Οι αλλαγές στην Άρσεναλ πιάνουν τόπο αλλά δεν θα ξαναγίνουν

Οι αλλαγές της μετά-Βενγκέρ εποχής σε οργανόγραμμα και ρόστερ φέρνουν αποτελέσματα όπως η άνετη επικράτηση επί της Τσέλσι. Ο άνθρωπος που ευθύνεται γι' αυτές, όμως, αποχωρεί.

Οι αλλαγές στην Άρσεναλ πιάνουν τόπο αλλά δεν θα ξαναγίνουν
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Μπερντ Λένο, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Λούκας Τορέϊρα, Ματέο Γκεντουζί, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Πέντε παίκτες από την ενδεκάδα και φυσικά το προπονητικό επιτελείο, προεξάρχοντος του Ουνάι Έμερι. Αυτή είναι πάνω κάτω η αναλογία παλιών - καινούργιων στην Άρσεναλ τη φετινή σεζόν, με αυτήν επιβλήθηκε με χαρακτηριστική άνεση της Τσέλσι με 2-0 στο 'Έμιρεϊτς' για το μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι της Premier League.

Με το 'τρίποντο' αυτό οι δύο ομάδες απέχουν πλέον 3 βαθμούς στη μάχη της 4ης θέσης και πλέον όλα είναι ανοιχτά, σε αντίθεση με το πώς έδειχναν πριν από μερικούς μήνες, όταν οι 'μπλε' ήταν στην κορυφή και αήττητοι μαζί με Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Τι άλλαξε; Οι... αλλαγές.

Η Άρσεναλ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο που ουδείς θα εκπλαγεί αν κρατήσει για χρόνια. Οι δύο δεκαετίες του Αρσέν Βενγκέρ άφησαν το στίγμα τους και αυτό δεν φεύγει εύκολα ή άμεσα. Γι' αυτό και οι διοικούντες την ομάδα, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται πλέον, εκεί, όπως ο Ιβάν Γκαζίδης, είχαν επιλέξει τον Σβεν Μίσλιντατ τον Νοέμβριο του 2017 να τους οδηγήσει στη νέα εποχή.

Ο Γερμανός, που είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια στην Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ και του Τόμας Τούχελ, προσελήφθη ως head of recruitment και ουσιαστικά ήταν υπεύθυνος για το ρόστερ που θα είχε ο επόμενος προπονητής των 'κανονιέρηδων' όταν θα αποχωρούσε ο Αλσατός τεχνικός. Τυπικά το καλοκαίρι του 2019, όταν έληγε το συμβόλαιό του μετά από την τελευταία ανανέωση, αλλά τελικά η απόφαση ήταν να αποχωρήσει από το καλοκαίρι του 2018.

Ο Βενγκέρ απεχθανόταν την έννοια του τεχνικού διευθυντή σε έναν σύλλογο και δεν επέτρεψε να υπάρξει τέτοιος στην Άρσεναλ. Ο Μίσλιντατ αποδέχθηκε την πρόταση, με σκοπό όταν αποχωρήσει ο Βενγκέρ, να αναλάβει ακριβώς αυτόν τον ρόλο, του τεχνικού διευθυντή. Μέχρι τότε, αποδείκνυε τις ικανότητές του με εξαιρετικά μεταγραφικά deals.

Ο Ομπαμεγιάνγκ αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 για 63.750.000 ευρώ, ο Χενρίχ Μχιταριάν με ανταλλαγή τον Αλέξις Σάντσες, ο Ντίνος Μαυροπάνος ανηφόρισε στο Λονδίνο ως φέρελπις για μόλις 2.100.000 ευρώ, ενώ το φετινό καλοκαίρι προστέθηκε στο ρόστερ η δυναμική του Τορέιρα, το ταλέντο του Γκεντουζί, ο διάδοχος του Πετρ Τσεχ, Μπερντ Λένο και φυσικά οι Παπασταθόπουλος και Στέφαν Λίχτσταϊνερ.

Συνολικά στις δύο μεταγραφικές περιόδους δεν δαπανήθηκαν πάνω από 150.000.000 ευρώ για αυτούς τους παίκτες, σε μία εποχή που μία κορυφαία αγγλική ομάδα μπορεί να δώσει τα διπλάσια και τα τριπλάσια σε δύο μεταγραφικές σεζόν. Αυτοί οι παίκτες, για τους οποίους μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο Μίσλιντατ, άρχισαν να 'δένουν' σταδιακά και να δημιουργούν ορισμένα σπουδαία σερί όπως το αήττητο 14 αγώνων στο πρωτάθλημα μετά από τις δύο ήττες στην πρεμιέρα από Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι.

Σκαμπανεβάσματα υπήρχαν, όμως όλοι τα περίμεναν και γι' αυτό έδιναν πίστωση χρόνου σε αυτήν τη νέα προσπάθεια. Το αποτέλεσμα ήταν το παιχνίδι κόντρα στην Τσέλσι, τη ρεβάνς της ήττας 2-3 στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' τον Αύγουστο, όταν οι 'κανονιέρηδες' έψαχναν ακόμα τα πατήματά τους.

Μέχρι το 1-0 του Αλεξάντρ Λακαζέτ στο 14', η Άρσεναλ είχε δύο πολύ καλές στιγμές για να ανοίξει το σκορ. Μέχρι το 2-0 του Λοράν Κοσιελνί (σκοράρει και στην 9η σεζόν του στην ομάδα) από την ασίστ του Παπασταθόπουλου, ο Ομπαμεγιάνγκ θα έπρεπε να είχε... χατ τρικ.

Οι παίκτες του Μαουρίτσιο Σάρι βρίσκονταν σε πανικό και πλην ενός τετ α τετ του Πέδρο που κατέληξε άουτ και μιας κεφαλιάς του Μάρκος Αλόνσο που προσέκρουσε στο δοκάρι, δεν είχαν να επιδείξουν τίποτα.

Το 4-4-2 με ρόμβο των γηπεδούχων κατατρόπωσε το 4-3-3 των φιλοξενούμενων, που επιμένουν να παίζουν με τον Εντέν Αζάρ σε ρόλο 'ψευδοεννιαριού', όσο ο Άλβαρο Μοράτα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Όχι πως στην Άρσεναλ δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Ο Μεσούτ Εζίλ παρακολούθησε το παιχνίδι από τον πάγκο και από τη στιγμή που όποτε χρησιμοποιήθηκε από τον Έμερι, δεν έπεισε για τον λόγο που αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στο ρόστερ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Όπως εξελίξεις θα υπάρξουν και στη θέση του head of recruitment, αφού ο Μίσλιντατ είναι επίσης... φευγάτος. Ο άνθρωπος που έπαιξε τόσο κομβικό ρόλο ώστε η ομάδα να περάσει στη μετά-Βενγκέρ εποχή είδε θέσεις πιο ψηλά στο οργανόγραμμα να καταλαμβάνονται από άλλους ανθρώπους (διευθυντής ποδοσφαίρου ο Ραούλ Σανλεΐ, γενικός διευθυντής ο Βινάι Βενκατεσάμ) και να γίνεται προσέγγιση στον πρώην μέσο της ομάδας και νυν συντονιστή στην εθνική Βραζιλίας, Εντού, να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Ο Γερμανός ετοιμάζεται να αποχωρήσει, αφού δεν είχε ποτέ σκοπό να παραμείνει αιώνια σε αυτό το πόστο, ωστόσο έχει προλάβει να φτιάξει μία ομάδα που θα πιάνει από το 'λαιμό' την Τσέλσι (ακόμα κι αν η κατοχή της μπάλας είναι 35,7%-64,3%) και θα αναγκάζει τον αντίπαλο προπονητή στη συνέντευξη Τύπου να λέει 'θα μιλήσω στη μητρική γλώσσα μου, τα ιταλικά, για να πω όσα θέλω να πω για τους παίκτες μου'.

Η νέα Άρσεναλ μέχρι στιγμής δεν είναι χειρότερη από την παλιά Άρσεναλ. Πιθανόν να είναι καλύτερη. Σίγουρα αν ξεπεράσει την Τσέλσι στη βαθμολογία θα είναι. Προς το παρόν, έκανε ένα σημαντικό βήμα...

Photo credits: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK