Το ρεκόρ του Ομπαμεγιάνγκ στην Premier League δεν το έχει κανείς άλλος

Η Άρσεναλ έκανε την ανατροπή, νίκησε και προσπέρασε την Τότεναμ. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ γράφει ιστορία στην Premier League με το απίθανο σερί του.

Το ρεκόρ του Ομπαμεγιάνγκ στην Premier League δεν το έχει κανείς άλλος
AP PHOTO/TIM IRELAND

Αυτό που συμβαίνει με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ δεν έχει προηγούμενο. Τα δύο γκολ που σημείωσε στη νίκη της Άρσεναλ με 4-2 κόντρα στην Τότεναμ ήταν απλά το επιστέγασμα ενός απίθανου σερί. Ο Γιούκας Φαμπιάνσκι μπορεί να περηφανεύεται γι' αυτό, αφού ο Πολωνός παραμένει μέχρι σήμερα ο τελευταίος τερματοφύλακας στην Premier League που κατάφερε να αποτρέψει τελική προσπάθεια του Γκαμπονέζου να καταλήξει στα δίχτυα.

Δεν πρόκειται για υπερβολή.

Κανείς τερματοφύλακας δεν έχει σταματήσει τον Ομπαμεγιάνγκ από τις 25 Αυγούστου και τη νίκη των 'κανονιέρηδων' σε ένα άλλο λονδρέζικο ντέρμπι, κόντρα στη Γουέστ Χαμ. Έκτοτε, μετράει 10 εύστοχες τελικές προσπάθειες και ισάριθμα τέρματα, με συνέπεια να γίνει ο πρώτος παίκτης στην κατηγορία φέτος που φτάνει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Ο αρχηγός της πρωταθλήτριας κόσμου, Ουγκό Λορίς, δεν θα ήταν αυτός που θα άλλαζε τα δεδομένα. Εξάλλου, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση σε σχέση με τα δικά του στάνταρ, με συνέπεια να μην μπορεί να αντισταθεί στον μεγάλο αντίπαλό του.

Κι αν στο 10ο λεπτό η αποστολή του ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολη, αφού έπρεπε να σώσει πέναλτι, η φάση του 56ου λεπτού ήταν πιο απλή: ένα πλασέ του επιθετικού των γηπεδούχων έξω από την περιοχή. Ο Γάλλος τερματοφύλακας έμεινε ακίνητος, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει την μπάλα. Ήταν τόσο μετρημένη η προσπάθεια του Ομπαμεγιάνγκ, που είχε την ίδια κατάληξη με όλες τις προηγούμενες εύστοχες.

Η Τότεναμ σώθηκε από πιο βαριά ήττα μόνο και μόνο επειδή ο Ομπαμεγιάνγκ ήταν άστοχος στα άλλα δύο σουτ που επιχείρησε. Κατά τα άλλα, οι αριθμοί του ήταν αψεγάδιαστοι: 43 επαφές με την μπάλα, 89% ευστοχία μεταβιβάσεων (17), 100% κερδισμένα τάκλιν (5), δημιουργία 2 ευκαιριών, 2 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, μία ασίστ και φυσικά 2 γκολ.

Το τέλος του αγώνα τον βρήκε ως τον παίκτη που έχει τον καλύτερο λόγο γκολ ανά λεπτό (ένα γκολ ανά 103,5 λεπτά) στην ιστορία της Premier League, από εκείνους που έχουν σκοράρει τουλάχιστον 10 φορές.

Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά για την ομάδα του Ουνάι Έμερι. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν το πέναλτι του Ομπαμεγιάνγκ με τον Έρικ Ντάιερ στο 30' και 4 λεπτά αργότερα βρέθηκαν οι ίδιοι στα 11 μέτρα.

Ο Χέουνγκ Μιν Σον προστέθηκε στην τεράστια λίστα των παικτών που κάνουν 'θέατρο' στο αγγλικό πρωτάθλημα και ανάγκασε τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να του το υπενθυμίσει μετά από το τέλος του αγώνα. Το πέναλτι προσέφερε την ώθηση στον Χάρι Κέιν να συνεχίσει την καταδίωξη του Ομπαμεγιάνγκ στον πίνακα των σκόρερ. Το 8ο τέρμα του Άγγλου επιθετικού άνοιγε τον δρόμο ώστε η Τότεναμ να φύγει για πρώτη φορά νικήτρια από την έδρα της Άρσεναλ μετά από 8 χρόνια και 9 αναμετρήσεις.

Φέτος, όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο με την Άρσεναλ. Η αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα. Μοιάζει αδιανόητο αυτή η ομάδα με τον Αλσατό στον πάγκο να έκανε σερί 19 αγώνων δίχως ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Με τον Έμερι τα κατάφερε, έχοντας μόλις 4 ισοπαλίες σε αυτό το σερί. Επίσης, με τον Βενγκέρ στον πάγκο, κανείς δεν θα περίμενε η Άρσεναλ να βρίσκεται πάνω από την Τότεναμ στη βαθμολογία, κάτι που ήταν κανόνας στην Premier League και παραβιάστηκε για πρώτη φορά το 2016-2017.

Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ και η -ίσως- καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού για το Νησί, ο Λούκας Τορέιρα, φρόντισαν να αλλάξουν τον ρου. Με δύο γκολ σε 3 λεπτά έδωσαν τη νίκη στην Άρσεναλ, έβαψαν κόκκινο το Βόρειο Λονδίνο και έφεραν την ομάδα τους ξανά πάνω από την Τότεναμ και στην τετράδα που οδηγεί στο Champions League. Προσωρινά; Ίσως μέχρι την επόμενη επέμβαση τερματοφύλακα σε εύστοχο σουτ του Ομπαμεγιάνγκ...

Photo credits: AP Photo/Tim Ireland

News 24/7

24MEDIA NETWORK