Plate soccer fans  gather before the announcement that their team's final Copa Libertadores match against rival Boca Juniors is suspended for a second day in a row in Buenos Aires, Argentina, Sunday, Nov. 25, 2018. In one of the most embarrassing weekends in South American football history, the Copa Libertadores final was once more postponed on Sunday. The same decision was made on Saturday after Boca's bus was attacked by River fans.  (AP Photo/Diego Martinez)
Security forces stand guard outside outside Antonio Vespucio Liberti stadium where River Plate soccer fans gather before the announcement that their team's final Copa Libertadores match against rival Boca Juniors is suspended for a second day in a row in Buenos Aires, Argentina, Sunday, Nov. 25, 2018. In one of the most embarrassing weekends in South American football history, the Copa Libertadores final was once more postponed on Sunday. The same decision was made on Saturday after Boca's bus was attacked by River fans. (AP Photo/Diego Martinez) AP

Ο πρόεδρος της Μπόκα, Daniel Angelici, έκανε λόγο για 'μαύρη μέρα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου', με τον προπονητή Guillermo Barros Schelotto να εξηγεί πως ο τελικός δεν μπορούσε να γίνει 'γιατί δημιουργήθηκε αθλητικό ντεσαβαντάζ', λόγω των τραυματισμών. Για αυτό και το ματς δεν έγινε την Κυριακή 25/11 στις 22.00, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση που 'χαν πάρει οι της Conmebol, παρουσία των προέδρων των ομάδων των ομάδων. Τα ξημερώματα η Μπόκα Τζούνιορς άλλαξε άποψη και το πρωί της Κυριακής 25/11 ζήτησε νέα αναβολή, μέχρι να 'χουν 'ίδιες ευκαιρίες' για νίκη οι αντίπαλοι.

Στις 12.45 της Κυριακής 27/11, τέσσερις ώρες πριν την προγραμματισμένη σέντρα, η Μπόκα εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου. Ζήτησε από τις αρχές να ματαιώσουν το ματς και να τιμωρήσουν τη Ρίβερ Πλέιτ, σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού.

Στις 13.00 η Ρίβερ Πλέιτ άνοιξε τις πόρτες του Monumental. Μισή ώρα μετά άρχισε η είσοδος των φιλάθλων.

Fans of Argentina's River Plate react to the announcement that the final Copa Libertadores soccer match against Argentina's Boca Juniors was suspended for second time, at Antonio Vespucio Liberti stadium in Buenos Aires, Argentina, Sunday, Nov. 25, 2018. South American soccer body CONMEBOL said on Sunday that the second leg of the final will be rescheduled after Bocas bus was attacked by River fans on Saturday. (AP Photo/Ricardo Mazalan)
Fans of Argentina's River Plate react to the announcement that the final Copa Libertadores soccer match against Argentina's Boca Juniors was suspended for second time, at Antonio Vespucio Liberti stadium in Buenos Aires, Argentina, Sunday, Nov. 25, 2018. South American soccer body CONMEBOL said on Sunday that the second leg of the final will be rescheduled after Bocas bus was attacked by River fans on Saturday. (AP Photo/Ricardo Mazalan) AP

Στις 14.24 η Conmebol ανέβαλε εκ νέου το παιχνίδι, εξηγώντας πως δεν θα γίνει εκείνη την ημέρα. Ο πρόεδρος της Conmebol, Alejandro Dominguez εξήγησε ότι "πολλοί εκ των παικτών της Μπόκα δεν είναι σε κατάσταση να αγωνιστούν, λόγω των τραυματισμών που απέκτησαν από την επίθεση. Δεν υπάρχει fair play και για αυτό προχωράμε σε νέα αναβολή, έως ότου αποθεραπευτούν οι τραυματίες".

Τόνισε πως την ευθύνη για τα επεισόδια έφεραν " κάποιοι απροσάρμοστοι και όχι η κοινωνία της Αργεντινής. Όλοι πρέπει να δούμε τι κάναμε λάθος. Όχι μόνο η διοργανώτρια αρχή. Δεν είναι από τα συμβάντα που ψάχνεις το φταίξιμο στους άλλους. Η ανοχή, η βία είναι εδώ και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Να μην αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά, πάθος, οικογένεια. Αυτές πρέπει να είναι η προτεραιότητες μας. Θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει, ώστε ο κόσμος να απολαύσει ξανά το ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτή η Αργεντινή που αγαπούμε". Κατέληξε στο ότι " θα κάνουμε νέο ραντεβού με τους προέδρους των συλλόγων, την Τρίτη 27/11 το πρωί για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε".

Ξεκαθάρισε πως το παιχνίδι θα γίνει και δεν θα κριθεί στα χαρτιά

Ομολόγησε ότι υπάρχει ένα θέμα με τον προγραμματισμό, δεδομένου ότι την Πέμπτη 29/11 θα προσγειωθούν στο Μπουένος Άιρες οι παγκόσμιοι ηγέτες, για τη σύσκεψη της G20 (διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες του πλανήτη). Mεταξύ τους είναι και ο Donald Trump, άρα αντιλαμβάνεσαι τα μέτρα ασφαλείας που θα υπάρχουν "και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε δυο μεγάλα events, σε επίπεδο ασφάλειας", εξήγησε ο πρόεδρος.

Σημείωσε και κάτι ακόμα: στις 10 Δεκεμβρίου ο πρωταθλητής Conmebol πρέπει να παρουσιαστεί στο FIFA Club World Cup που θα φιλοξενηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Άρα, έως τότε πρέπει να υπάρχει πρωταθλητής της South American Football Confederation.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK