Ο Μουρίνιο μοιάζει να έχει απολυθεί από το ίδιο το ποδόσφαιρο

H Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόλυση του Ζοζέ Μουρίνιο και το Contra.gr σκιαγραφεί το κλίμα των τεταμένων τελευταίων ωρών μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ, καθώς και τη βαθιά προβληματική σχετικά με το αν ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ξεπεραστεί οριστικά από το ποδόσφαιρο.

Ο Μουρίνιο μοιάζει να έχει απολυθεί από το ίδιο το ποδόσφαιρο

"Μοιάζει λες και κουνάει ένα καλειδοσκόπιο απλά ελπίζοντας για το καλύτερο. Το να υποφέρεις μέχρι να ρίξεις στο παιχνίδι τον Φελαϊνί δεν μοιάζει με κάτι που μπορεί να δουλέψει μακροχρόνια", σχολίαζε ο Jonathan Wilson στον Guardian, μια μέρα μετά την ήττα της Γιουνάιτεντ από τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ.

Με μια πολύ σύντομη ανακοίνωση 65 λέξεων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (σ.σ. 18/12) την απόλυση του Ζοζέ Μουρίνιο, ευχόμενη τα καλύτερα για τη συνέχεια της καριέρας του. (Η ημερολογιακή σύμπτωση της απόλυσης του Μουρίνιο από την Τσέλσι στις 17 Δεκεμβρίου 2015, είναι σατανική. Λίγους μήνες πριν από εκείνη την απόλυση, η Νίκη Μπάκουλη είχε γράψει για τον agent provocateur Μουρίνιο και το πώς νομίζει πως όλοι συνωμοτούν εναντίον του).

Ανήμερα της ήττας από τη Λίβερπουλ, ο Κώστας Μπράτσος σχολίαζε τη μάχη του Μουρίνιο με κάθε έννοια λογικής, όταν σύγκρινε τη Λίβερπουλ με τη δική του Πόρτο. "Μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση, επειδή υπάρχουν ορισμένες όμοιες αρετές. Ήταν η καλύτερη ομάδα μου στο αμυντικό τρανζίσιον. Δαγκώναμε σαν λυσσασμένα σκυλιά", δήλωνε ο Πορτογάλος, την ώρα που η ομάδα του είχε 30(!) τελικές λιγότερες από τη Λίβερπουλ.

(να μια τελική προσπάθεια της Γιουνάιτεντ)

Το βράδυ της Δευτέρας (σ.σ. 17/12), ο Γκάρι Νέβιλ δήλωνε ότι αργά ή γρήγορα, ο Μουρίνιο θα απολυθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ασκώντας δριμεία κριτική στον αντιπρόεδρο Εντ Γούντγουορντ και το επιτελείο του, που ανανέωσαν το συμβόλαιο του Πορτογάλου τον περασμένο Ιανουάριο με ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Το ρεπορτάζ στην Αγγλία δείχνει αυτήν την ανανέωση ως έναν από τους βασικούς λόγους που η διοίκηση των 'κόκκινων διαβόλων' δίσταζε να απολύσει τον Μουρίνιο.

Συνέπεια αυτής της μάλλον απρόσεκτης ανανέωσης ήταν το γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός θα πάρει 25 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση

Καταπέλτης κατά του Πορτογάλου, ήταν και ο Τζέιμι Κάραχερ, ο οποίος μετά τη νίκη της Λίβερπουλ, δήλωνε πως επ ουδενί η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων δεν απεικονίζεται σωστά στον πίνακα της βαθμολογίας. "Πιστεύω ότι η Λίβερπουλ είναι καλύτερη φέτος, αλλά δεν πιστεύω ότι η διαφορά θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη. Παίρνει το 100% από τους παίκτες του ο Μουρίνιο; Ούτε κατά διάνοια. Ο κύκλος του σαν προπονητής ήταν πάντα τα δύο ή τρία χρόνια. Από τον τρίτο χρόνο και μετά, πραγματικά κουράζει τους ανθρώπους".

Μετά την ήττα στο Άνφιλντ, η Γιουνάιτεντ βρέθηκε 19 πόντους μακριά από την κορυφή μετά από 17 παιχνίδια, 11 πόντους πίσω από την τέταρτη Τσέλσι και βαθιά στο χειρότερο ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα εδώ και 28 χρόνια. Επιπλέον, η ομάδα έχει δεχτεί ήδη δεχτεί φέτος ένα γκολ περισσότερο από όσα σε ολόκληρο το περσινό πρωτάθλημα (29 έναντι 28).

Σε δύο γεμάτες σεζόν, ο Πορτογάλος τεχνικός κέρδισε το Europa League της σεζόν 2016-17, ενώ τη σεζόν 2017-18 τερμάτισε δεύτερος στην Premier League (μια πραγματική στατιστική υπέρβαση) και έχασε στον τελικό του FA Cup από την Τσέλσι.

Στην εξαιρετική του ανάλυση για το Sport24.gr, ο Θέμης Καίσαρης σημείωνε τα ποδοσφαιρικά δόγματα του Μουρίνιο, που τον έφεραν στην κορυφή του κόσμου, αλλά μοιάζουν πλέον να τον εκθέτουν, καθότι ο καιρός και το ποδόσφαιρο τον έχουν ξεπεράσει. Στο ερώτημα 'αφού οι αρχές του είναι ίδιες, γιατί χειροτερεύει η εικόνα', ο Καίσαρης έγραψε: "Όταν έχεις αρχές σαν του Μουρίνιο, στην ουσία ζεις με τον ετεροπροσδιορισμό. Αυτό που σε καθορίζει είναι αυτό που κάνει ο αντίπαλος. Σε αυτόν προσαρμόζεσαι, τα δικά του λάθη θες να προκαλέσεις, στα δικά του δυνατά σημεία θες να προσαρμοστείς.

Όσο αλλάζει ο αντίπαλος, άλλο τόσο αλλάζεις κι εσύ. Ε, οι αντίπαλοι άλλαξαν. Στη δεκαετία που διανύουμε οι ομάδες κατοχής έγιναν περισσότερες και καλύτερες από ποτέ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ομάδες που ξέρουν πως να επιτεθούν, πως να έχουν κατοχή ουσίας, που έχουν πλέον σε όλες τις γραμμές παίκτες κατάλληλους για να υπηρετήσουν ένα στιλ δύσκολα αντιμετωπίσιμο".

'Η Αχρείαστη Μιζέρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο'

Οι σχέσεις Γούντγουορντ-Μουρίνιο είχαν διαταραχθεί ριζικά από το καλοκαίρι, όταν η διοίκηση αρνήθηκε να φέρει κάποιον από τους κεντρικούς αμυντικούς που είχε ζητήσει ο Πορτογάλος. Η ετυμηγορία ήταν πως κανείς από αυτούς δεν θα έκανε τη διαφορά στην αμυντική γραμμή. Μια ετυμηγορία που δεν ενθουσίασε τον Πορτογάλο.

Βέβαια, αν κάτι έδειξε με συνέπεια ο Μουρίνιο στη θητεία του στον πάγκο της Γιουνάιτεντ είναι η πίστη στο δόγμα 'η γκρίνια για την γκρίνια'. Σαφώς το έχει κάνει και σε προηγούμενες δουλειές του, αλλά στη Γιουνάιτεντ, έσπασε κάθε ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί ημερών Μουρίνιο, η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 406 εκ. ευρώ σε μεταγραφές, ενώ όπως εξαιρετικά ανέλυσε πριν το ξεκίνημα της σεζόν ο Ryan O' Hanlon στο Ringer στο άρθρο του με τίτλο 'Η αχρείαστη μιζέρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο', το ρόστερ της είναι πραγματικά ένα ρόστερ γεμάτο σούπερσταρ.

Αφήνοντας την κόντρα με τον Πολ Πογκμπά που πήρε διαστάσεις σαπουνόπερας με διαρκείς ανατροπές, είναι σαφές ότι ένας προπονητής λιγότερο φοβισμένος από τον Μουρίνιο και -το κυριότερο- πιο σύγχρονος στην ποδοσφαιρική του προσέγγιση, θα κατάφερνε κάτι πολύ καλύτερο με ένα ρόστερ που χωράει τον Ντε Χέα κάτω από τα δοκάρια, τον Πογκμπά, τον Φελαϊνί, τον Μάτιτς, τον Φρεντ και τον Λίνγκαρντ στα χαφ και τους Αλέξις Σάντσεζ, Ράσφορντ και Λουκάκου στην επίθεση.

Στον πάγκο της ομάδας, θα καθίσει υπηρεσιακός προπονητής μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ διακαής πόθος των Αμερικάνων ιδιοκτητών για το ερχόμενο καλοκαίρι φέρεται να είναι ο Μαουρίσιο Ποκετίνο της Τότεναμ. Αγγλικές πηγές πάντως, συνδέουν ήδη το όνομα του Ζινεντίν Ζιντάν με τον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Όσο ενδιαφέρον μοιάζει το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζοζέ, άλλο τόσο μοιάζει και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Πορτογάλου τεχνικού, που τα τελευταία χρόνια, πριν καν φύγει από τη Γιουνάιτεντ δηλαδή, μοιάζει να έχει φύγει γενικώς από αυτό που λέμε σύγχρονο ποδόσφαιρο.

(κεντρική φωτογραφία: AP Images/Jon Super)

News 24/7

24MEDIA NETWORK