Brexit, κερκίδες ορθίων και Big-6 με τάσεις φυγής: Η ατζέντα της Premier League καίει

Η ΣουζάναΝτίνατζ αναλαμβάνει τις τύχες της Premier League και η ατζέντα της περιλαμβάνει πολλά καυτά θέματα. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια, οι τάσεις φυγής των μεγάλων, οι σχέσεις με τους φιλάθλους και το επερχόμενο Brexit είναι λίγα από αυτά.

Jubilant Chelsea fans celebrate as their team defeat Liverpool 2-0 in their English Premier League soccer match against Liverpool at Anfield Stadium, Liverpool, England, Sunday April 27, 2014. (AP Photo/Jon Super)
Jubilant Chelsea fans celebrate as their team defeat Liverpool 2-0 in their English Premier League soccer match against Liverpool at Anfield Stadium, Liverpool, England, Sunday April 27, 2014. (AP Photo/Jon Super) AP

Η Premier League ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Ρίτσαρντ Σκουνταμόρ και να υποδεχθεί την πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο, με το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο από πλευράς εσόδων, να έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα ατενίζοντας το μέλλον.

Το τηλεοπτικό τοπίο που αλλάζει παγκοσμίως, οι μεγάλοι που ψάχνουν τη δικής τους κλειστή λίγκα, οι αγανακτισμένοι οπαδοί, το Brexit και οι εξέδρες των ορθίων, είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της ΣουζάναΝτίνατζ.

Brexit, κερκίδες ορθίων και Big-6 με τάσεις φυγής: Η ατζέντα της Premier League καίει

Αλλαγή σελίδας στην Premier League

Το σημαντικότερο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η Premier League δεν είναι το επερχόμενο Brexit, το οποίο πήρε τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα, αλλά η αποχώρηση του Ρίτσαρντ Σκουνταμόρ, του ανθρώπου που ουσιαστικά διοικεί το αγγλικό ποδόσφαιρο την τελευταία 20ετία. Το Νο1 της EPL που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αναρρίχηση τους αγγλικού πρωταθλήματος στην κορυφή του κόσμου ανακοίνωσε πρόσφατα πως παραιτείται και η θέση του θα σπάσει στα δύο, με την ΣουζάναΝτίνατζ να γίνεται η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος στην Premier League.

Παράλληλα θα γίνει και η γυναίκα με τον σημαντικότερο ρόλο παγκοσμίως σε επαγγελματικό πρωτάθλημα, καθώς θα έχει το τιμόνι του κορυφαίου αθλητικού ευρωπαϊκού προϊόντος. Η Ντινάτζ, με μία άκρως επιτυχημένη θητεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, νυν κορυφαίο στέλεχος του Discovery και πρόεδρος του Animal Planet αναμένεται να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019 και δείχνει ήδη ενθουσιασμένη με την προοπτική: " Η Premier League σημαίνει τόσα πολλά σε πολλούς ανθρώπους. Αντιπροσωπεύει την κορυφή του επαγγελματικού αθλητισμού και η ευκαιρία να ηγηθώ σε μία τέτοια δυναμική και εμπνευσμένη οργάνωση είναι ένα μεγάλο προνόμιο. Με την υποστήριξη των συλλόγων και των συνεργατών μου, ανυπομονώ να επεκτείνω την επιτυχία της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια".

Οι πρόεδροι των μεγάλων συλλόγων της Premier League έχουν εκφράσει ήδη την στήριξή τους στη νέα διευθύνουσα σύμβουλο, αλλά το έργο της μόνος εύκολο δεν θα είναι καθώς τα ζητήματα που έχει να λύσει είναι πολλά, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για το ποδόσφαιρο και την Ευρώπη.

Οι τάσεις φυγής των 6 μεγάλων

Το μεγαλύτερο των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η Premier League και κατ' επέκταση η Ντινάτζ, είναι οι συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για την δημιουργία μίας κλειστής λίγκας. Η ευρωπαϊκή Super League είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων των πρωταθλημάτων και από τις πρώτες δουλειές της 52χρονης διευθύντριας θα είναι να κρατήσει ενωμένο το Big-6 της Αγγλίας.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι έχουν κατά καιρούς διεκδικήσει και κερδίσει αρκετά από αυτά που επιθυμούσαν, κυρίως στον τομέα των τηλεοπτικών, αλλά το δέλεαρ της κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας είναι μεγάλο, όπως και τα έσοδα αυτής. Η Ντινάτζ θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι με τους προαναφερθέντες συλλόγους και να τους πείσει πως το μέλλον τους είναι στην Αγγλία προσφέροντας τους περισσότερα χρήματα από τηλεοπτικά συμβόλαια, χωρίς όμως να αδικήσει τις υπόλοιπες ομάδες.

Οι αγανακτισμένοι φίλαθλοι

Σε άμεση συνάρτηση με το προηγούμενο θέμα είναι και οι σχέσεις των Άγγλων φιλάθλων με την Premier League καθώς οι οπαδοί είναι δυσαρεστημένοι με την αντιμετώπιση που έχουν προς όφελος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των εσόδων, με μοναδικό χαμένο τους ίδιους. Οι διαμαρτυρίες για τα ακριβά εισιτήρια και τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων είναι συχνό φαινόμενο στο Νησί με τους φιλάθλους να αισθάνονται πως το αγαπημένο τους άθλημα έρχεται σε δεύτερη μοίρα με το marketing να είναι προτεραιότητα των προέδρων και της EPL.

Το έργο της Ντινάτζ είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτόν τον τομέα καθώς έχει επικρατήσει στην αγγλική κοινή γνώμη πως το άθλημα του λαού έχει μετατραπεί σε άθλημα των πλουσίων, με το μπόνους αποχώρησης των 5.000.000 λιρών που αναμένεται να πάρει ο Σκουνταμόρ να μην κάνει την κατάσταση ευκολότερη.

Επίσης, το γεγονός πως η Ντινάτζ προέρχεται από τον χώρο της τηλεόρασης και όχι από αυτόν του ποδοσφαίρου, δυσκολεύει τη θέση της καθώς ήδη αρκετοί είναι πεπεισμένοι πως θα ταχθεί υπέρ των εμπορικών συμφωνιών και δεν θα βοηθήσει στην εξέλιξη του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι σχέσεις της Premier League με τους οπαδούς είναι δεδομένο πως θα πρέπει να βελτιωθεί και είναι επίσης σίγουρο πως θα είναι από πιο δύσκολα ζητήματα που θα πρέπει να λύσει η 52χρονη.

Το Brexit και η Premier League

Το επερχόμενο Brexit αναμένεται να επηρεάσει και την Premier League χωρίς ακόμα κανείς να γνωρίζει πόσο. Το θέμα πήρε διαστάσεις πανικού στην Ελλάδα αλλά στην Αγγλία δεν συμβαίνει το ίδιο. Κείμενα καταστροφής δεν υπάρχουν και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την αλλαγή στις σχέσεις Αγγλίας - Ευρώπης, όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Οι Times δημοσίευσαν την πρόταση της FA προς την Premier League για μείωση των ξένων στις αγγλικές ομάδες, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αρχικά κανείς δεν γνωρίζει πόσο 'σκληρή' θα είναι η αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρώπη, ενώ ακόμα και αν έρθει το λεγόμενο Hard Brexit, η Premier League θα ζητήσει να εξαιρεθεί αρκετών κανονισμών που θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις (αν αυτές υπάρξουν).

Οι συζητήσεις του κορυφαίου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από πλευράς εσόδων και ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας με την κυβέρνηση είναι σε κρίσιμο σημείο, με την Premier League να ζητάει ελευθερία κινήσεων. Από την άλλη πλευρά η Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν σε αντάλλαγμα περισσότερους γηγενείς στις ομάδες, με την λύση να βρίσκεται κάπου στη μέση, χωρίς να υπάρχουν μεγάλοι κραδασμοί στο πρωτάθλημα, για το καλό όλων.

Σίγουρα πάντως θα πρέπει πρώτα να καθοριστεί πως θα αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρώπη και μετά να εξετάσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στο ποδόσφαιρο. Η πρόταση να μειωθούν οι ξένοι από 17 σε 12 μοιάζει αληθινή, αλλά παραμένει πρόταση και όχι απόφαση, την οποία στο τέλος, αναμένεται να πάρουν οι πρόεδροι των αγγλικών συλλόγων.

Οι κερκίδες των ορθίων

Μπορεί να φαντάζει ως λεπτομέρεια μπροστά στα υπόλοιπα, αλλά δεν είναι έτσι. Το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και θα είναι ο κόσμος που το ακολουθεί και όσο αυτοί δεν είναι ικανοποιημένοι, είναι δεδομένο πως σταδιακά θα υπάρξει πρόβλημα. Η απαγόρευση των θέσεων χωρίς καθίσματα ισχύει από το 1992 και ήρθε ως ένα από τα αποτελέσματα της τραγωδίας του Χίλσμπορο το 1989, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει εξεταστεί η παύση του.

Αν οι ομάδες αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα για 'Safe-standing' στις εξέδρες τους, θα μειωθεί το κόστος των εισιτηρίων που παραμένει μία μεγάλη πληγή για το αγγλικό ποδόσφαιρο, οι φίλαθλοι θα πάρουν πίσω την οπαδική τους ταυτότητα και το χάσμα μεταξύ ομάδων-ομοσπονδίας-οπαδών θα γεφυρωθεί. Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ντινάτζ θα πρέπει να πείσει την κυβέρνηση πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για επιστροφή στον χουλιγκανισμό και θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις.

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό θέμα είναι στην ατζέντα της EPL το συγκεκριμένο θέμα, αξίζει να αναφέρουμε πως από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του Σκουνταμόρ, ήταν πως οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν αν θα έχουν θέσεις ορθίων ή όχι, χωρίς να περιορίζονται από κανονισμούς και νόμους της κυβέρνησης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK