15 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Φέργκιουσον

Η προπονητική ζωή του Αλεξ Φέργκιουσον έχει πολλά παρασκήνια και παραλειπόμενα, λεπτομέρειες οι οποίες ουσιαστικά καταδεικνύουν την προσωπικότητά του ως άνθρωπο και ως προπονητή. Παραθέτονται 15 από αυτά, φυσικά σε μία πορεία τόσων ετών, υπάρχουν πολλά περισσότερα...

15 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Φέργκιουσον

- Όταν υπέγραψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν ήδη γνωστός για τη "σιδηρά πειθαρχία" που απαιτούσε από τους παίκτες του. Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που συνέβη από τα χρόνια του στην Αμπερντίν, όταν έδωσε πρόστιμο σε έναν παίκτη του, τον Τζον Χιούιτ, επειδή τον... προσπέρασε με το αμάξι του σε δημόσιο δρόμο.

- Το προσωνύμιο του στην Αμπερντίν ήταν "έξαλλος Φέργκι". Οι φωνές του συχνά ακούγονται έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας που βρίσκεται, ενώ πολλές φορές, όταν φωνάζει σε έναν παίκτη, το κάνει σε απόσταση... χιλιοστών από το πρόσωπό του (το λεγόμενο "hair-dryer treatment").

- Ως ποδοσφαιριστής της Ντανφέρμλιν, έχει πετύχει χατ-τρικ εναντίον της αγαπημένης του ομάδας, της Ρέιντζερς (1964), στην οποία μεταγράφηκε το 1967 για το ποσό ρεκόρ για μεταγραφή μεταξύ σκοτσέζικών ομάδων, των 65.000 λιρών (που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ).

- Ακόμα και πριν σταματήσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, είχε το υψηλότερου επιπέδου πτυχίο προπονητικής στη Σκωτία. Εξάλλου, διετέλεσε και παίκτης-προπονητής στη Φόλκερκ για ένα διάστημα.

- Συμμετέχει σε φιλανθρωπικά προγράμματα και προσφέρει και ο ίδιος πολλές φορές σε κοινωφελείς οργανισμούς, χωρίς να γνωστοποιούνται λεπτομέρειες, αφού δεν το επιθυμεί.

- Εχει άριστες σχέσεις σχεδόν με όλους τους ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν.

- Ως τεχνικός της Αμπερντίν, είχε αρνηθεί προτάσεις από τη Γουλβς, την Αρσεναλ και την Τότεναμ, αφού θεωρούσε ότι μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα με τον σκοτσέζικο σύλλογο.

- Πριν εμφανιστεί ο Ζοζέ Μουρίνιο, ήταν ο κορυφαίος στη δημιουργία κλίματος πριν τους αγώνες. Το 1996, όταν η Νιούκαστλ του Κέβιν Κίγκαν ήταν πρώτη στη βαθμολογία, κατάφερε με δηλώσεις του να αυξήσει την πίεση στην άμαθη σε πρωταθλητισμό ομάδα, και τελικώς η Γιουνάιτεντ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει αρκετές φορές και με τον Αρσέν Βενγκέρ, αλλά ο Γάλλος αποδείχθηκε και αυτόςμετρ της τέχνης.

- Τον Απρίλιο του 2000 η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ρουντ φαν Νίστελροϊ έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ολλανδός, όμως, δεν πέρασε τα ιατρικά τεστ, επέστρεψε στην πατρίδα του για να ξαναβρεί τη φυσική του κατάσταση, αλλά τραυματίστηκε στο γόνατο και έμεινε ένα χρόνο εκτός δράσης. Ο Φέργκιουσον δεν παράτησε την περίπτωση, περίμενε έναν χρόνο, τον απέκτησε το 2001 και τελικός ο Ολλανδός επιθετικός εξελίχθηκε σε επιθετικό στήριγμα του αγγλικού συλλόγου για πέντε χρόνια.

- Δεν δίστασε πάντως, να τσακωθεί μαζί του και να τον εξωθήσει σε αποχώρηση από την ομάδα. Όπως έκανε και με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Ρόι Κιν, τον Ντουάιτ Γιορκ, τον Γιαπ Σταμ ή παλαιότερα με τον Πολ ΜακΓκράθ, τον Πολ Ινς, τον Λι Σαρπ, τον Γκόρντον Στράχαν...

- Όταν προσλήφθηκε στην Μάντσεστερ, βρήκε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όπως οι Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, Πολ ΜακΓκράθ και Μπράιαν Ρόμπσον, σε παρακμή, λόγω του ποτού και της άσχημης φυσικής κατάστασης. Κατάφερε να τους μεταμορφώσει άμεσα για τη Γιουνάιτεντ να ανακάμψει μέσα στη χρονιά.

- Εχει σημειώσει πέντε βρετανικά ρεκόρ μεταγραφών. Το πρώτο με τον Ρόι Κιν το 1993 (5,6 εκ. ευρώ), το επόμενο καλοκαίρι με τον Ερίκ Καντονά (10,5 εκ. ευρώ), το 2000 με τον Ρουντ φαν Νίστελροι (26,8 εκ. ευρω), το 2001 με τον Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν (41,9 εκ. ευρώ) και το 2002 με τον Ρίο Φέρντιναντ (44,7 εκ. ευρώ).

- Το 2001 είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του. Η σεζόν δεν πήγε καλά για την ομάδα, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει για ακόμα τρία χρόνια. Τελικώς, αυτήν τη στιγμή ανήκει στη Γιουνάιτεντ με συμβόλαιο αορίστου χρόνου.

- Το καλοκαίρι του 2005 είχε έρθει σε ρήξη με τον τότε μεγαλομέτοχο της Γιουνάιτεντ, Τζον Μανιέρ, για ένα άλογο ιπποδρόμου (που είναι το μεγάλο του πάθος).

- Στις 23 Νοεμβρίου του 2004, στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λιόν, συμπλήρωσε τα 1.000 παιχνίδια στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Φυσικά, είναι πρώτος στη σχετική λίστα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK