Το Βέλγιο 'καθαρίζει' με το δικό του ποδοσφαιρικό σκάνδαλο

Εννιά σύλλογοι, δύο μεγαλοατζέντηδες, ο προπονητής της πρωταθλήτριας, δημοσιογράφοι, παράγοντες και... κοσμηματοπώλες εμπλέκονται στο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο που ξέσπασε στο Βέλγιο. Όλες οι απαντήσεις και οι σχέσεις με Ελλάδα-Κύπρο.

Το Βέλγιο 'καθαρίζει' με το δικό του ποδοσφαιρικό σκάνδαλο

Το ποδόσφαιρο του Βελγίου περνάει τις δικές του 'σκοτεινές' μέρες από την Τετάρτη. Με μία συντονισμένη ενέργεια στο πλαίσιο της επιχείρησης 'Propere Handen', περίπου 220 αστυνομικοί πραγματοποίησαν 44 έρευνες εντός συνόρων και 13 σε χώρες του εξωτερικού όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η ΠΓΔΜ.

Συνολικά, στο στόχαστρο βρίσκονται πάνω από 30 ύποπτοι, εκ των οποίων οι πέντε φέρονται να έχουν προχωρήσει σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που βρίσκεται πίσω από ξέπλυμα χρήματος και από χειραγώγηση αποτελεσμάτων αγώνων.

Το Contra.gr συγκεντρώνει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και προσπαθεί να ρίξει φως στο διαφαινόμενο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο.

Τι αφορά η υπόθεση;

Οι έρευνες άρχισαν στα τέλη του 2017 κατόπιν εισαγγελικής εντολής και τα ευρήματα αφορούν τη σεζόν 2016-2017 και 2017-2018. Την Τετάρτη σημειώθηκαν 29 συλλήψεις, ωστόσο δέκα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα δίχως κατηγορίες. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν ατζέντηδες, παράγοντες ποδοσφαίρου, δύο διαιτητές, δύο κοσμηματοπώλες και δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Het Laatste News.

Το βασικό αδίκημα της υπόθεσης φέρεται να είναι το ξέπλυμα χρήματος. Αυτό προέκυπτε μέσω απόκρυψης εσόδων διαφόρων ατζέντηδων, οι οποίοι επέλεγαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες του εξωτερικού και δη φορολογικούς 'παραδείσους' ώστε να νομιμοποιήσουν τις απολαβές από κρυφές προμήθειες σε μεταγραφές που συμμετείχαν.

Το Βέλγιο 'καθαρίζει' με το δικό του ποδοσφαιρικό σκάνδαλο

Παράλληλα, τόσο οι ατζέντηδες όσο και παράγοντες ποδοσφαιρικών συλλόγων της πρώτης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος φέρονται να συμφωνούσαν στο στήσιμο διαφόρων αγώνων με σκοπό την προστασία συλλόγων που είχαν στενή συνεργασία με τους συγκεκριμένους ατζέντηδες.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στις επτά χώρες εκτός του Βελγίου, εντοπίστηκαν 3.700.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι μόνο, αλλά κι αντικείμενα αξίας 8.000.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιάννη Αναστασίου στον Sport24 Radio 103,3, σχετικά με την ανισορροπία στις προμήθειες των ατζέντηδων στις μεταγραφές στο Βέλγιο: 'Σκεφτείτε ότι 16 ομάδες έδωσαν 48.000.000 ευρώ προμήθεια σε ατζέντηδες στο Βέλγιο την τελευταία χρονιά και στην Ολλανδία 18 ομάδες συνολικά ξόδεψαν 19.000.000 ευρώ για τους ατζέντηδες, εκ των οποίων τα 10.000.000 ήταν του Αγιαξ'.

Ποια είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται;

Μοτζί Μπαγιάτ (ατζέντης): Ένας από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Ο 44χρονος Ιρανός ατζέντης μετακόμισε από μικρός στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος υγείας και αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, ενώ η επαγγελματική του ζωή στη συνέχεια μοιράστηκε και στο Βέλγιο. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος της Σαρλερουά, ωστόσο μετά από τσακωμό με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου και θείο του, Αμπάς Μπαγιάτ, συνέχισε την καριέρα του ως ατζέντης και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα στο βελγικό ποδόσφαιρο.

Ο Μπαγιάτ φέρεται να δρούσε χωρίς να έχουν γνώση οι σύλλογοι με τους οποίους συνεργαζόταν ούτε οι πελάτες του (προπονητές, ποδοσφαιριστές). Σε συνεργασία με ατζέντηδες σε Γαλλία, Αγγλία και Λουξεμβούργο, κατάφερνε να βγάζει τα κέρδη του εκτός Βελγίου και να τα νομιμοποιεί. Ο Ιρανός συνελήφθη από τις αρχές και θεωρείται ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Ντέγιαν Βέλκοβιτς (ατζέντης): Κρίνεται ύποπτος με βάση την έρευνα για τον επηρεασμό των αποτελεσμάτων στις αναμετρήσεις Αντβέρπ - Όιπεν και Μέχελεν - Μπέβερεν κατά την προπέρσινη σεζόν. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, εντοπίστηκαν επαφές του με τέσσερα μέλη του ΔΣ της Μέχελεν προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία με τον διαιτητή Μπαρτ Βερτέντεν και μέλη του ΔΣ της Μπέβερεν. Παράλληλα, ο Βέλκοβιτς φέρεται να επικοινώνησε με δύο αθλητικούς δημοσιογράφους προκειμένου να βαθμολογήσουν με υψηλό βαθμό τον διαιτητή στη στήλη τους στον βελγικό Τύπο.

Όσον αφορά στην οικονομική απάτη, ο Βέλκοβιτς κατηγορείται για απόκρυψη προμηθειών και μπόνους σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών σε Μέχελεν, Γκενκ, Λόκερεν και Μπριζ. Ήταν συμφωνίες που έκλεινε κάτω από το 'τραπέζι' με αυτές της ομάδες. Τα κρυμμένα κεφάλαια διοχετεύονταν στους παίκτες μέσω funds με έδρες σε Κύπρο, Μαυροβούνιο και Σερβία, στα οποία επικεφαλής εμφανίζονται συγγενείς του Βέλκοβιτς.

Το Βέλγιο 'καθαρίζει' με το δικό του ποδοσφαιρικό σκάνδαλο

Κριστόφ Ενροτό (ατζέντης): Αν και δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το σκάνδαλο, η οικονομική εφημερίδα De Tijd αποκάλυψε ότι ο Βέλγος ατζέντης υπεξαίρεσε χρήματα από έναν πρώην πελάτη του, τον προπονητή Πέτερ Σμιτς, ο οποίος τον κατήγγειλε στις αρχές. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Βέλγος υπεξαίρεσε χρήματα και από μεταγραφές παικτών όπως ο Ρομελού Λουκακού, ο Γιούρι Τίλεμανς και ο Λεάντερ Ντεντόνκερ.

Ίβαν Λέκο (προπονητής Μπριζ): Ο προπονητής της πρωταθλήτριας πέρασε ένα βράδυ σε κρατητήριο του Χάσελτ, στο περιθώριο κλήσης του από τον εισαγγελέα για να καταθέσει όσα γνώριζε για την υπόθεση. Ο 40χρονος Κροάτης αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς να του απαγγελθεί κάποια κατηγορία και την Παρασκευή βρέθηκε κανονικά στην προπόνηση της ομάδας του.

Χέρμαν φον Χόλσμπεεκ (πρώην τεχνικός διευθυντής Άντερλεχτ): Ανακρίθηκε ως ύποπτος από τις αρχές, ωστόσο η εμπλοκή του στην υπόθεση φαίνεται να είναι μικρή και αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη.

Καρίμ Μετζάτι (ατζέντης): Προσήχθη ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος (για ένα τιμολόγιο 95.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του), ωστόσο δεν αντιμετωπίζει ακόμα κατηγορίες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση ή για στήσιμο αγώνα.

Λοράν Ντενί (πρώην δικηγόρος Άντερλεχτ): Συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σπίτι του με την κατηγορία του ξεπλύματος χρημάτων. Στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε υπόθεση στησίματος αγώνων.

Ολιβιέ Σομέρ (συνιδιοκτήτης Μέχελεν): Συνελήφθη με την υποψία συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για δωροδοκία και αφέθηκε ελεύθερος.

Τιερί Στέεμανς (οικονομικός διευθυντής Μέχελεν): Ένας από τους συλληφθέντες για το σκέλος των στημένων αγώνων της υπόθεσης.

Στέφαν Βανρουά (αθλητικός διευθυντής Μέχελεν): Συνελήφθη, όμως αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση ενασχόλησης με τα κοινά του συλλόγου για τρεις μήνες.

Σεμπαστιάν Ντελφεριέρ (διαιτητής): Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους διαιτητές της χώρας, ωστόσο φέρεται να δεχόταν εντολές από τον Βέλκοβιτς, με τον οποίο είχε στενή σχέση και μάλιστα έκαναν δουλειές μαζί κι εκτός ποδοσφαίρου. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα εντός κι εκτός συνόρων. Μάλιστα, είχε οριστεί να διευθύνει την αναμέτρηση της Γεωργίας με την Ανδόρα για το Nations League, αλλά αντικαταστάθηκε από τον Κύπριο Λεόντιο Τράττου.

Μπαρτ Βερτέντεν (διαιτητής): Ακόμα ένας κορυφαίος διαιτητής του Βελγίου. Φέρεται να είχε συνομιλίες με τον Βέλκοβιτς για τη χειραγώγηση αγώνων.

Ποιες είναι οι ομάδες που εμπλέκονται;

Οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό τα γραφεία και τα λογιστικά βιβλία εννέα συλλόγων. Πρόκειται για τις Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης, Μπριζ, Γκενκ, Γάνδη, Κόρτραϊκ, Λόκερεν, Οστάνδη και Μέχελεν. Μάλιστα, η έφοδος στα γραφεία της Γάνδης πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι διοικούντες διαπραγματεύονταν με τον υποψήφιο νέο προπονητή του συλλόγου, Γες Τόρουπ.

Η Μπριζ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι παρέχει πλήρη στήριξη στις έρευνες των αρχών επειδή 'δεν υπάρχει κάτι' για να κρύψει, ενώ εξέφρασε τη στήριξή της και στον προπονητή της.

Brugge coach Ivan Leko reacts during a Champions League group A soccer match between Club Brugge and Borussia Dortmund at the Jan Breydel Stadium in Bruges, Belgium, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Brugge coach Ivan Leko reacts during a Champions League group A soccer match between Club Brugge and Borussia Dortmund at the Jan Breydel Stadium in Bruges, Belgium, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Francisco Seco) AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Οι έρευνες για το σκέλος των στημένων εμπλέκουν κυρίως τις Όιπεν και Μουσκρόν και τη μάχη αποφυγής του υποβιβασμού τους τις δύο προηγούμενες σεζόν. Το 2016-2017, η Μουσκρόν επικράτησε με 2-0 στην έδρα της αδιάφορης Κόρτραϊκ, με την πλειονότητα των παικτών των δύο ομάδων να ανήκουν στον Μπαγιάτ. Την ίδια στιγμή, η Βέστερλο έχανε με 0-4 από την Γκενκ εντός έδρας και τερμάτιζε τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα. Η Βέστερλο ήταν και η πρώτη ομάδα που κατέθεσε μήνυση εναντίον του Μπαγιάτ το πρωί της Τετάρτης, μετά από τις πρώτες αποκαλύψεις.

Το 2017-2018, η Όιπεν υποδέχθηκε την αδιάφορη Μουσκρόν και από το 73' μέχρι το 89' σημείωσε όλα τα γκολ του τελικού 4-0. Ταυτόχρονα, η ουραγός Μέχελεν νίκησε 2-0 τη Βάασλαντ Μπέβερεν, ωστόσο η νίκη αυτή δεν ήταν αρκετή και υποβιβάστηκε, αφού μειονεκτούσε για ένα γκολ στη διαφορά τερμάτων, στην ισοβαθμία με την Όιπεν. Και στο Όιπεν - Μουσκρόν υπήρξαν αρκετοί παίκτες που είχαν ατζέντη τον Μπαγιάτ.

Η σχέση με την Ελλάδα

Χωρίς να υπάρχει κάποια νομική εμπλοκή με την υπόθεση, η χώρα μας διατηρεί ορισμένους δεσμούς με πρόσωπα του βελγικού σκανδάλου. Οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης, οι κορυφαίοι ατζέντηδες που αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες κατηγορίες, έχουν πραγματοποιήσει ουκ ολίγες δουλειές με ελληνικούς συλλόγους.

Ο Μπαγιάτ είναι ο εκπρόσωπος των Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ, οι οποίοι είχαν αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2017. Ο Βέλκοβιτς συμμετείχε στις μεταγραφές των Γκόικο Τσίμιροτ και Μάρκο Μιχόγεβιτς στον ΠΑΟΚ.

Ο Λέκο ήταν πρώην βοηθός προπονητή του 'δικεφάλου του βορρά', επί θητείας Ίγκορ Τούντορ.

Ο Φον Χόλσμπεεκ βρέθηκε αρκετές φορές στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μεταγραφή του Όγκνιεν Βράνιες στην Άντερλεχτ.

Ο Ενροτό έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Ολυμπιακό, στις υποθέσεις των Κέβιν Μιραλάς, Βάντις Οτζίτζα Οφόε, Μεχντί Καρσελά και Νταβίντ Ενέν.

Η σχέση με την Κύπρο

Η Κύπρος έχει πολύ πιο στενή εμπλοκή με το σκάνδαλο, αφού εμφανίζεται ως τόπος ξεπλύματος των ποσών που έκρυβαν οι ατζέντηδες από τις μετακινήσεις πελατών τους στους βελγικούς συλλόγους.

Τιμολόγια 'ταξίδευαν' στην Κύπρο, μαζί με χρήματα που γίνονταν κατάθεση σε τράπεζες και στη συνέχεια με άλλα τιμολόγια επέστρεφαν στις Βρυξέλλες, αφού πρώτα νομιμοποιούνταν, για δήθεν υπηρεσίες που προσφέρονταν στη Λευκωσία.

Την Πέμπτη συνελήφθη ένας 52χρονος βοσνιακής καταγωγής ως ύποπτος και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό την έκδοσή του στις αρχές του Βελγίου. Ο κατηγορούμενος, που κατέχει και κυπριακή υπηκοότητα αφού ζει στη Μεγαλόνησο περίπου δύο δεκαετίες, καταζητείται από τις αρχές του Βελγίου για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των ετών 2012 και 2018.

Με απόφαση του δικαστηρίου, ο 52χρονος τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, ο συλληφθείς είναι λογιστής σε πολλές εταιρείες στην Κύπρο 'διαμέσου των οποίων οι παράνομες δραστηριότητες νομιμοποιούνται'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK