Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα έστειλε κατάσκοπο στην προπόνηση της Ντέρμπι και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί το έκανε. Ο 'τρελός' Αργεντινός άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς αναλύει τον αντίπαλο κι άφησε δημοσιογράφους με το στόμα ανοιχτό.

FILE - In this file photo dated Friday, Jan. 23, 2015 Coach of Marseille, Marcelo Bielsa reacts during the French League One soccer match Nice vs Marseille, Friday, Jan. 23, 2015, in Nice stadium, southeastern France.  In the latest controversy in his coaching career, Marcelo Bielsa quit as coach of Lazio on Friday, July 8, 2016, just two days after the Italian club announced it signed the former Argentina manager. (AP Photo/Lionel Cironneau, FILE)
FILE - In this file photo dated Friday, Jan. 23, 2015 Coach of Marseille, Marcelo Bielsa reacts during the French League One soccer match Nice vs Marseille, Friday, Jan. 23, 2015, in Nice stadium, southeastern France. In the latest controversy in his coaching career, Marcelo Bielsa quit as coach of Lazio on Friday, July 8, 2016, just two days after the Italian club announced it signed the former Argentina manager. (AP Photo/Lionel Cironneau, FILE) AP PHOTO/LIONEL CIRONNEAU

Ως γνωστόν, ο Μαρσέλο Μπιέλσα δεν είναι προπονητής, αλλά ιδέα. Η καριέρα του ως προπονητής του χάρισε το παρατσούκλι 'loco', τρελός. 'Η ζωή του περιλαμβάνει ποδόσφαιρο 25 ώρες την ημέρα', κατά τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς.

Όταν προσελήφθη από την ομοσπονδία της Αργεντινής, 'διέταξε' τους φίλους του 'να χάσουν τον αριθμό του τηλεφώνου' του. 'Ο Μπιέλσα γνωρίζει τα πάντα, για όλα', εξηγεί ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Για να συμβεί αυτό, όμως, ο προπονητής της Λιντς χρησιμοποιεί κάθε μέσο. Θεμιτό και αθέμιτο, όπως συνέβη πριν από μία εβδομάδα, πριν από την αναμέτρηση της πρωτοπόρου στην Championship με την Ντέρμπι.

Έστειλε συνεργάτη στην προπόνηση της Ντέρμπι

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης μία ανεξήγητη είδηση είδε το φως της δημοσιότητας. Οι αρχές του Ντέρμπι κλήθηκαν να παραλάβουν έναν άνθρωπο ο οποίος πιάστηκε να... κατασκοπεύει την προπόνηση της τοπικής ομάδας. Μόνο ένας άνθρωπος μπορούσε να εξηγήσει το τι συνέβη και το έκανε.

'Εγώ τον έστειλα', έλεγε ατάραχος ο Μπιέλσα σε όποιον τον ρωτούσε. Μεταξύ αυτών και ο τεχνικός των 'κρυαριών', Φρανκ Λάμπαρντ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από τον αγώνα.

Το παιχνίδι του 'Έλαντ Ρόουντ' έληξε με νικήτρια 2-0 τη Λιντς, η οποία άνοιξε την 'ψαλίδα' από τη 2η θέση (όπου βρίσκονται Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Νόριτς) στους 4 βαθμούς. Ο Αργεντινός τεχνικός ήταν αμετανόητος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

'Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κάτι. Εξήγησα γιατί αισθάνομαι ότι δεν είμαι άνθρωπος που κλέβει και γιατί δέχομαι οποιαδήποτε αντίδραση που προκάλεσε αυτή η συμπεριφορά. Τα πράγματα είναι όπως ισχύουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο και πρέπει να σεβαστώ τις συνήθειες και τις παραδόσεις της χώρας', δήλωσε.

'Θα δεχθώ κάθε ποινή που θα μου επιβάλλει ο σύλλογος και η ομοσπονδία και θα αποδεχθώ την κρίση της Ντέρμπι', πρόσθεσε.

Μία ημέρα μετά, η Λιντς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι 'θα δουλέψουμε με τον προπονητή και το επιτελείο του για να τους υπενθυμίσουμε την ακεραιότητα και την ειλικρίνεια που αποτελούν τα θεμέλια στα οποία χτίστηκε η Λιντς. Ο ιδιοκτήτης μας, Αντρέα Ραντριτσάνι, συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της Ντέρμπι, Μελ Μόρις, για να απολογηθεί επίσημα για τις ενέργειες του Μαρσέλο. Δεν θα προβούμε σε περαιτέρω σχόλια για το θέμα αυτό'.

'Θα προτιμούσα να μην είμαι προπονητής'

Η αλήθεια είναι ότι από την πλευρά της, η Ντέρμπι δεν περίμενε και πολλά πράγματα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Λάμπαρντ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι παράτυπο στη συμπεριφορά του Μπιέλσα, έστω κι αν ζήτησε την τιμωρία του.

'Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος κανονισμός γι' αυτό, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα για να συμβαίνουν τέτοια πράγματα κάθε εβδομάδα. Τι είδους αστείο ποδόσφαιρο θα έχουμε; Όλοι θα στέλνουν κατασκόπους, drones κλπ. στις προπονήσεις. Θα είναι κωμικό', εξήγησε και αστειευόμενος ζήτησε να πάρει η ομάδα του τους 3 βαθμούς της νίκης.

Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

'Κάτι πρέπει να συμβεί, αλλά δεν ξέρω τι, δεν είναι απόφασή μου. Η κλοπή είναι βαριά λέξη. Αν μιλάς για λεπτομέρειες και για αποκόμιση πλεονεκτήματος, οι σπουδαίοι και οι καλοί προπονητές το προσπαθούν. Όμως αυτό είναι πέρα από τα όρια. Όχι για λίγο, για πάρα πολύ. Θα προτιμούσα να μην είμαι προπονητής, από το να στέλνω κόσμο μυστικά, με καμπαρντίνες και κόφτες συρματοπλεγμάτων, για να πηγαίνουν και να παρακολουθούν τον αντίπαλο. Σέβομαι τον αντίπαλο'.

Η εξήγηση είναι το... άγχος

Κάπου εκεί ήρθε η αντίδραση του Μπιέλσα και ήταν όπως την περίμεναν όλοι: Μπιελσική!

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας ειδοποιήθηκαν για μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την καθιερωμένη ενόψει του επόμενου αγώνα πρωταθλήματος. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν άμεσα αφορούσαν ενδεχόμενο παραίτησης, μετά από τον σάλο που είχε ξεσηκώσει το όλο ζήτημα.

Ο 63χρονος προπονητής είχε διαφορετικά σχέδια. Οι δημοσιογράφοι που έδωσαν το παρών, κάθισαν σε μία αίθουσα με δύο προτζέκτορες τοποθετημένους προς έναν από τους τοίχους και κάτω από την εικόνα τους, παρατεταγμένα γραφεία που πάνω τους είχαν στοίβες από ντοσιέ.

Ασυνήθιστη εικόνα, όσο ασυνήθιστο και το αντικείμενο της συνέντευξη Τύπου, που τελικά δεν αφορούσε παραίτηση του Μπιέλσα, αλλά διήρκεσε 70 λεπτά. 'Σκέφτηκα ότι το ζήτημα της κατασκοπείας θα πάρει χρόνο και θα ήθελα να αφιερώσω την κανονική συνέντευξη Τύπου στο παιχνίδι. Στόχος μου σχετικά με την κατάσταση για την οποία είμαι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος είναι να μην αναμίξω τα παιχνιδάκια με τους αγώνες. Κι αν μου επιτρέψετε, θα ήθελα να κάνω μια περίληψη του τι συνέβη', εξήγησε ο Αργεντινός προπονητής.

Στη συνέχεια, άρχισε να μιλάει για την 'καυτή πατάτα'. 'Αρκετοί άνθρωποι μίλησαν και καταδίκασαν τη συμπεριφορά μου, λέγοντας ότι δεν είναι ηθική, ότι ήταν ανήθικη. Ότι παραβίαζα το fair play, ότι ήταν κλοπή. Ο σύλλογος θεώρησε ότι είχε υποχρέωση να απολογηθεί δημόσια στην Ντέρμπι και εγώ είπα δημόσια ότι η συμπεριφορά μου δεν σεβόταν τις αρχές της ακεραιότητας που αποτελούν τη βάση του συλλόγου'.

Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

Ο Μπιέλσα μίλησε για όλο τον κόσμο που τοποθετήθηκε για το θέμα και όταν ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις, ισχυρίστηκε ότι είναι... αγχωμένος και γι' αυτό κατασκοπεύει όλους τους αντιπάλους του στην Championship.

'Παρακολουθώ όλους τους αντιπάλους και έχουμε δει όλες τις προπονήσεις των αντιπάλων πριν τους αντιμετωπίσουμε. Αυτό που έκανα δεν είναι παράνομο. Δεν ξεκαθαρίζεται και δεν υπάρχει περιορισμός. Μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν είναι κάτι καλό, όμως δεν συνιστά παραβίαση των κανονισμών. Δεν είχα κακές προθέσεις και δεν αποκόμισα κάποιο αθλητικό πλεονέκτημα. Το έκανα επειδή δεν ήταν παράνομο και δεν παραβίαζε συγκεκριμένο νόμο'.

Ο Μπιέλσα επιχείρησε να πείσει τους παρευρισκομένους ότι το spygate αποτελεί αποτέλεσμα του άγχους του για τη νίκη: 'Θα ήθελα να σας εξηγήσω πώς λειτουργεί το μυαλό ενός προπονητή. Όταν βλέπεις τον αντίπαλο, ψάχνεις για συγκεκριμένες πληροφορίες. Θέλεις να ξέρεις την αρχική ενδεκάδα του, τη στρατηγική και τα στημένα του. Αυτά είναι τα 3 κλειδιά που αναλύει ένας προπονητής. Όταν βλέπεις μία προπόνηση αντιπάλου, παίρνεις τις πληροφορίες μία ημέρα πριν από τον αγώνα. Προφανώς, δεν πρόκειται για πληροφορίες που σου επιτρέπουν να χτίσεις ένα πλάνο για να εξουδετερώσεις έναν αντίπαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα'.

Όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αναλύσεις έναν αγώνα τις συγκεντρώνω χωρίς να χρειάζεται να δω τις προπονήσεις του αντιπάλου. Οπότε γιατί το έκανα; Επειδή νόμιζα ότι ήταν κάτι φυσιολογικό, δεν παραβίαζα κάτι.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Σε αυτό το σημείο προσπάθησε να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, επιδεικνύοντας τις παρουσιάσεις που είχε στα χέρια του για τους αντιπάλους της Λιντς στην κατηγορία. Κάθε φάκελος συνοδευόταν από ένα PowerPoint το οποίο προβαλλόταν στον προτζέκτορα και οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν την ανάλυση των αντιπάλων ομάδων και των παικτών τους.

Οι λεπτομέρειες ήταν εντυπωσιακές, με τον Μπιέλσα να υποστηρίζει ότι μαζί με το προσωπικό του είδαν και τα 51 παιχνίδια της Ντέρμπι την περσινή σεζόν και για κάθε ένα χρειάστηκαν 4 ώρες για να το αναλύσουν. 'Γιατί το κάναμε αυτό; Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό συνιστά επαγγελματική συμπεριφορά. Να προσπαθήσουμε να μην έχουμε άγνοια για τη διοργάνωση στην οποία συμμετέχουμε'.

Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

Σε κάθε παίκτη της κατηγορίας αφιερώνεται ένα ντοσιέ στο οποίο περιλαμβάνονται δεδομένα για τα λεπτά στα οποία έχει αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση, για τις κινήσεις και τις μεταβιβάσεις του, για το τι έχει πετύχει με την ομάδα του.

'Μπορεί να μην μιλάω αγγλικά, όμως μπορώ να μιλάω για τις 24 ομάδες της Championship. Η Ντέρμπι έπαιξε 4-3-3 στο 49% της σεζόν με το νο 8 στα δεξιά. Σε 22 παιχνίδια έπαιξε 4-3-3 με το νο 8 στα αριστερά. Το ίδιο και στο 4-2-1-3, με το νο 8 δεξιά και αριστερά. Το χρησιμοποιούμε αυτό για να κατανοήσουμε το σύστημα και το γιατί και πότε αλλάζουν σύστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα'.

Επόμενη αντίπαλος είναι η Στόουκ, η οποία άλλαξε προπονητή. Ο Νέιθαν Τζόουνς που ανέλαβε προέρχεται από τη Λούτον. Κανένα πρόβλημα για τον Μπιέλσα και τους συνεργάτες του: 'Καθώς προετοιμαζόμαστε για τη Στόουκ, είναι δύσκολο να την αναλύσουμε με τον νέο προπονητή της. Γι' αυτό αναλύσαμε τα 26 παιχνίδια του με τη Λούτον και τις διατάξεις που χρησιμοποίησε'.

Υπερ-αναλύοντας κάθε παίκτη ξεχωριστά

'Πείτε μου έναν αριθμό, πείτε έναν αριθμό σας παρακαλώ. Το κάνω αυτό επειδή θεωρώ ότι δεν με πιστεύετε. Θέλω να σας δώσω πραγματικά στοιχεία για να σας πείσω ότι λέω αλήθεια. Πείτε μου έναν αριθμό', καλούσε τους δημοσιογράφους.

Όταν άκουσε τον αριθμό 27, αμέσως πήρε το ντοσιέ με την αντίστοιχη ανάλυση του αγώνα της 27ης αγωνιστικής, που ήταν αυτό κόντρα στην Ντέρμπι.

'Εδώ είναι τα δεδομένα. Δείτε. Η ανάλυση των ευκαιριών, των γκολ, της κυριαρχίας. Βλέπουμε κάθε 5λεπτο ποιος κυριαρχεί και ποιος δημιουργεί ευκαιρίες. Τώρα ας δούμε ένα βίντεο του αγώνα. Γνωρίζουμε τι κάνει αυτός ο παίκτης όταν σηκώνει και τα δύο χέρια. Το γνωρίζω και το ίδιο όλοι οι προπονητές στην Championship'.

Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

Η κουβέντα συνεχίστηκε επί μακρώ. Ο Μπιέλσα συνέχισε λέγοντας ότι το βίντεο για την Ντέρμπι περιλαμβάνει 40 λεπτά επιθετικών ενεργειών από 31 αγώνες και στόχος είναι να μειωθεί στα 7-8 λεπτά. Επιπλέον, έχει ετοιμάσει και ένα βίντεο 7-8 λεπτών με τις αμυντικές αδυναμίες, ώστε στο τέλος κάθε παίκτης του να γνωρίζει μέσα σε ένα τέταρτο πληροφορίες για τον αντίπαλό του.

'Ας δούμε κάποιον παίκτη. Αυτός (σ.σ. δείχνει την καρτέλα ενός ποδοσφαιριστή) έπαιξε 1.772 λεπτά ως αριστερός μπακ και 70 ως αριστερός εξτρέμ. Αυτός ο παίκτης αγωνίστηκε ως αριστερός επιθετικός μέσος, ως νο 8 στα αριστερά και στα δεξιά, ως νο 4 κεντρικά και δεξιά, ως αριστερός εξτρέμ και ως δεξιός φουλ μπακ. Με αυτές τις πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι οι βασικές θέσεις του είναι οι πρώτες τρεις'.

Η ανάλυση συνεχίστηκε και με άλλους παίκτες, με τον Μπιέλσα να προσθέτει: 'Για να καταλήξουμε, αυτοί είναι οι παίκτες και έχουμε τις θέσεις που έπαιξαν. Αυτοί είναι οι παίκτες που βρίσκονταν στην Ντέρμπι πέρυσι, οι αριστεροπόδαροι και είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούμε μόνο στα αριστερά. Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για τις διατάξεις, αναλύουμε για να δούμε ποιος παίκτης πάει σε ποιο σύστημα. Δεν χρειάζεται να δούμε την προπόνηση για να δούμε πού θα αγωνιστούν'.

Η ερώτηση είναι αναπόφευκτη. Τότε γιατί στέλνει... κατασκόπους; 'Αισθανόμαστε ένοχοι αν δεν εργαστούμε αρκετά. Το να παρακολουθούμε τις προπονήσεις των άλλων μας επιτρέπει να έχουμε λιγότερο άγχος και στην περίπτωσή μου είμαι αρκετά ηλίθιος που επέτρεψα τέτοια συμπεριφορά'.

Ο Γκουαρδιόλα υποκλίθηκε

Η εκ βαθέων ανάλυση δεν έχει πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Ο Μπιέλσα έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον καιρό που βρισκόταν στην άκρη του πάγκο της Αθλέτικ Μπιλμπάο, τη σεζόν 2011-2012.

' Θα σας πω μια ιστορία. Όταν ήμουν προπονητής της Μπιλμπάο, παίζαμε στον τελικό κυπέλλου κόντρα στην Μπαρτσελόνα, η οποία νίκησε με 3-0. Ήταν τόσο γενναιόδωρη με μας, επειδή μετά από το τρίτο γκολ, σταμάτησε να παίζει. Ήμουν πολύ λυπημένος που χάσαμε αυτό το παιχνίδι'.

'Όταν τελείωσε, έστειλα στον Πεπ Γκουαρδιόλα την ανάλυση ως δώρο, εκφράζοντας τον θαυμασμό μου προς αυτόν. Μου είπε 'ξέρεις περισσότερα για την Μπαρτσελόνα από μένα'. Όμως ήταν άχρηστο, επειδή πέτυχαν 3 τέρματα εναντίον μας. Το κάνω αυτό για να αισθάνομαι καλά. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι αυτές οι πληροφορίες δεν σου επιτρέπουν να κερδίζεις τα παιχνίδια'.

Θα το ξανακάνει

Την ώρα που η διοργανώτρια αρχή διενεργεί έρευνα για το περιστατικό και ετοιμάζεται να τιμωρήσει μεν τον Μπιέλσα, αλλά όχι με βαριά ποινή ή αφαίρεση βαθμών όπως ορέγονται οι ανταγωνιστές των 'παγονιών', ο Αργεντινός έχει 'φακελωμένους' ήδη όλους τους αντιπάλους και αντλεί τα στοιχεία που θέλει και από αυτήν την δεξαμενή πληροφοριών.

Περιθώριο σφάλματος υπάρχει σε οποιοδήποτε σκάουτινγκ και γι' αυτό δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιος για τίποτα. 'Προσπαθούμε να βάλουμε δίπλα δίπλα τις εικόνες από όλα τα φάουλ που εκτέλεσε η Ντέρμπι πριν από τον αγώνα μας. Κάθε μπαλιά από στημένη φάση', πρόσθεσε ο προπονητής που καθόταν δίπλα στον Μπιέλσα. 'Είναι χρήσιμο αυτό; Όχι, επειδή τα μισά από τα γκολ που δεχόμαστε προέρχονται από στημένες φάσεις', απάντησε ο προπονητής της Λιντς.

Ο 'τρελός' Μαρσέλο Μπιέλσα δεν μετανιώνει για το spygate

Από εκεί προκύπτει η ανασφάλεια, το 'άγχος' όπως υποστηρίζει, για το αν γνωρίζει αρκετά τον αντίπαλο. Και γι' αυτό τον κατασκοπεύει, ακόμα και στις προπονήσεις, όσο 'ξένο' ως προς την αγγλική ποδοσφαιρική φιλοσοφία είναι κάτι τέτοιο, όσες τιμωρίες κι αν εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια. Και θα το ξανακάνει, όπως άφησε να εννοηθεί στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη νίκη επί της Ντέρμπι.

'Αν ήμουν παιδί, θα έλεγα ότι δεν θα το ξανακάνω, όμως δεν αισθάνομαι σωστά να απαντήσω έτσι, αφού πιστεύω θα χάσω σε αξιοπιστία. Δεν θα πω ότι δεν θα το ξανακάνω. Είναι μια παιδιάστικη απάντηση αυτή'.

Μέχρι να ξανασυμβεί, Το Spygate είναι ήδη 'a thing' στην Αγγλία, χωρίς ο Μπιέλσα να έχει αντιληφθεί τι έχει προκαλέσει. Αντιθέτως, οι εταιρίες ήδη 'ξιφουλκούν' στο διαδίκτυο για την πιο έξυπνη ατάκα...







Photo credits: AP Photo/Lionel Cironneau

News 24/7

24MEDIA NETWORK